Miten kunnostaa vanha huonekalu?

Lähes alkuperäiskunnossa oleva ruokailuryhmä on noin 1950-luvulta. Tuolit ovat irronneet liitoksistaan, jolloin ne on pitänyt liimata ja puristaa uudelleen yhteen. Tämä johtunee kosteahkosta tilasta, jossa pöytä ja tuolit lojuivat vuosikymmenet. Lähes alkuperäiskunnossa oleva ruokailuryhmä on noin 1950-luvulta. Tuolit ovat irronneet liitoksistaan, jolloin ne on pitänyt liimata ja puristaa uudelleen yhteen. Tämä johtunee kosteahkosta tilasta, jossa pöytä ja tuolit lojuivat vuosikymmenet. Kuva: Minna Saarinen

Huonekaluvanhukset, joilla on tarina, ovat jälleen haluttuja. Mutta miten todella uudistaa puoli vuosisataa nähnyt tai jopa satavuotias, puusta valmistettu- tai talonpoikaishuonekalu?

Yrittäjä Timo Bergström keväällä 20 vuotta täyttäneestä, turkulaisesta Entisöintiliike Puunaulasta toteaa, että entisöinnin tarve riippuu siitä, missä kunnossa vanhat huonekalut ovat: miten huonekalu tai esine on säilytetty. Joskus on pakko ottaa koko pintakäsittely pois.

– Kyllä patinoituneetkin huonekalut kannattaa usein fiksata jotenkin, riippuen, millainen maalipinta on. Huonekalun pintaa kannattaa hioa, puhdistaa ja varovasti paikkaamalla maalata tai lakata ne mahdollisimman huomaamattomasti.

Kun maalia alkaa hioa pois, kannattaa laittaa maalata mahdollisimman samalla värillä, mitä löytyy. Usein on välttämätöntä sekoittaa värejä, sillä vanhoja värejä ei tahdo enää löytyä, ja vanhassa maalissa on patinaa.

Kun huonekalu on lojunut varastossa vuosikymmenet, on aurinko ehkä haalistanut lakkapintoja.

– Kaikista pahin tuhon tekijä on kosteus. Kun huonekalu on ollut vuosikymmenet kosteassa, se turpoaa, ja kun se kuivuu, liitokset aukeavat helposti. Kannattaa kuivattaa huonekalua kuukausi tai pari, ja vasta sen jälkeen aloittaa kunnostus. Esimerkiksi puiset tuolit pitää sitten irrottaa täysin liitoksistaan, ja liimata pinnat uudelleen puristimen kanssa. Naulata ei kannata itse.

Pinnat voi puhdistaa eri vahvuisilla liuotinaineilla tai hiomalla varovasti. Mäntysuopa ja rätti on yhtä toimiva. Vettä ei saa olla liikaa.

– Vanhan huonekalun kunnostaminen on aina tapauskohtaista. Jos on isompi ruhje, sitä joutuu hiomaan ja maalaamaan enemmän. Toiset haluavat patinaa, toiset täysvalkoiseksi maalauksen.

Jos pinnat on tehty alun perin ootraamalla eli vaalean pohjavärin päälle on maalattu tummempi, läpikuultava sävy, on pyrittävä tekemään huonekalu samalla tekniikalla, ja materiaaleilla, kuin aiemminkin. Mäntyhuonekalujen kohdalla ootraus oli yleistä. Trendi loppui 1900-luvun alkupuolella.

– 1920–60 -luvuilta löytyy paljon petsattua ja lakattua. Lähes kaikki selluloosalakattiin siihen aikaan.

Bergström toteaa, että hyvä nyrkkisääntö on tehdä kaikki samoilla tekniikalla ja materiaaleilla, joista huonekalu on tehty.

Vanhan pöydän pinnat ovat lähes aina viilutettuja.

– Se on yksi hankalimmista vaiheista, sitä viilua ei saa hioa puhki. Tämä on myös yksi yleisimmistä virheistä.

Talonpoikaishuonekalut ovat usein täyspuuta. Silti jo 1700-luvulta asti on ollut viilutettuja huonekaluja ulkonäön vuoksi. On hyvin vaikeaa huomata, onko huonekalun pinta viilua vai täyspuuta.

– Aina kannattaa kysyä neuvoa. Usein kunnostamisessa on niin paljon hankalia vaiheita, ettei niitä ei käsitä ennen kysymistä.

Minna Saarinen

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.