Lammastila sai alkunsa, kun Kirsi ja Greger Anderssonin rakkaus syttyi ratsastusreissulla

Nagu Korsnäs Östergårdin lammastilan pitäjät Kirsi ja Greger Andersson tutustuivat aikoinaan hevosten kautta, ja sitten jo kohta heistä tuli yhdessä tilallisia. Nagu Korsnäs Östergårdin lammastilan pitäjät Kirsi ja Greger Andersson tutustuivat aikoinaan hevosten kautta, ja sitten jo kohta heistä tuli yhdessä tilallisia. Kuva: Kirsi ja Greger Anderssonin kotialbumi

Kirsi Andersson pitää saaristoa helmenä, jossa on hyvä asua. Hän asuu miehensä Greger Anderssonin kanssa Nauvossa Nagu Korsnäs Östergårdin lammastilalla, jonka he ostivat 20 vuotta sitten.

– Saavuin Nauvoon, koska ostin täältä asunnon. Minulla on joku hatara muisto alakoulusta, kuinka katselin saariston karttaa ja selitin veljelleni, että muutan isona tuonne. Ja he kiusasivat minua, että en osaa ruotsia, ja vastasin veljilleni, että puhun saarella englantia. En vain halunnut nähdä jo pienenä tulevaisuuttani syntymäkuntani Valkeakosken tehtaiden hajujen varjossa, kertoo Kirsi Andersson.

Englantia Anderssonin ei kuitenkaan ole tarvinnut juurikaan puhua.

– Puhun nyt mieheni kanssa ruotsia, erityisesti silloin, kun hän ei enää ymmärrä suomeani. Olemme kaksikielinen perhe, jossa mies puhuu ruotsia ja kolme lastani ovat kaksikielisiä. Kantapään kautta olen oppinut ruotsin, kun 1986 muutin Nauvoon. Ei minulle puhuttu postissa eikä pankissa muuta kuin ruotsia.

Anderssonien asuttamalla Nagu Kortnäs Östergård -tilalla on lampaiden lisäksi myös hevosia, joiden myötä isäntäpari aikoinaan myös tutustui toisiinsa ratsastusretkellä vuonna 1998. Seuraavana vuonna he menivät naimisiin ja ostivat maatilan.

– Olen ollut 38 vuotta laivoilla töissä, ja nyt olen eläkkeellä. Mies on maanviljelijä. Aika ei todellakaan tule pitkäksi, eikä ole univaikeuksia. Raittiissa ilmassa on hyvä elää. Tämä on todellakin helmi asua. Täällä on kaikki mitä ihminen tarvitsee.

Tilarakennus on 1800-luvulta, mutta museovirasto antoi heille luvan remontoida sitä oman mielen mukaan, koska rakennus koettiin tavallisena saaristolaistilana. Tila on ollut käytössä jo vuodesta 1692 ja Erik Johansson oli tilan isäntä silloin. Talon hirret ovat peräisin 1800-luvulta.

– Remonttiin meni viisi vuotta, melkein kaikki puu on omasta metsästä. Alkuun kaksi lammasta ostettiin miehen siskolta, ja pikkuhiljaa niitä on ostettu lisää. Kymmenen vuoden päästä lampaita alkoi olla jo 60. Kaksikymmentä vuotta ollaan nyt sitten tässä oltu ja elääksemme olemme toki joutuneet tekemään ohella muutakin.

Lampaita on parhaillaan reilu 200 ja rotuina on muiden muassa suomalaisia alkuperäisrotuja kuten suomenlammas ja ahvenanmaanlammas. Tilalta lähtee eteenpäin lihan lisäksi muun muassa villaa, taljoja, rikkoontuneista taljoista kudottuja mattoja sekä mokkanahkaa.

– Suomenlammas ja ahvenanmaanlammas ovat suomalaisia alkuperäisrotuja. Niitä jalostetaan puhtaina.

Lampaat laiduntavat lähellä sijaitsevilla saarilla toukokuusta lähtien.

– Perinnebiotooppilaitumilla laiduntavat lampaamme hoitavat luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi osia rannoistamme, jotta ne eivät kaislotu ja kasva umpeen, ja siten köyhdytä saaristoluonnon monimuotoisuutta.

Marianne Rovio

Turun kaupunginteatterissa aloitti kolme uutta näyttelijää

Uudet näyttelijät Pauliina Saarinen (vas.), Pihla Maalismaa ja Aaro Wichmann.

Turun kaupunginteatterissa on aloittanut kolme uutta nuorta näyttelijää; Pihla Maalismaa , Pauliina Saarinen ja Aaro Wichmann . He kaikki ovat mukana 13. syyskuuta ensi-iltansa saavassa Amélie -musikaalissa.

Jyrsintä- ja päällystystyö Eerikinkadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Eerikinkadulla Puistokadun risteyksessä 28. elokuuta asti kello 9–15, mutta ei viikonloppuna. Työ tapahtuu molemmin puolin Puistokatua Eerikinkadulla. Paikalla on liikenneopasteet ja tarvittaessa liikenteenohjaajat. Työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Ville Niinistö: Euroopan unionin vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen

Euroopan unionin on kannettava vastuunsa ja vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen, vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö vaatii.

Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.