Turku Science Park Oy:n yt-neuvottelut johtivat viiden työsuhteen päättymiseen

Niko Kyynäräinen. Niko Kyynäräinen. Kuva: Riitta Salmi

Turun seudun elinkeinoelämän kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n liikevaihto vuonna 2018 oli 8,3 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluissa ja tapahtumissa kirjattiin vuonna 2018 lähes 10 000 osallistujaa ja seudun kuntien yhtiöön panostama euro tuli takaisin alueelle seitsenkertaisena. Yhtiössä valmistellaan uutta toimintamallia, joka on edellyttänyt yt-neuvotteluja.

Turku Science Park Oy on voittoa tavoittelemattoman kehitysyhtiö. Liikevaihdosta puolet tuli pääomistajalta eli Turun kaupungilta. Muiden Turun seudun kuntien osuus rahoituksesta oli 15 prosenttia ja muun julkisen, lähinnä hankerahoituksen osuus 30 prosenttia. Viimeksi mainittuun sisältyy EU-hankkeiden lisäksi myös valtion ja suurimpien kaupunkiseutujen kasvusopimuksesta saatua rahoitusta.

Yksi Turku Science Park Oy:n toiminnan mittareista seuraa yhtiön myötävaikutuksella alueen yrityksiin ja muihin organisaatioihin vuoden aikana saadun rahan määrää. Vuosittaiset vaihtelut ovat suuria, mutta viime vuotta voi luonnehtia vähän keskimääräistä paremmaksi.

– Turun seudun kunnat käyttivät meiltä ostettuihin palveluihin ja avustuksiin viime vuonna 4,2 miljoonaa euroa. Toimintamme tuloksena erilaisia investointeja ja rahoituksia alueelle tuli noin 30 miljoonaa. Jokainen kuntien yhtiöön panostama euro tuli siis takaisin seitsenkertaisena. Vuonna 2017 kerroin oli 5,5 ja vuonna 2016 peräti 10,7, toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen kertoo.

Hankerahoituksen hankintaan sekä uusien kansainvälisten ja kansallisten kumppanuuksien rakentamiseen on yhtiössä panostettu viime vuosina voimakkaasti. Vaikka hankkeet ja hankerahoitus ovat olleet tärkeä kehittämisen resurssi, ne ovat jossain määrin verottaneet yhtiön ydinpalveluiden kehittämistä ja tuotteistamista.

Kasvusopimusrahoituksen jo päätyttyä ja EU:n rahoitusohjelmakauden 2014–20 lähestyessä päätöstään hankerahoitus on pienenemässä. Pienenevistä resursseista huolimatta yrityspalvelutoimintaa halutaan kehittää ja tehdä siitä entistä enemmän asiakaslähtöistä.

– Käynnistimme vuoden 2018 jälkipuoliskolla yhtiömme yrityspalveluiden uudistamisen. Haluamme parantaa etenkin kasvuun ja kehittämiseen tähtääviä palveluitamme. Siinä onnistuminen edellyttää palveluiden entistä tiiviimpää integrointia, sisäisten toimintojemme ja johtamisjärjestelmän uudistamista sekä teknologian entistä tehokkaampaa hyödyntämistä johtamisessa ja asiakastyössä, Kyynäräinen sanoo.

Myös hankkeiden valmistelussa halutaan entistä enemmän korostaa yrityslähtöisyyttä.

– Julkisilta toimijoilta, myös Turku Science Park Oy:ltä odotetaan jatkuvaa tuottavuuden parantamista. Samaan aikaan yrityssektorin pysyvässä muutostilassa oleva toimintaympäristö ja asiakaslähtöisyys vaativat meiltä yhä enemmän kyvykkyyttä vastata haasteisiin ja mukauttaa toimintaamme.

Osa uudistumista on uuteen asiakkuudenhallintajärjestelmään siirtyminen. Tavoitteena on hyödyntää myös entistä enemmän uutta teknologiaa. Organisaation uudistamisen, henkilöstön tehtävänkuvien muuttamisen ja työntekijämäärän sopeuttamisen takia yhtiössä on käyty koko henkilökuntaa koskeneet yt-neuvottelut, joiden tuloksena viiden työntekijän työsuhde päättyy.

– Olemme käyneet läpi koko toimintamme ja etsineet ratkaisuja, joilla haastavassa toimintaympäristössä voimme samaan aikaan uudistaa toimintaamme, sopeuttaa sen niukkeneviin resursseihin ja kuitenkin turvata mahdollisimman monelle työpaikan säilymisen, Kyynäräinen toteaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Hattaran makuinen viinirypäle

Elokuussa herkutellaan makeisten sijasta vihreällä Cotton Candy -viinirypäleellä. Cotton Candy on vaalea rypäle, jonka maku vie ajatukset huvipuistojen vaaleanpunaiseen ja sokeriseen hattarapilveen. Tämän erityisen makean viinirypälelajikkeen kausi on muihin rypäleisiin verrattuna varsin lyhyt. Niitä on saatavilla vain elokuun puolesta välistä syyskuuhun saakka.

Moni opiskelija asunnotta

Vaikka uusilla opiskelijoilla olisi tänä kesänä ollut siihen hyvä mahdollisuus, yllättävän suuri joukko ei ole hoitanut asuntoasioitaan ajoissa kuntoon. Harmillisen moni uusi opiskelija on vielä ilman asuntoa, ja heistä suuri osa ei välttämättä ymmärrä millaiseen kiireeseen ja kilpailutilanteeseen se voi johtaa. Jos asunto on edelleen hankkimatta, nyt on kiireen vilkkaan syytä asiaan tarttua. Mitä suositummalta ja halutummalta alueelta asuntoa toivoo, sen kovempi kiire on.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.