Yhdeksän järven Aaslaluoto on lajirikkaudessaan nähtävyys

Aaslaluoto on erikoinen saari, jossa on peräti yhdeksän järveä. Aaslaluoto on erikoinen saari, jossa on peräti yhdeksän järveä. Kuva: Minna Saarinen

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori, eläkkeellä oleva riistanhoitotieteen dosentti Lennart Saari Rymättylän Aaslaluodosta tuntee saaren luonnon ehkä paremmin kuin kukaan. Mies on laskenut saaren linnustoa 1970-luvulta lähtien ja seurannut myös kasvistoa vuosittain pitäen silmällä muutakin eläinlajistoa.

– Jalkaisin Karhuvuoren torni on ehkä se ensimmäinen paikka, mitä suosittelisin matkailijalle. Hyvällä ilmalla sieltä näkyy jopa Naantalin kirkon torni, Korppoon televisiomasto sekä Paraisten kalkkitehdas, Saari kuvailee.

Näköalatorni on aivan pienen rengastien varrella, noin kaksi kilometriä Hankan rannasta mantereelle päin. Suuressa kelossa on opaste ”ilmavalvontatorni”.

Pientä varovaisuutta noudattaen voi patikoida Aaslaluodon metsissä, poluilla sekä pikkuteillä. Matkassa kannattaa olla esimerkiksi puhelimen karttasovellus, ja kun noudattaa jokamiehen oikeutta, pärjää hyvin. Pihat kannattaa väistää, tulta ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa.

Mereltä käsin voi nähdä nykyisin helposti hylkeitä, sillä hyljekanta on lisääntynyt merkittävästi. Myös merikotkia voi nähdä. Merimetsoluodot Aaslan näköpiiristä katsottuna ovat pesinnöistä autioituneet.

– Kun olimme muutama vuosi sitten merimetson pesiä laskemassa, bongasimme yhtäkkiä sellaiset 60 hyljettä päivää paistattelemassa. Erästä ensimmäisistä hylkeistäni luulin verkon kohoksi, kunnes se rupesi haukottelemaan, Saari virnistää.

Kevätesikko, sinivuokko ja keltavuokko ovat juuri nyt helposti bongattavia kasveja, samoin pähkinäpensaat. Metsätyypit ovat tavattoman vaihtelevia ja monipuolisia. Saarelta löytyy niin karua kalliomännikköä kuin lehtometsää, jopa useampi pieni järvikin.

Eläimistä taas näkee valkohäntä- ja metsäkauriita, kettuja, lepakoita, joutsenia, supikoiria ja mäyriä. 1987 tulivat Aaslalle taas ensimmäiset pesivät kurjet. Nyt niitä on viitisentoista paria.

– Aaslalle kannattaa tehdä myös yöretkiä. Öisin monet nisäkkäät liikkuvat. Silloin näkee paljon sellaista, mitä päivällä ei näe. Jos haluaa yöpyä, on Alakylässä majatalo Äärlän renkitupa.

Aaslassa on yhdeksän järveä, joista Sianpäänjärvi – erämaajärven kaltainen järvi – on mielenkiintoisin. Osa järvistä sijaitsee Natura-alueella.

Kun Saaren eno teki aikanaan siitepölykairauksia alueella, kävi ilmi, että Aaslassa on ollut viljelystä ja asutusta jo pronssikaudella, vaikka silloin meren pinta olikin korkeammalla. Pronssikausi oli 500–1500 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

– Yksi järvistä on kansan suussa Paskalahti, koska sitä ympäröi laidun, jossa on aikanaan sitten ollut karjaa paljonkin, Saari naurahtaa, jatkaen, että iso osa näistä järvistä ja laitumista on entisöity uudella laiduntamisella perinnemaisemaksi.

Aaslassa on nähty noin 250 lintulajia, se on merkittävä määrä. Viimeisimmän lintuatlas-kartoituksen mukaan Aaslan ruudulla tavattiin toiseksi eniten pesimälintuja koko Varsinais-Suomessa.

Karusta kalliomänniköstä maisema vaihtuu vehreään lehtoon, ja tämä voi olla vain sadan metrin sisällä.

Pronssikautisia hautoja löytyy paljon etenkin Hangasta. Lisäksi niin sanottuja ryssänuuneja, joissa venäläiset ovat leiponeet leipää Isonvihan aikana. Uunit ovat lähempänä rantaa kuin pronssikautiset haudat.

