Leffassa: Asbury Parkin musiikki muutakin kuin Pomoa

1970-luvun alussa puhjenneet rotumellakat olivat valtava isku Asbury Parkille ja sen musiikkielämälle. 1970-luvun alussa puhjenneet rotumellakat olivat valtava isku Asbury Parkille ja sen musiikkielämälle. Kuva: Event Gallery Image

Detroit, Seattle, Nashville…

Maailma on pullollaan isompia ja pienempiä kaupunkeja, joista on noussut näennäisen yhtenäinen musiikillinen skene. Seattle muistetaan 1990-luvun grungen pääkaupunkina, Detroit liikutti Motownin myötä isoa osaa läntistä pallonpuoliskoa ja niin edelleen.

Yksi hieman vähemmälle huomiolle on New Jerseyn Asbury Park. Noin 15 000 asukkaan pikkukaupunki Atlantin rannalla on henkilöitynyt hyvin vahvasti Bruce Springsteeniin, mutta varsinkin 1960-luvulla Asbury Parkin musiikkielämä oli hyvin eläväistä.

Tom Jonesin (ei Walesin tiikerin) dokumentti Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’roll johdattaa Asbury Parkin musiikin historiaan. Varsinkin 60-luvulla Asbury Parkin musiikillinen elämä oli rikasta. Isot nimet Doorsista alkaen esiintyivät Asbury Parkissa ja kaupungissa oli aktiivinen oma musiikkiskene, jonka suurimmaksi helmeksi Springsteen nousi.

Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’roll jättää Springsteenin kuitenkin syystäkin sivuosaan, sillä vaikka Springsteen oli keskeisin hahmo Asbury Parkissa 1960-luvun lopulla ja sen jälkeen, alueelta nousi paljon muitakin muusikoita. Keskiössä on yhteisö, jossa syntyi oma musiikillinen soundinsa, New Jerseyn soundi, jonka yksi edustaja Springsteenkin varsinkin 1970-luvun levyillään oli.

Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’roll onkin ennen kaikkea dokumentti musiikkityylistä ja Asbury Parkista, ei New Jerseyn koko musiikkihistoriasta. Muualta New Jerseystä myöhemmin ponnistaneet bändit, kuten Bon Jovi ja Gaslight Anthem, eivät kuulu tähän dokumenttiin.

Musiikin ohella dokumentin keskiössä on kaupunki ja sen historia. Jersey sound ei tietenkään syntynyt tyhjiössä vaan on keskeisesti linkittynyt Asbury Parkin oloihin. Ainakin dokumentissa paikalliset muusikot muistavat nuoruutensa maisemat elävinä ja musiikin täytteisinä paikkoina, jolloin elämä oli hyvää.

Asbury Parkin historiaan keskeisesti liittyvät 1970-luvun alussa puhjenneet rotumellakat, joiden myötä kaupunki ja musiikkiskene kitui vuosikymmeniä. Vaikka Springsteen porskutti maailmalla, Asbury Park kitui. Tämä lienee myös yksi syy sille, että Asbury Parkin musiikkiskene on jäänyt melko pienen muusikkojoukon jutuksi.

Dokumentin kaari saa kuitenkin positiivisen lopun, sillä 2010-luvulla Asbury Park ja sen musiikkiskene ovat vähitellen elpyneet.

Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’roll on suositeltava teos musiikkihistoriasta kiinnostuneelle, vaikka Springsteen ei olisikaan lähimpänä omaa musiikkimakua.

Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’roll Turun Kinopalatsissa 28. toukokuuta kello 20.

Ilkka Lappi

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.