Viinitila omenapuiden katveessa

Timo Jokinen sai omenatilan kiinteistövälityskohteekseen vuonna 1988 ja päättikin ostaa tilan itse. Timo Jokinen sai omenatilan kiinteistövälityskohteekseen vuonna 1988 ja päättikin ostaa tilan itse. Kuva: Eero Saarikoski

Tammiluoto on luonnonkaunis niemi Lemlahden saaressa Paraisten kaupungissa. Timo Jokinen löysi sieltä unelmiensa omenatilan ja nykyisen asuinpaikkansa toimiessaan kiinteistövälittäjänä seudulla.

– Vuonna 1988 kävin katsomassa, millainen oli tuollon myynnissä ollut omenatila, ja sitten soitin vaimolle, että vitsi kuinka kaunis kohde onkaan myytävänä. Näin upean luonnonkauniin paikan, josta oli näkymä merelle kolmesta eri suunnasta. Rakastuin paikkaan heti ensisilmäyksellä, ja sain vaimoni Satun ylipuhuttua, Jokinen muistelee.

Tammiluodon Puutarha on omenatila, joka oli perustettu edellisten omistajien toimesta 1960-luvun alussa.

– Rakensimme länsirannalle omakotitalon, jota omenatarhat ympäröivät. Ensimmäinen sato poimittiin ja myytiin kauppoihin ympäri Suomea. Opiskelimme omenanviljelyä ihan käytännön tasolla. Parissa vuodessa opimme omenanviljelyn tekniikat todella hyvin.

Omakotitaloon tilan maille Jokiset muuttivat, kun kahdesta lapsesta nuorin valmistui ylioppilaaksi vuonna 1994.

– Olemme kumpikin Satun kanssa lähtöisin Heidekeniltä, mutta olemme asuneet Kaarinassa ennen tänne Paraisille muuttoa. Kun viimeinen lapsi muutti omilleen, niin me muutimme Paraisille. Sitä ennen kävimme tilalla vain töissä ja rantasaunassa vietimme kesät. Minullehan tämä on aivan paratiisi asua. On niin upea luonto, ja omenatarhojen vieressä sijaitsee Brattnäsinlahden lintujen suojelualue. Täällä saa ihailla harmaahaikaroita ja merikotkia, Jokinen maalailee.

Tilalla kasvaa nykyään noin 9 000 omenapuuta ja tuhat päärynäpuuta, joita nykyään viljelee Jokisen poika Jani Jokinen.

– Poika hoitaa omenaviljelmät ja minä vaimoni kanssa pyöritän viinitilaa.

Suurin osa omenoista menee kauppoihin, ja nykyään viljellään pääosin eurooppalaisia lajikkeita, koska ne eivät ole alttiita rupisuudelle. Poikamme asuu perheineen naapurissa, joten näemme myös kolmea lastenlastamme päivittäin.

Ostaessaan tilaa 80-luvun lopulla Timo Jokinen ei osannut arvata, että voisi siellä tulevaisuudessa pitää viinitilaa. Vuosien varrella siitä on kehittynyt kohde, jossa vierailee vuosittain tuhansia kävijöitä, matkailijoita sekä kokous- ja juhlavieraita.

– Viinitilan pitäminen ja tilaviinien myynti tuli luvalliseksi vuonna 1995. Tuolloin päätin alkaa jatkojalostaa omenat, jotka eivät päädy kauppamyyntiin. Suurin osa meidän viineistä tällä hetkellä on marjaviinejä, kuten mansikkakuohuviini tai valkoinen viinimarjaviini. Viinitilallisena pitää lain mukaan tuottaa yhtä hedelmälajiketta, ja meillä se on omena. Marjat ja herukat ostamme muilta tiloilta. Viinitilojen toiminnan edellytys on myös kotimaisten marjojen käyttö. Melkein kaiken marjan saamme läheltä Varsinais-Suomesta.

Marianne Rovio

Kuva: Eero Saarikoski

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.