Omakotitalokauppa käynyt vilkkaana Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen alueella vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat olleet kuluvana vuonna (tammi–huhtikuu) lähes samalla tasolla (-0,9 %) verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna, kun koko maan tasolla vastaava kehitys on ollut nollassa verrattuna viime vuoteen.

– Jos tarkastelusta otetaan pois Turku, ovat vanhojen asuntojen kauppamäärät Varsinais-Suomessa nousseet tammi–huhtikuussa 0,6 prosenttia vuoden takaisesta. Eli muualla Varsinais-Suomessa sijaitsevat asunnot ovat vaihtaneet omistajaa suhteellisesti vilkkaammin kuin Turussa, Huoneistokeskus Turun myyntijohtaja Mikko Halme kertoo.

Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa on laskenut koko Varsinais-Suomessa Turun sisältäen alkuvuoden aikana (tammi–huhtikuussa) 1,6 prosenttia (-17 kpl). Vanhojen rivitaloasuntojen kauppa on samalla ajanjaksolla laskenut 6,1 prosenttia (-26 kpl) verrattuna viime vuoteen. Sen sijaan vanhat omakotitalot ovat käyneet kaupaksi Varsinais-Suomen alueella hyvin: omakotitalokauppa on tammi–huhtikuussa noussut 5,5 prosenttia (+25 kpl) verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

Varsinais-Suomen maakuntakeskuksessa Turussa vanhojen asuntojen kauppa on kuluvan vuoden tammi–huhtikuussa laskenut 2,5 prosenttia (-24 kpl) eli hieman muuta Varsinais-Suomea enemmän. Samoin vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa on tammi–huhtikuussa laskenut viime vuodesta 1,1 prosenttia, (-8 kpl).

Tämä saattaa selittyä sillä, että Turussa on tullut myyntiin runsaasti uudistuotantoa. Myös vanhojen rivitaloasuntojen ja omakotitalojen kauppa on käynyt Turussa hieman vaisusti. Kauppamäärät ovat laskeneet tammi–huhtikuussa rivitaloissa 8,2 prosenttia (-10 kpl) ja omakotitaloissa 4,5 prosenttia (-6 kpl) vuoden takaisesta.

Turun kehyskunnissa (Raisio, Kaarina, Masku, Lieto ja Naantali) kerrostalokauppa on ollut tammi-huhtikuussa pirteää.

– Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppamäärät nousivat kehyskunnissa yhteensä 13 prosenttia (+18 kpl) vuoden takaisesta. Sen sijaan vanhojen rivitaloasuntojen kauppamäärät laskivat samalla jaksolla kehyskunnissa 11,8 prosenttia (-17 kpl) ja vanhojen omakotitalojen 6,5 prosenttia (-10 kpl). Kaikkien vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat siis kehyskunnissa tammi–huhtikuussa yhteensä kaksi prosenttia (-9 kpl) verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna, Halme kertoo.

– Koska koko Varsinais-Suomessa omakotitalokauppa on noussut, mutta Turussa ja kehyskunnissa laskenut, tarkoittaa se sitä, että omakotitalokauppaa on tehty tänä vuonna suhteessa eniten Varsinais-Suomen pienemmillä paikkakunnilla. Varsinais-Suomessa omakotitaloja ostetaan vähän kauempaakin, jos liikenneyhteydet ovat kunnossa ja hinta kohdillaan, Halme toteaa.

Turun kehyskunnista asuntokauppa on tänä vuonna ollut vilkkainta Raisiossa ja Maskussa. Naantalissa vanhojen asuntojen kauppa on kuluvan vuoden tammi–huhtikuussa laskenut -20,6 prosenttia (-20 kpl) verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna. Kaarinassa vastaava kehitys oli -4,9 prosenttia (-7 kpl), Raisiossa +15,3 prosenttia (+18 kpl), Liedossa -10 prosenttia (-2 kpl) ja Maskussa +7,7 prosenttia (+2 kpl). Raision hyvää alkuvuotta selittää erityisesti vanhojen kerrostaloasuntojen vilkas kauppa (+26,9 %, +14 kpl).

– Kehyskunnissa ja kauempana sijaitsevissa kodeissa ostajia kiinnostavat erityisesti maltillinen hintataso, Turun telakan läheisyys ja parantuneet kulkuyhteydet Turkuun. Nämä yhdessä ovat saattaneet vaikuttaa kuntien, kuten Raision ja Maskun, positiiviseen asuntokauppamäärien kehitykseen tänä vuonna. Kehyskuntien asunnot kiinnostavat erityisesti perheellisiä, Halme sanoo.

Vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhinnat ovat nousseet Varsinais-Suomessa yhteensä 7,3 prosenttia (158 euroa) tammi–huhtikuussa verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna, kun koko maassa muutos oli 3,5 % (98€). Vanhojen omakotitalojen neliöhinnat ovat vastaavalla ajanjaksolla laskeneet 2,4 prosenttia (42 euroa) ja vanhojen rivitaloasuntojen 1,4 prosenttia (26 euroa).

– Turussa vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhinnat ovat tammi–huhtikuussa nousseet 7,2 prosenttia ja muualla Varsinais-Suomessa samalla ajanjaksolla lähes yhtä paljon, 6,9 prosenttia, verrattuna vastaavaan jaksoon viime vuonna, Halme kertoo.

Vanha kerrostaloasunto on mennyt kuluvana vuonna kaupaksi Varsinais-Suomessa keskimäärin 70 päivässä, kun koko maassa luku on ollut 78 päivää. Kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet viidellä päivällä verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuosi sitten, kun koko maassa myyntiajat ovat lyhentyneet kahdella päivällä. Vanhojen omakotitalojen myyntiajat ovat olleet Varsinais-Suomessa tammi–huhtikuussa keskimäärin 130 päivää (+12 päivää vuodesta 2018) ja vanhojen rivitaloasuntojen myyntiajat keskimäärin 102 päivää (+12 päivää vuodesta 2018).

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa huhtikuussa yhteensä 0,8 prosenttia verrattuna viime vuoden huhtikuuhun. Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Helsingissä 4,9 prosenttia, Espoossa 4,1 prosenttia, Turussa 0,6 prosenttia, Kuopiossa 7,5 prosenttia, Joensuussa 5,0 prosenttia ja Kouvolassa 4,4 prosenttia. Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna Vantaalla 0,7 prosenttia, Tampereella 4,7 prosenttia, Porvoossa 7,0 prosenttia, Porissa 18,6 prosenttia ja Lahdessa 9,1 prosenttia.

– Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat tällä hetkellä (tammi–huhtikuussa) Suomessa viime vuoden tasolla (0,0 %). Suhteessa eniten vanhojen asuntojen kauppa on tammi–huhtikuussa vilkastunut vuoden takaiseen verrattuna Joensuussa (+13,7 %) ja Espoossa (+7,7 %), sen sijaan esimerkiksi Lahdessa (-8,2 %) ja Tampereella (-4,7 %) kauppa on käynyt vaisummin kuin vuosi sitten, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo.

Tarkasteltaessa vanhojen kaksioiden neliöhintojen kuuden kuukauden liukuvaa keskiarvoa nousivat neliöhinnat Suomessa huhtikuussa yhteensä 2,9 prosenttia. Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 3,9 prosenttia, Vantaalla 1,7 prosenttia, Tampereella 1,7 prosenttia, Turussa 5,8 prosenttia, Kuopiossa 5,5 prosenttia ja Kouvolassa 5,2 prosenttia. Kaksioiden neliöhinnat ovat kuuden kuukauden liukuvaa keskiarvoa tarkasteltaessa laskeneet Espoossa 0,9 prosenttia, Porissa 8,5 prosenttia ja Lahdessa 4,3 prosenttia.

Kotitaloudet nostivat maaliskuussa uusia asuntolainoja 1,5 miljardin euron edestä, mikä on saman verran kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,81 prosenttia ja laskennallinen marginaali 0,79 prosenttia. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli maaliskuun 2019 lopussa 98 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 1,9 %. Kotitalouslainoista oli maaliskuun lopussa kulutusluottoja 15,8 miljardia euroa ja muita lainoja 17,4 miljardia euroa.

Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Keskiaikamarkkinat muuttavat Vanhan Suurtorin ympäristön liikennejärjestelyjä

Keskiaikamarkkinat ja muut tapahtumat vetävät kymmeniätuhansia ihmisiä Turun keskustaan ensi viikonvaihteessa.

Keskiaikaisia markkinoita vietetään Turun Vanhan Suurtorin ympäristössä tällä viikolla 27.‒30. kesäkuuta. Tapahtuma aiheuttaa muutoksia alueen liikennejärjestelyihin.

