Omakotitalokauppa käynyt vilkkaana Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen alueella vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat olleet kuluvana vuonna (tammi–huhtikuu) lähes samalla tasolla (-0,9 %) verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna, kun koko maan tasolla vastaava kehitys on ollut nollassa verrattuna viime vuoteen.

– Jos tarkastelusta otetaan pois Turku, ovat vanhojen asuntojen kauppamäärät Varsinais-Suomessa nousseet tammi–huhtikuussa 0,6 prosenttia vuoden takaisesta. Eli muualla Varsinais-Suomessa sijaitsevat asunnot ovat vaihtaneet omistajaa suhteellisesti vilkkaammin kuin Turussa, Huoneistokeskus Turun myyntijohtaja Mikko Halme kertoo.

Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa on laskenut koko Varsinais-Suomessa Turun sisältäen alkuvuoden aikana (tammi–huhtikuussa) 1,6 prosenttia (-17 kpl). Vanhojen rivitaloasuntojen kauppa on samalla ajanjaksolla laskenut 6,1 prosenttia (-26 kpl) verrattuna viime vuoteen. Sen sijaan vanhat omakotitalot ovat käyneet kaupaksi Varsinais-Suomen alueella hyvin: omakotitalokauppa on tammi–huhtikuussa noussut 5,5 prosenttia (+25 kpl) verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

Varsinais-Suomen maakuntakeskuksessa Turussa vanhojen asuntojen kauppa on kuluvan vuoden tammi–huhtikuussa laskenut 2,5 prosenttia (-24 kpl) eli hieman muuta Varsinais-Suomea enemmän. Samoin vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa on tammi–huhtikuussa laskenut viime vuodesta 1,1 prosenttia, (-8 kpl).

Tämä saattaa selittyä sillä, että Turussa on tullut myyntiin runsaasti uudistuotantoa. Myös vanhojen rivitaloasuntojen ja omakotitalojen kauppa on käynyt Turussa hieman vaisusti. Kauppamäärät ovat laskeneet tammi–huhtikuussa rivitaloissa 8,2 prosenttia (-10 kpl) ja omakotitaloissa 4,5 prosenttia (-6 kpl) vuoden takaisesta.

Turun kehyskunnissa (Raisio, Kaarina, Masku, Lieto ja Naantali) kerrostalokauppa on ollut tammi-huhtikuussa pirteää.

– Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppamäärät nousivat kehyskunnissa yhteensä 13 prosenttia (+18 kpl) vuoden takaisesta. Sen sijaan vanhojen rivitaloasuntojen kauppamäärät laskivat samalla jaksolla kehyskunnissa 11,8 prosenttia (-17 kpl) ja vanhojen omakotitalojen 6,5 prosenttia (-10 kpl). Kaikkien vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat siis kehyskunnissa tammi–huhtikuussa yhteensä kaksi prosenttia (-9 kpl) verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna, Halme kertoo.

– Koska koko Varsinais-Suomessa omakotitalokauppa on noussut, mutta Turussa ja kehyskunnissa laskenut, tarkoittaa se sitä, että omakotitalokauppaa on tehty tänä vuonna suhteessa eniten Varsinais-Suomen pienemmillä paikkakunnilla. Varsinais-Suomessa omakotitaloja ostetaan vähän kauempaakin, jos liikenneyhteydet ovat kunnossa ja hinta kohdillaan, Halme toteaa.

Turun kehyskunnista asuntokauppa on tänä vuonna ollut vilkkainta Raisiossa ja Maskussa. Naantalissa vanhojen asuntojen kauppa on kuluvan vuoden tammi–huhtikuussa laskenut -20,6 prosenttia (-20 kpl) verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna. Kaarinassa vastaava kehitys oli -4,9 prosenttia (-7 kpl), Raisiossa +15,3 prosenttia (+18 kpl), Liedossa -10 prosenttia (-2 kpl) ja Maskussa +7,7 prosenttia (+2 kpl). Raision hyvää alkuvuotta selittää erityisesti vanhojen kerrostaloasuntojen vilkas kauppa (+26,9 %, +14 kpl).

