Terapialeivonta vei Riitta Wuorio-Bäckin uudelle makealle uralle

Riitta Wuorio-Bäckin leipomisinnostus syttyi työttömäksi jäämisen jälkeen. Riitta Wuorio-Bäckin leipomisinnostus syttyi työttömäksi jäämisen jälkeen. Kuva: Ilkka Lappi

Alkuvuosi on ollut kemiöläiselle Riitta Wuorio-Bäckille kiireistä aikaa. Tammikuussa hän ensin toteutti haaveensa avaamalla oman kahvilan ja viikkoa myöhemmin tuli voitto Koko Suomi leipoo -ohjelmassa.

– Avasin tammikuun 21. päivä kahvilan ja viikko myöhemmin televisiosta tuli finaali. Ensimmäisen viikon aikana tultiin onnittelemaan kahvilan avaamisen vuoksi ja sen jälkeen ohjelman voiton takia. Alku oli aika hässäkkää, Wuorio-Bäck nauraa.

Haave omasta kahvilasta ehti hautua parin vuoden ajan Wuorio-Bäckin mielessä. Lopulta haave toteutui Kemiönsaaren kulttuuritalo Villa Landen yhteydessä toimivan Cake My Wayn myötä.

– Syksyllä 2017 aloin etsiä kahvilatilaa Kemiönsaaresta, mutta sopivaa ei aluksi löytynyt. Kun sitten kuulin, että tähän on mahdollista päästä, ei tarvinnut kauan miettiä.

Vaikka Wuorio-Bäckille leipominen on tärkeä osa elämää, henkinen kynnys amatöörileipojille tarkoitettuun Koko Suomi leipoo -ohjelmaan oli korkea.

– Siskoni soitti minulle ja kertoi, että ohjelmaan voi hakea. Sanoin, etten todellakaan hae. Seuraavana yönä en kuitenkaan saanut unta ja yöllä aloin selata ohjelman nettisivua ja aamuyöllä puoli kolmen aikaan laitoin hakemuksen sisälle.

Leipomista Wuorio-Bäck on seurannut läheltä pikkutytöstä lähtien, mutta aktiivisempi leipominen alkoi vasta muutama vuosi sitten.

– Äitini oli perhepäivähoitaja. Hän teki kaiken aina alusta asti itse. Oma harrastuneisuus lähti kuitenkin vasta siitä, kun jäin työttömäksi vuonna 2015. Olin ensimmäistä kertaa elämässäni työtön, mikä oli aika rankka paikka. Silloin aloitin leipomaan, oikeastaan terapiana, Wuorio-Bäck.

Aluksi terapiamielessä tehdyistä levonnaisista pääsivät nauttimaan vain sukulaiset. Vähitellen leivonnaisista kiinnostui laajempikin piiri.

– Kun sopivaa kahvilatilaa ei alkuun löytynyt, aloin leipoa tilauksesta toiminimellä. Tällä hetkellä en tilaustöitä tee, sillä kaikki aika menee kahvilaan leipomiseen.

Wuorio-Bäck tykkää leipoa erityisesti makeita leivonnaisia, vaikka kahvila-arkeen kuuluu myös esimerkiksi tuoreen juureen leivotun leivän leipominen.

– Makea on minun juttuni. Varsinkin suklaasta leipominen on aina kivaa. Vaikka otankin joskus reseptejä esimerkiksi netistä, koitan aina tuoda niihin jotain omaakin. Leipomisessa minusta hienointa on se, että saan toteuttaa käsillä jotain, hän toteaa.

Vaikka haave omasta kahvilasta onkin toteutunut, eivät haaveet ole loppuneet.

– Sellaisesta pienestä punaisesta mökkikahvilasta haaveilen, jossa olisi omenapuita ja pöytiä niiden alla. Totta kai se olisi Kemiönsaarella. Olen asunut täällä neljää opiskeluvuotta vaille koko ikäni, Wuorio-Bäck sanoo.

