Terapialeivonta vei Riitta Wuorio-Bäckin uudelle makealle uralle

Riitta Wuorio-Bäckin leipomisinnostus syttyi työttömäksi jäämisen jälkeen. Riitta Wuorio-Bäckin leipomisinnostus syttyi työttömäksi jäämisen jälkeen. Kuva: Ilkka Lappi

Alkuvuosi on ollut kemiöläiselle Riitta Wuorio-Bäckille kiireistä aikaa. Tammikuussa hän ensin toteutti haaveensa avaamalla oman kahvilan ja viikkoa myöhemmin tuli voitto Koko Suomi leipoo -ohjelmassa.

– Avasin tammikuun 21. päivä kahvilan ja viikko myöhemmin televisiosta tuli finaali. Ensimmäisen viikon aikana tultiin onnittelemaan kahvilan avaamisen vuoksi ja sen jälkeen ohjelman voiton takia. Alku oli aika hässäkkää, Wuorio-Bäck nauraa.

Haave omasta kahvilasta ehti hautua parin vuoden ajan Wuorio-Bäckin mielessä. Lopulta haave toteutui Kemiönsaaren kulttuuritalo Villa Landen yhteydessä toimivan Cake My Wayn myötä.

– Syksyllä 2017 aloin etsiä kahvilatilaa Kemiönsaaresta, mutta sopivaa ei aluksi löytynyt. Kun sitten kuulin, että tähän on mahdollista päästä, ei tarvinnut kauan miettiä.

Vaikka Wuorio-Bäckille leipominen on tärkeä osa elämää, henkinen kynnys amatöörileipojille tarkoitettuun Koko Suomi leipoo -ohjelmaan oli korkea.

– Siskoni soitti minulle ja kertoi, että ohjelmaan voi hakea. Sanoin, etten todellakaan hae. Seuraavana yönä en kuitenkaan saanut unta ja yöllä aloin selata ohjelman nettisivua ja aamuyöllä puoli kolmen aikaan laitoin hakemuksen sisälle.

Leipomista Wuorio-Bäck on seurannut läheltä pikkutytöstä lähtien, mutta aktiivisempi leipominen alkoi vasta muutama vuosi sitten.

– Äitini oli perhepäivähoitaja. Hän teki kaiken aina alusta asti itse. Oma harrastuneisuus lähti kuitenkin vasta siitä, kun jäin työttömäksi vuonna 2015. Olin ensimmäistä kertaa elämässäni työtön, mikä oli aika rankka paikka. Silloin aloitin leipomaan, oikeastaan terapiana, Wuorio-Bäck.

Aluksi terapiamielessä tehdyistä levonnaisista pääsivät nauttimaan vain sukulaiset. Vähitellen leivonnaisista kiinnostui laajempikin piiri.

– Kun sopivaa kahvilatilaa ei alkuun löytynyt, aloin leipoa tilauksesta toiminimellä. Tällä hetkellä en tilaustöitä tee, sillä kaikki aika menee kahvilaan leipomiseen.

Wuorio-Bäck tykkää leipoa erityisesti makeita leivonnaisia, vaikka kahvila-arkeen kuuluu myös esimerkiksi tuoreen juureen leivotun leivän leipominen.

– Makea on minun juttuni. Varsinkin suklaasta leipominen on aina kivaa. Vaikka otankin joskus reseptejä esimerkiksi netistä, koitan aina tuoda niihin jotain omaakin. Leipomisessa minusta hienointa on se, että saan toteuttaa käsillä jotain, hän toteaa.

Vaikka haave omasta kahvilasta onkin toteutunut, eivät haaveet ole loppuneet.

– Sellaisesta pienestä punaisesta mökkikahvilasta haaveilen, jossa olisi omenapuita ja pöytiä niiden alla. Totta kai se olisi Kemiönsaarella. Olen asunut täällä neljää opiskeluvuotta vaille koko ikäni, Wuorio-Bäck sanoo.

Ilkka Lappi

Raparperikakku. Raparperikakku. Kuva: Ilkka Lappi
Porkkanasuklaakakku. Porkkanasuklaakakku. Kuva: Ilkka Lappi
Sitruunajuustokakku. Sitruunajuustokakku. Kuva: Ilkka Lappi
Putouskakku. Putouskakku. Kuva: Ilkka Lappi

Ota aurinkoa oikein

Allergia-, iho- ja astmaliiton neuvonnasta kysytään paljon auringosta. Asiantuntija Anne Vuorenmaa muistuttaa, että auringolla on myös suotuisia vaikutuksia. Se vaikuttaa mielialaa piristävästi ja sitä tarvitaan D-vitamiinin muodostumiseen elimistössä. Aurinko helpottaa myös muun muassa atooppisen ihottuman ja psoriasiksen kutinaa, punoitusta ja tulehdusoireita.

Raisio kerää asukkailta ideoita tulevaisuuden palveluista ideaseinälle

Raision Alppiruusupuistosta on tullut suoranainen vetonaula.

