Lamppu sytytti Jukka Torikan ploki-innostuksen

Jukka Torikan Plokimuseon maine on kasvanut tasaisesti, vaikka museota ei ole erityisesti markkinoitu. Jukka Torikan Plokimuseon maine on kasvanut tasaisesti, vaikka museota ei ole erityisesti markkinoitu. Kuva: Jane Iltanen

Muutama vuosi sitten Jukka Torikka perusti Iniöön tiettävästi maailman ensimmäisen plokimuseon. Aitassa toimiva pieni merenkulkumuseo on täyttynyt purjehduksessa käytettävistä väkipyöristä. Nykyään plokeja on nähtävillä noin 350.

Ensisijainen motiivi museon perustamiseen oli halu saada mittavaksi paisunut plokikokoelma järjestykseen.

– Se oli tärkein syy museolle. Samalla sain numeroitua ja kuvattua kaikki plokit, Torikka sanoo.

Vaikka plokimuseo ei ole kuin muutaman vuoden ikäinen, keräilijä vuonna 1952 syntyneen Torikan sisällä on asunut aina.

– Olen sitä ikäpolvea, että pikkupojasta lähtien olen kerännyt kaikenlaista. Muun muassa tulitikkuaskien kansia, purukumipakettien mukana tulleita tarroja ja kahvipakettien autokortteja olen kerännyt jo nuorena, Torikka toteaa.

Myös innostus plokeihin syntyi jo reilut 30 vuotta sitten.

– Luin sisustuslehteä ja näin siinä lampun, jonka runko oli tehty plokeista.

Sellaisen Torikka halusi itsekin tehdä ja teki. Se oli alkusysäys plokien maailmaan, vaikka museon aika tulikin vasta paljon myöhemmin.

Tänä vuonna Plokimuseon kokoelma on suurempi kuin koskaan. Torikan aittarakennuksesta löytyvä plokimuseo on laajentunut kolmanteen huoneeseen.

– Kolmannen huoneen myötä saan koko kokoelman nyt esille. Tosin jos olisin aloittanut plokien keräämisen vaikka 40 vuotta sitten, kokoelma voisi olla aika paljon isompi. Paljon laivojen plokeja on vaan hävinnyt esimerkiksi venevajojen tulipaloissa.

Kahta samanlaista plokia museosta ei löydy. Plokeja on päätynyt Iniöön Englantia ja Espanjaa myöden. Myös Virosta ja Ruotsista kokoelmaan on saatu uusia aarteita. Valtaosa plokeista on kuitenkin peräisin Suomesta.

– Suomalainen laivahistoria on aika rikas. Kotimaisista aluksista peräisin olevia plokeja on tarjolla paljon enemmän kuin vaikka Virosta, koska sotien jälkeen siellä ei vaan ollut niin paljon laivoja. Tosin suurin osa suomalaisistakin plokeista on sellaisia, ettei tiedetä, mistä laivasta ne ovat, Torikka kertoo.

– Jos plokin tarkka alkuperä on tiedossa, se usein myös näkyy hinnassa. Tosin ihmisten kynnys luopua plokeistaan laskee, kun he kuulevat, että ploki tulee museoon, hän lisää.

Plokimuseon kokoelma kasvaa tasaista tahtia, mutta nykyään Torikan ei enää tarvitse haalia omin voimin kaikkia museon plokeja. Hän kuuluu muutaman keräilijän verkostoon, jonka kautta valtaosa uusista plokeista löytyy.

– Porukan jäsenet keräävät eri asioita, joten kilpailua ei synny. Yksi kerää pulloja, yksi reseptejä, yksi etikettejä ja niin edelleen.

Netin myötä myös keräilijän elämä on muuttunut. Etsimispiiri on laajentunut.

– Entisaikaan tavaraa etsittiin pienemmältä alueelta ja esimerkiksi osto- ja myyntiliikkeistä tai markkinoilta.

Torikan museoinnostus ei ole rajoittunut pelkästään plokeihin. Nykyään Torikan kotitalon pihapiiristä löytyy myös jäätiemuseo, jossa on nähtävillä saariston jääteihin liittyvää esineistöä.

