Maria Lund on löytänyt sopivan tasapainon näyttelemisen ja laulamisen välillä

Maria Lund (2. oik.) tähdittää Samppalinnan kesäteatterin Disney-muskikaalia. Muissa rooleissa nähdään Annika Milan (vas.), Alen Nsambu, Linda Hämäläinen ja Valtteri Lehtinen. Maria Lund (2. oik.) tähdittää Samppalinnan kesäteatterin Disney-muskikaalia. Muissa rooleissa nähdään Annika Milan (vas.), Alen Nsambu, Linda Hämäläinen ja Valtteri Lehtinen. Kuva: Jari Laurikko

Maria Lund palaa Samppalinnan kesäteatteriin kahden vuoden tauon jälkeen. Perjantai on pahin -näytelmässä päähenkilönä nähtävä Lund on ylpeä ja onnellinen siitä, että saa tehdä paluun yhdelle Suomen suurimmista kesäteatterilavoista.

– Tällainen rooli on tietysti uran kannalta merkittävää ja olen tyytyväinen, että töitä riittää. Kesätyö Turussa on kuitenkin myös henkilökohtaisista syistä ihana asia, sillä sukujuureni ovat täällä ja kaupunki on minulle rakas, Lund iloitsee.

Perjantai on pahin -kesäteatterinäytelmä on Disneyn musikaalikomedia, joka perustuu Mary Rodgersin Freaky Friday -romaaniin ja elokuviin. Samppalinnan kesäteatterin tuotanto on musikaalin Pohjoismaiden ensi-ilta ja kaikkien aikojen ensimmäinen open air -versio musikaalista.

Lund uskoo rakkaudesta, perheestä ja arjen pienistä iloista kertovan näytelmän tarjoavan kepeän ja hauskan kesäteatterikokemuksen.

– On jännittävää tehdä Euroopan ensi-iltaa, mutta onneksi meillä on hyvä työryhmä koossa. Näytös tarjoaa aikuisille pohdittavaa esimerkiksi perheen eri muodoista, ongelmista sekä vanhempien ja lasten väleistä.

Lund on nähty viime vuosina Jyväskylän kaupunginteatterin Hair-musikaalissa sekä Kouvolan teatterin My Fair Lady -näytelmässä. Näytteleminen on ollut viime aikoina vahvasti hänen päätyönsä, mutta pian laulukeikkoja tulee olemaan taas enemmän, esimerkiksi suuren joulukiertueen ansiosta.

Lund nauttii alan vaihtelevuudesta ja siitä, ettei koskaan tarvitse lyödä lukkoon mitä haluaa tehdä. Seuraavaksi sisätiloista ulkoilmateatteriin siirtyvä Lund pitää ympäristön muutosta mukavana vaihteluna työssä.

– Työtahti on kesäteatterissa jossain määrin kovempi, kun näytöksiä tehdään rytinällä monta viikossa. Luontokin voi aiheuttaa haasteita työlle, mutta onneksi sentään yleisö on katoksen suojassa pahimmilta sadekuuroilta, Lund naurahtaa.

Uransa kohokohtaa Lundin on vaikea määritellä, mutta hän pitää monia erilaisia oppimiskokemuksia ja jatkuvaa kehittymistä tärkeänä asiana. Hair-musikaalissa hän kertoo päässeensä esimerkiksi äänellisesti uudelle tasolle vaikeiden lauluosuuksien myötä. Samppalinnan kesäteatterin vuoden 2016 Nunnia ja konnia -näytelmässä Lund nautti puolestaan vahvan naispääosan esittämisestä, sillä monet klassikkomusikaalit pyörivät hänen mukaansa tyypillisesti pääparin, eikä vain naisen ympärillä.

Monista saavutuksistaan huolimatta hänellä on selkeä tavoite myös tulevaisuudelle.

– Toivon pystyväni jatkaa samaa työtahtia samanlaisten töiden parissa vielä pitkään. Laulamisen ja näyttelemisen välille on nyt löytynyt sopiva suhde, ja olen erittäin onnellinen tässä mitä teen, Lund myöntää.

Samppalinnan kesäteatterin Perjantai on pahin -musikaalin ensi-ilta on 19. kesäkuuta. Lavalla nähdään Lundin lisäksi muun muassa Linda Hämäläinen, Annica Milán, Alen Nsambu, Reetta Korhonen, Valtteri Lehtinen ja Aarni Kivinen.

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.