Paraisten ympäristömessut monipuolistuvat – ja muita saariston kesätapahtumia

Kuva: Saariston ympäristömessut

Paraisten päivien yhteydessä 7.–8. kesäkuuta järjestetään kuudennet Saariston ympäristömessut. Messut ovat auki Paraisten keskustassa perjantaina 7. kesäkuuta kello 11–17 ja lauantaina 8. kesäkuuta kello 10–14.

Maksuttomassa tapahtumassa jaetaan ympäristöystävällisiin asumisratkaisuihin liittyvää tietoa ja käytännön vinkkejä paikallisille asukkaille ja mökkiläisille.

Tänä vuonna tapahtumasta luodaan myös entistä ohjelmallisempi. Messualueelle tulee myös erillinen ohjelmalava.

– Yksi laajemman ohjelman tavoite on totta kai saada ihmisiä enemmän liikkeelle. Tapahtumasta on tarkoitus tehdä isompi kesätapahtuma, joka nostattaa positiivista henkeä ympäristöasioihin liittyen, kuvailee järjestelyissä mukana oleva ympäristönsuojelutarkastaja Petri Huovila.

Yrittäjiä ja yrityksiä on aiempien vuosien tapaan mukana laaja kirjo. Paikalla esitellään jätevesien käsittelylaitteita ja erilaisia talousvedenhankinnan ratkaisuja. Messujen aikana voi tutustua myös aurinkoenergiaan ja kompostointiin.

Perjantai-iltana 7. kesäkuuta messujen päätteeksi järjestetään Disco-Soup-illanvietto, jossa hävikkiruoasta valmistetaan ilmaista ruokaa yleisölle.

– Ruoanvalmistus hävikkiruoasta on yksi tapa ottaa ympäristö huomioon. Haluamme osoittaa ihmisille, että niin sanottua jäteruokaa voi käyttää monin tavoin hyväksi, Huovila toteaa.

Saariston kesässä tapahtuu:

4.–15.6. Naantalin musiikkijuhlat. Vuodesta 1980 järjestetyt, kamarimusiikkia ohjelmistossaan painottava, Naantalin musiikkijuhlat kerää jälleen puolentoista viikon aikana parikymmentätuhatta vierailijaa. Esiintymässä tänä vuonna on jälleen laaja kattaus huippumuusikoita Suomesta ja ulkomailta. Naantaliin saapuu tänä vuonna muun muassa oboisti Jean-Louis Capezzali, huilisti-kapellimestari Patrick Gallois sekä Suomen selloylpeys Apocalyptica.

7.–8.6.Paraisten päivät. Vuosikymmenten mittainen perinne jatkuu Paraisilla kesäkuun toisena viikonloppuna. Paraisten keskusta täyttyy monenmoisesta tekemisestä kesän virallisessa startissa.

24.–27.6. Paraisten Urkupäivät. Paraisilla vietetään syntymäpäiväjuhlia juhannuksen jälkeen, kun Paraisten Urkupäivät järjestetään 40. kerran. Juhlavuoden ohjelmassa on kaikkiaan viisi konserttia. Tuttuun tapaan konsertteja on Paraisten kirkon lisäksi muun muassa Nauvon kirkossa ja Qvidjan linnalla.

1.–7.7. Houtskarin päivät. Perinteisen tapahtumaviikon aikana monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille ympäri Houtskaria.

3.–7.7. Nauvon kamarimusiikkipäivät. Nauvon kamarimusiikkipäivät tuo saaristoon 14 taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta. Kamarimusiikkipäivillä nähdään muun muassa armenialainen duo Ars Lunga. Lauantaina 6. heinäkuuta juhlistetaan Clara Schumannin 200-vuotisjuhlaa. Tuolloin Nauvon kirkossa Schumannin sävellyksiä esittävät Roope Gröndahl, Laura Vikman, Janne Malmivaara, Riikka Repo ja Erkki Lahesmaa.

4.7.–3.8. Saariston sirkusfestivaali Kustavissa. Saariston sirkusfestivaali on kuukauden mittainen sirkustaiteen kulttuuritapahtuma, jossa Circus Sagittarius viihdyttää joka torstai, perjantai ja lauantai kello 19. Lisäksi kuukauden aikana järjestetään sirkusleirejä sekä aikuisille että lapsille.

5.7.–7.7. Baltic Jazz. Tänä vuonna Taalintehtaan historiallisessa ruukkimiljöössä esiintyvät muun muassa tanskalainen jazzlaulaja Mette Juul ja pianisti Heine Hansen, liettualainen The Schwings Band ja laulaja Migloko. Perinteinen Baltic Jazzin varaslähtö Kasnäsissa 4. heinäkuuta.

8.–14.7. Kemiönsaaren musiikkijuhlat. 21. kertaa järjestettävä kamarimusiikkifestivaali tarjoaa sekä uutta että vanhaa kamarimusiikkia hulppeissa puitteissa. Tänä vuonna viikon aikana esiintyvät muun muassa itävaltalainen Maria Theresia von Paradis, saksalainen Fanny Mendelssohn-Hensel sekä Kaija Saariaho.

10.–14.7. Volter Kilpi Kustavissa. Vuodesta 1999 järjestetyn kirjallisuusviikon teemana tänä vuonna on Rajaton meri – Itämeri ja muut muistavat vedet. Lauantaina 13. heinäkuuta Kustavista Turkuun lähtee bussi viimeisen esityksen jälkeen kello 21.

24.–27.7. Korppoo Sea Jazz. Festivaalin taiteellisena johtajana toimiva rumpali Ville Pynssi on kutsunut Korppooseen ison joukon kotimaan kärkijazzmuusikoita. Festivaalilla nähdään muun muassa Teppo Mäkynen, Antti Lötjönen ja Matias Långbacka.