– Sitä varten tehtiin oma pieni rakennuksensa. Luulisin, että nämä kaksi museota riittävät. Ei ole ainakaan nyt suunnitteilla perustaa lisää museoita, Torikka naurahtaa.

Ilkka Lappi

Valtaosa noin 350 plokin kokoelmasta on Suomesta. Valtaosa noin 350 plokin kokoelmasta on Suomesta. Kuva: Jane Iltanen
Museo on merihistoriaa tulvillaan. Museo on merihistoriaa tulvillaan. Kuva: Jane Iltanen

Heikentyvä taloussuhdanne varjostaa suomalaista pankki- ja vakuutussektoria

Taloussuhdanteiden heikentyminen, matalana pysyttelevä korkotaso ja kiristyvä kilpailu lisäävät riskejä Suomen pankkisektorilla. Vaikka pankkisektorin vakavaraisuus on hieman heikentynyt alkuvuonna, se on kuitenkin edelleen eurooppalaista keskitasoa vahvempi. Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöitä rasittavat erityisesti matalat korot. Työeläkesektorin vakavaraisuussuhde vahvistui hyvän sijoitustuoton vuoksi.

Tiesuunnitelman laatiminen käynnistynyt ysitien parantamisesta Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä

Varsinais-Suomen ELY-keskus on aloittanut yhteistyössä Liedon kunnan ja Auran kunta kanssa tiesuunnitelman laatimisen ysitien muuttamisen leveäkaistatiestä keskikaiteelliseksi nelikaistatieksi Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä.

Ei bussilipun hinnankorotukselle

En hyväksy Föli-lipun hinnan korotusta. Sunnuntaina kahdeksan kilometrin työmatkaan kahden bussin vaihdolla menee 1,15 tuntia yhteen suuntaan.

Kyberturvallisuuskeskus: Tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti. Huijausviestien lähettäjätieto on väärennetty. Puhelimessa viestin lähettäjänä näkyy jokin tunnettu ja luotettu taho, jolla ei ole mitään tekemistä kyseisen viestin kanssa.

Lohikalojen syysrauhoitus voimassa marraskuun loppuun

Lohi on rauhoitettu joissa ja puroissa marraskuun loppuun asti.

Lohikalojen lohi ja taimen kalastuslain mukainen syysrauhoitus joissa ja puroissa astui voimaan 1. syyskuuta, ja jatkuu kolme kuukautta marraskuun loppuun asti. Mereen laskevissa joissa myös siika kuuluu rauhoituksen piiriin.

Junnila eri mieltä Lintilän kanssa dieselin hinnankorotuksista, vaatii ministeriltä tarkennusta

Valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila (ps.) ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ovat eri linjoilla dieselin hinnankorotuksista. Junnila totesi eduskunnan kyselytunnilla, että korotukset nestemäisten polttoaineiden valmisteveroihin ja parafiinisen dieselöljyn verotuen poistaminen johtavat myös ympäristöystävällisen dieselin litrahinnan korotuksiin. Junnila ihmetteli miten suunnitelmat ovat linjassa tehtyjen ilmastolupausten kanssa.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Pohjaveden pinnat laskevat vielä

Maan etelä ja keskiosissa pohjaveden pinnat ovat pääosin 10–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana. Paikoitellen Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa pinnat ovat 30–60 senttiä keskiarvoja alempia. Maan pohjoisosissa pinnankorkeudet ovat lähempänä keskimääräistä ja myös keskiarvoja korkeammalla.

Nälkäpäivä-keräys käynnistyy koko Varsinais-Suomessa ensi torstaina

Nälkäpäivän yhteydessä rakennetaan installaatio 33 Tokmannin lahjoittamasta vesiämpäristä.

Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräys käynnistyy torstaina 26. syyskuuta ja jatkuu lauantaihin 28. syyskuuta asti. Paikallisosastot järjestävät Nälkäpäivän lipaskeräyksen omilla paikkakunnillaan, useimmiten keskustan kauppojen läheisyydessä. Eri keräyspäivinä osastot järjestävät myös tapahtumia, joissa myydään nälkäpäiväleipää, hernekeittoa ja arpoja.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.