Kun kerran kuussa ahdistaa – PMS häiritsee monien naisten elämää

Jopa kymmenen prosenttia naisista kärsii vakavista PMS-oireista. Jopa kymmenen prosenttia naisista kärsii vakavista PMS-oireista. Kuva: Marjan Apostolovic

PMS-oireet ovat ilmiö, joka löytää tiensä ajoittain jokaisen huulille ja josta liikkuu myös paljon vääriä uskomuksia. Mutta mitä PMS oikeasti tarkoittaa ja miten oireita voidaan hoitaa?

– PMS eli premenstruaalioireyhtymä koskettaa lähes kaikkia hedelmällisessä iässä olevia naisia, joilla on toimivat munasarjat. Oireet ilmenevät tyypillisesti noin viikkoa ennen kuukautisten alkua ja ne ovat useimmiten psyykkisiä, kuten ärtyneisyyttä, masennusta ja keskittymisvaikeuksia. Myös fyysisiä oireita kuten turvotusta ja päänsärkyä voi esiintyä, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Kaisa Poranen.

Keskushermoston välittäjäaineilla kuten serotoniinilla arvellaan olevan osuutta oireyhtymän synnyssä. Lääketiedekään ei kuitenkaan tunne PMS:n perimmäistä syytä. Mysteeri on myös se, miksi jotkut naiset kärsivät oireista säännöllisesti, kun taas toiset eivät huomaa niitä juuri lainkaan.

Oireita esiintyy eniten Porasen mukaan yli 30-vuotiailla naisilla. Oireiden esiintyvyys ja rajuus kohdistuvat muutoin satunnaisesti naisiin eikä esimerkiksi koetulla raskaudella ole vaikutusta asiaan. Vaikeista PMS-oireista kärsii noin 4–10 prosenttia naisista. Oireet loppuvat vaihdevuosien alettua.

– Naisia mietityttää PMS-oireissa eniten, miten niiden kanssa pärjää esimerkiksi töissä ja miten ne vaikuttavat työntekoon. Omalle puolisolle on helpompi kertoa oireista, mutta työyhteisössä se saattaa olla vaikeampaa.

Turun Gynekologikeskuksessa ja Felicitas Mehiläisessä työskentelevä Poranen on toiminut alalla yli kaksikymmentä vuotta ja havainnut avoimuuden niin kuukautisia kuin PMS:ää kohtaan lisääntyneen. Yhdeksi syyksi tähän hän arvioi gynekologikunnan naisistumisen vuosien saatossa.

Poranen korostaa PMS-oireiden tunnistamisen tärkeyttä ja oikeanlaista hoitoa. Oireiden erottamista muusta ahdistuksesta helpottaa oirepäiväkirjan pitäminen. Sellaista myös lääkäri ohjeistaa täyttämään ennen mahdollisen lääkityksen aloittamista. Oirepäiväkirjan avulla voidaan kartoittaa missä vaiheessa kuukautiskiertoa oireet ilmenevät.

PMS-oireita voidaan Porasen mukaan yrittää ehkäistä ja lievittää erilaisin keinoin. Mikään keinoista ei kuitenkaan välttämättä tuo helpotusta ja niiden vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä.

– Joitakin naisia auttaa reipas liikunta, toisia taas vaikkapa alkoholin ja kahvin juomisen välttäminen. Myös terveydentilaan liittyvät perusasiat kuten riittävä uni ja terveellinen ravinto saattavat lievittää oireita.

Poranen kertoo lääkkeellistä hoitoa voitavan kokeilla, jos muut keinot eivät tuo helpotusta ja oireet ovat rajuja. Hoitomuotoina voidaan käyttää muun muassa e-pillereitä tai hormonikierukkaa, joiden tarkoituksena on estää ovulaatio eli munasolun irtoaminen. Myös mielialalääkkeistä saattaa olla apua.

– Kannustan naisia kertomaan avoimesti gynekologilleen elämää häiritsevistä PMS-oireista. Miesten on sen sijaan hyvä muistaa, että vitsailun sijaan oireista kärsivä nainen kaipaa ymmärrystä.

Tiina Pitkänen

TAFF tulee taas

Turku Animated Film Festivalia vietetään tänä vuonna 21.–25. elokuuta. TAFFin pääpaikkana toimii Manilla, mutta tapahtumia on myös muualla Turun keskustassa. Tapahtuman odotetaan tuovan tänäkin vuonna Turkuun tuhansia animaatioharrastajia ympäri maailmaa.

Cryptid-sarja etsii nuoria avustajiksi

Turussa kuvataan ruotsalaisen Dramacorpin ja suomalaisen Fisher Kingin yhteistyönä elo-lokakuussa 10-osaista sarjaa Cryptid . Cryptid on toiminnallinen kauhusarja, joka sijoittuu skandinaaviseen pieneen kaupunkiin, jota ravistelee kauhistuttavien ja selittämättömien tapahtumien sarja. Sarja on sekoitus mysteeriä, high school -draamaa ja kauhua.

Myös koiran kannattaa olla tarkkana sienimetsällä

Syksyllä moni ottaa koiran mukaan sienimetsään ja koiran voi jopa kouluttaa sienten etsintään. Mutta tietyt sienet ovat myrkyllisiä ja vaarallisia koirille, joten sienimetsällä tulee olla tarkkana koiran kanssa. Lue miten tunnistat myrkkysienen aiheuttamat myrkytyksen oireet.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Yhä useampi palvelualoilla työskentelevä joutuu turvautumaan soviteltuun työttömyystukeen

Useampi kuin joka kymmenes Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreimpaan suhdannebarometriin vastanneista vastaanotti asumistukea ja lähes joka kymmenes soviteltua työttömyystukea huhti−kesäkuussa. Ennätysmäärä vastaajia mahdollisti vastausten alueellisen tarkastelun sekä esimiesten vastausten erottelun matkailu- ja ravintola- sekä kaupan alalla.

Halti tuo Värejä talvikauteen

Haltin syksyn ja talven mallisto on houkuttelevan värikäs ja tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja liikkujalle, joka haluaa tulla nähdyksi. Neonvärit ovat syysmuodin vahva trendi, ja ne ovat erittäin toiminnallisia ulkoilu- ja urheiluvaatteissa näkyvyytensä vuoksi. Neonvärejä löytyy korallinvärisenä, oranssina ja keltaisena sekä naisten, miesten että lasten mallistoista. Vaihtoehtoja on niiden lisäksi tarjolla paljon myös hillitymmän tyylin ystävälle.

Turun kaupunki on näyttävästi esillä Turun Messuilla

Turun kaupunki on vahvasti mukana elokuun lopulla, 23.–25. elokuuta, järjestettävillä Turun Messuilla. Messujen teemana on turkulaisuus.

Turun kaupungin fysioterapian ajanvaraus uudistuu syyskuun alussa

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan fysioterapiapalveluissa luovutaan vastaanottoajan varaamisesta asiakkaille valmiiksi. Syyskuun 2019 alusta (2.9.2019) lähtien asiakas varaa ajan itse.

Kupittaalle nouseva hotelli saavutti harjakorkeutensa

Kesällä 2018 käynnistyneen Original Sokos Hotel Kupittaan rakennustyöt ovat edenneet suunnitellusti ja hotelli on nyt harjakorkeudessa. Uusi hotelli avataan kevättalvella 2020.

Kaupunki
Urheilu

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.