Iikka Forss haluaa unohtaa turhan realismin Emma-teatterissa

Iikka Forssin esittämä poliisi etsii turkulaisuutta Heideken-näytelmässä muun muassa kaupan kassaa näyttelevän Hilma Kotkaniemen avustuksella. Iikka Forssin esittämä poliisi etsii turkulaisuutta Heideken-näytelmässä muun muassa kaupan kassaa näyttelevän Hilma Kotkaniemen avustuksella. Kuva: Ilkka Lappi

Naantalin Emma-teatterissa etsitään tänä kesänä turkulaisuuden ydintä Turun kaupunginteatterin ja Emma-teatterin yhteisnäytelmässä Heideken. Satu Rasilan ja Miska Kaukosen käsikirjoittama näytelmä sai alkunsa legendaarisen synnytyssairaalan kellarissa.

– Olimme tutustumassa Heidekenissä ja sen kellari oli remontissa. Emme siis päässeet sinne katsomaan, mutta tarina sijoittuu Heidekenin kellariin, Rasila kuvailee.

Rasila ja Kaukonen ovat aiemminkin tehneet käsikirjoitusyhteistyötä Emma-teatteriin. Muutama vuosi sitten Emmassa nähty Hockey Night oli kaksikon yhteistyössä kirjoittama. Vaikka Emman perinteiden mukaisesti tälläkin kertaa liikutaan komedian maailmassa, Heideken eroaa myös tyylillisesti aiemmasta yhteistyöstä.

– Heidekenin kellarista löytyy erilaisia turkulaisia asioita. Näytelmän maailma on satumaailma, jossa päähenkilö pystyy liikkumaan vaivattomasti ajasta ja paikasta toiseen, toteaa Kaukonen.

Myös Heidekenin ohjaava Pentti Kotkaniemi on Emma-teatterissa tuttu ohjaaja. Heideken on neljäs Kotkaniemen ohjaus Emmaan.

– Olen ollut täällä muutaman kerran ja joka kerta harjoituskaudella on ollut yhtä kylmä. Tosin tällä kertaa ei jouduttu kolaamaan lunta näyttämöltä. Fingerporia ohjatessa sellaistakin piti tehdä, Kotkaniemi muistelee.

Näyttelijöinä lavalla nähdään Iikka Forss, Teemu Aromaa, Hilma Kotkaniemi ja Tom Petäjä.

Ensimmäistä kertaa Emma-teatterin lavalla nähtävä Forss on tutkinut turkulaisuutta ulkopaikkakuntalaisen silmin. 1990-luvulla hän asui Kaarinassa ja hetken aikaa myös Turussa. Heidekenissä hän esittää näytelmän keskushenkilöä Pekka Lassilaa, joka on Oulusta Turkuun muuttanut poliisi.

– Näyttelijän haasteena tämäntyyppisessä komediassa, joka on tietynlainen satu, on unohtaa turha realismi ja antautua sadun maailmaan, Forss sanoo.

Heidekenin kuluessa turkulaisuutta tarkastellaan sketsityyppisissä kohtauksissa monelta kantilta. Osa tilanteista linkittyy suhteellisen ajankohtaisiinkin tapahtumiin. Osa tapahtumista käsittelee ikiaikaisempia turkulaisia totuuksia.

– Komediahan syntyy aidoista havainnoista ja tilanteista, mutta ei tämä ihan dokumenttia kuitenkaan olla, Forss arvelee.

Emma-teatterin ensikertalaisena Forss on viihtynyt Naantalissa hyvin. Tosin yksi keskeinen Emma-teatterin perinne hämmästytti miestä harjoitusperiodin alkumetreillä.

– Sitä voisin tarkastella, että olisiko pari ensimmäistä viikkoa hyvä olla sisällä. Huhtikuussa täällä oli vielä sen verran kylmä, että käsikirjoituksen sivujen kääntely oli aika haastavaa hanskat käsissä, Forss naurahtaa.

Ilkka Lappi

Metsäteiden kunnostus ja lannoitus kasvussa Lounais-Suomessa

Puuntuotannon Kemera-varoja oli käytetty elokuun loppuun mennessä 22,8 miljoonaa euroa koko maassa. Käytetty tukisumma on hyvin tarkkaan sama kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kuluvan vuoden alkupuolella tukivarojen käyttö oli viime vuotta edellä, mutta vauhti on hieman hiipunut kesän aikana.

Osassa kiukaita tulipalovaara

Suomessa CE-hyväksytyt jatkuvalämmitteiset kiukaat eivät ole kaikki tuoteturvallisia. Teollisuuden määrittelemät testit eivät anna oikeaa kuvaa savukaasujen lämpötiloista käyttötilanteessa. Kiukaan savupiipusta johtuvat liian korkeat lämpötilat saattaa aiheuttaa hormiliitoksen- ja savuhormia ympäröivissä eristeissä tulipalon.

Heikentyvä taloussuhdanne varjostaa suomalaista pankki- ja vakuutussektoria

Taloussuhdanteiden heikentyminen, matalana pysyttelevä korkotaso ja kiristyvä kilpailu lisäävät riskejä Suomen pankkisektorilla. Vaikka pankkisektorin vakavaraisuus on hieman heikentynyt alkuvuonna, se on kuitenkin edelleen eurooppalaista keskitasoa vahvempi. Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöitä rasittavat erityisesti matalat korot. Työeläkesektorin vakavaraisuussuhde vahvistui hyvän sijoitustuoton vuoksi.

Tiesuunnitelman laatiminen käynnistynyt ysitien parantamisesta Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä

Varsinais-Suomen ELY-keskus on aloittanut yhteistyössä Liedon kunnan ja Auran kunta kanssa tiesuunnitelman laatimisen ysitien muuttamisen leveäkaistatiestä keskikaiteelliseksi nelikaistatieksi Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä.

Ei bussilipun hinnankorotukselle

En hyväksy Föli-lipun hinnan korotusta. Sunnuntaina kahdeksan kilometrin työmatkaan kahden bussin vaihdolla menee 1,15 tuntia yhteen suuntaan.

Kyberturvallisuuskeskus: Tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti. Huijausviestien lähettäjätieto on väärennetty. Puhelimessa viestin lähettäjänä näkyy jokin tunnettu ja luotettu taho, jolla ei ole mitään tekemistä kyseisen viestin kanssa.

Lohikalojen syysrauhoitus voimassa marraskuun loppuun

Lohi on rauhoitettu joissa ja puroissa marraskuun loppuun asti.

Lohikalojen lohi ja taimen kalastuslain mukainen syysrauhoitus joissa ja puroissa astui voimaan 1. syyskuuta, ja jatkuu kolme kuukautta marraskuun loppuun asti. Mereen laskevissa joissa myös siika kuuluu rauhoituksen piiriin.

Junnila eri mieltä Lintilän kanssa dieselin hinnankorotuksista, vaatii ministeriltä tarkennusta

Valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila (ps.) ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ovat eri linjoilla dieselin hinnankorotuksista. Junnila totesi eduskunnan kyselytunnilla, että korotukset nestemäisten polttoaineiden valmisteveroihin ja parafiinisen dieselöljyn verotuen poistaminen johtavat myös ympäristöystävällisen dieselin litrahinnan korotuksiin. Junnila ihmetteli miten suunnitelmat ovat linjassa tehtyjen ilmastolupausten kanssa.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.