Seikkisrockin järjestäminen nykyään ympärivuotista työtä

Seikkailupuisto on Seikkisrockin kaltaiselle festivaalille ihanteellienn paikka. - Olisi ihan erilaista järjestää tällainen tapahtuma jossain muualla, Hanna-Kaisa Karjalainen sanoo. Seikkailupuisto on Seikkisrockin kaltaiselle festivaalille ihanteellienn paikka. - Olisi ihan erilaista järjestää tällainen tapahtuma jossain muualla, Hanna-Kaisa Karjalainen sanoo. Kuva: Selma Paavola

Perinteinen Seikkisrock järjestetään tänä vuonna perinteiseen tapaan kesäkuun alussa Kupittaalla Seikkailupuistossa. Kaksipäiväinen festivaali valloittaa Kupittaan 8.–9. kesäkuuta.

Tänä päivänä lastenfestivaalin ohjelman rakentaminen ei aikataulutukseltaan eroa merkittävästi aikuisille suunnatun festivaalin ohjelman rakentamisesta. Työ festivaalin eteen on käytännössä ympärivuotista.

– Seuraavan vuoden ohjelman suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin syksyllä. Selvitetään rahoitusta ja sitä, mikä budjetin puitteissa on mahdollista. Kun juhlavuoden 2018 ohjelmaa rakennettiin, esiintyjäkiinnitykset olivat valmiina joulukuussa 2017. Tämän vuoden viimeiset esiintyjät lukittiin maaliskuussa, kertoo Seikkisrockin toiminnanjohtaja Sanna-Kaisa Karjalainen.

Aikanaan Petri Katajarinteen luoma Seikkisrock rakentuu edelleen samojen kivijalkojen varaan kuin yli 20 vuotta sitten.

– Petri kyllästyi siihen, että lapsille ei ollut omaa festivaalia, jonka ohjelmaa olisi tehty lapset edellä. Sen varaan Seikkisrock edelleen rakentuu. Kohderyhmämme ovat lapsiperheet ja varsinkin nuoret lapset, toteaa Seikkisrockin ohjelmapäällikkö Tove Forssell.

Kuten monilla muillakin festivaaleilla, pelkkä musiikki ei muodosta kokonaisvaltaista festivaalia. Oheisohjelman merkitys on Seikkisrockissakin iso. Seikkisrockissa on tänäkin vuonna monia eri toimintapisteitä, jotka on toteutettu yhteistyössä turkulaisten yritysten ja yhteisöjen kanssa.

– Monipuolisuus ja laatu ovat tärkeitä sekä musiikin että oheisohjelman suhteen. Jos esiintyjällä on hauska hattu, mutta muu esitys ei toimi, se jaksaa naurattaa lapsia kaksi sekuntia, Karjalainen muistuttaa.

Tarjontaa lastenfestivaalille on nykyään valtavasti. Isoin haaste ei olekaan saada esiintyjiä vaan löytää tarjonnasta hyvät esiintyjät festivaalille.

Seikkisrock luottaa esiintyjäkattauksen rakentamisessa monipuolisuuteen. Niinpä festivaalilla nähdään sekä pitkään lastenmusiikkia tehneitä, ja maailmalle mainettakin niittäneitä, esiintyjiä että tuoreempia tulokkaita.

– Esimerkiksi Mimmit on noteerattu Japanissa asti. Sitten taas Mutaveijarit on uudempi kokoonpano, jossa on hieman jopa Ultra Bra -henkeä ja iloista henkeä, Forssell kertoo.

Karjalainen ja Forssell ovat yhtä mieltä siitä, että festivaalia tehdessä tärkeintä on muistaa, kenelle festivaalia tehdään. Siinä apu löytyy läheltä.

– Minun 5- ja 7-vuotiaat lapset olleet vahvasti tuotannossa mukana siitä lähtien, kun olen toiminnanjohtajana ollut. Heiltä saa välittömän palautteen, jos joku esiintyjä on sellainen, mikä ei kiinnosta. Toisaalta lapset ovat vaativa yleisö, mutta toisaalta myös hyvin kiitollinen, koska se on niin välitön, Karjalainen pohtii.

Ilkka Lappi

Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.