Yli puolet nuorista arvioi somen auttavan ihmissuhteissa

Valtaosa nuorten sosiaalisen median käytöstä liittyy erityisesti videoihin ja kuviin. Some auttaa solmimaan ja ylläpitämään sosiaalisia suhteita, mutta myös koukuttaa – yli puolet nuorista kokee, että puhelimesta on vaikea irrottautua. Lasten ja nuorten kasvava puhelimen käyttö huolettaa myös aikuisia, selviää DNA:n tuoreesta digitutkimuksesta.

DNA:n Nepa Insightilla teettämässä Digitaaliset elämäntavat -tutkimuksessa haastateltiin maaliskuussa yli tuhatta 16–74-vuotiasta suomalaista. Kyselytutkimukseen vastanneista 16–34-vuotiaista suomalaisista yli kolmannes kertoo käyttävänsä puhelinta sen mahdollistamiin eri toimintoihin yli kaksi tuntia päivässä. Kaikkein aktiivisimpia ovat 16–24-vuotiaat, joista peräti 39 prosenttia käyttää puhelinta yli kaksi tuntia päivässä eri toimintoihin. Se on yli tuplasti se mitä 35–44-vuotiailla (17 %).

Lähes kaikkien kysyttyjen sosiaalisen median palveluiden päivittäinen käyttö on hieman kasvanut edellisvuodesta koko vastaajajoukossa. Joka viides 16–24-vuotias käyttää some-palveluita yli kaksi tuntia päivässä. Sosiaalisista medioista 16-24-vuotiaat käyttävät selvästi muita ikäryhmiä enemmän Instagramia, Snapchatia ja YouTubea. Koko vastaajaryhmässä Facebookin päivittäinen käyttö korostuu hieman naisten keskuudessa, YouTube miesten keskuudessa.

– Videot ja visuaalisuus korostuvat nuorten somen käytössä. Kun vanhemmat ikäryhmät jakavat ajatuksiaan sanallisessa muodossa, nuoret kertovat elämästään kuvien ja videoiden kautta. He ovat kiinnostuneita sekä kuluttamaan visuaalista sisältöä että tuottamaan sitä itse, toteaa DNA:n some-vastaava, tuottaja Ville Halonen.

Vastaajilta kysyttiin myös, ovatko he vähentäneet Facebookin käyttöä. Puolet (50 %) 16–24-vuotiaista nuorista käyttää edelleen Facebookia päivittäin. 16–24-vuotiaista 25 prosenttia arvelee vähentäneensä Facebookin käyttöä jonkin verran ja 25–34-vuotiaista 35 prosenttia arvelee vähentäneensä sen käyttöä jonkin verran.

Vaikka puhelimen käyttö, TV:n katselu ja somen käyttö eivät kasva enää yhtä voimakkaasti kaikkien suomalaisten osalta kuin aiempina vuosina, nuorista yli kolmasosa arvioi silti käyttävänsä aiempaa enemmän aikaansa nettivideoiden katseluun, musiikin kuunteluun ja sosiaaliseen mediaan.

Nuoret suhtautuvat sosiaaliseen mediaan kaksijakoisesti. Etenkin 16–24-vuotiaat kokevat, että sosiaalisesta mediasta on hyötyä ihmissuhteiden synnyttämisessä ja ylläpidossa. 60 prosenttia sanoo somen auttavan luomaan uusia ihmissuhteita ja ylläpitämään vanhoja suhteita. Esimerkiksi 45–54-vuotiaasta näin ajattelee vain 28 prosenttia.

Samaan aikaan nuoret kuitenkin kokevat, että netin ja puhelimen äärestä on yhä vaikeampaa irrottautua. 53 prosenttia tuntee, että puhelimesta on vaikea irrottautua, mutta vain 29 prosenttia oli rajoittanut internetin tai puhelimen äärellä viettämäänsä aikaa. Alaikäisen somen käyttö aiheuttaa huolen tunnetta erityisesti naisten keskuudessa (40 %).

– Puhelin on tullut osaksi jokapäiväistä elämää ja kaikkea arkea. Yhteydenpito perheeseen ja ystäviin, matkaliput, leffaliput, nettiyhteys, tiedot, kuvaaminen, musiikki, liikunnan seuranta, kartat, viihde - kaikki on puhelimessa keskitetysti, yhden klikkauksen päässä. Ja nuorten elämässä näin on ollut aina, Halonen sanoo.

Puhelimen käyttötapa on muuttunut olennaisesti niin, ettei puhelimessa pidetä läheskään aina ääniä päällä, vaan se on joko kokonaan äänettömällä, tai päällä on vain värinä. Mitä nuorempi vastaaja, sitä useammin puhelin on äänettömällä tai värinätilassa – 16–24-vuotiaista vain alle neljännes (23 %) pitää äänet päällä, ja 25–34-vuotiaista alle puolet (46 %).

– Erityisesti nuoret haluavat käyttää puhelintakin vain silloin, kun itselle sopii, toteaa Halonen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.