Saariston vapaajoukko jarrutti punakaartilaisten etenemistä Tampereen taisteluihin

Saariston vapaajoukko kokoontui Turkuun 15 vuotta sisällissodan jälkeen toukokuussa 1933. Saariston vapaajoukko kokoontui Turkuun 15 vuotta sisällissodan jälkeen toukokuussa 1933. Kuva: Ts-arkisto

Turku oli vuoden 1917 Venäjän helmikuun vallankumouksen jälkeen maan levottomin kaupunki, jossa komento oli ajautumassa punaisille. Työläiset kaappasivat vallan toukokuussa ja samassa rytäkässä vangittiin kaupunginvaltuusto. Koko seuraava kesä oli levotonta aikaa ja marraskuussa alettiin tekemään tosissaan vallankumousta myös Suomessa. Punaisten lisäksi kaupungissa oli yli tuhat venäläistä sotilasta.

Turun yksinvaltias oli William Lundberg, joka piti kaupungissa järjestystä erittäin kovin ottein. Punaisten ote alkoi lipsumaan viimeistään huhtikuussa 1918 jolloin tuhannet turkulaiset pakenivat epätoivon vimmalla kohti itää. Pahimpana pelotteena heille olivat maahan tulleet saksalaisjoukot.

Saariston vapaajoukko oli sisällissodassa valkoisten puolella operoinut varsinaissuomalainen sotilasosasto. Kun Suomi julistautui itsenäiseksi 6.12.1917, kokoontuivat pian saariston vapaaehtoiset valkoiset joukot Iniöön. Sieltä he päättivät murtautua kohti punaisten vallassa olevaa manteretta pohjoisesta.

Vapaajoukko kohtasi Kustavissa Uudenkaupungin suojeluskunnan joukot, jotka oli koottu Turusta punaisten valtaa paenneista valkoisista. Saariston vapaajoukko suuntasi kohti Ahvenanmaata ja piiloutui syrjäiseen Vårdöhön.

Ahvenanmaalla oli myös levotonta, sillä saarilla oli myös ruotsalaisia ja venäläisiä ja Saksa valmisteli maihinnousua sinne. Ahvenanmaan ainoissa taisteluissa, Godbyssä, olivat ensin ottaneet yhteen Uudenkaupungin suojeluskuntalaiset ja venäläiset. Jälkimmäisessä rytäkässä Turun punaiset yrittivät vallata Godbyn takaisin suojeluskuntalaisilta.

Ruotsi ja Venäjä pääsivät sopuun Godbyn taisteluiden jälkeen siitä, että suomalaiset palautetaan takaisin isiensä maille. Kaikki suomalaiset ajettiin pois Ahvenanmaalta, mutta Saariston vapaajoukko jäi lymyilemään edelleen Vårdöhön. Myös osa venäläisistä lähti suosiolla muualle, mutta suurin osa jäi saksalaisten vangeiksi.

Vapaajoukko sai uutta vahvistusta Saksassa koulutetuista jääkäreistä, jotka olivat saapuneet saarelle sukellusveneellä. Vårdössä ryhmä kohtasi saksalaisen 14. jääkäripataljoonan, joka oli noussut maihin Eckerössä. Saksalaiset kouluttivat hieman suomalaisia Vårdössä ja sieltä joukko siirtyikin jäitä pitkin Houtskarin suuntaan.

Korppoossa käytiin taisteluita punaisia vastaan, mutta saksalaiset olivat lähteneet jo kohti Hankoa. Saariston vapaajoukon päämääränä oli Turku. Vapaajoukon eteneminen Nauvon Paraisille oli raskas urakka kevään keleissä.

Huhtikuun 13. päivän iltana Saariston vapaajoukko marssi punaisista tyhjentyneeseen Turkuun ja sai siellä sankarillisen vastaanoton. Vapaajoukon ruotsinkielistä komppaniaa johti ruotsalaiskreivi Carl August Ehrensvärd, joka suhtautui punaisiin säälimättömän raa´asti. Suomenkielinen komppania eteni turkulaisen Eero Rydmanin komennossa. Hänestä tuli myöhemmin kansanedustaja ja Helsingin ylipormestari.

