Perisuomalainen kesäteatteri-ilmiö syntyi Suomeen sotien jälkeen

Aarre Karen ja Merja Liuko esiintyivät Samppalinnan lavalla komediassa Pukki paratiisissa kesällä 1965. Aarre Karen ja Merja Liuko esiintyivät Samppalinnan lavalla komediassa Pukki paratiisissa kesällä 1965. Kuva: Ts-arkisto

Suomalaiseen suveen kuuluu monelle tuttu perinne, eli kesäteatterissa käynti, vaikka kävijämäärät ovatkin vuosien varrella laskeneet. Turun Kaupunginteatteri Oy:n hallituksen puheenjohtaja Petja Raaskan mukaan kesäteattereissa vierailee enemmän ihmisiä kuin talvella sisäteattereissa.

– Kyllä kesäteatteri on Suomessa todella suosittu ilmiö. Suomessa kesäteattereita on joka kylässä, ja niissä käydään joka kesä. Se on jo sellainen tapa, että siellä tulee käydä uskollisesti. Se on ollut aina enimmäkseen sellainen maakuntien ilmiö, mutta kyllä Turku on Suomen kesäteatterien pääkaupunki. Täällä on todella monipuolinen tarjonta eri kesäteattereissa, kehuu Raaska.

Kesäteatterit vetävät Raaskan mukaan eniten ihmisiä siksi, että se on tärkeä kesäperinne monelle. Lisäksi näytelmät ovat usein viihdyttäviä komedioita ja kansannäytelmiä, joten ne sopivat hyvin erilaisille katsojille.

– Kesäteatterit ovat suosittuja, koska ne ovat aavistuksen verran kepeämpiä ja ne sopivat kaikkeen makuun. Kesäteatteria ei koeta niin taiteellisena kuin tavallista teatteria. En tiedä onko samanlaista ilmiötä muualla maailmassa. Esimerkiksi Virossa on otettu mallia suomalaisesta kesäteatterikulttuurista neuvostoaikojen jälkeen, joten siellä on samankaltaista aktiivista kesäteatteritoimintaa kuin Suomessa, Raaska sanoo.

Kesäteatterin suurkuluttajia ovat Raaskan mukaan eläkeläiset.

– Kyllähän Vartiovuorella käy lapsiperheitä ja komediaa käy katsomassa kaikenikäisiä. Kävijämäärät ovat tosin olleet laskussa. Vielä 90-luvulla ja 2000-luvun alussa kävijöitä oli Samppalinnan ja Vartiovuoren kesäteattereissa noin 40 000–50 000 vuodessa, nyt se on 20–30 000. Nuoremmat sukupolvet eivät kuitenkaan koe kesäteatteri-ilmiötä samalla tavalla omakseen kuin eläkeläissukupolvet.

Suomen ensimmäinen kesäteatteri löytyy Ruissalosta.

– Se rakennettiin 1920-luvulla, jotta silloisen Ursininkadulla sijaitsevan Turun Työväenteatterin näyttelijät voisivat työllistyä myös kesäisin. Ruissalossa sijaitsevan kesäteatterin toiminta loppui kuitenkin sotien aikana.

Kesäteatterissa käynti on ollut Suomessa suosittua Raaskan mukaan erityisesti sotien jälkeen. Sotien jälkeen 1950-luvulla sai ensin alkunsa Vartiovuoren kesäteatteri, sitten muutaman vuoden päästä valmistui Samppalinna.

Sotien jälkeen yleistyivät myös kylien ja pikkukuntien omat kesäteatterit.

– Nykyään vapaa-ajasta kilpaillaan niin monin eri tavoin, joten suosio on hiipunut. Sotien jälkeen kesäteatterit olivat täyteen tupattuja, koska ihmisillä ei ollut mökkejä eikä muita harrastuksia niin paljon. Tosin varsinaisesti teatteri saapui Suomeen ja ensimmäisenä Turkuun 1800-luvulla Tukholmasta ja Saksasta.

Marianne Rovio

Turun Kaupunginteatteri Oy:n puheenjohtaja Petja Raaska kertoo Turun kesäteatteritarjonnan olevan Suomen huippua. Turun Kaupunginteatteri Oy:n puheenjohtaja Petja Raaska kertoo Turun kesäteatteritarjonnan olevan Suomen huippua. Kuva: Marianne Rovio

Raisio kerää asukkailta ideoita tulevaisuuden palveluista ideaseinälle

Raision Alppiruusupuistosta on tullut suoranainen vetonaula.

Raisiossa pohditaan parhaillaan kaupungin tulevaisuutta: millaisia palveluita Raisiossa tarvitaan? Mikä toisi lisää hyvinvointia raisiolaisille? Millaiseksi Raision pitäisi kehittyä? Raisiolaiset on haastettu mukaan suunnittelemaan ja ideoimaan tulevaisuuden kaupunkia Hyvinvoiva Raisio -kampanjassa.

Kokoomus: Kurjenrahkan kansallispuiston rahoituksen voisi turvata vapaaehtoisilla lahjoituksilla

Kurjenrahka on suosittu ulkoilualue.