– Kehyskunnissa ja kauempana sijaitsevissa kodeissa ostajia kiinnostavat erityisesti maltillinen hintataso, Turun telakan läheisyys ja parantuneet kulkuyhteydet Turkuun. Nämä yhdessä ovat saattaneet vaikuttaa kuntien, kuten Raision ja Maskun, positiiviseen asuntokauppamäärien kehitykseen tänä vuonna. Kehyskuntien asunnot kiinnostavat erityisesti perheellisiä, Halme sanoo.

Vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhinnat ovat nousseet Varsinais-Suomessa yhteensä 7,3 prosenttia (158 euroa) tammi–huhtikuussa verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna, kun koko maassa muutos oli 3,5 % (98€). Vanhojen omakotitalojen neliöhinnat ovat vastaavalla ajanjaksolla laskeneet 2,4 prosenttia (42 euroa) ja vanhojen rivitaloasuntojen 1,4 prosenttia (26 euroa).

– Turussa vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhinnat ovat tammi–huhtikuussa nousseet 7,2 prosenttia ja muualla Varsinais-Suomessa samalla ajanjaksolla lähes yhtä paljon, 6,9 prosenttia, verrattuna vastaavaan jaksoon viime vuonna, Halme kertoo.

Vanha kerrostaloasunto on mennyt kuluvana vuonna kaupaksi Varsinais-Suomessa keskimäärin 70 päivässä, kun koko maassa luku on ollut 78 päivää. Kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet viidellä päivällä verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuosi sitten, kun koko maassa myyntiajat ovat lyhentyneet kahdella päivällä. Vanhojen omakotitalojen myyntiajat ovat olleet Varsinais-Suomessa tammi–huhtikuussa keskimäärin 130 päivää (+12 päivää vuodesta 2018) ja vanhojen rivitaloasuntojen myyntiajat keskimäärin 102 päivää (+12 päivää vuodesta 2018).

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa huhtikuussa yhteensä 0,8 prosenttia verrattuna viime vuoden huhtikuuhun. Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Helsingissä 4,9 prosenttia, Espoossa 4,1 prosenttia, Turussa 0,6 prosenttia, Kuopiossa 7,5 prosenttia, Joensuussa 5,0 prosenttia ja Kouvolassa 4,4 prosenttia. Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna Vantaalla 0,7 prosenttia, Tampereella 4,7 prosenttia, Porvoossa 7,0 prosenttia, Porissa 18,6 prosenttia ja Lahdessa 9,1 prosenttia.

– Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat tällä hetkellä (tammi–huhtikuussa) Suomessa viime vuoden tasolla (0,0 %). Suhteessa eniten vanhojen asuntojen kauppa on tammi–huhtikuussa vilkastunut vuoden takaiseen verrattuna Joensuussa (+13,7 %) ja Espoossa (+7,7 %), sen sijaan esimerkiksi Lahdessa (-8,2 %) ja Tampereella (-4,7 %) kauppa on käynyt vaisummin kuin vuosi sitten, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo.

Tarkasteltaessa vanhojen kaksioiden neliöhintojen kuuden kuukauden liukuvaa keskiarvoa nousivat neliöhinnat Suomessa huhtikuussa yhteensä 2,9 prosenttia. Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 3,9 prosenttia, Vantaalla 1,7 prosenttia, Tampereella 1,7 prosenttia, Turussa 5,8 prosenttia, Kuopiossa 5,5 prosenttia ja Kouvolassa 5,2 prosenttia. Kaksioiden neliöhinnat ovat kuuden kuukauden liukuvaa keskiarvoa tarkasteltaessa laskeneet Espoossa 0,9 prosenttia, Porissa 8,5 prosenttia ja Lahdessa 4,3 prosenttia.

Kotitaloudet nostivat maaliskuussa uusia asuntolainoja 1,5 miljardin euron edestä, mikä on saman verran kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,81 prosenttia ja laskennallinen marginaali 0,79 prosenttia. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli maaliskuun 2019 lopussa 98 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 1,9 %. Kotitalouslainoista oli maaliskuun lopussa kulutusluottoja 15,8 miljardia euroa ja muita lainoja 17,4 miljardia euroa.

Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Sirén: Hallituksen yritystukileikkauspuheet sulivat

Kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Saara-Sofia Sirén (kok.) harmittelee, ettei hallituksen budjettiriihessä löytynyt valmiutta merkittäviin yritystukien karsintaan. Hallitus ei esimerkiksi poista turpeen veroetua, vaikka se Sirénin mukaan olisi ollut erinomainen esimerkki ilmastolle ja ympäristölle haitallisesta yritystuesta, jollaisten leikkaamista nykyisten hallituspuolueiden riveistä on vaadittu.