Vapaajoukosta laajennettu Varsinais-Suomen rykmentti vannoi valansa 17. huhtikuuta Turun Kauppatorilla. Rykmentti eteni sen jälkeen vauhdilla Loimaan ja Forssan kautta Riihimäelle, jossa vastaan tulikin jo taas saksalaisia. Jälki matkalla oli erittäin veristä. Punaisten antauduttua lopullisesti toukokuun puolessa välissä, Saariston vapaajoukko osallistui vielä C.G.E. Mannerheimin johtamaan katselmukseen Helsingissä ja hajaantui sitten omille teilleen lopullisesti 23. toukokuuta.

Saariston vapaajoukon osuus sisällissodan melskeissä oli varsin merkittävä. Se pystyi pidättelemään noin 3 000 punakaartilaista rannikon taisteluissa niin, etteivät he ehtineet pääjoukkojensa avuksi Tampereen ratkaiseviin taisteluihin. Saariston vapaajoukko soti täysin eristettynä valkoisten muista joukoista. Se joutui häätämään punaiset saaristosta itsenäisesti.

Heikki Möttönen

Street Food Fiesta Turkuun kesäkuun lopulla

Katuruokafestivaali Street Food Fiesta saapuu Turkuun juhannuksen jälkeen. Street Food Fiestaa vietetään Itäisellä rantakadulla 27.–30. kesäkuuta.

Autoilijat haluavat edullisia mutta laadukkaita renkaita

Rengasmarkkinoilla on ollut erityisen kova kysyntä tänä keväänä. Kysyntä on painottunut korkealaatuisiin mutta edullisiin renkaisiin.

Aluehallintoviraston rahanpesun valvontarekisteri käyttöön heinäkuussa

Aluehallintoviraston valvomien yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee hakeutua uuteen rahanpesun valvontarekisteriin. Rekisteriin voi hakeutua 24. kesäkuuta alkaen sähköisellä lomakkeella.

Ateljeesäätiön taiteilijat esittäytyvät Logomon Teatrossa

Logomossa työskentelevien taiteilijoiden töitä on esillä kesällä.

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logmo Artists . Näyttely avautuu 18. kesäkuuta ja kestää 11. elokuuta saakka.

Saaristomerellä kerätään romua ja vaarallisia jätteitä heinäkuun alussa

Saaristossa kerätään romua kesällä.

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope poimii Paraisten ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä asukkaiden ja mökkiläisten siivoamaa metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä rakennus- ja siivousjätettä.

TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Föli liikennöi läpi juhannuksen

Juhannusaattona, perjantaina 21. kesäkuuta Föli-bussit kulkevat koko päivän ajan lauantaiaikatauluin. Myös yölinjat liikennöivät normaalisti.

Juhannusviikko tietää Alkolle piikkiä myyntiin

Juhannuksena Alkon myynti kasvaa noin 55 %. Viime vuoden ja tämän alkuvuoden suurin hitti on roseeviinit, joita nautitaan nyt muulloinkin kuin laiturinnokassa tai piknikillä. Juhannus tuo roseeviineille yli 60 %:n myynnin kasvun. Puna- ja valkoviinien kysyntä kasvaa noin 40 % ja kuohuviinien 72 %. Kuohuviineistä Prosecco ja kuohuviineistä valmistettavat erilaiset drinkit ovat erityisesti nostaneet suosiotaan.

Kakskerran Suvi soi 2019 -konsertit alkavat

Kakskerran kesäiset konsertit pyörähtävät jälleen käyntiin ensi sunnuntaina Kakskerran kirkossa.

Urheilu

HC TPS:n kausi alkaa kotona Ässiä vastaan

HC TPS aloittaa ensi syksynä Liigan lauantaina 14. syyskuuta. Tuolloin TPS saa Turkuhallissa vastaansa Ässät.

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.