Yhdeksän järven Aaslaluoto on lajirikkaudessaan nähtävyys

Aaslaluoto on erikoinen saari, jossa on peräti yhdeksän järveä. Aaslaluoto on erikoinen saari, jossa on peräti yhdeksän järveä. Kuva: Minna Saarinen

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori, eläkkeellä oleva riistanhoitotieteen dosentti Lennart Saari Rymättylän Aaslaluodosta tuntee saaren luonnon ehkä paremmin kuin kukaan. Mies on laskenut saaren linnustoa 1970-luvulta lähtien ja seurannut myös kasvistoa vuosittain pitäen silmällä muutakin eläinlajistoa.

– Jalkaisin Karhuvuoren torni on ehkä se ensimmäinen paikka, mitä suosittelisin matkailijalle. Hyvällä ilmalla sieltä näkyy jopa Naantalin kirkon torni, Korppoon televisiomasto sekä Paraisten kalkkitehdas, Saari kuvailee.

Näköalatorni on aivan pienen rengastien varrella, noin kaksi kilometriä Hankan rannasta mantereelle päin. Suuressa kelossa on opaste ”ilmavalvontatorni”.

Pientä varovaisuutta noudattaen voi patikoida Aaslaluodon metsissä, poluilla sekä pikkuteillä. Matkassa kannattaa olla esimerkiksi puhelimen karttasovellus, ja kun noudattaa jokamiehen oikeutta, pärjää hyvin. Pihat kannattaa väistää, tulta ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa.

Mereltä käsin voi nähdä nykyisin helposti hylkeitä, sillä hyljekanta on lisääntynyt merkittävästi. Myös merikotkia voi nähdä. Merimetsoluodot Aaslan näköpiiristä katsottuna ovat pesinnöistä autioituneet.

– Kun olimme muutama vuosi sitten merimetson pesiä laskemassa, bongasimme yhtäkkiä sellaiset 60 hyljettä päivää paistattelemassa. Erästä ensimmäisistä hylkeistäni luulin verkon kohoksi, kunnes se rupesi haukottelemaan, Saari virnistää.

Kevätesikko, sinivuokko ja keltavuokko ovat juuri nyt helposti bongattavia kasveja, samoin pähkinäpensaat. Metsätyypit ovat tavattoman vaihtelevia ja monipuolisia. Saarelta löytyy niin karua kalliomännikköä kuin lehtometsää, jopa useampi pieni järvikin.

Eläimistä taas näkee valkohäntä- ja metsäkauriita, kettuja, lepakoita, joutsenia, supikoiria ja mäyriä. 1987 tulivat Aaslalle taas ensimmäiset pesivät kurjet. Nyt niitä on viitisentoista paria.

– Aaslalle kannattaa tehdä myös yöretkiä. Öisin monet nisäkkäät liikkuvat. Silloin näkee paljon sellaista, mitä päivällä ei näe. Jos haluaa yöpyä, on Alakylässä majatalo Äärlän renkitupa.

Aaslassa on yhdeksän järveä, joista Sianpäänjärvi – erämaajärven kaltainen järvi – on mielenkiintoisin. Osa järvistä sijaitsee Natura-alueella.

Kun Saaren eno teki aikanaan siitepölykairauksia alueella, kävi ilmi, että Aaslassa on ollut viljelystä ja asutusta jo pronssikaudella, vaikka silloin meren pinta olikin korkeammalla. Pronssikausi oli 500–1500 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

– Yksi järvistä on kansan suussa Paskalahti, koska sitä ympäröi laidun, jossa on aikanaan sitten ollut karjaa paljonkin, Saari naurahtaa, jatkaen, että iso osa näistä järvistä ja laitumista on entisöity uudella laiduntamisella perinnemaisemaksi.

Aaslassa on nähty noin 250 lintulajia, se on merkittävä määrä. Viimeisimmän lintuatlas-kartoituksen mukaan Aaslan ruudulla tavattiin toiseksi eniten pesimälintuja koko Varsinais-Suomessa.

Karusta kalliomänniköstä maisema vaihtuu vehreään lehtoon, ja tämä voi olla vain sadan metrin sisällä.

Pronssikautisia hautoja löytyy paljon etenkin Hangasta. Lisäksi niin sanottuja ryssänuuneja, joissa venäläiset ovat leiponeet leipää Isonvihan aikana. Uunit ovat lähempänä rantaa kuin pronssikautiset haudat.

Minna Saarinen

– Nyt tutkitaan, miten 2005 uudelleen aloitettu laidunnus vaikuttaa. Alun perin se loppui 1970-luvun lopulla, jolloin ruovikko järvissä lisääntyi, dosentti Lennart Saari sanoo. – Nyt tutkitaan, miten 2005 uudelleen aloitettu laidunnus vaikuttaa. Alun perin se loppui 1970-luvun lopulla, jolloin ruovikko järvissä lisääntyi, dosentti Lennart Saari sanoo. Kuva: Minna Saarinen

Kokoomus: Kurjenrahkan kansallispuiston rahoituksen voisi turvata vapaaehtoisilla lahjoituksilla

Kurjenrahka on suosittu ulkoilualue.

