Kaarinan Krossissa uusi hedelmäjäätelötehdas, myymälä avaa Turun kauppahallissa

Paleta- ja ice pop -hedelmäjäätelöt tehdään perinteisesti käsityönä tuoreista hedelmistä ja marjoista. Paleta- ja ice pop -hedelmäjäätelöt tehdään perinteisesti käsityönä tuoreista hedelmistä ja marjoista. Kuva: POPS! OY

Meksikolaiset perinteikkäät paleta-hedelmäjäätelöpuikot ja amerikkalaiset ice pop -tyyppiset käsityönä valmistetut puikot ovat olleet rapakon takaisten jäätelöystävien trendituotteita jo vuosikymmenten ajan.

Piikkiöläinen tekniikan insinööri ja kotiäiti etsi kotona itseään, rakastui paletaan ja toteutti unelmansa oman yrityksen jäätelömestarina. Kaarinan Krossissa käy pauke ja kolina. POPS! Oy:n toimitusjohtaja Hannamari Nurkkala käy veitsineen raparperivuoren kimppuun. Vastassa on yli 40 kiloa punavihreitä vastapoimittuja kevätraparpereja ja sivupöydällä vielä odottavat lavoissaan tuoreet mangot ja vesimelonit, joita yhtiökumppani Piia Pöllänen on aiemmin skalpeerannut jo kuutiokaupalla.

Paleta- ja ice pop -hedelmäjäätelöt on perinteisesti tehty käsityönä tuoreista hedelmistä ja marjoista kuuman toripäivän päätteeksi. Hedelmäjäätelöiden synnyttäminen vaatii tekijältään paljon kuorimista, paloittelua ja puhdistusta ennen kuin hedelmäjäätelömassa on valmis jäädytettäväksi.

– Nämä hedelmäjäätelöt sisältävät ainoastaan aitoja luonnosta saatavia raaka-aineita ja ensimmäinen asia, johon näissä jäätelöissä ihastuin, oli juuri niiden kauneus, aitous ja monipuolisuus, Nurkkala sanoo.

– Popsit voidaan tehdä täysin kasvipohjaisiksi esimerkiksi hedelmillä ja kookosmaidolla, tai sitten käyttää perinteisempää luomumaitopohjaa pehmeän ja kermaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Tutkimustyötä on tehty sekä meksikolaisten reseptikirjojen että yhdysvaltalaisten klassikkoreseptien parissa, mutta myös omaa kehitystyötä on makujen osalta tehty.

– Meksikolainen ikivihreä resepti on makea mango yhdistettynä tuliseen habaneroon ja Yhdysvalloissa taas suklaan ja merisuolan yhdistelmä löytyy monien valmistajien repertuaarista, Nurkkala tietää.

– Tämän kesän omaa tuotantoa on esimerkiksi raparperi–kerma, joka mukailee mummolan makumuistoja raparperipiirakasta ja vaniljakastikkeesta. Toisaalta taas ice pop -kulttuuriin kuuluvat alkoholia sisältävät Poptail-jäätelöpuikot, joissa klassiset, virkistävät cocktail-juomat on muunnettu jääkylmään puikossa nautittavaan muotoon.

Idea omasta jäätelötehtaasta alkoi kypsyä Nurkkalan päässä, kun hän vietti aikaa kotona vastasyntyneen, perheen kolmannen lapsen kanssa.

– Olen aina rakastanut ruoanlaittoa ja nautin suunnattomasti kauniiden ruoka-annosten ihailusta, ihanista makuyhdistelmistä sekä reseptikirjojen selailuista, eikä mitään näitä kotikokin sielunelämää puhuttelevista asioista löytynyt pätkätyö-insinöörin uralta tai oppikirjoista, Nurkkala nauraa.

– Törmäsin ice pop -jäätelöihin reseptiseikkailuideni aikana sattumalta ja ihastuin välittömästi niiden räiskyvään makumaailmaan.

Hedelmäjäätelötehdas on nyt avattu, raparpereja pilkottu ennätysmäärät ja löydetty yhdeksän kesätyöläistä. Pop-up-päämyymälä aukeaa Turun kauppahalliin 3. kesäkuuta. Samalla viikolla toimintansa aloittavat jäätelömyyntipyörät Aurajoen rannassa sekä Kupittaanpuistossa.

