Valtteri Lipasti yllättyy itsekin teatterisävellystensä äärellä

Valtteri Lipasti on säveltänyt Robin Hoodin musiikkia trubaduuriperinne mielessään. – Lähtökohtana on ollut se, että keräännytään nuotiolle kertomaan tarinoita, mutta se voi siitä leimahtaa yllättäviin suuntiin, Lipasti toteaa. Valtteri Lipasti on säveltänyt Robin Hoodin musiikkia trubaduuriperinne mielessään. – Lähtökohtana on ollut se, että keräännytään nuotiolle kertomaan tarinoita, mutta se voi siitä leimahtaa yllättäviin suuntiin, Lipasti toteaa. Kuva: Ilkka Lappi

– Musiikki on teatterissa hyvin suora ja voimakas väline. Se on niin hallitseva elementti. Se voi olla jopa liian hallitseva. Jos musiikki kertoo kokonaan toisen tarinan kuin muu esitys, musiikilla voi pilata kaiken, mitä muut yrittävät lavalla tehdä, miettii Valtteri Lipasti.

Monessa musiikkiliemessä marinoitunut Lipasti on viimeiset vuodet säveltänyt musiikit Turun Kesäteatteriin. Touko-kesäkuun vaihteessa tulevan kesän sävellystyö on kiivaimmillaan. Tämän kesän esitys, Robin Hood, on ensi-illassa 13. kesäkuuta.

Vaikka kokemusta teatterimusiikin tekemisestä löytyy, on jokainen projekti omanlaisensa. Lipasti kertoo aloittaneensa sävellysten pohtimisen joulukuussa. Kun ensi-ilta lähestyy, säveltäjä myös yllättyy.

– Kun ne omat ajatukset, muuttuvat vähitellen äänityksiä tehdessä todellisuudeksi, se on aina hieno hetki. Se on vähän kuin lapsen syntymä ja aina siinä myös yllättyy, että tällainen tästä tuleekin, Lipasti toteaa.

– Lauluntekeminen on vähän kuin kellonrakentamista. Jokaisen kellon tekee eri tavalla ja aina niistä tulee omanlaisiaan – ja juuri se kello toimii omalla tavallaan.

Säveltäjä tekee kiinteätä yhteistyötä ohjaajan kanssa. Kun ensimmäiset ideat sävellyksistä syntyvät, ohjaajan kanssa käydyt keskustelut määrittävät, onko säveltäjän hahmottelema musiikillinen suunta ohjaajan visioiden mukainen.

Hän kertoo, että yleensä teatteriin tehtävän musiikki lähtee koko esityksen hahmottamisesta.

– Ensimmäinen ajatus ei ehkä ole edes musiikillinen mielikuva vaan intuitiivinen mielikuva kokonaisuudesta. Mitä esimerkiksi Robin Hood voisi olla? Sankarimeininkiä ja trubaduurimeininkiä ja niin edelleen. Sitten kun saan siitä jotain aikaan, lähetän sen ohjaajalle, jonka kanssa vaihdetaan ajatuksia, että onko tämä ollenkaan sen tyyppistä, mitä hän hakee.

Robin Hoodin Vartiovuorelle ohjaa Jukka Kittilä, jonka kanssa Lipasti on tehnyt ennenkin yhteistyötä. Tuttu ohjaaja helpottaa myös säveltäjän työsarkaa.

– Tunnemme toistemme työskentelytavat. Jukalla on aika selvät sävelet, millaista maailmaa lähdetään rakentamaan. Se antaa myös omaan tekemiseen aika selkeät puitteet, Lipasti sanoo.

Lipasti kertoo, että Robin Hoodia varten hän on hyödyntänyt hieman aiempaa enemmän oikeita soittajia.

– Yleensä Turun Kesäteatteriin tekemäni musiikki on ollut nauhoitetusta musiikista ja livenä näytöksissä soitettavista jutuista. Aika paljon olen soittanut aiemmin yksin, jonka lisäksi on ollut hieman muita muusikoita. Tällä kerralla oikeita muusikoita on jo nauhoitusvaiheessa käytetty aiempaa enemmän, jotta saadaan luomua Sherwoodin metsään, Lipasti kuvailee.

Ilkka Lappi

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.