Ultraääni-ilmaisin auttaa tunnistamaan eri lepakkolajit

Lepakkotutkija Anna Blomberg kertoo, että lepakot voivat olla puolikin vuotta ilman ruokaa, sen rasvan turvin mitä ne keräävät syksyn aikana. Kuvassa (vas. tai oik. riippuen kuvasta) luontokartoittaja Ville Vasko. Lepakkotutkija Anna Blomberg kertoo, että lepakot voivat olla puolikin vuotta ilman ruokaa, sen rasvan turvin mitä ne keräävät syksyn aikana. Kuvassa (vas. tai oik. riippuen kuvasta) luontokartoittaja Ville Vasko. Kuva: Kurt Hedborg

Lepakot, nuo eläinmaailman siivekkäät kummajaiset, ovat eläimiä, joita monet nimenomaan haluavat nähdä luonnonvaraisina, eivät täytettynä yliopistojen kuriositeettikamareissa. Lepakkotutkija Anna Blomberg kertoo lepakkobongauksesta, joka on nostanut suosiotaan.

Hän kertoo, että kuka tahansa voi bongailla lepakoita harrastuksekseen. Itse lepakkobongaustapahtuma järjestetään heinäkuun lopulla, jossa pyritään innostamaan ihmisiä tarkkailemaan lepakoita lähiympäristössään.

– Ohjeistamme ihmisiä, että he menisivät viikonloppuisin tunnin ajaksi ulos, joko tarkkaillen tai ultraääni-ilmaisimen kanssa. Kesä on hyvää aikaa tarkkailla lepakoita, erityisesti loppukesä, jolloin pimeä alkaa tulla nopeammin, kertoo Blomberg.

Hän myös muistuttaa aloittelijoita, että tarkkailtaessa lepakoita niitä kannattaa laskea ja yrittää tunnistaa.

– Kannustamme ihmisiä siihen, että ei tarvitse olla asiantuntija. Kaikki havainnot ovat myös arvokkaita.

– Lepakoita tarkkailtaessa on hyvä olla ultraääni-ilmaisin, joka muuttaa lepakoiden kaikuluotausäänet, ihmiskorvalle kuultavaan muotoon, muistuttaa Blomberg.

Luontokartoittaja Ville Vasko kertoo, että ihmiskorva ei erota lepakoiden siipien havinaa lainkaan.

– Laite auttaa todella paljon, varsinkin lepakon lajin määrittelemisessä. Suomessa on 13 eri lepakkolajia, painottaa Vasko.

Vasko muistuttaa myös, että lepakkoilmaisimia, eli detektoreita, on erilaisia.

– On myös olemassa ultraääni-ilmaisin, joka asetetaan suoraan puhelimeen kiinni ja siihen saa sellaisen ohjelman, mikä pystyy tulkitsemaan sonogrammia. Se on tavallaan visuaalinen, siihen tulee kuva lepakon äänestä, sanoo Blomberg.

Blombergin mukaan otollisin aika lepakkobongaukselle on tunti auringonlaskun jälkeen.

– Varsinkin loppukesäisin lepakot ovat aktiivisia alkuillasta ja tunti tai kaksi sen jälkeen kun aurinko on laskenut. Tämän jälkeen ne pitävät yölevon ja ne jatkavat lentelyä taas aamuyöllä, kertaa Blomberg.

Vasko muistuttaa myös, että keskikesällä kun yö on lyhyt, niin lepakot ovat koko ajan aktiivisia.

Lepakoita on useampaa lajia Turun alueella. Blomberg kertoo Ruissalosta löytyvän kaikki tavalliset Suomessa esiintyvät lepakkolajit: pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiippa, isoviiksisiippa, korvayökkö ja pikkulepakko.

– Ruissalosta löytyy myös uhanalaista ripsisiippaa ja isolepakkoa. Tämä on ainoita paikkoja, josta tiedetään, että niitä esiintyy. Muuttoaikaan syksyllä voi havaita myös harvinaisempia lajeja, kertoo Blomberg.

Vasko nostaa esiin myös vaivaislepakon, jota on myös havaittu alueella.

Lepakot ovat varsin harmittomia eläimiä. Blomberg muistuttaa, että lepakot eivät lähtökohtaisesti ole vaarallisia ihmiselle.

– Ikinä ei saa mennä koskemaan luonnonvaraisia eläimiä ilman hanskoja. Vesikauhu on Suomessa todella harvinainen, ja meillä sen esiintyvyys on vain promillen luokkaa. Tietenkään sitä riskiä ei ikinä kannata ottaa, päättää Blomberg.

Kurt Hedborg

Vain viisi grammaa painava vesisiippa voi elää yli 40-vuotiaaksi. Vain viisi grammaa painava vesisiippa voi elää yli 40-vuotiaaksi. Kuva: Marttiina Sairanen

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.