Ilkka Lappi

Kokoomus: Kurjenrahkan kansallispuiston rahoituksen voisi turvata vapaaehtoisilla lahjoituksilla

Kurjenrahka on suosittu ulkoilualue.

Kokoomuksen maakuntavaltuustoryhmä jätti kesäkuun kokouksessa aloitteen Kurjenrahkan ja muiden varsinaissuomalaisten retkeilykohteiden uudenlaisesta rahoitusmahdollisuudesta. Aloitteessa ehdotetaan, että vastaisuudessa retkeilijät voisivat osallistua puiston ylläpitoon pienin vapaaehtoisin lahjoituksin, esimerkiksi MobilePay -sovelluksen kautta. MobilePay on älypuhelinsovellus, jolla pienten rahasummien siirto käy vaivattomasti.

Tyksin pysäköintitilanne helpottuu merkittävästi elokuussa uuden pysäköintitalon avautuessa

Uusi T3-sairaalan yhteyteen rakennettava pysäköintitalo avautuu asiakkaille 1. elokuuta. Samassa yhteydessä vanhan pysäköintitalon P1-tasolla olevat henkilökunnalle merkityt paikat muutetaan asiakaspaikoiksi.

Vanhasta sohvasta tai muusta roinasta pääsee jatkossa helposti eroon uudella sovelluksella

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) on kesän ajan mukana kokeilemassa uutta sähköistä palvelua, jonka avulla sekä kuluttajat että yritykset löytävät jätteillensä sopivan noutopalvelun. RESELL-nimisen palvelun avulla voi tilata noudon kodin suurille jätteille, kuten esimerkiksi vanhoille kodinkoneille tai vaikkapa sohvalle.

Keskiaikamarkkinat muuttavat Vanhan Suurtorin ympäristön liikennejärjestelyjä

Keskiaikamarkkinat ja muut tapahtumat vetävät kymmeniätuhansia ihmisiä Turun keskustaan ensi viikonvaihteessa.

Keskiaikaisia markkinoita vietetään Turun Vanhan Suurtorin ympäristössä tällä viikolla 27.‒30. kesäkuuta. Tapahtuma aiheuttaa muutoksia alueen liikennejärjestelyihin.

Kiinteistöliitto perää lakimuutosta Airbnb-majoituksen rajoittamiseen taloyhtiöissä

Asunto-osakeyhtiöt odottavat nykyistä selkeämpiä pelisääntöjä ja ohjeita lyhytaikaisen vuokrauksen ja majoitustoiminnan sallittavuuteen. Nykytilanne aiheuttaa epäselvyyttä ja kiistoja, kun taloyhtiöissä ei tiedetä, millaisilla ehdoilla majoitustoiminta yhtiössä tulee sallia, ja millä edellytyksillä siihen voidaan puuttua.

Itse tein, mutta säästinkö?

Vain joka toinen suomalainen on omasta mielestään taitava tee-se-itse-duunari. Siitä huolimatta suurin osa ei palkkaa ammattilaista, jos kotona täytyy korjailla, maalata tai huoltopestä paikkoja. Ei, vaikka varaa olisi. Hommiin ryhtyessään joka kolmas jättää ohjeet lukematta – miehistä puolet.

Konevikaiset työllistivät merivartiostoa juhannuksena

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä.

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä. Juhannuksen meripelastustehtävien teemana on Länsi-Suomen merivartioston toiminta-alueella ollut selkeästi konevikaisten ja ajelehtivien veneiden hinaukset.

Kadunrakennustyö aiheuttaa liikennejärjestelyjä Siilinkadulla Pansiossa marraskuun loppuun asti

Kadun saneeraus ja viemäri- ja vesijohtoyöt aiheuttavat poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä Pansiossa Siilinkadulla marraskuun loppuun saakka. Ajokaista kerrallaan suljetaan Valmetinkadun ja Päästäisenpolun välillä, mutta työn edetessä koko ajorata joudutaan sulkemaan Päästäisenpolun ja Laivateollisuudenkadun välillä.

Ruista kylvössä runsaasti, rypsiä ja rapsia niukalti

Rukiin kylvöala yli kaksinkertaistui.

Viime syksynä kylvettiin Suomen pelloille eniten ruista sitten vuoden 2000. Rukiin kylvöala yli kaksinkertaistui ja tulevana syksynä voidaan odottaa kotimaisen rukiin riittävän kotimaiseen kulutukseen.

Urheilu

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Mika Laurikainen Eerikkilään tekemään töitä suomalaisen jalkapallon eteen

Mika Laurikainen on innoissaan uudesta pestistä, jossa pääsee kontaktiin myös kansainvälisten seurojen kanssa.

Pitkän uran jalkapallon parissa tehnyt Mika Laurikainen odottaa innolla elokuun puoliväliä. Laurikainen aloittaa tuolloin Eerikkilän urheiluopiston jalkapallopalveluiden päällikkönä.

FC TPS:llä paljon pohdittavaa

TPS:n otteet parissa viime ottelussa ovat olleet heikkoja.

Kaiken piti olla kunnossa FC TPS:n leirissä. Pelillisiä pulmakohtia oli, mutta pisteitä tuli tasaiseen tahtiin ja sarjasijoitus jalkapallon Ykkösessä toinen ja sarjakärki Haka vain pienen hajuraon päässä.

Turun seudun joukkueille koripallon sarjalisenssit

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2019-20. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Tavoitetila seurojen määrän suhteen korkeimmilla sarjatasolla täyttyi, kun miesten divisioonissa pelaa 12 joukkuetta ja naisten 10.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.