Iikka Forss haluaa unohtaa turhan realismin Emma-teatterissa

Iikka Forssin esittämä poliisi etsii turkulaisuutta Heideken-näytelmässä muun muassa kaupan kassaa näyttelevän Hilma Kotkaniemen avustuksella. Iikka Forssin esittämä poliisi etsii turkulaisuutta Heideken-näytelmässä muun muassa kaupan kassaa näyttelevän Hilma Kotkaniemen avustuksella. Kuva: Ilkka Lappi

Naantalin Emma-teatterissa etsitään tänä kesänä turkulaisuuden ydintä Turun kaupunginteatterin ja Emma-teatterin yhteisnäytelmässä Heideken. Satu Rasilan ja Miska Kaukosen käsikirjoittama näytelmä sai alkunsa legendaarisen synnytyssairaalan kellarissa.

– Olimme tutustumassa Heidekenissä ja sen kellari oli remontissa. Emme siis päässeet sinne katsomaan, mutta tarina sijoittuu Heidekenin kellariin, Rasila kuvailee.

Rasila ja Kaukonen ovat aiemminkin tehneet käsikirjoitusyhteistyötä Emma-teatteriin. Muutama vuosi sitten Emmassa nähty Hockey Night oli kaksikon yhteistyössä kirjoittama. Vaikka Emman perinteiden mukaisesti tälläkin kertaa liikutaan komedian maailmassa, Heideken eroaa myös tyylillisesti aiemmasta yhteistyöstä.

– Heidekenin kellarista löytyy erilaisia turkulaisia asioita. Näytelmän maailma on satumaailma, jossa päähenkilö pystyy liikkumaan vaivattomasti ajasta ja paikasta toiseen, toteaa Kaukonen.

Myös Heidekenin ohjaava Pentti Kotkaniemi on Emma-teatterissa tuttu ohjaaja. Heideken on neljäs Kotkaniemen ohjaus Emmaan.

– Olen ollut täällä muutaman kerran ja joka kerta harjoituskaudella on ollut yhtä kylmä. Tosin tällä kertaa ei jouduttu kolaamaan lunta näyttämöltä. Fingerporia ohjatessa sellaistakin piti tehdä, Kotkaniemi muistelee.

Näyttelijöinä lavalla nähdään Iikka Forss, Teemu Aromaa, Hilma Kotkaniemi ja Tom Petäjä.

Ensimmäistä kertaa Emma-teatterin lavalla nähtävä Forss on tutkinut turkulaisuutta ulkopaikkakuntalaisen silmin. 1990-luvulla hän asui Kaarinassa ja hetken aikaa myös Turussa. Heidekenissä hän esittää näytelmän keskushenkilöä Pekka Lassilaa, joka on Oulusta Turkuun muuttanut poliisi.

– Näyttelijän haasteena tämäntyyppisessä komediassa, joka on tietynlainen satu, on unohtaa turha realismi ja antautua sadun maailmaan, Forss sanoo.

Heidekenin kuluessa turkulaisuutta tarkastellaan sketsityyppisissä kohtauksissa monelta kantilta. Osa tilanteista linkittyy suhteellisen ajankohtaisiinkin tapahtumiin. Osa tapahtumista käsittelee ikiaikaisempia turkulaisia totuuksia.

– Komediahan syntyy aidoista havainnoista ja tilanteista, mutta ei tämä ihan dokumenttia kuitenkaan olla, Forss arvelee.

Emma-teatterin ensikertalaisena Forss on viihtynyt Naantalissa hyvin. Tosin yksi keskeinen Emma-teatterin perinne hämmästytti miestä harjoitusperiodin alkumetreillä.

– Sitä voisin tarkastella, että olisiko pari ensimmäistä viikkoa hyvä olla sisällä. Huhtikuussa täällä oli vielä sen verran kylmä, että käsikirjoituksen sivujen kääntely oli aika haastavaa hanskat käsissä, Forss naurahtaa.

