Saariston paikannimissä maistuvat satojen vuosien kerrostumat

Saariston kylien nimillä on usein vuosisatojen mittainen historia. Kuvassa Rosalan  kyläsatama. Saariston kylien nimillä on usein vuosisatojen mittainen historia. Kuvassa Rosalan kyläsatama. Kuva: Tara Lehtonen

Paikkojen nimet ovat syntyneet satojen ja jopa tuhansien vuosien aikana. Ihmisillä on ollut tapana nimetä tärkeät paikat. Paikallishistoria näkyy monin tavoin paikkojen nimissä, olipa sitten kyseessä pieni mäennyppylä tai suurempi kylä.

– Saaristossa nimeämiskäytännöt ovat pääpiirteissään samanlaiset kuin mantereellakin. Paikkojen ja kylien nimien perusteena ovat olleet muun muassa henkilöiden nimet, talojen nimet ja maantieteelliset nimet, kertoo Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Elina Wihuri.

– Myös luonnonmuotoja kuvaavista nimistä on tullut useita saarien ja paikkojen nimiä käyttöön, hän jatkaa.

Monet nimet kertovat jo itsessään, mistä nimet kumpuavat. Esimerkiksi Högsåra tunnettiin aikaisemmin nimellä Haukisaari, joka viittaa kalaan.

– Tämänkaltaisia paikan nimiä on saaristossa paljon. Ahvensaari esimerkiksi on todennäköisesti saanut nimensä, koska saaren ympäristöstä on saatu paljon ahvenia. Kettusaari taas on paikka, jossa aikanaan on metsästetty kettuja, Wihuri toteaa.

Koska saaristossa on ollut asutusta hyvin pitkään, myös iso osa saariston nimistä on vanhaa perua.

– Turun saariston alueella on paikkojen ja kylien nimiä, jotka ovat ainakin satoja vuosia vanhoja. Joidenkin nimien alkuperä ei ole tiedossa. Ne voivat olla jopa tuhat vuotta vanhoja. Toisaalta osa kylien ja paikkojen nimistä on hyvinkin nuoria. Turun saariston kokoisen alueen nimistössä on paljon kerroksellisuutta.

Se, että saaren tai kylän nimi on jäänyt käyttöön jopa reilusti ennen keskiaikaa, on yksi todiste siitä, että saaristossa on ollut kiinteää asutusta pitkään.

– Se on yleinen olettamus, että nimien vakiintuminen on vaatinut sen, että alueelle saapuneet ihmiset ovat jääneet paikalleen alueelle pidemmäksi aikaa, Wihuri sanoo.

Yksi saariston nimistölle tyypillinen piirre on se, että synonyymit ovat kovassa käytössä.

– Saaristossa on pelkästään erilaisia saaria yli 17 000. Esimerkiksi kapeista salmista tai kallioisista saarista saatuja nimiä on tarvittu paljon.

Saariston nimistö, kuten muukin nimistö elää. Nykyaikana muun muassa kuntaliitokset muuttavat paikkojen nimiä. Toisaalta alueiden nimet säilyvät käytössä. Esimerkiksi Korppoo on alueen asukkaille hyvin vahvasti Korppoo, vaikka Korppoon kunta liitettiin Paraisiin jo kymmenen vuotta sitten.

– Pienen kylän säilyminen ja säilyttäminen on osa identiteetin säilymistä. Nimen käytössä säilyminen pitää osaltaan pienen kylän elävänä, vaikka paikka ei olisikaan enää virallisesti oma kuntansa.

– Paikallisidentiteetti on tärkeä asia ihmisille. Se korostuu pienillä paikkakunnalla, joissa ihmiset saattavat asua jopa koko elämänsä hyvin pienellä alueella, Wihuri arvioi.

Ilkka Lappi

Kokoomus: Kurjenrahkan kansallispuiston rahoituksen voisi turvata vapaaehtoisilla lahjoituksilla

Kurjenrahka on suosittu ulkoilualue.

Kokoomuksen maakuntavaltuustoryhmä jätti kesäkuun kokouksessa aloitteen Kurjenrahkan ja muiden varsinaissuomalaisten retkeilykohteiden uudenlaisesta rahoitusmahdollisuudesta. Aloitteessa ehdotetaan, että vastaisuudessa retkeilijät voisivat osallistua puiston ylläpitoon pienin vapaaehtoisin lahjoituksin, esimerkiksi MobilePay -sovelluksen kautta. MobilePay on älypuhelinsovellus, jolla pienten rahasummien siirto käy vaivattomasti.

