Miten kunnostaa vanha huonekalu?

Lähes alkuperäiskunnossa oleva ruokailuryhmä on noin 1950-luvulta. Tuolit ovat irronneet liitoksistaan, jolloin ne on pitänyt liimata ja puristaa uudelleen yhteen. Tämä johtunee kosteahkosta tilasta, jossa pöytä ja tuolit lojuivat vuosikymmenet. Lähes alkuperäiskunnossa oleva ruokailuryhmä on noin 1950-luvulta. Tuolit ovat irronneet liitoksistaan, jolloin ne on pitänyt liimata ja puristaa uudelleen yhteen. Tämä johtunee kosteahkosta tilasta, jossa pöytä ja tuolit lojuivat vuosikymmenet. Kuva: Minna Saarinen

Huonekaluvanhukset, joilla on tarina, ovat jälleen haluttuja. Mutta miten todella uudistaa puoli vuosisataa nähnyt tai jopa satavuotias, puusta valmistettu- tai talonpoikaishuonekalu?

Yrittäjä Timo Bergström keväällä 20 vuotta täyttäneestä, turkulaisesta Entisöintiliike Puunaulasta toteaa, että entisöinnin tarve riippuu siitä, missä kunnossa vanhat huonekalut ovat: miten huonekalu tai esine on säilytetty. Joskus on pakko ottaa koko pintakäsittely pois.

– Kyllä patinoituneetkin huonekalut kannattaa usein fiksata jotenkin, riippuen, millainen maalipinta on. Huonekalun pintaa kannattaa hioa, puhdistaa ja varovasti paikkaamalla maalata tai lakata ne mahdollisimman huomaamattomasti.

Kun maalia alkaa hioa pois, kannattaa laittaa maalata mahdollisimman samalla värillä, mitä löytyy. Usein on välttämätöntä sekoittaa värejä, sillä vanhoja värejä ei tahdo enää löytyä, ja vanhassa maalissa on patinaa.

Kun huonekalu on lojunut varastossa vuosikymmenet, on aurinko ehkä haalistanut lakkapintoja.

– Kaikista pahin tuhon tekijä on kosteus. Kun huonekalu on ollut vuosikymmenet kosteassa, se turpoaa, ja kun se kuivuu, liitokset aukeavat helposti. Kannattaa kuivattaa huonekalua kuukausi tai pari, ja vasta sen jälkeen aloittaa kunnostus. Esimerkiksi puiset tuolit pitää sitten irrottaa täysin liitoksistaan, ja liimata pinnat uudelleen puristimen kanssa. Naulata ei kannata itse.

Pinnat voi puhdistaa eri vahvuisilla liuotinaineilla tai hiomalla varovasti. Mäntysuopa ja rätti on yhtä toimiva. Vettä ei saa olla liikaa.

– Vanhan huonekalun kunnostaminen on aina tapauskohtaista. Jos on isompi ruhje, sitä joutuu hiomaan ja maalaamaan enemmän. Toiset haluavat patinaa, toiset täysvalkoiseksi maalauksen.

Jos pinnat on tehty alun perin ootraamalla eli vaalean pohjavärin päälle on maalattu tummempi, läpikuultava sävy, on pyrittävä tekemään huonekalu samalla tekniikalla, ja materiaaleilla, kuin aiemminkin. Mäntyhuonekalujen kohdalla ootraus oli yleistä. Trendi loppui 1900-luvun alkupuolella.

– 1920–60 -luvuilta löytyy paljon petsattua ja lakattua. Lähes kaikki selluloosalakattiin siihen aikaan.

Bergström toteaa, että hyvä nyrkkisääntö on tehdä kaikki samoilla tekniikalla ja materiaaleilla, joista huonekalu on tehty.

Vanhan pöydän pinnat ovat lähes aina viilutettuja.

– Se on yksi hankalimmista vaiheista, sitä viilua ei saa hioa puhki. Tämä on myös yksi yleisimmistä virheistä.

Talonpoikaishuonekalut ovat usein täyspuuta. Silti jo 1700-luvulta asti on ollut viilutettuja huonekaluja ulkonäön vuoksi. On hyvin vaikeaa huomata, onko huonekalun pinta viilua vai täyspuuta.

– Aina kannattaa kysyä neuvoa. Usein kunnostamisessa on niin paljon hankalia vaiheita, ettei niitä ei käsitä ennen kysymistä.

Minna Saarinen

Läpiajo estetty Fleminginkadulla

Linnanfältin ajojärjestelyissä on muutoksia ajalla 26.8-15.9. Kaivutyöt ovat edenneet niin, että läpiajo on estetty Fleminginkadulla. Ajoneuvoliikenne kulkee Fleminginkatu 8:aan sekä Raitiokujaan saakka Amiraalistonkadun kautta. Fleminginkatu 1-7:n liikenne kulkee Linnankadun kautta.

Suurten järvien vedenkorkeudet jatkavat laskua

Sunnuntaille suurimpien sateiden ennustetaan tulevan Pohjois-Pohjanmaalle, mikä voi nostaa hieman jokien vedenkorkeuksia. Alkuviikosta sään ennustetaan poutaantuvan, minkä vuoksi vedenkorkeuksien nousu jää vähäiseksi.

Kortiton kuski törmäsi pakettiauton perään Pöytyällä ja yritti juosta karkuun

Alle 20-vuotias nuorukainen ajoi perjantaina hieman ennen kolmea iltapäivällä kuljettamallaan henkilöautolla pakettiauton perään Pöytyällä Turuntiellä Hevosmäentien risteyksen kohdalla. Tätä ennen kuljettaja oli suurella ylinopeudella ohittanut ainakin yhden ajoneuvon tieosuudella, jolla nopeusrajoitus on 60 km/h.

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.