Ilkka Lappi

Kaupungin neuvontapuhelin auttaa helteestä kärsiviä ikäihmisiä

Kesällä helteet rasittavat eniten sairaita, ikäihmisiä sekä lapsia. Nestehukka ei aina ilmene janontunteena. Ikäihmiset saavat neuvoja ja ohjausta maakunnallisesta neuvontapuhelimesta tai oman kotihoidon henkilökunnalta.

Taco Bell avaa Hansakorttelissa syyskuussa – tulossa myös kaksi uutta sushiravintolaa

Taco Bell tarjoaa texmex-ruokaa.

Texmex-ruokaa tarjoava Taco Bell -pikaruokaravintolaketju laajenee Turkuun ja avaa tähän mennessä ketjun suurimman Suomen-ravintolan Hansakortteliin 12. syyskuuta.

Kupittaan Citymarket yhteistyöhön vähävaraisia lapsiperheitä auttavan ruokakassipalvelun kanssa

Venner on vähävaraisten perheiden ravitsevaan ruoka-apuun keskittyvä ruokakassipalvelu, joka tarjoaa kuluttajille uuden tavan tehdä hyvää. Yhteistyössä K-ryhmän kanssa Venner laajenee nyt ensimmäisenä pääkaupunkiseudun ulkopuolisena kaupunkina Turkuun.

Onnettomuuspaikan kuvaaminen ratin takaa aiheuttaa vaaratilanteita

Mobiililaitteiden käyttö ajoneuvoa ajaessa on huolestuttava ilmiö, joka vaarantaa oman ja ympäristön turvallisuuden erityisesti onnettomuustilanteissa. Pelastusalan tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtaja, palomestari Tommi Luhtaniemi muistuttaa, että holtiton mobiililaitteiden käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteita tai jopa onnettomuuksia.

Julkisivutyö haittaa liikennettä Kalevantiellä

Julkisivuasennustyö Kalevantiellä sulkee ajokaistoja Kalevantien ja Savitehtaankadun risteyksessä tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina. Kalevantieltä suljetaan oikeanpuoleinen Kupittaan suuntaan ajavien ajokaista ja Savitehtaankadulta oikealle, Tykistökadulle, kääntyvien ajokaista. Tykistökadulta vasemmalle, Savitehtaankadulle, kääntyvien ajokaista on edelleen myös suljettuna.

Nostotyö sulkee kaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee toisen ajokaistan Eerikinkatu 13 kohdalta, keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kello 21.30–6 välisenä aikana. Ainoastaan yksi ajokaista käytössä. Kevytliikenne ohjataan kadun toiselle puolen. Paikalla liikenteenohjaajat.

Pakina: Ei pyykkituvan jälkipuheille

Taloyhtiöiden asioista jaksetaan kerta toisensa jälkeen napista pyykkituvissa, äristä keskustelufoorumeilla ja turista tuttujen kesken. Tämä on jännittävää. Tämä on äärimmäisen jännittävää etenkin siksi, ettei esimerkiksi kevätkokouksiin juuri jakseta raahautua.

Petri Virtanen sosiaali- ja terveyshallintotieteen osa-aikaiseksi professoriksi Vaasan yliopistoon

Petri Virtanen.

VTT, dosentti Petri Virtanen on nimitetty osa-aikaiseksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen professoriksi Vaasan yliopistoon ajalle 1.8.2019–31.7.2021. Kyseessä on tutkimuspainotteinen tehtävä. Virtanen toimii parhaillaan eduskunnan alaisen Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan toimitusjohtajana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lavatanssit ovat tärkeä osa Raision Kuulan varainhankintaa

Tangokuningas Teemu Roivainen on varma valinta. Kotimainen eturivin artisti saa tanssiyleisön liikkeelle. Huvilintuun saavutaan kauempaankin.

Teemu Roivanen laulaa sydämensä kyllyydestä kotimaisia ikivihreitä. Raision Huvilinnun lavalle saapunut runsaslukuinen tanssiyleisö nauttii musiikista ja kesäisestä tunnelmasta. Tanssikengät tömisevät ja hameenhelmat heiluvat tangokuninkaan tahdittamana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.