Ilkka Lappi

Raparperikakku. Raparperikakku. Kuva: Ilkka Lappi
Porkkanasuklaakakku. Porkkanasuklaakakku. Kuva: Ilkka Lappi
Sitruunajuustokakku. Sitruunajuustokakku. Kuva: Ilkka Lappi
Putouskakku. Putouskakku. Kuva: Ilkka Lappi

Tutkijat ehdottavat uutta palveluverkkoa ratkaisuksi sote-ongelmaan, lisää hoitajia ei tarvita

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on siirryttävä nykyisestä porrastetusta toimintamallista palveluverkkoajatteluun, vaativat emeritusprofessorit Erkki Vauramo ja Olli-Pekka Ryynänen KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusraportissa Sote – pyramidista palveluverkkoon. Ikääntyminen ja niukka tulevaisuus . Sote vaatii uudenlaisen tuotantorakenteen, toiminnan vaikuttavuuden hallinnan ja kestävän rahoituksen. Hallinnon muutos ei riitä.

Saksa dominoi agilityn MM-kilpailuja Turussa

 Miniluokan voittaja Saksan Tobias Wüst ja shetlanninlammaskoira Dörte.

Agilityn maailmanmestaruudet on ratkaistu torstaista sunnuntaihin kestäneissä kilpailuissa Turussa Gatorade Centerissä. Saksa vei kuudesta jaetusta mestaruudesta neljä, yksi meni Espanjaan ja yksi Venäjälle. Mitalisijat ratkaistiin jopa sadasosasekuntien eroilla.

Sepänkatu 2:n ilmanäytteissä ei asbestia

Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n sisäilmassa ei ole asbestia. Kaikkien Sepänkatu 2:sta otettujen ilmanäytteiden asbestipitoisuus alittaa puhtaan tilan raja-arvon.

Neulo sukkia lapsille

Mikaelin seurakuntakodilla kokoontuu maanantaisin Wanhanajan ompelupiiri, jossa neulotaan sukkia ja muita käsitöitä hyväntekeväisyyteen. Neulomuksia lahjoitetaan kastelapsille, Lahja lapselle -keräykseen sekä tarvitseville diakoniatyön kautta ja ruokajakeluissa. Käsitöitä myydään myös myyjäisissä, jolloin tuotot luovutetaan joko hyväntekeväisyyteen tai käytetään piirin toiminnan rahoittamiseksi.

Robottipäivässä pureudutaan robotin ja ihmisen väliseen vuorovaikutukseen

Turun yliopistossa järjestetään perjantaina 27. syyskuuta sosiaalisille roboteille ja soveltavalle kielentutkimukselle omistettu päivä. Robottipäivässä tarkastellaan robotin ja ihmisen välistä vuorovaikutusta sekä erityisesti sitä, miten sosiaalista robottia voidaan hyödyntää kielenopetuksessa ja lasten kielenoppimisessa.

Pumpkin spice eli näin teet kurpitsamaustesekoituksen

Kurpitsakaudella kaikkeen voi laittaa kurpitsamaustetta. Trendiksi ovat nousseet kurpitsalatte, kurpitsamaustekakku ja kanelipullat. Ne voi maustaa kurpitsamausteseoksella. Näin valmistat trendikkään mausteseoksen.

Koulurakennuksen lämmönjakohuoneessa tulipalo Paattistentiellä

Vanha koulurakennuksen lämmönjakohuone tuhoutui tulipalossa Paattistentiellä sunnuntaina yöllä.

Loton potti nousi 6,5 miljoonaan euroon

Lottoarvonnassa (kierros 38/2019) ei löytynyt täysosumia, joten tarjolla ollut viiden miljoonan euron potti jäi jakamatta. Ensi viikolla Loton potissa on 6,5 miljoonaa euroa.

Joka kymmenes ajaa sakkorenkailla

Huonokuntoisilla kesärenkailla oli liikkeellä 10,3 prosentilla autoilijoista.

Viime syksynä rengasratsioita järjestettiin laajamittaisesti yhden välivuoden jälkeen. Autonrengasliitto ry:n kampanjaviikolla tarkastettiin yhteensä 5 948 henkilö- ja pakettiauton renkaat 34 eri paikkakunnalla. Päähuomio kohdistettiin jälleen renkaiden urasyvyyksiin.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.