Kokoomuksen maakuntavaltuustoryhmä jätti kesäkuun kokouksessa aloitteen Kurjenrahkan ja muiden varsinaissuomalaisten retkeilykohteiden uudenlaisesta rahoitusmahdollisuudesta. Aloitteessa ehdotetaan, että vastaisuudessa retkeilijät voisivat osallistua puiston ylläpitoon pienin vapaaehtoisin lahjoituksin, esimerkiksi MobilePay -sovelluksen kautta. MobilePay on älypuhelinsovellus, jolla pienten rahasummien siirto käy vaivattomasti.

Tyksin pysäköintitilanne helpottuu merkittävästi elokuussa uuden pysäköintitalon avautuessa

Uusi T3-sairaalan yhteyteen rakennettava pysäköintitalo avautuu asiakkaille 1. elokuuta. Samassa yhteydessä vanhan pysäköintitalon P1-tasolla olevat henkilökunnalle merkityt paikat muutetaan asiakaspaikoiksi.

Vanhasta sohvasta tai muusta roinasta pääsee jatkossa helposti eroon uudella sovelluksella

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) on kesän ajan mukana kokeilemassa uutta sähköistä palvelua, jonka avulla sekä kuluttajat että yritykset löytävät jätteillensä sopivan noutopalvelun. RESELL-nimisen palvelun avulla voi tilata noudon kodin suurille jätteille, kuten esimerkiksi vanhoille kodinkoneille tai vaikkapa sohvalle.

Keskiaikamarkkinat muuttavat Vanhan Suurtorin ympäristön liikennejärjestelyjä

Keskiaikamarkkinat ja muut tapahtumat vetävät kymmeniätuhansia ihmisiä Turun keskustaan ensi viikonvaihteessa.

Keskiaikaisia markkinoita vietetään Turun Vanhan Suurtorin ympäristössä tällä viikolla 27.‒30. kesäkuuta. Tapahtuma aiheuttaa muutoksia alueen liikennejärjestelyihin.

Kiinteistöliitto perää lakimuutosta Airbnb-majoituksen rajoittamiseen taloyhtiöissä

Asunto-osakeyhtiöt odottavat nykyistä selkeämpiä pelisääntöjä ja ohjeita lyhytaikaisen vuokrauksen ja majoitustoiminnan sallittavuuteen. Nykytilanne aiheuttaa epäselvyyttä ja kiistoja, kun taloyhtiöissä ei tiedetä, millaisilla ehdoilla majoitustoiminta yhtiössä tulee sallia, ja millä edellytyksillä siihen voidaan puuttua.

Itse tein, mutta säästinkö?

Vain joka toinen suomalainen on omasta mielestään taitava tee-se-itse-duunari. Siitä huolimatta suurin osa ei palkkaa ammattilaista, jos kotona täytyy korjailla, maalata tai huoltopestä paikkoja. Ei, vaikka varaa olisi. Hommiin ryhtyessään joka kolmas jättää ohjeet lukematta – miehistä puolet.

Konevikaiset työllistivät merivartiostoa juhannuksena

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä.

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä. Juhannuksen meripelastustehtävien teemana on Länsi-Suomen merivartioston toiminta-alueella ollut selkeästi konevikaisten ja ajelehtivien veneiden hinaukset.

Kadunrakennustyö aiheuttaa liikennejärjestelyjä Siilinkadulla Pansiossa marraskuun loppuun asti

Kadun saneeraus ja viemäri- ja vesijohtoyöt aiheuttavat poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä Pansiossa Siilinkadulla marraskuun loppuun saakka. Ajokaista kerrallaan suljetaan Valmetinkadun ja Päästäisenpolun välillä, mutta työn edetessä koko ajorata joudutaan sulkemaan Päästäisenpolun ja Laivateollisuudenkadun välillä.

Urheilu

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Mika Laurikainen Eerikkilään tekemään töitä suomalaisen jalkapallon eteen

Mika Laurikainen on innoissaan uudesta pestistä, jossa pääsee kontaktiin myös kansainvälisten seurojen kanssa.

Pitkän uran jalkapallon parissa tehnyt Mika Laurikainen odottaa innolla elokuun puoliväliä. Laurikainen aloittaa tuolloin Eerikkilän urheiluopiston jalkapallopalveluiden päällikkönä.

FC TPS:llä paljon pohdittavaa

TPS:n otteet parissa viime ottelussa ovat olleet heikkoja.

Kaiken piti olla kunnossa FC TPS:n leirissä. Pelillisiä pulmakohtia oli, mutta pisteitä tuli tasaiseen tahtiin ja sarjasijoitus jalkapallon Ykkösessä toinen ja sarjakärki Haka vain pienen hajuraon päässä.

Turun seudun joukkueille koripallon sarjalisenssit

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2019-20. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Tavoitetila seurojen määrän suhteen korkeimmilla sarjatasolla täyttyi, kun miesten divisioonissa pelaa 12 joukkuetta ja naisten 10.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.