Raisiossa pohditaan parhaillaan kaupungin tulevaisuutta: millaisia palveluita Raisiossa tarvitaan? Mikä toisi lisää hyvinvointia raisiolaisille? Millaiseksi Raision pitäisi kehittyä? Raisiolaiset on haastettu mukaan suunnittelemaan ja ideoimaan tulevaisuuden kaupunkia Hyvinvoiva Raisio -kampanjassa.

Kokoomus: Kurjenrahkan kansallispuiston rahoituksen voisi turvata vapaaehtoisilla lahjoituksilla

Kurjenrahka on suosittu ulkoilualue.

Kokoomuksen maakuntavaltuustoryhmä jätti kesäkuun kokouksessa aloitteen Kurjenrahkan ja muiden varsinaissuomalaisten retkeilykohteiden uudenlaisesta rahoitusmahdollisuudesta. Aloitteessa ehdotetaan, että vastaisuudessa retkeilijät voisivat osallistua puiston ylläpitoon pienin vapaaehtoisin lahjoituksin, esimerkiksi MobilePay -sovelluksen kautta. MobilePay on älypuhelinsovellus, jolla pienten rahasummien siirto käy vaivattomasti.

Tyksin pysäköintitilanne helpottuu merkittävästi elokuussa uuden pysäköintitalon avautuessa

Uusi T3-sairaalan yhteyteen rakennettava pysäköintitalo avautuu asiakkaille 1. elokuuta. Samassa yhteydessä vanhan pysäköintitalon P1-tasolla olevat henkilökunnalle merkityt paikat muutetaan asiakaspaikoiksi.

Vanhasta sohvasta tai muusta roinasta pääsee jatkossa helposti eroon uudella sovelluksella

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) on kesän ajan mukana kokeilemassa uutta sähköistä palvelua, jonka avulla sekä kuluttajat että yritykset löytävät jätteillensä sopivan noutopalvelun. RESELL-nimisen palvelun avulla voi tilata noudon kodin suurille jätteille, kuten esimerkiksi vanhoille kodinkoneille tai vaikkapa sohvalle.

Keskiaikamarkkinat muuttavat Vanhan Suurtorin ympäristön liikennejärjestelyjä

Keskiaikamarkkinat ja muut tapahtumat vetävät kymmeniätuhansia ihmisiä Turun keskustaan ensi viikonvaihteessa.

Keskiaikaisia markkinoita vietetään Turun Vanhan Suurtorin ympäristössä tällä viikolla 27.‒30. kesäkuuta. Tapahtuma aiheuttaa muutoksia alueen liikennejärjestelyihin.

Kiinteistöliitto perää lakimuutosta Airbnb-majoituksen rajoittamiseen taloyhtiöissä

Asunto-osakeyhtiöt odottavat nykyistä selkeämpiä pelisääntöjä ja ohjeita lyhytaikaisen vuokrauksen ja majoitustoiminnan sallittavuuteen. Nykytilanne aiheuttaa epäselvyyttä ja kiistoja, kun taloyhtiöissä ei tiedetä, millaisilla ehdoilla majoitustoiminta yhtiössä tulee sallia, ja millä edellytyksillä siihen voidaan puuttua.

Itse tein, mutta säästinkö?

Vain joka toinen suomalainen on omasta mielestään taitava tee-se-itse-duunari. Siitä huolimatta suurin osa ei palkkaa ammattilaista, jos kotona täytyy korjailla, maalata tai huoltopestä paikkoja. Ei, vaikka varaa olisi. Hommiin ryhtyessään joka kolmas jättää ohjeet lukematta – miehistä puolet.

Konevikaiset työllistivät merivartiostoa juhannuksena

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä.

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä. Juhannuksen meripelastustehtävien teemana on Länsi-Suomen merivartioston toiminta-alueella ollut selkeästi konevikaisten ja ajelehtivien veneiden hinaukset.

Urheilu

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Mika Laurikainen Eerikkilään tekemään töitä suomalaisen jalkapallon eteen

Mika Laurikainen on innoissaan uudesta pestistä, jossa pääsee kontaktiin myös kansainvälisten seurojen kanssa.

Pitkän uran jalkapallon parissa tehnyt Mika Laurikainen odottaa innolla elokuun puoliväliä. Laurikainen aloittaa tuolloin Eerikkilän urheiluopiston jalkapallopalveluiden päällikkönä.

FC TPS:llä paljon pohdittavaa

TPS:n otteet parissa viime ottelussa ovat olleet heikkoja.

Kaiken piti olla kunnossa FC TPS:n leirissä. Pelillisiä pulmakohtia oli, mutta pisteitä tuli tasaiseen tahtiin ja sarjasijoitus jalkapallon Ykkösessä toinen ja sarjakärki Haka vain pienen hajuraon päässä.

Turun seudun joukkueille koripallon sarjalisenssit

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2019-20. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Tavoitetila seurojen määrän suhteen korkeimmilla sarjatasolla täyttyi, kun miesten divisioonissa pelaa 12 joukkuetta ja naisten 10.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.