Satsaa mökillä sisustuksen monikäyttöisyyteen

Pellava ja puuvilla hehkuvat mökkihenkeä. Pellava ja puuvilla hehkuvat mökkihenkeä. Kuva: Ernstform

Elämää kestävät luonnonmateriaalit yhä suositumpia

Mökkisisustamisessa kannattaa valita materiaaleja, joita voi käyttää sekä sisällä että ulkona. Kun tilat ovat usein kotia pienemmät, voivat mökin käyttötavaratkin olla monikäyttöisiä.

– Kun valitsee materiaaleja, oli se sitten tyyny tai torkkupeitto, olisi hyvä, että niitä voisi käyttää sekä sisällä, että ulkona. Toki auringonvalo luonnollisesti rajoittaa, sillä se kuluttaa ja syö värejä. Mutta jos sitä ei laske, niin tärkeää on, että materiaalit olisivat kestäviä: esimerkiksi puuvillaa tai pellavaa, sisustusliike Kotilaiturin yrittäjä Kati Laituri vinkkaa.

Laituri huomauttaa, että nykyisin varsin moni sisustustuote voi olla jopa ei-vesipestävä tai vain 30 asteessa hienopestävä. Siksi olisi sisustustuotteita hankkiessa on hyvä varmistaa, että tuote olisi helposti pestävä: elämää kestävä.

Koska tilat ovat usein mökillä rajallisemmat, ovat monikäyttöiset tuotteet oivallisia. Tämä pätee myös pieniin koteihin. Esimerkiksi lasipurkit käyvät maljakoiksi, säilyttämiseen tai vaikkapa kynttilälyhdyiksi. Laituri toteaa, että jos miettii uudempia trendejä mökille, löytyy esimerkiksi Halikosta yritys, Vilikkala, joka valmistaa kierrätyspullomateriaalista huopamaton tuntuisia muovimattoja ja esimerkiksi säilytyskoreja. Korit sopivat halkojen, lehtien tai lelujen säilytykseen, mutta myös istutuskoreiksi pihamaalle.

– Korit ovat niin kevyitä, että kasvit voi ensin istuttaa kotona, sitten siirtää mökille, ja kauden lopuksi tuoda takaisin kotiin, jos haluaa. Tämä on etu ruukkuihin verraten. Korin käyttöikä on noin neljä vuotta, ja lopuksi sen voi kierrättää.

Tänä päivänä mökit alkavat olla sellaisia, etteivät ne enää ole joka kerta paikkoja, jonne on viety kaikki tavara vuosikymmenten varrelta. Silti mökki on edelleen paikka, jossa voi olla eri tyyli, kuin kotona.

– Moni myös arvostaa sitä et tehdään paljon itse, ja se korreloi sisustukseen; tiskataan käsin, tehdään kauniin näköisiä tiskauspaikkoja. Tavaroiden pitää olla käytännöllisiä, mutta kauniita: jopa pesuainepullojen tai tiskiharjojen. Ne saavat olla myös esillä.

Nyt kierrättäminen ja luonnonmateriaalien arvostaminen alkaa näkyä vahvasti mökin sisustamisessa. Toki kysyntä voi olla yhä tarjontaa suurempi, vaikkakin tarjonta onkin viime vuosina lisääntynyt. Nyt arvostetaan puuvillaa, pellavaa ja villaa keinokuitujen sijaan. Ostetaan harvemmin, mutta laadukkaampaa.

Laituri vinkkaa, että jos haluaa mökille kukkia, mutta oleskelee mökillä verraten vähän, kannattaa hankkia jotakin kestävämpää, tai sellaista, jota voi pitää sekä sisällä, että ulkona.

Laiturilla on liikkeessään sisustuksena paljon käpyjä, oksia ja omenapuun oksa maljakossa kukkimassa.

– Metsistä ja pientareilta löytyy upeita oksia ja varpuja, joilla saa tehtyä kivaa sisustusta mökille. Omat kesäkukkani ovat lähes pelkästään yrttejä. Minttuviljelmästä voi leikata oksia myös maljakkoon. Oksa pitää veden aivan puhtaana sekä kasvattaa jopa juuret maljakkoon. Ja kun ottaa vähän oksasta kiinni, siitä tulee kiva tuoksu.

Minna Saarinen

Street Food Fiesta Turkuun kesäkuun lopulla

Katuruokafestivaali Street Food Fiesta saapuu Turkuun juhannuksen jälkeen. Street Food Fiestaa vietetään Itäisellä rantakadulla 27.–30. kesäkuuta.

Autoilijat haluavat edullisia mutta laadukkaita renkaita

Rengasmarkkinoilla on ollut erityisen kova kysyntä tänä keväänä. Kysyntä on painottunut korkealaatuisiin mutta edullisiin renkaisiin.

Aluehallintoviraston rahanpesun valvontarekisteri käyttöön heinäkuussa

Aluehallintoviraston valvomien yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee hakeutua uuteen rahanpesun valvontarekisteriin. Rekisteriin voi hakeutua 24. kesäkuuta alkaen sähköisellä lomakkeella.

Ateljeesäätiön taiteilijat esittäytyvät Logomon Teatrossa

Logomossa työskentelevien taiteilijoiden töitä on esillä kesällä.

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logmo Artists . Näyttely avautuu 18. kesäkuuta ja kestää 11. elokuuta saakka.

Saaristomerellä kerätään romua ja vaarallisia jätteitä heinäkuun alussa

Saaristossa kerätään romua kesällä.

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope poimii Paraisten ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä asukkaiden ja mökkiläisten siivoamaa metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä rakennus- ja siivousjätettä.

TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Föli liikennöi läpi juhannuksen

Juhannusaattona, perjantaina 21. kesäkuuta Föli-bussit kulkevat koko päivän ajan lauantaiaikatauluin. Myös yölinjat liikennöivät normaalisti.

Juhannusviikko tietää Alkolle piikkiä myyntiin

Juhannuksena Alkon myynti kasvaa noin 55 %. Viime vuoden ja tämän alkuvuoden suurin hitti on roseeviinit, joita nautitaan nyt muulloinkin kuin laiturinnokassa tai piknikillä. Juhannus tuo roseeviineille yli 60 %:n myynnin kasvun. Puna- ja valkoviinien kysyntä kasvaa noin 40 % ja kuohuviinien 72 %. Kuohuviineistä Prosecco ja kuohuviineistä valmistettavat erilaiset drinkit ovat erityisesti nostaneet suosiotaan.

Kakskerran Suvi soi 2019 -konsertit alkavat

Kakskerran kesäiset konsertit pyörähtävät jälleen käyntiin ensi sunnuntaina Kakskerran kirkossa.

Urheilu

HC TPS:n kausi alkaa kotona Ässiä vastaan

HC TPS aloittaa ensi syksynä Liigan lauantaina 14. syyskuuta. Tuolloin TPS saa Turkuhallissa vastaansa Ässät.

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.