Leffassa: Asbury Parkin musiikki muutakin kuin Pomoa

1970-luvun alussa puhjenneet rotumellakat olivat valtava isku Asbury Parkille ja sen musiikkielämälle. 1970-luvun alussa puhjenneet rotumellakat olivat valtava isku Asbury Parkille ja sen musiikkielämälle. Kuva: Event Gallery Image

Detroit, Seattle, Nashville…

Maailma on pullollaan isompia ja pienempiä kaupunkeja, joista on noussut näennäisen yhtenäinen musiikillinen skene. Seattle muistetaan 1990-luvun grungen pääkaupunkina, Detroit liikutti Motownin myötä isoa osaa läntistä pallonpuoliskoa ja niin edelleen.

Yksi hieman vähemmälle huomiolle on New Jerseyn Asbury Park. Noin 15 000 asukkaan pikkukaupunki Atlantin rannalla on henkilöitynyt hyvin vahvasti Bruce Springsteeniin, mutta varsinkin 1960-luvulla Asbury Parkin musiikkielämä oli hyvin eläväistä.

Tom Jonesin (ei Walesin tiikerin) dokumentti Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’roll johdattaa Asbury Parkin musiikin historiaan. Varsinkin 60-luvulla Asbury Parkin musiikillinen elämä oli rikasta. Isot nimet Doorsista alkaen esiintyivät Asbury Parkissa ja kaupungissa oli aktiivinen oma musiikkiskene, jonka suurimmaksi helmeksi Springsteen nousi.

Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’roll jättää Springsteenin kuitenkin syystäkin sivuosaan, sillä vaikka Springsteen oli keskeisin hahmo Asbury Parkissa 1960-luvun lopulla ja sen jälkeen, alueelta nousi paljon muitakin muusikoita. Keskiössä on yhteisö, jossa syntyi oma musiikillinen soundinsa, New Jerseyn soundi, jonka yksi edustaja Springsteenkin varsinkin 1970-luvun levyillään oli.

Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’roll onkin ennen kaikkea dokumentti musiikkityylistä ja Asbury Parkista, ei New Jerseyn koko musiikkihistoriasta. Muualta New Jerseystä myöhemmin ponnistaneet bändit, kuten Bon Jovi ja Gaslight Anthem, eivät kuulu tähän dokumenttiin.

Musiikin ohella dokumentin keskiössä on kaupunki ja sen historia. Jersey sound ei tietenkään syntynyt tyhjiössä vaan on keskeisesti linkittynyt Asbury Parkin oloihin. Ainakin dokumentissa paikalliset muusikot muistavat nuoruutensa maisemat elävinä ja musiikin täytteisinä paikkoina, jolloin elämä oli hyvää.

Asbury Parkin historiaan keskeisesti liittyvät 1970-luvun alussa puhjenneet rotumellakat, joiden myötä kaupunki ja musiikkiskene kitui vuosikymmeniä. Vaikka Springsteen porskutti maailmalla, Asbury Park kitui. Tämä lienee myös yksi syy sille, että Asbury Parkin musiikkiskene on jäänyt melko pienen muusikkojoukon jutuksi.

Dokumentin kaari saa kuitenkin positiivisen lopun, sillä 2010-luvulla Asbury Park ja sen musiikkiskene ovat vähitellen elpyneet.

Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’roll on suositeltava teos musiikkihistoriasta kiinnostuneelle, vaikka Springsteen ei olisikaan lähimpänä omaa musiikkimakua.

Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’roll Turun Kinopalatsissa 28. toukokuuta kello 20.

Ilkka Lappi

Läpiajo estetty Fleminginkadulla

Linnanfältin ajojärjestelyissä on muutoksia ajalla 26.8-15.9. Kaivutyöt ovat edenneet niin, että läpiajo on estetty Fleminginkadulla. Ajoneuvoliikenne kulkee Fleminginkatu 8:aan sekä Raitiokujaan saakka Amiraalistonkadun kautta. Fleminginkatu 1-7:n liikenne kulkee Linnankadun kautta.

Suurten järvien vedenkorkeudet jatkavat laskua

Sunnuntaille suurimpien sateiden ennustetaan tulevan Pohjois-Pohjanmaalle, mikä voi nostaa hieman jokien vedenkorkeuksia. Alkuviikosta sään ennustetaan poutaantuvan, minkä vuoksi vedenkorkeuksien nousu jää vähäiseksi.

Kortiton kuski törmäsi pakettiauton perään Pöytyällä ja yritti juosta karkuun

Alle 20-vuotias nuorukainen ajoi perjantaina hieman ennen kolmea iltapäivällä kuljettamallaan henkilöautolla pakettiauton perään Pöytyällä Turuntiellä Hevosmäentien risteyksen kohdalla. Tätä ennen kuljettaja oli suurella ylinopeudella ohittanut ainakin yhden ajoneuvon tieosuudella, jolla nopeusrajoitus on 60 km/h.

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.