Kokoomuksen maakuntavaltuustoryhmä jätti kesäkuun kokouksessa aloitteen Kurjenrahkan ja muiden varsinaissuomalaisten retkeilykohteiden uudenlaisesta rahoitusmahdollisuudesta. Aloitteessa ehdotetaan, että vastaisuudessa retkeilijät voisivat osallistua puiston ylläpitoon pienin vapaaehtoisin lahjoituksin, esimerkiksi MobilePay -sovelluksen kautta. MobilePay on älypuhelinsovellus, jolla pienten rahasummien siirto käy vaivattomasti.

Tyksin pysäköintitilanne helpottuu merkittävästi elokuussa uuden pysäköintitalon avautuessa

Uusi T3-sairaalan yhteyteen rakennettava pysäköintitalo avautuu asiakkaille 1. elokuuta. Samassa yhteydessä vanhan pysäköintitalon P1-tasolla olevat henkilökunnalle merkityt paikat muutetaan asiakaspaikoiksi.

Vanhasta sohvasta tai muusta roinasta pääsee jatkossa helposti eroon uudella sovelluksella

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) on kesän ajan mukana kokeilemassa uutta sähköistä palvelua, jonka avulla sekä kuluttajat että yritykset löytävät jätteillensä sopivan noutopalvelun. RESELL-nimisen palvelun avulla voi tilata noudon kodin suurille jätteille, kuten esimerkiksi vanhoille kodinkoneille tai vaikkapa sohvalle.

Keskiaikamarkkinat muuttavat Vanhan Suurtorin ympäristön liikennejärjestelyjä

Keskiaikamarkkinat ja muut tapahtumat vetävät kymmeniätuhansia ihmisiä Turun keskustaan ensi viikonvaihteessa.

Keskiaikaisia markkinoita vietetään Turun Vanhan Suurtorin ympäristössä tällä viikolla 27.‒30. kesäkuuta. Tapahtuma aiheuttaa muutoksia alueen liikennejärjestelyihin.

Kiinteistöliitto perää lakimuutosta Airbnb-majoituksen rajoittamiseen taloyhtiöissä

Asunto-osakeyhtiöt odottavat nykyistä selkeämpiä pelisääntöjä ja ohjeita lyhytaikaisen vuokrauksen ja majoitustoiminnan sallittavuuteen. Nykytilanne aiheuttaa epäselvyyttä ja kiistoja, kun taloyhtiöissä ei tiedetä, millaisilla ehdoilla majoitustoiminta yhtiössä tulee sallia, ja millä edellytyksillä siihen voidaan puuttua.

Itse tein, mutta säästinkö?

Vain joka toinen suomalainen on omasta mielestään taitava tee-se-itse-duunari. Siitä huolimatta suurin osa ei palkkaa ammattilaista, jos kotona täytyy korjailla, maalata tai huoltopestä paikkoja. Ei, vaikka varaa olisi. Hommiin ryhtyessään joka kolmas jättää ohjeet lukematta – miehistä puolet.

Konevikaiset työllistivät merivartiostoa juhannuksena

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä.

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä. Juhannuksen meripelastustehtävien teemana on Länsi-Suomen merivartioston toiminta-alueella ollut selkeästi konevikaisten ja ajelehtivien veneiden hinaukset.

Kadunrakennustyö aiheuttaa liikennejärjestelyjä Siilinkadulla Pansiossa marraskuun loppuun asti

Kadun saneeraus ja viemäri- ja vesijohtoyöt aiheuttavat poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä Pansiossa Siilinkadulla marraskuun loppuun saakka. Ajokaista kerrallaan suljetaan Valmetinkadun ja Päästäisenpolun välillä, mutta työn edetessä koko ajorata joudutaan sulkemaan Päästäisenpolun ja Laivateollisuudenkadun välillä.

Ruista kylvössä runsaasti, rypsiä ja rapsia niukalti

Rukiin kylvöala yli kaksinkertaistui.

Viime syksynä kylvettiin Suomen pelloille eniten ruista sitten vuoden 2000. Rukiin kylvöala yli kaksinkertaistui ja tulevana syksynä voidaan odottaa kotimaisen rukiin riittävän kotimaiseen kulutukseen.

Urheilu

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Mika Laurikainen Eerikkilään tekemään töitä suomalaisen jalkapallon eteen

Mika Laurikainen on innoissaan uudesta pestistä, jossa pääsee kontaktiin myös kansainvälisten seurojen kanssa.

Pitkän uran jalkapallon parissa tehnyt Mika Laurikainen odottaa innolla elokuun puoliväliä. Laurikainen aloittaa tuolloin Eerikkilän urheiluopiston jalkapallopalveluiden päällikkönä.

FC TPS:llä paljon pohdittavaa

TPS:n otteet parissa viime ottelussa ovat olleet heikkoja.

Kaiken piti olla kunnossa FC TPS:n leirissä. Pelillisiä pulmakohtia oli, mutta pisteitä tuli tasaiseen tahtiin ja sarjasijoitus jalkapallon Ykkösessä toinen ja sarjakärki Haka vain pienen hajuraon päässä.

Turun seudun joukkueille koripallon sarjalisenssit

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2019-20. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Tavoitetila seurojen määrän suhteen korkeimmilla sarjatasolla täyttyi, kun miesten divisioonissa pelaa 12 joukkuetta ja naisten 10.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.