Lamppu sytytti Jukka Torikan ploki-innostuksen

Jukka Torikan Plokimuseon maine on kasvanut tasaisesti, vaikka museota ei ole erityisesti markkinoitu. Jukka Torikan Plokimuseon maine on kasvanut tasaisesti, vaikka museota ei ole erityisesti markkinoitu. Kuva: Jane Iltanen

Muutama vuosi sitten Jukka Torikka perusti Iniöön tiettävästi maailman ensimmäisen plokimuseon. Aitassa toimiva pieni merenkulkumuseo on täyttynyt purjehduksessa käytettävistä väkipyöristä. Nykyään plokeja on nähtävillä noin 350.

Ensisijainen motiivi museon perustamiseen oli halu saada mittavaksi paisunut plokikokoelma järjestykseen.

– Se oli tärkein syy museolle. Samalla sain numeroitua ja kuvattua kaikki plokit, Torikka sanoo.

Vaikka plokimuseo ei ole kuin muutaman vuoden ikäinen, keräilijä vuonna 1952 syntyneen Torikan sisällä on asunut aina.

– Olen sitä ikäpolvea, että pikkupojasta lähtien olen kerännyt kaikenlaista. Muun muassa tulitikkuaskien kansia, purukumipakettien mukana tulleita tarroja ja kahvipakettien autokortteja olen kerännyt jo nuorena, Torikka toteaa.

Myös innostus plokeihin syntyi jo reilut 30 vuotta sitten.

– Luin sisustuslehteä ja näin siinä lampun, jonka runko oli tehty plokeista.

Sellaisen Torikka halusi itsekin tehdä ja teki. Se oli alkusysäys plokien maailmaan, vaikka museon aika tulikin vasta paljon myöhemmin.

Tänä vuonna Plokimuseon kokoelma on suurempi kuin koskaan. Torikan aittarakennuksesta löytyvä plokimuseo on laajentunut kolmanteen huoneeseen.

– Kolmannen huoneen myötä saan koko kokoelman nyt esille. Tosin jos olisin aloittanut plokien keräämisen vaikka 40 vuotta sitten, kokoelma voisi olla aika paljon isompi. Paljon laivojen plokeja on vaan hävinnyt esimerkiksi venevajojen tulipaloissa.

Kahta samanlaista plokia museosta ei löydy. Plokeja on päätynyt Iniöön Englantia ja Espanjaa myöden. Myös Virosta ja Ruotsista kokoelmaan on saatu uusia aarteita. Valtaosa plokeista on kuitenkin peräisin Suomesta.

– Suomalainen laivahistoria on aika rikas. Kotimaisista aluksista peräisin olevia plokeja on tarjolla paljon enemmän kuin vaikka Virosta, koska sotien jälkeen siellä ei vaan ollut niin paljon laivoja. Tosin suurin osa suomalaisistakin plokeista on sellaisia, ettei tiedetä, mistä laivasta ne ovat, Torikka kertoo.

– Jos plokin tarkka alkuperä on tiedossa, se usein myös näkyy hinnassa. Tosin ihmisten kynnys luopua plokeistaan laskee, kun he kuulevat, että ploki tulee museoon, hän lisää.

Plokimuseon kokoelma kasvaa tasaista tahtia, mutta nykyään Torikan ei enää tarvitse haalia omin voimin kaikkia museon plokeja. Hän kuuluu muutaman keräilijän verkostoon, jonka kautta valtaosa uusista plokeista löytyy.

– Porukan jäsenet keräävät eri asioita, joten kilpailua ei synny. Yksi kerää pulloja, yksi reseptejä, yksi etikettejä ja niin edelleen.

Netin myötä myös keräilijän elämä on muuttunut. Etsimispiiri on laajentunut.

– Entisaikaan tavaraa etsittiin pienemmältä alueelta ja esimerkiksi osto- ja myyntiliikkeistä tai markkinoilta.

Torikan museoinnostus ei ole rajoittunut pelkästään plokeihin. Nykyään Torikan kotitalon pihapiiristä löytyy myös jäätiemuseo, jossa on nähtävillä saariston jääteihin liittyvää esineistöä.

– Sitä varten tehtiin oma pieni rakennuksensa. Luulisin, että nämä kaksi museota riittävät. Ei ole ainakaan nyt suunnitteilla perustaa lisää museoita, Torikka naurahtaa.