Myyntipyörät saapuvat viikkoa myöhemmin myös Naantalin kirkkopuiston ja Kaarinan keskustan alueelle sekä suurimpiin paikallisiin tapahtumiin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Taco Bell avaa Hansakorttelissa syyskuussa – tulossa myös kaksi uutta sushiravintolaa

Taco Bell tarjoaa texmex-ruokaa.

Texmex-ruokaa tarjoava Taco Bell -pikaruokaravintolaketju laajenee Turkuun ja avaa tähän mennessä ketjun suurimman Suomen-ravintolan Hansakortteliin 12. syyskuuta.

Kupittaan Citymarket yhteistyöhön vähävaraisia lapsiperheitä auttavan ruokakassipalvelun kanssa

Venner on vähävaraisten perheiden ravitsevaan ruoka-apuun keskittyvä ruokakassipalvelu, joka tarjoaa kuluttajille uuden tavan tehdä hyvää. Yhteistyössä K-ryhmän kanssa Venner laajenee nyt ensimmäisenä pääkaupunkiseudun ulkopuolisena kaupunkina Turkuun.

Onnettomuuspaikan kuvaaminen ratin takaa aiheuttaa vaaratilanteita

Mobiililaitteiden käyttö ajoneuvoa ajaessa on huolestuttava ilmiö, joka vaarantaa oman ja ympäristön turvallisuuden erityisesti onnettomuustilanteissa. Pelastusalan tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtaja, palomestari Tommi Luhtaniemi muistuttaa, että holtiton mobiililaitteiden käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteita tai jopa onnettomuuksia.

Julkisivutyö haittaa liikennettä Kalevantiellä

Julkisivuasennustyö Kalevantiellä sulkee ajokaistoja Kalevantien ja Savitehtaankadun risteyksessä tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina. Kalevantieltä suljetaan oikeanpuoleinen Kupittaan suuntaan ajavien ajokaista ja Savitehtaankadulta oikealle, Tykistökadulle, kääntyvien ajokaista. Tykistökadulta vasemmalle, Savitehtaankadulle, kääntyvien ajokaista on edelleen myös suljettuna.

Nostotyö sulkee kaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee toisen ajokaistan Eerikinkatu 13 kohdalta, keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kello 21.30–6 välisenä aikana. Ainoastaan yksi ajokaista käytössä. Kevytliikenne ohjataan kadun toiselle puolen. Paikalla liikenteenohjaajat.

Pakina: Ei pyykkituvan jälkipuheille

Taloyhtiöiden asioista jaksetaan kerta toisensa jälkeen napista pyykkituvissa, äristä keskustelufoorumeilla ja turista tuttujen kesken. Tämä on jännittävää. Tämä on äärimmäisen jännittävää etenkin siksi, ettei esimerkiksi kevätkokouksiin juuri jakseta raahautua.

Petri Virtanen sosiaali- ja terveyshallintotieteen osa-aikaiseksi professoriksi Vaasan yliopistoon

Petri Virtanen.

VTT, dosentti Petri Virtanen on nimitetty osa-aikaiseksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen professoriksi Vaasan yliopistoon ajalle 1.8.2019–31.7.2021. Kyseessä on tutkimuspainotteinen tehtävä. Virtanen toimii parhaillaan eduskunnan alaisen Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan toimitusjohtajana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

Heinien siitepölymäärät runsaita etelässä

Koivun kukinta heikentyy Keski-Lapissa ja jatkuu Pohjois-Lapissa, mutta siitepölyä kulkeutuu myös etelämmäksi. Koivun siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia Lapissa. Vähäisiä määriä koivun siitepölyä voi kulkeutua pohjoisesta maan keskiosiin saakka.

Urheilu

Jälkipeli: Lavatanssit ovat tärkeä osa Raision Kuulan varainhankintaa

Tangokuningas Teemu Roivainen on varma valinta. Kotimainen eturivin artisti saa tanssiyleisön liikkeelle. Huvilintuun saavutaan kauempaankin.

Teemu Roivanen laulaa sydämensä kyllyydestä kotimaisia ikivihreitä. Raision Huvilinnun lavalle saapunut runsaslukuinen tanssiyleisö nauttii musiikista ja kesäisestä tunnelmasta. Tanssikengät tömisevät ja hameenhelmat heiluvat tangokuninkaan tahdittamana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.