Saariston vapaajoukko jarrutti punakaartilaisten etenemistä Tampereen taisteluihin

Saariston vapaajoukko kokoontui Turkuun 15 vuotta sisällissodan jälkeen toukokuussa 1933. Saariston vapaajoukko kokoontui Turkuun 15 vuotta sisällissodan jälkeen toukokuussa 1933. Kuva: Ts-arkisto

Turku oli vuoden 1917 Venäjän helmikuun vallankumouksen jälkeen maan levottomin kaupunki, jossa komento oli ajautumassa punaisille. Työläiset kaappasivat vallan toukokuussa ja samassa rytäkässä vangittiin kaupunginvaltuusto. Koko seuraava kesä oli levotonta aikaa ja marraskuussa alettiin tekemään tosissaan vallankumousta myös Suomessa. Punaisten lisäksi kaupungissa oli yli tuhat venäläistä sotilasta.

Turun yksinvaltias oli William Lundberg, joka piti kaupungissa järjestystä erittäin kovin ottein. Punaisten ote alkoi lipsumaan viimeistään huhtikuussa 1918 jolloin tuhannet turkulaiset pakenivat epätoivon vimmalla kohti itää. Pahimpana pelotteena heille olivat maahan tulleet saksalaisjoukot.

Saariston vapaajoukko oli sisällissodassa valkoisten puolella operoinut varsinaissuomalainen sotilasosasto. Kun Suomi julistautui itsenäiseksi 6.12.1917, kokoontuivat pian saariston vapaaehtoiset valkoiset joukot Iniöön. Sieltä he päättivät murtautua kohti punaisten vallassa olevaa manteretta pohjoisesta.

Vapaajoukko kohtasi Kustavissa Uudenkaupungin suojeluskunnan joukot, jotka oli koottu Turusta punaisten valtaa paenneista valkoisista. Saariston vapaajoukko suuntasi kohti Ahvenanmaata ja piiloutui syrjäiseen Vårdöhön.

Ahvenanmaalla oli myös levotonta, sillä saarilla oli myös ruotsalaisia ja venäläisiä ja Saksa valmisteli maihinnousua sinne. Ahvenanmaan ainoissa taisteluissa, Godbyssä, olivat ensin ottaneet yhteen Uudenkaupungin suojeluskuntalaiset ja venäläiset. Jälkimmäisessä rytäkässä Turun punaiset yrittivät vallata Godbyn takaisin suojeluskuntalaisilta.

Ruotsi ja Venäjä pääsivät sopuun Godbyn taisteluiden jälkeen siitä, että suomalaiset palautetaan takaisin isiensä maille. Kaikki suomalaiset ajettiin pois Ahvenanmaalta, mutta Saariston vapaajoukko jäi lymyilemään edelleen Vårdöhön. Myös osa venäläisistä lähti suosiolla muualle, mutta suurin osa jäi saksalaisten vangeiksi.

Vapaajoukko sai uutta vahvistusta Saksassa koulutetuista jääkäreistä, jotka olivat saapuneet saarelle sukellusveneellä. Vårdössä ryhmä kohtasi saksalaisen 14. jääkäripataljoonan, joka oli noussut maihin Eckerössä. Saksalaiset kouluttivat hieman suomalaisia Vårdössä ja sieltä joukko siirtyikin jäitä pitkin Houtskarin suuntaan.

Korppoossa käytiin taisteluita punaisia vastaan, mutta saksalaiset olivat lähteneet jo kohti Hankoa. Saariston vapaajoukon päämääränä oli Turku. Vapaajoukon eteneminen Nauvon Paraisille oli raskas urakka kevään keleissä.

Huhtikuun 13. päivän iltana Saariston vapaajoukko marssi punaisista tyhjentyneeseen Turkuun ja sai siellä sankarillisen vastaanoton. Vapaajoukon ruotsinkielistä komppaniaa johti ruotsalaiskreivi Carl August Ehrensvärd, joka suhtautui punaisiin säälimättömän raa´asti. Suomenkielinen komppania eteni turkulaisen Eero Rydmanin komennossa. Hänestä tuli myöhemmin kansanedustaja ja Helsingin ylipormestari.

Vapaajoukosta laajennettu Varsinais-Suomen rykmentti vannoi valansa 17. huhtikuuta Turun Kauppatorilla. Rykmentti eteni sen jälkeen vauhdilla Loimaan ja Forssan kautta Riihimäelle, jossa vastaan tulikin jo taas saksalaisia. Jälki matkalla oli erittäin veristä. Punaisten antauduttua lopullisesti toukokuun puolessa välissä, Saariston vapaajoukko osallistui vielä C.G.E. Mannerheimin johtamaan katselmukseen Helsingissä ja hajaantui sitten omille teilleen lopullisesti 23. toukokuuta.

Saariston vapaajoukon osuus sisällissodan melskeissä oli varsin merkittävä. Se pystyi pidättelemään noin 3 000 punakaartilaista rannikon taisteluissa niin, etteivät he ehtineet pääjoukkojensa avuksi Tampereen ratkaiseviin taisteluihin. Saariston vapaajoukko soti täysin eristettynä valkoisten muista joukoista. Se joutui häätämään punaiset saaristosta itsenäisesti.

Heikki Möttönen

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Hattaran makuinen viinirypäle

Elokuussa herkutellaan makeisten sijasta vihreällä Cotton Candy -viinirypäleellä. Cotton Candy on vaalea rypäle, jonka maku vie ajatukset huvipuistojen vaaleanpunaiseen ja sokeriseen hattarapilveen. Tämän erityisen makean viinirypälelajikkeen kausi on muihin rypäleisiin verrattuna varsin lyhyt. Niitä on saatavilla vain elokuun puolesta välistä syyskuuhun saakka.

Moni opiskelija asunnotta

Vaikka uusilla opiskelijoilla olisi tänä kesänä ollut siihen hyvä mahdollisuus, yllättävän suuri joukko ei ole hoitanut asuntoasioitaan ajoissa kuntoon. Harmillisen moni uusi opiskelija on vielä ilman asuntoa, ja heistä suuri osa ei välttämättä ymmärrä millaiseen kiireeseen ja kilpailutilanteeseen se voi johtaa. Jos asunto on edelleen hankkimatta, nyt on kiireen vilkkaan syytä asiaan tarttua. Mitä suositummalta ja halutummalta alueelta asuntoa toivoo, sen kovempi kiire on.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.