Ilkka Lappi

Valtaosa noin 350 plokin kokoelmasta on Suomesta. Valtaosa noin 350 plokin kokoelmasta on Suomesta. Kuva: Jane Iltanen
Museo on merihistoriaa tulvillaan. Museo on merihistoriaa tulvillaan. Kuva: Jane Iltanen

Taco Bell avaa Hansakorttelissa syyskuussa – tulossa myös kaksi uutta sushiravintolaa

Taco Bell tarjoaa texmex-ruokaa.

Texmex-ruokaa tarjoava Taco Bell -pikaruokaravintolaketju laajenee Turkuun ja avaa tähän mennessä ketjun suurimman Suomen-ravintolan Hansakortteliin 12. syyskuuta.

Kupittaan Citymarket yhteistyöhön vähävaraisia lapsiperheitä auttavan ruokakassipalvelun kanssa

Venner on vähävaraisten perheiden ravitsevaan ruoka-apuun keskittyvä ruokakassipalvelu, joka tarjoaa kuluttajille uuden tavan tehdä hyvää. Yhteistyössä K-ryhmän kanssa Venner laajenee nyt ensimmäisenä pääkaupunkiseudun ulkopuolisena kaupunkina Turkuun.

Onnettomuuspaikan kuvaaminen ratin takaa aiheuttaa vaaratilanteita

Mobiililaitteiden käyttö ajoneuvoa ajaessa on huolestuttava ilmiö, joka vaarantaa oman ja ympäristön turvallisuuden erityisesti onnettomuustilanteissa. Pelastusalan tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtaja, palomestari Tommi Luhtaniemi muistuttaa, että holtiton mobiililaitteiden käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteita tai jopa onnettomuuksia.

Julkisivutyö haittaa liikennettä Kalevantiellä

Julkisivuasennustyö Kalevantiellä sulkee ajokaistoja Kalevantien ja Savitehtaankadun risteyksessä tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina. Kalevantieltä suljetaan oikeanpuoleinen Kupittaan suuntaan ajavien ajokaista ja Savitehtaankadulta oikealle, Tykistökadulle, kääntyvien ajokaista. Tykistökadulta vasemmalle, Savitehtaankadulle, kääntyvien ajokaista on edelleen myös suljettuna.

Nostotyö sulkee kaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee toisen ajokaistan Eerikinkatu 13 kohdalta, keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kello 21.30–6 välisenä aikana. Ainoastaan yksi ajokaista käytössä. Kevytliikenne ohjataan kadun toiselle puolen. Paikalla liikenteenohjaajat.

Pakina: Ei pyykkituvan jälkipuheille

Taloyhtiöiden asioista jaksetaan kerta toisensa jälkeen napista pyykkituvissa, äristä keskustelufoorumeilla ja turista tuttujen kesken. Tämä on jännittävää. Tämä on äärimmäisen jännittävää etenkin siksi, ettei esimerkiksi kevätkokouksiin juuri jakseta raahautua.

Petri Virtanen sosiaali- ja terveyshallintotieteen osa-aikaiseksi professoriksi Vaasan yliopistoon

Petri Virtanen.

VTT, dosentti Petri Virtanen on nimitetty osa-aikaiseksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen professoriksi Vaasan yliopistoon ajalle 1.8.2019–31.7.2021. Kyseessä on tutkimuspainotteinen tehtävä. Virtanen toimii parhaillaan eduskunnan alaisen Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan toimitusjohtajana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

Heinien siitepölymäärät runsaita etelässä

Koivun kukinta heikentyy Keski-Lapissa ja jatkuu Pohjois-Lapissa, mutta siitepölyä kulkeutuu myös etelämmäksi. Koivun siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia Lapissa. Vähäisiä määriä koivun siitepölyä voi kulkeutua pohjoisesta maan keskiosiin saakka.

Urheilu

Jälkipeli: Lavatanssit ovat tärkeä osa Raision Kuulan varainhankintaa

Tangokuningas Teemu Roivainen on varma valinta. Kotimainen eturivin artisti saa tanssiyleisön liikkeelle. Huvilintuun saavutaan kauempaankin.

Teemu Roivanen laulaa sydämensä kyllyydestä kotimaisia ikivihreitä. Raision Huvilinnun lavalle saapunut runsaslukuinen tanssiyleisö nauttii musiikista ja kesäisestä tunnelmasta. Tanssikengät tömisevät ja hameenhelmat heiluvat tangokuninkaan tahdittamana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.