Kiinteistöliitto perää lakimuutosta Airbnb-majoituksen rajoittamiseen taloyhtiöissä

Asunto-osakeyhtiöt odottavat nykyistä selkeämpiä pelisääntöjä ja ohjeita lyhytaikaisen vuokrauksen ja majoitustoiminnan sallittavuuteen. Nykytilanne aiheuttaa epäselvyyttä ja kiistoja, kun taloyhtiöissä ei tiedetä, millaisilla ehdoilla majoitustoiminta yhtiössä tulee sallia, ja millä edellytyksillä siihen voidaan puuttua.

Itse tein, mutta säästinkö?

Vain joka toinen suomalainen on omasta mielestään taitava tee-se-itse-duunari. Siitä huolimatta suurin osa ei palkkaa ammattilaista, jos kotona täytyy korjailla, maalata tai huoltopestä paikkoja. Ei, vaikka varaa olisi. Hommiin ryhtyessään joka kolmas jättää ohjeet lukematta – miehistä puolet.

Konevikaiset työllistivät merivartiostoa juhannuksena

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä.

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä. Juhannuksen meripelastustehtävien teemana on Länsi-Suomen merivartioston toiminta-alueella ollut selkeästi konevikaisten ja ajelehtivien veneiden hinaukset.

Kadunrakennustyö aiheuttaa liikennejärjestelyjä Siilinkadulla Pansiossa marraskuun loppuun asti

Kadun saneeraus ja viemäri- ja vesijohtoyöt aiheuttavat poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä Pansiossa Siilinkadulla marraskuun loppuun saakka. Ajokaista kerrallaan suljetaan Valmetinkadun ja Päästäisenpolun välillä, mutta työn edetessä koko ajorata joudutaan sulkemaan Päästäisenpolun ja Laivateollisuudenkadun välillä.

Ruista kylvössä runsaasti, rypsiä ja rapsia niukalti

Rukiin kylvöala yli kaksinkertaistui.

Viime syksynä kylvettiin Suomen pelloille eniten ruista sitten vuoden 2000. Rukiin kylvöala yli kaksinkertaistui ja tulevana syksynä voidaan odottaa kotimaisen rukiin riittävän kotimaiseen kulutukseen.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Vanhan Littoistentien kaikelta läpiajoliikenteeltä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Vanhan Littoistentien kaikelta läpiajoliikenteeltä Tarkk´ampujankadun ja Mäkikadun välillä maanantaista tiistai-iltapäivään saakka.

Tyhjillään olevan omakotitalon ulkoseinä sytytettiin palamaan Piikkiössä

Juhannus näyttäytyi Turun pääpoliisiasemalla vilkkaana. Rikostutkinnan tutkittavaksi tuli useita törkeitä rattijuopumuksia ja rattijuopumuksia sekä yksi vesiliikennejuopumus. Juhannusviikonloppuna Turun alueella kirjattiin useita rikosilmoituksia pahoinpitelyistä, joista joko osa osallisista tai kaikki osalliset olivat päihteiden vaikutuksen alaisena. Myös vahingonteot ja raskas kaasujalka työllistivät rikostutkintaa.

Urheilu

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Mika Laurikainen Eerikkilään tekemään töitä suomalaisen jalkapallon eteen

Mika Laurikainen on innoissaan uudesta pestistä, jossa pääsee kontaktiin myös kansainvälisten seurojen kanssa.

Pitkän uran jalkapallon parissa tehnyt Mika Laurikainen odottaa innolla elokuun puoliväliä. Laurikainen aloittaa tuolloin Eerikkilän urheiluopiston jalkapallopalveluiden päällikkönä.

FC TPS:llä paljon pohdittavaa

TPS:n otteet parissa viime ottelussa ovat olleet heikkoja.

Kaiken piti olla kunnossa FC TPS:n leirissä. Pelillisiä pulmakohtia oli, mutta pisteitä tuli tasaiseen tahtiin ja sarjasijoitus jalkapallon Ykkösessä toinen ja sarjakärki Haka vain pienen hajuraon päässä.

Turun seudun joukkueille koripallon sarjalisenssit

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2019-20. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Tavoitetila seurojen määrän suhteen korkeimmilla sarjatasolla täyttyi, kun miesten divisioonissa pelaa 12 joukkuetta ja naisten 10.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.