Tyksin pysäköintitilanne helpottuu merkittävästi elokuussa uuden pysäköintitalon avautuessa

Uusi T3-sairaalan yhteyteen rakennettava pysäköintitalo avautuu asiakkaille 1. elokuuta. Samassa yhteydessä vanhan pysäköintitalon P1-tasolla olevat henkilökunnalle merkityt paikat muutetaan asiakaspaikoiksi.

Vanhasta sohvasta tai muusta roinasta pääsee jatkossa helposti eroon uudella sovelluksella

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) on kesän ajan mukana kokeilemassa uutta sähköistä palvelua, jonka avulla sekä kuluttajat että yritykset löytävät jätteillensä sopivan noutopalvelun. RESELL-nimisen palvelun avulla voi tilata noudon kodin suurille jätteille, kuten esimerkiksi vanhoille kodinkoneille tai vaikkapa sohvalle.

Keskiaikamarkkinat muuttavat Vanhan Suurtorin ympäristön liikennejärjestelyjä

Keskiaikamarkkinat ja muut tapahtumat vetävät kymmeniätuhansia ihmisiä Turun keskustaan ensi viikonvaihteessa.

Keskiaikaisia markkinoita vietetään Turun Vanhan Suurtorin ympäristössä tällä viikolla 27.‒30. kesäkuuta. Tapahtuma aiheuttaa muutoksia alueen liikennejärjestelyihin.

Kiinteistöliitto perää lakimuutosta Airbnb-majoituksen rajoittamiseen taloyhtiöissä

Asunto-osakeyhtiöt odottavat nykyistä selkeämpiä pelisääntöjä ja ohjeita lyhytaikaisen vuokrauksen ja majoitustoiminnan sallittavuuteen. Nykytilanne aiheuttaa epäselvyyttä ja kiistoja, kun taloyhtiöissä ei tiedetä, millaisilla ehdoilla majoitustoiminta yhtiössä tulee sallia, ja millä edellytyksillä siihen voidaan puuttua.

Itse tein, mutta säästinkö?

Vain joka toinen suomalainen on omasta mielestään taitava tee-se-itse-duunari. Siitä huolimatta suurin osa ei palkkaa ammattilaista, jos kotona täytyy korjailla, maalata tai huoltopestä paikkoja. Ei, vaikka varaa olisi. Hommiin ryhtyessään joka kolmas jättää ohjeet lukematta – miehistä puolet.

Konevikaiset työllistivät merivartiostoa juhannuksena

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä.

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä. Juhannuksen meripelastustehtävien teemana on Länsi-Suomen merivartioston toiminta-alueella ollut selkeästi konevikaisten ja ajelehtivien veneiden hinaukset.

Kadunrakennustyö aiheuttaa liikennejärjestelyjä Siilinkadulla Pansiossa marraskuun loppuun asti

Kadun saneeraus ja viemäri- ja vesijohtoyöt aiheuttavat poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä Pansiossa Siilinkadulla marraskuun loppuun saakka. Ajokaista kerrallaan suljetaan Valmetinkadun ja Päästäisenpolun välillä, mutta työn edetessä koko ajorata joudutaan sulkemaan Päästäisenpolun ja Laivateollisuudenkadun välillä.

Ruista kylvössä runsaasti, rypsiä ja rapsia niukalti

Rukiin kylvöala yli kaksinkertaistui.

Viime syksynä kylvettiin Suomen pelloille eniten ruista sitten vuoden 2000. Rukiin kylvöala yli kaksinkertaistui ja tulevana syksynä voidaan odottaa kotimaisen rukiin riittävän kotimaiseen kulutukseen.

Urheilu

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Mika Laurikainen Eerikkilään tekemään töitä suomalaisen jalkapallon eteen

Mika Laurikainen on innoissaan uudesta pestistä, jossa pääsee kontaktiin myös kansainvälisten seurojen kanssa.

Pitkän uran jalkapallon parissa tehnyt Mika Laurikainen odottaa innolla elokuun puoliväliä. Laurikainen aloittaa tuolloin Eerikkilän urheiluopiston jalkapallopalveluiden päällikkönä.

FC TPS:llä paljon pohdittavaa

TPS:n otteet parissa viime ottelussa ovat olleet heikkoja.

Kaiken piti olla kunnossa FC TPS:n leirissä. Pelillisiä pulmakohtia oli, mutta pisteitä tuli tasaiseen tahtiin ja sarjasijoitus jalkapallon Ykkösessä toinen ja sarjakärki Haka vain pienen hajuraon päässä.

Turun seudun joukkueille koripallon sarjalisenssit

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2019-20. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Tavoitetila seurojen määrän suhteen korkeimmilla sarjatasolla täyttyi, kun miesten divisioonissa pelaa 12 joukkuetta ja naisten 10.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.