Lammastila sai alkunsa, kun Kirsi ja Greger Anderssonin rakkaus syttyi ratsastusreissulla

Nagu Korsnäs Östergårdin lammastilan pitäjät Kirsi ja Greger Andersson tutustuivat aikoinaan hevosten kautta, ja sitten jo kohta heistä tuli yhdessä tilallisia. Nagu Korsnäs Östergårdin lammastilan pitäjät Kirsi ja Greger Andersson tutustuivat aikoinaan hevosten kautta, ja sitten jo kohta heistä tuli yhdessä tilallisia. Kuva: Kirsi ja Greger Anderssonin kotialbumi

Kirsi Andersson pitää saaristoa helmenä, jossa on hyvä asua. Hän asuu miehensä Greger Anderssonin kanssa Nauvossa Nagu Korsnäs Östergårdin lammastilalla, jonka he ostivat 20 vuotta sitten.

– Saavuin Nauvoon, koska ostin täältä asunnon. Minulla on joku hatara muisto alakoulusta, kuinka katselin saariston karttaa ja selitin veljelleni, että muutan isona tuonne. Ja he kiusasivat minua, että en osaa ruotsia, ja vastasin veljilleni, että puhun saarella englantia. En vain halunnut nähdä jo pienenä tulevaisuuttani syntymäkuntani Valkeakosken tehtaiden hajujen varjossa, kertoo Kirsi Andersson.

Englantia Anderssonin ei kuitenkaan ole tarvinnut juurikaan puhua.

– Puhun nyt mieheni kanssa ruotsia, erityisesti silloin, kun hän ei enää ymmärrä suomeani. Olemme kaksikielinen perhe, jossa mies puhuu ruotsia ja kolme lastani ovat kaksikielisiä. Kantapään kautta olen oppinut ruotsin, kun 1986 muutin Nauvoon. Ei minulle puhuttu postissa eikä pankissa muuta kuin ruotsia.

Anderssonien asuttamalla Nagu Kortnäs Östergård -tilalla on lampaiden lisäksi myös hevosia, joiden myötä isäntäpari aikoinaan myös tutustui toisiinsa ratsastusretkellä vuonna 1998. Seuraavana vuonna he menivät naimisiin ja ostivat maatilan.

– Olen ollut 38 vuotta laivoilla töissä, ja nyt olen eläkkeellä. Mies on maanviljelijä. Aika ei todellakaan tule pitkäksi, eikä ole univaikeuksia. Raittiissa ilmassa on hyvä elää. Tämä on todellakin helmi asua. Täällä on kaikki mitä ihminen tarvitsee.

Tilarakennus on 1800-luvulta, mutta museovirasto antoi heille luvan remontoida sitä oman mielen mukaan, koska rakennus koettiin tavallisena saaristolaistilana. Tila on ollut käytössä jo vuodesta 1692 ja Erik Johansson oli tilan isäntä silloin. Talon hirret ovat peräisin 1800-luvulta.

– Remonttiin meni viisi vuotta, melkein kaikki puu on omasta metsästä. Alkuun kaksi lammasta ostettiin miehen siskolta, ja pikkuhiljaa niitä on ostettu lisää. Kymmenen vuoden päästä lampaita alkoi olla jo 60. Kaksikymmentä vuotta ollaan nyt sitten tässä oltu ja elääksemme olemme toki joutuneet tekemään ohella muutakin.

Lampaita on parhaillaan reilu 200 ja rotuina on muiden muassa suomalaisia alkuperäisrotuja kuten suomenlammas ja ahvenanmaanlammas. Tilalta lähtee eteenpäin lihan lisäksi muun muassa villaa, taljoja, rikkoontuneista taljoista kudottuja mattoja sekä mokkanahkaa.

– Suomenlammas ja ahvenanmaanlammas ovat suomalaisia alkuperäisrotuja. Niitä jalostetaan puhtaina.

Lampaat laiduntavat lähellä sijaitsevilla saarilla toukokuusta lähtien.

– Perinnebiotooppilaitumilla laiduntavat lampaamme hoitavat luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi osia rannoistamme, jotta ne eivät kaislotu ja kasva umpeen, ja siten köyhdytä saaristoluonnon monimuotoisuutta.

Marianne Rovio

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.