Saariston paikannimissä maistuvat satojen vuosien kerrostumat

Saariston kylien nimillä on usein vuosisatojen mittainen historia. Kuvassa Rosalan  kyläsatama. Saariston kylien nimillä on usein vuosisatojen mittainen historia. Kuvassa Rosalan kyläsatama. Kuva: Tara Lehtonen

Paikkojen nimet ovat syntyneet satojen ja jopa tuhansien vuosien aikana. Ihmisillä on ollut tapana nimetä tärkeät paikat. Paikallishistoria näkyy monin tavoin paikkojen nimissä, olipa sitten kyseessä pieni mäennyppylä tai suurempi kylä.

– Saaristossa nimeämiskäytännöt ovat pääpiirteissään samanlaiset kuin mantereellakin. Paikkojen ja kylien nimien perusteena ovat olleet muun muassa henkilöiden nimet, talojen nimet ja maantieteelliset nimet, kertoo Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Elina Wihuri.

– Myös luonnonmuotoja kuvaavista nimistä on tullut useita saarien ja paikkojen nimiä käyttöön, hän jatkaa.

Monet nimet kertovat jo itsessään, mistä nimet kumpuavat. Esimerkiksi Högsåra tunnettiin aikaisemmin nimellä Haukisaari, joka viittaa kalaan.

– Tämänkaltaisia paikan nimiä on saaristossa paljon. Ahvensaari esimerkiksi on todennäköisesti saanut nimensä, koska saaren ympäristöstä on saatu paljon ahvenia. Kettusaari taas on paikka, jossa aikanaan on metsästetty kettuja, Wihuri toteaa.

Koska saaristossa on ollut asutusta hyvin pitkään, myös iso osa saariston nimistä on vanhaa perua.

– Turun saariston alueella on paikkojen ja kylien nimiä, jotka ovat ainakin satoja vuosia vanhoja. Joidenkin nimien alkuperä ei ole tiedossa. Ne voivat olla jopa tuhat vuotta vanhoja. Toisaalta osa kylien ja paikkojen nimistä on hyvinkin nuoria. Turun saariston kokoisen alueen nimistössä on paljon kerroksellisuutta.

Se, että saaren tai kylän nimi on jäänyt käyttöön jopa reilusti ennen keskiaikaa, on yksi todiste siitä, että saaristossa on ollut kiinteää asutusta pitkään.

– Se on yleinen olettamus, että nimien vakiintuminen on vaatinut sen, että alueelle saapuneet ihmiset ovat jääneet paikalleen alueelle pidemmäksi aikaa, Wihuri sanoo.

Yksi saariston nimistölle tyypillinen piirre on se, että synonyymit ovat kovassa käytössä.

– Saaristossa on pelkästään erilaisia saaria yli 17 000. Esimerkiksi kapeista salmista tai kallioisista saarista saatuja nimiä on tarvittu paljon.

Saariston nimistö, kuten muukin nimistö elää. Nykyaikana muun muassa kuntaliitokset muuttavat paikkojen nimiä. Toisaalta alueiden nimet säilyvät käytössä. Esimerkiksi Korppoo on alueen asukkaille hyvin vahvasti Korppoo, vaikka Korppoon kunta liitettiin Paraisiin jo kymmenen vuotta sitten.

– Pienen kylän säilyminen ja säilyttäminen on osa identiteetin säilymistä. Nimen käytössä säilyminen pitää osaltaan pienen kylän elävänä, vaikka paikka ei olisikaan enää virallisesti oma kuntansa.

– Paikallisidentiteetti on tärkeä asia ihmisille. Se korostuu pienillä paikkakunnalla, joissa ihmiset saattavat asua jopa koko elämänsä hyvin pienellä alueella, Wihuri arvioi.

Ilkka Lappi

Tutkijat ehdottavat uutta palveluverkkoa ratkaisuksi sote-ongelmaan, lisää hoitajia ei tarvita

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on siirryttävä nykyisestä porrastetusta toimintamallista palveluverkkoajatteluun, vaativat emeritusprofessorit Erkki Vauramo ja Olli-Pekka Ryynänen KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusraportissa Sote – pyramidista palveluverkkoon. Ikääntyminen ja niukka tulevaisuus . Sote vaatii uudenlaisen tuotantorakenteen, toiminnan vaikuttavuuden hallinnan ja kestävän rahoituksen. Hallinnon muutos ei riitä.

Saksa dominoi agilityn MM-kilpailuja Turussa

 Miniluokan voittaja Saksan Tobias Wüst ja shetlanninlammaskoira Dörte.

Agilityn maailmanmestaruudet on ratkaistu torstaista sunnuntaihin kestäneissä kilpailuissa Turussa Gatorade Centerissä. Saksa vei kuudesta jaetusta mestaruudesta neljä, yksi meni Espanjaan ja yksi Venäjälle. Mitalisijat ratkaistiin jopa sadasosasekuntien eroilla.

Sepänkatu 2:n ilmanäytteissä ei asbestia

Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n sisäilmassa ei ole asbestia. Kaikkien Sepänkatu 2:sta otettujen ilmanäytteiden asbestipitoisuus alittaa puhtaan tilan raja-arvon.

Neulo sukkia lapsille

Mikaelin seurakuntakodilla kokoontuu maanantaisin Wanhanajan ompelupiiri, jossa neulotaan sukkia ja muita käsitöitä hyväntekeväisyyteen. Neulomuksia lahjoitetaan kastelapsille, Lahja lapselle -keräykseen sekä tarvitseville diakoniatyön kautta ja ruokajakeluissa. Käsitöitä myydään myös myyjäisissä, jolloin tuotot luovutetaan joko hyväntekeväisyyteen tai käytetään piirin toiminnan rahoittamiseksi.

Robottipäivässä pureudutaan robotin ja ihmisen väliseen vuorovaikutukseen

Turun yliopistossa järjestetään perjantaina 27. syyskuuta sosiaalisille roboteille ja soveltavalle kielentutkimukselle omistettu päivä. Robottipäivässä tarkastellaan robotin ja ihmisen välistä vuorovaikutusta sekä erityisesti sitä, miten sosiaalista robottia voidaan hyödyntää kielenopetuksessa ja lasten kielenoppimisessa.

Pumpkin spice eli näin teet kurpitsamaustesekoituksen

Kurpitsakaudella kaikkeen voi laittaa kurpitsamaustetta. Trendiksi ovat nousseet kurpitsalatte, kurpitsamaustekakku ja kanelipullat. Ne voi maustaa kurpitsamausteseoksella. Näin valmistat trendikkään mausteseoksen.

Koulurakennuksen lämmönjakohuoneessa tulipalo Paattistentiellä

Vanha koulurakennuksen lämmönjakohuone tuhoutui tulipalossa Paattistentiellä sunnuntaina yöllä.

Loton potti nousi 6,5 miljoonaan euroon

Lottoarvonnassa (kierros 38/2019) ei löytynyt täysosumia, joten tarjolla ollut viiden miljoonan euron potti jäi jakamatta. Ensi viikolla Loton potissa on 6,5 miljoonaa euroa.

Joka kymmenes ajaa sakkorenkailla

Huonokuntoisilla kesärenkailla oli liikkeellä 10,3 prosentilla autoilijoista.

Viime syksynä rengasratsioita järjestettiin laajamittaisesti yhden välivuoden jälkeen. Autonrengasliitto ry:n kampanjaviikolla tarkastettiin yhteensä 5 948 henkilö- ja pakettiauton renkaat 34 eri paikkakunnalla. Päähuomio kohdistettiin jälleen renkaiden urasyvyyksiin.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.