Ultraääni-ilmaisin auttaa tunnistamaan eri lepakkolajit

Lepakkotutkija Anna Blomberg kertoo, että lepakot voivat olla puolikin vuotta ilman ruokaa, sen rasvan turvin mitä ne keräävät syksyn aikana. Kuvassa (vas. tai oik. riippuen kuvasta) luontokartoittaja Ville Vasko. Lepakkotutkija Anna Blomberg kertoo, että lepakot voivat olla puolikin vuotta ilman ruokaa, sen rasvan turvin mitä ne keräävät syksyn aikana. Kuvassa (vas. tai oik. riippuen kuvasta) luontokartoittaja Ville Vasko. Kuva: Kurt Hedborg

Lepakot, nuo eläinmaailman siivekkäät kummajaiset, ovat eläimiä, joita monet nimenomaan haluavat nähdä luonnonvaraisina, eivät täytettynä yliopistojen kuriositeettikamareissa. Lepakkotutkija Anna Blomberg kertoo lepakkobongauksesta, joka on nostanut suosiotaan.

Hän kertoo, että kuka tahansa voi bongailla lepakoita harrastuksekseen. Itse lepakkobongaustapahtuma järjestetään heinäkuun lopulla, jossa pyritään innostamaan ihmisiä tarkkailemaan lepakoita lähiympäristössään.

– Ohjeistamme ihmisiä, että he menisivät viikonloppuisin tunnin ajaksi ulos, joko tarkkaillen tai ultraääni-ilmaisimen kanssa. Kesä on hyvää aikaa tarkkailla lepakoita, erityisesti loppukesä, jolloin pimeä alkaa tulla nopeammin, kertoo Blomberg.

Hän myös muistuttaa aloittelijoita, että tarkkailtaessa lepakoita niitä kannattaa laskea ja yrittää tunnistaa.

– Kannustamme ihmisiä siihen, että ei tarvitse olla asiantuntija. Kaikki havainnot ovat myös arvokkaita.

– Lepakoita tarkkailtaessa on hyvä olla ultraääni-ilmaisin, joka muuttaa lepakoiden kaikuluotausäänet, ihmiskorvalle kuultavaan muotoon, muistuttaa Blomberg.

Luontokartoittaja Ville Vasko kertoo, että ihmiskorva ei erota lepakoiden siipien havinaa lainkaan.

– Laite auttaa todella paljon, varsinkin lepakon lajin määrittelemisessä. Suomessa on 13 eri lepakkolajia, painottaa Vasko.

Vasko muistuttaa myös, että lepakkoilmaisimia, eli detektoreita, on erilaisia.

– On myös olemassa ultraääni-ilmaisin, joka asetetaan suoraan puhelimeen kiinni ja siihen saa sellaisen ohjelman, mikä pystyy tulkitsemaan sonogrammia. Se on tavallaan visuaalinen, siihen tulee kuva lepakon äänestä, sanoo Blomberg.

Blombergin mukaan otollisin aika lepakkobongaukselle on tunti auringonlaskun jälkeen.

– Varsinkin loppukesäisin lepakot ovat aktiivisia alkuillasta ja tunti tai kaksi sen jälkeen kun aurinko on laskenut. Tämän jälkeen ne pitävät yölevon ja ne jatkavat lentelyä taas aamuyöllä, kertaa Blomberg.

Vasko muistuttaa myös, että keskikesällä kun yö on lyhyt, niin lepakot ovat koko ajan aktiivisia.

Lepakoita on useampaa lajia Turun alueella. Blomberg kertoo Ruissalosta löytyvän kaikki tavalliset Suomessa esiintyvät lepakkolajit: pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiippa, isoviiksisiippa, korvayökkö ja pikkulepakko.

– Ruissalosta löytyy myös uhanalaista ripsisiippaa ja isolepakkoa. Tämä on ainoita paikkoja, josta tiedetään, että niitä esiintyy. Muuttoaikaan syksyllä voi havaita myös harvinaisempia lajeja, kertoo Blomberg.

Vasko nostaa esiin myös vaivaislepakon, jota on myös havaittu alueella.

Lepakot ovat varsin harmittomia eläimiä. Blomberg muistuttaa, että lepakot eivät lähtökohtaisesti ole vaarallisia ihmiselle.

– Ikinä ei saa mennä koskemaan luonnonvaraisia eläimiä ilman hanskoja. Vesikauhu on Suomessa todella harvinainen, ja meillä sen esiintyvyys on vain promillen luokkaa. Tietenkään sitä riskiä ei ikinä kannata ottaa, päättää Blomberg.

Kurt Hedborg

Vain viisi grammaa painava vesisiippa voi elää yli 40-vuotiaaksi. Vain viisi grammaa painava vesisiippa voi elää yli 40-vuotiaaksi. Kuva: Marttiina Sairanen

Street Food Fiesta Turkuun kesäkuun lopulla

Katuruokafestivaali Street Food Fiesta saapuu Turkuun juhannuksen jälkeen. Street Food Fiestaa vietetään Itäisellä rantakadulla 27.–30. kesäkuuta.

Autoilijat haluavat edullisia mutta laadukkaita renkaita

Rengasmarkkinoilla on ollut erityisen kova kysyntä tänä keväänä. Kysyntä on painottunut korkealaatuisiin mutta edullisiin renkaisiin.

Aluehallintoviraston rahanpesun valvontarekisteri käyttöön heinäkuussa

Aluehallintoviraston valvomien yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee hakeutua uuteen rahanpesun valvontarekisteriin. Rekisteriin voi hakeutua 24. kesäkuuta alkaen sähköisellä lomakkeella.

Ateljeesäätiön taiteilijat esittäytyvät Logomon Teatrossa

Logomossa työskentelevien taiteilijoiden töitä on esillä kesällä.

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logmo Artists . Näyttely avautuu 18. kesäkuuta ja kestää 11. elokuuta saakka.

Saaristomerellä kerätään romua ja vaarallisia jätteitä heinäkuun alussa

Saaristossa kerätään romua kesällä.

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope poimii Paraisten ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä asukkaiden ja mökkiläisten siivoamaa metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä rakennus- ja siivousjätettä.

TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Föli liikennöi läpi juhannuksen

Juhannusaattona, perjantaina 21. kesäkuuta Föli-bussit kulkevat koko päivän ajan lauantaiaikatauluin. Myös yölinjat liikennöivät normaalisti.

Juhannusviikko tietää Alkolle piikkiä myyntiin

Juhannuksena Alkon myynti kasvaa noin 55 %. Viime vuoden ja tämän alkuvuoden suurin hitti on roseeviinit, joita nautitaan nyt muulloinkin kuin laiturinnokassa tai piknikillä. Juhannus tuo roseeviineille yli 60 %:n myynnin kasvun. Puna- ja valkoviinien kysyntä kasvaa noin 40 % ja kuohuviinien 72 %. Kuohuviineistä Prosecco ja kuohuviineistä valmistettavat erilaiset drinkit ovat erityisesti nostaneet suosiotaan.

Kakskerran Suvi soi 2019 -konsertit alkavat

Kakskerran kesäiset konsertit pyörähtävät jälleen käyntiin ensi sunnuntaina Kakskerran kirkossa.

Urheilu

HC TPS:n kausi alkaa kotona Ässiä vastaan

HC TPS aloittaa ensi syksynä Liigan lauantaina 14. syyskuuta. Tuolloin TPS saa Turkuhallissa vastaansa Ässät.

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.