T3-sairaala aikataulussaan, rakennuskustannukset kasvaneet noin neljänneksellä vuoden 2014 arviosta

Sairaalan rakentamisesta vastaava Kai Österlund (vas.) ja T3:n hankejohtaja Timo Seppälä.

Turun yliopistollisen keskussairaalan T3-sairaalahankkeen rakennuskustannusten kasvun ennustetaan noudattavan alalla yleisesti käytettyjen Haahtelan ja Rapal Oy:n tarjoushintaindeksien kehitystä, kun tarkastelussa ei oteta huomioon betonin lujuusongelman aiheuttamia lisäkustannuksia.

Matkanjärjestäjä Marti-Mark konkurssiin, korvausta voi hakea Kilpailu- ja kuluttajavirastolta

Oy Marti-Mark Ab on asetettu konkurssiin 13. elokuuta. Yrityksellä on Kilpailu- ja kuluttajavirastossa (KKV) konkurssin varalle vakuus, josta asiakkaat voivat hakea korvausta toteutumatta jääneistä matkapaketeista.

Salo Turun Seudun Veden asiakkaaksi?

Salon Kiikalan vedenottohanke valmistui vuonna 2006. Sen jälkeen on todettu, ettei alueelta saada käyttöön pohjavesitutkimusten perusteella oletettua vesimäärää. Vesimäärän saamiseen vaikuttaa alueen luontoarvojen vaarantuminen. Ottamoille myönnetty määräaikainen lupa on päättynyt 31.1.2018 ja uusi lupahakemus on hylätty aluehallintoviraston käsittelyssä lokakuussa 2018.

Voillà!-ruokatapahtuma tuo huippukeittiömestareita Turkuun

Voilla`!-ruokatapahtuma järjestetään 4.–6. lokakuuta kuudessa ravintolassa.

Ruokatapahtuma Voillà! syntyi vuosi sitten syksyllä sadonkorjuun aikaan, rakkaudesta ja intohimosta ruokaan, ruokakulttuuriin ja yhdessä kokemiseen. Tänä syksynä Voillà! valloittaa Aurajoen rannat 4.–6. lokakuuta.

Office 365 -tietoturvaloukkaukset edelleen kasvussa

Tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan Office 365 -kalasteluun liittyvien tietoturvaloukkausten määrä on syyskuussa kääntynyt kasvuun. Uutena piirteenä Office 365 -kalasteluissa on julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella ilmennyt, että jo kalasteluviestin mukana saattaa olla RAT-ohjelmia tai muita haittaohjelmia.

Linnateatterissa puhaltavat uudet tuulet

Dominon alakatsomon kalteva lattia on poistettu. Kolmessa tasossa olevia pöytiä ja tuoleja voi järjestellä tarpeen mukaan erilaisiin muodostelmiin.

Linnateatteri jatkaa syksyä komedialla. Dominon uudenkarhean Domino-salin lavalle nousevat aikuinen nainen, ja kaikki maailman miehet. Piru naiseksi on ylistys kauneudelle, älykkyydelle ja juonittelulle.

Autoliitto: Polttoaineverotus kiristyy, autokanta jatkaa vanhenemistaan

Hallituksen tuore talousarvioesitys on nostamassa työssäkäynnin kustannuksia muun muassa polttoaineveron kiristyksillä, arvioi Autoliitto. Ilmastotavoitteet ovat jäämässä autokannan uusimisen osalta puheiden tasolle. Tervetullut väylärahoituksen tasokorotus tulee kohdistaa suoritteiden mukaisesti.

Caruna nostaa jälleen sähköverkkomaksuja

Caruna ilmoitti maanantaina nostavansa siirtomaksuhintoja lähes neljä prosenttia marraskuun alusta. Omakotiliitto pitää ilmoitusta pöyristyttävänä. Vaikka lainsäädäntö mahdollistaa verkkoyhtiöille jatkuvan maksimituoton perinnän, silti verkkoyhtiöt jatkavat korkeita hinnankorotuksia. Verkkoyhtiöiden monen prosentin takuutuotto on Omakotiliiton mielestä räikeä ylilyönti, kun ympäröivä yhteiskunta elää nollakorkomaailmassa.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.