Minna Saarinen

– Nyt tutkitaan, miten 2005 uudelleen aloitettu laidunnus vaikuttaa. Alun perin se loppui 1970-luvun lopulla, jolloin ruovikko järvissä lisääntyi, dosentti Lennart Saari sanoo. – Nyt tutkitaan, miten 2005 uudelleen aloitettu laidunnus vaikuttaa. Alun perin se loppui 1970-luvun lopulla, jolloin ruovikko järvissä lisääntyi, dosentti Lennart Saari sanoo. Kuva: Minna Saarinen

Tutkijat ehdottavat uutta palveluverkkoa ratkaisuksi sote-ongelmaan, lisää hoitajia ei tarvita

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on siirryttävä nykyisestä porrastetusta toimintamallista palveluverkkoajatteluun, vaativat emeritusprofessorit Erkki Vauramo ja Olli-Pekka Ryynänen KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusraportissa Sote – pyramidista palveluverkkoon. Ikääntyminen ja niukka tulevaisuus . Sote vaatii uudenlaisen tuotantorakenteen, toiminnan vaikuttavuuden hallinnan ja kestävän rahoituksen. Hallinnon muutos ei riitä.

Saksa dominoi agilityn MM-kilpailuja Turussa

 Miniluokan voittaja Saksan Tobias Wüst ja shetlanninlammaskoira Dörte.

Agilityn maailmanmestaruudet on ratkaistu torstaista sunnuntaihin kestäneissä kilpailuissa Turussa Gatorade Centerissä. Saksa vei kuudesta jaetusta mestaruudesta neljä, yksi meni Espanjaan ja yksi Venäjälle. Mitalisijat ratkaistiin jopa sadasosasekuntien eroilla.

Sepänkatu 2:n ilmanäytteissä ei asbestia

Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n sisäilmassa ei ole asbestia. Kaikkien Sepänkatu 2:sta otettujen ilmanäytteiden asbestipitoisuus alittaa puhtaan tilan raja-arvon.

Neulo sukkia lapsille

Mikaelin seurakuntakodilla kokoontuu maanantaisin Wanhanajan ompelupiiri, jossa neulotaan sukkia ja muita käsitöitä hyväntekeväisyyteen. Neulomuksia lahjoitetaan kastelapsille, Lahja lapselle -keräykseen sekä tarvitseville diakoniatyön kautta ja ruokajakeluissa. Käsitöitä myydään myös myyjäisissä, jolloin tuotot luovutetaan joko hyväntekeväisyyteen tai käytetään piirin toiminnan rahoittamiseksi.

Robottipäivässä pureudutaan robotin ja ihmisen väliseen vuorovaikutukseen

Turun yliopistossa järjestetään perjantaina 27. syyskuuta sosiaalisille roboteille ja soveltavalle kielentutkimukselle omistettu päivä. Robottipäivässä tarkastellaan robotin ja ihmisen välistä vuorovaikutusta sekä erityisesti sitä, miten sosiaalista robottia voidaan hyödyntää kielenopetuksessa ja lasten kielenoppimisessa.

Pumpkin spice eli näin teet kurpitsamaustesekoituksen

Kurpitsakaudella kaikkeen voi laittaa kurpitsamaustetta. Trendiksi ovat nousseet kurpitsalatte, kurpitsamaustekakku ja kanelipullat. Ne voi maustaa kurpitsamausteseoksella. Näin valmistat trendikkään mausteseoksen.

Koulurakennuksen lämmönjakohuoneessa tulipalo Paattistentiellä

Vanha koulurakennuksen lämmönjakohuone tuhoutui tulipalossa Paattistentiellä sunnuntaina yöllä.

Loton potti nousi 6,5 miljoonaan euroon

Lottoarvonnassa (kierros 38/2019) ei löytynyt täysosumia, joten tarjolla ollut viiden miljoonan euron potti jäi jakamatta. Ensi viikolla Loton potissa on 6,5 miljoonaa euroa.

Joka kymmenes ajaa sakkorenkailla

Huonokuntoisilla kesärenkailla oli liikkeellä 10,3 prosentilla autoilijoista.

Viime syksynä rengasratsioita järjestettiin laajamittaisesti yhden välivuoden jälkeen. Autonrengasliitto ry:n kampanjaviikolla tarkastettiin yhteensä 5 948 henkilö- ja pakettiauton renkaat 34 eri paikkakunnalla. Päähuomio kohdistettiin jälleen renkaiden urasyvyyksiin.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.