Satsaa mökillä sisustuksen monikäyttöisyyteen

Pellava ja puuvilla hehkuvat mökkihenkeä. Pellava ja puuvilla hehkuvat mökkihenkeä. Kuva: Ernstform

Elämää kestävät luonnonmateriaalit yhä suositumpia

Mökkisisustamisessa kannattaa valita materiaaleja, joita voi käyttää sekä sisällä että ulkona. Kun tilat ovat usein kotia pienemmät, voivat mökin käyttötavaratkin olla monikäyttöisiä.

– Kun valitsee materiaaleja, oli se sitten tyyny tai torkkupeitto, olisi hyvä, että niitä voisi käyttää sekä sisällä, että ulkona. Toki auringonvalo luonnollisesti rajoittaa, sillä se kuluttaa ja syö värejä. Mutta jos sitä ei laske, niin tärkeää on, että materiaalit olisivat kestäviä: esimerkiksi puuvillaa tai pellavaa, sisustusliike Kotilaiturin yrittäjä Kati Laituri vinkkaa.

Laituri huomauttaa, että nykyisin varsin moni sisustustuote voi olla jopa ei-vesipestävä tai vain 30 asteessa hienopestävä. Siksi olisi sisustustuotteita hankkiessa on hyvä varmistaa, että tuote olisi helposti pestävä: elämää kestävä.

Koska tilat ovat usein mökillä rajallisemmat, ovat monikäyttöiset tuotteet oivallisia. Tämä pätee myös pieniin koteihin. Esimerkiksi lasipurkit käyvät maljakoiksi, säilyttämiseen tai vaikkapa kynttilälyhdyiksi. Laituri toteaa, että jos miettii uudempia trendejä mökille, löytyy esimerkiksi Halikosta yritys, Vilikkala, joka valmistaa kierrätyspullomateriaalista huopamaton tuntuisia muovimattoja ja esimerkiksi säilytyskoreja. Korit sopivat halkojen, lehtien tai lelujen säilytykseen, mutta myös istutuskoreiksi pihamaalle.

– Korit ovat niin kevyitä, että kasvit voi ensin istuttaa kotona, sitten siirtää mökille, ja kauden lopuksi tuoda takaisin kotiin, jos haluaa. Tämä on etu ruukkuihin verraten. Korin käyttöikä on noin neljä vuotta, ja lopuksi sen voi kierrättää.

Tänä päivänä mökit alkavat olla sellaisia, etteivät ne enää ole joka kerta paikkoja, jonne on viety kaikki tavara vuosikymmenten varrelta. Silti mökki on edelleen paikka, jossa voi olla eri tyyli, kuin kotona.

– Moni myös arvostaa sitä et tehdään paljon itse, ja se korreloi sisustukseen; tiskataan käsin, tehdään kauniin näköisiä tiskauspaikkoja. Tavaroiden pitää olla käytännöllisiä, mutta kauniita: jopa pesuainepullojen tai tiskiharjojen. Ne saavat olla myös esillä.

Nyt kierrättäminen ja luonnonmateriaalien arvostaminen alkaa näkyä vahvasti mökin sisustamisessa. Toki kysyntä voi olla yhä tarjontaa suurempi, vaikkakin tarjonta onkin viime vuosina lisääntynyt. Nyt arvostetaan puuvillaa, pellavaa ja villaa keinokuitujen sijaan. Ostetaan harvemmin, mutta laadukkaampaa.

Laituri vinkkaa, että jos haluaa mökille kukkia, mutta oleskelee mökillä verraten vähän, kannattaa hankkia jotakin kestävämpää, tai sellaista, jota voi pitää sekä sisällä, että ulkona.

Laiturilla on liikkeessään sisustuksena paljon käpyjä, oksia ja omenapuun oksa maljakossa kukkimassa.

– Metsistä ja pientareilta löytyy upeita oksia ja varpuja, joilla saa tehtyä kivaa sisustusta mökille. Omat kesäkukkani ovat lähes pelkästään yrttejä. Minttuviljelmästä voi leikata oksia myös maljakkoon. Oksa pitää veden aivan puhtaana sekä kasvattaa jopa juuret maljakkoon. Ja kun ottaa vähän oksasta kiinni, siitä tulee kiva tuoksu.

Minna Saarinen

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Hattaran makuinen viinirypäle

Elokuussa herkutellaan makeisten sijasta vihreällä Cotton Candy -viinirypäleellä. Cotton Candy on vaalea rypäle, jonka maku vie ajatukset huvipuistojen vaaleanpunaiseen ja sokeriseen hattarapilveen. Tämän erityisen makean viinirypälelajikkeen kausi on muihin rypäleisiin verrattuna varsin lyhyt. Niitä on saatavilla vain elokuun puolesta välistä syyskuuhun saakka.

Moni opiskelija asunnotta

Vaikka uusilla opiskelijoilla olisi tänä kesänä ollut siihen hyvä mahdollisuus, yllättävän suuri joukko ei ole hoitanut asuntoasioitaan ajoissa kuntoon. Harmillisen moni uusi opiskelija on vielä ilman asuntoa, ja heistä suuri osa ei välttämättä ymmärrä millaiseen kiireeseen ja kilpailutilanteeseen se voi johtaa. Jos asunto on edelleen hankkimatta, nyt on kiireen vilkkaan syytä asiaan tarttua. Mitä suositummalta ja halutummalta alueelta asuntoa toivoo, sen kovempi kiire on.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.