Turku Science Park Oy:n yt-neuvottelut johtivat viiden työsuhteen päättymiseen

Niko Kyynäräinen. Niko Kyynäräinen. Kuva: Riitta Salmi

Turun seudun elinkeinoelämän kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n liikevaihto vuonna 2018 oli 8,3 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluissa ja tapahtumissa kirjattiin vuonna 2018 lähes 10 000 osallistujaa ja seudun kuntien yhtiöön panostama euro tuli takaisin alueelle seitsenkertaisena. Yhtiössä valmistellaan uutta toimintamallia, joka on edellyttänyt yt-neuvotteluja.

Turku Science Park Oy on voittoa tavoittelemattoman kehitysyhtiö. Liikevaihdosta puolet tuli pääomistajalta eli Turun kaupungilta. Muiden Turun seudun kuntien osuus rahoituksesta oli 15 prosenttia ja muun julkisen, lähinnä hankerahoituksen osuus 30 prosenttia. Viimeksi mainittuun sisältyy EU-hankkeiden lisäksi myös valtion ja suurimpien kaupunkiseutujen kasvusopimuksesta saatua rahoitusta.

Yksi Turku Science Park Oy:n toiminnan mittareista seuraa yhtiön myötävaikutuksella alueen yrityksiin ja muihin organisaatioihin vuoden aikana saadun rahan määrää. Vuosittaiset vaihtelut ovat suuria, mutta viime vuotta voi luonnehtia vähän keskimääräistä paremmaksi.

– Turun seudun kunnat käyttivät meiltä ostettuihin palveluihin ja avustuksiin viime vuonna 4,2 miljoonaa euroa. Toimintamme tuloksena erilaisia investointeja ja rahoituksia alueelle tuli noin 30 miljoonaa. Jokainen kuntien yhtiöön panostama euro tuli siis takaisin seitsenkertaisena. Vuonna 2017 kerroin oli 5,5 ja vuonna 2016 peräti 10,7, toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen kertoo.

Hankerahoituksen hankintaan sekä uusien kansainvälisten ja kansallisten kumppanuuksien rakentamiseen on yhtiössä panostettu viime vuosina voimakkaasti. Vaikka hankkeet ja hankerahoitus ovat olleet tärkeä kehittämisen resurssi, ne ovat jossain määrin verottaneet yhtiön ydinpalveluiden kehittämistä ja tuotteistamista.

Kasvusopimusrahoituksen jo päätyttyä ja EU:n rahoitusohjelmakauden 2014–20 lähestyessä päätöstään hankerahoitus on pienenemässä. Pienenevistä resursseista huolimatta yrityspalvelutoimintaa halutaan kehittää ja tehdä siitä entistä enemmän asiakaslähtöistä.

– Käynnistimme vuoden 2018 jälkipuoliskolla yhtiömme yrityspalveluiden uudistamisen. Haluamme parantaa etenkin kasvuun ja kehittämiseen tähtääviä palveluitamme. Siinä onnistuminen edellyttää palveluiden entistä tiiviimpää integrointia, sisäisten toimintojemme ja johtamisjärjestelmän uudistamista sekä teknologian entistä tehokkaampaa hyödyntämistä johtamisessa ja asiakastyössä, Kyynäräinen sanoo.

Myös hankkeiden valmistelussa halutaan entistä enemmän korostaa yrityslähtöisyyttä.

– Julkisilta toimijoilta, myös Turku Science Park Oy:ltä odotetaan jatkuvaa tuottavuuden parantamista. Samaan aikaan yrityssektorin pysyvässä muutostilassa oleva toimintaympäristö ja asiakaslähtöisyys vaativat meiltä yhä enemmän kyvykkyyttä vastata haasteisiin ja mukauttaa toimintaamme.

Osa uudistumista on uuteen asiakkuudenhallintajärjestelmään siirtyminen. Tavoitteena on hyödyntää myös entistä enemmän uutta teknologiaa. Organisaation uudistamisen, henkilöstön tehtävänkuvien muuttamisen ja työntekijämäärän sopeuttamisen takia yhtiössä on käyty koko henkilökuntaa koskeneet yt-neuvottelut, joiden tuloksena viiden työntekijän työsuhde päättyy.

– Olemme käyneet läpi koko toimintamme ja etsineet ratkaisuja, joilla haastavassa toimintaympäristössä voimme samaan aikaan uudistaa toimintaamme, sopeuttaa sen niukkeneviin resursseihin ja kuitenkin turvata mahdollisimman monelle työpaikan säilymisen, Kyynäräinen toteaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Street Food Fiesta Turkuun kesäkuun lopulla

Katuruokafestivaali Street Food Fiesta saapuu Turkuun juhannuksen jälkeen. Street Food Fiestaa vietetään Itäisellä rantakadulla 27.–30. kesäkuuta.

Autoilijat haluavat edullisia mutta laadukkaita renkaita

Rengasmarkkinoilla on ollut erityisen kova kysyntä tänä keväänä. Kysyntä on painottunut korkealaatuisiin mutta edullisiin renkaisiin.

Aluehallintoviraston rahanpesun valvontarekisteri käyttöön heinäkuussa

Aluehallintoviraston valvomien yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee hakeutua uuteen rahanpesun valvontarekisteriin. Rekisteriin voi hakeutua 24. kesäkuuta alkaen sähköisellä lomakkeella.

Ateljeesäätiön taiteilijat esittäytyvät Logomon Teatrossa

Logomossa työskentelevien taiteilijoiden töitä on esillä kesällä.

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logmo Artists . Näyttely avautuu 18. kesäkuuta ja kestää 11. elokuuta saakka.

Saaristomerellä kerätään romua ja vaarallisia jätteitä heinäkuun alussa

Saaristossa kerätään romua kesällä.

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope poimii Paraisten ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä asukkaiden ja mökkiläisten siivoamaa metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä rakennus- ja siivousjätettä.

TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Föli liikennöi läpi juhannuksen

Juhannusaattona, perjantaina 21. kesäkuuta Föli-bussit kulkevat koko päivän ajan lauantaiaikatauluin. Myös yölinjat liikennöivät normaalisti.

Juhannusviikko tietää Alkolle piikkiä myyntiin

Juhannuksena Alkon myynti kasvaa noin 55 %. Viime vuoden ja tämän alkuvuoden suurin hitti on roseeviinit, joita nautitaan nyt muulloinkin kuin laiturinnokassa tai piknikillä. Juhannus tuo roseeviineille yli 60 %:n myynnin kasvun. Puna- ja valkoviinien kysyntä kasvaa noin 40 % ja kuohuviinien 72 %. Kuohuviineistä Prosecco ja kuohuviineistä valmistettavat erilaiset drinkit ovat erityisesti nostaneet suosiotaan.

Kakskerran Suvi soi 2019 -konsertit alkavat

Kakskerran kesäiset konsertit pyörähtävät jälleen käyntiin ensi sunnuntaina Kakskerran kirkossa.

Urheilu

HC TPS:n kausi alkaa kotona Ässiä vastaan

HC TPS aloittaa ensi syksynä Liigan lauantaina 14. syyskuuta. Tuolloin TPS saa Turkuhallissa vastaansa Ässät.

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.