Turku Food & Wine Festival kerää ravintolamaailman Forum Marinumille

Forum Marinumilla järjestetään heinäkuun 25.–27. päivä jo kolmannen kerran huippuravintolat, viinimaahantuojat, pienpanimot ja siiderimöt yhteen kokoava Turku Food & Wine Festival. Tänä vuonna on luvassa uusia ravintoloita, aiempaa enemmän luomu- ja naturalviinejä, siiderituottajia Suomesta, Euroopasta sekä Yhdysvalloista ja tietysti lähialueen pienpanimoita.

Naturalviinit ja aidot siiderit ovat saaneet innostunutta huomiota Suomessa viime aikoina ja myös Turku Food & Wine haluaa tarjota vieraillaan tämän hetken puhutuimpia ja halutuimpia juomia. Viinitarjonnolla tapajtuma haluaa kuitenkin palvella myös klassikkojen ystäviä, joten laseittain on tarjolla kymmeniä viinejä Euroopan ja uuden maailman huippuviinejä, mutta myös erikoisempia natural- ja oransseja viinejä.

Ruoasta vastaavat tänä vuonna ravintolat Karu Izakaya, Smör ja helsinkiläisistä naiskeittiömestareista koostuva pop up -ravintola Antigone. Mukana on myös viime vuonna debyyttinsä tehnyt eteläosavaltioiden makuja loihtiva Miss Klose BBQ. Lähiviikkoina julkaistaan vielä lisää ravintoloita.

– Modernin ja herkullisen ruoan ohella haluamme tuoda esille kattavan valikoiman parhaita viinejä ja siidereitä, joita Suomessa on tarjolla. Kaikki viinit ovat tarjolla laseittain, maisteluannoksittain tai pulloittain, joten vieraat saavat itse päättää haluaako maistaa useita viinejä vai nauttia hyvän pullon kavereiden kesken, kertoo tapahtuman järjestäjä Samuli Pasanen.

– Oluessa painotuksemme on lähialueen parhaissa panimoissa, joiden kanssa olemme tehneet jo pitkään yhteistyötä. Tarjolla tulee olemaan hanoittain tuoreita lagereita, IPA-, APA-, NEIPA-, stout- ja hapanoluita. Tuoreet oluet suoraan panimoilta kun vain aina maistuu paremmalta, Pasanen lisää.

Siiderit ovat tapahtumaa järjestävien Samuli Pasasen ja Janne Ripatin intohimo ja tänä vuonna tapahtumaan tulee ensi kertaa vieraileva siideritalo Yhdysvaltojen Teksasista. Austinissa sijaitseva Texas Keeper Cider on pariskunnan Nick Doughtyn ja Lindsey Peeblesin omistama piensiiderimö, jonka tuotteita saapuu Suomeen pieni erä Turku Food & Wine Festivalia varten. Kotimaisista siiderimöistä mukaan saapuu Kuura Cider ja Skärgårdscider, jonka lisäksi tapahtumassa voi maistaa palkitun latvialaisen Mr. Plum -siideritalon juomia sekä jo viime vuonna tutuksi tulleen virolaisen Tori Siidritalun omenakuohuvia.

Viime vuosien tapaan festivaalin ohessa järjestetään myös iso kattaus erilaisia ohjattuja viinimaisteluita erilaisilla teemoilla. Tänä vuonna on luvassa muun muassa oransseihin viineihin paneutuva tasting, saksalaisiin riesling -viineihin syventyvä maistelu, jonka pitää Suomen palkituin sommelier ja syksyllä Master Of Wineksi valmistuva Heidi Mäkinen. Suomalaisen viinintekijä Nea Berglundin johdolla taas voi päästä tekemään itse oman viininsä, kun Berglund tuo mukanaan perhetilansa Chateau Carsinin tynnyrinäytteitä, joista osallistujat pääsevät sekoittamaan oman viininsä ja testaamaan olisiko heistä viinintekijäksi.

– Panostamme myös alueen viihtyvyteen rakentamalla istumapaikkoja sadoille vieraille, pystyttämällä isoja telttoja auringon paahteen tai sateen varalle sekä tarjoamme ilmaiset vesipisteet alueelle, jotta asiakkaat voivat nauttia myös runsaasti vettä ruokien ja muiden juomien välissä, Pasanen vinkkaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Heikentyvä taloussuhdanne varjostaa suomalaista pankki- ja vakuutussektoria

Taloussuhdanteiden heikentyminen, matalana pysyttelevä korkotaso ja kiristyvä kilpailu lisäävät riskejä Suomen pankkisektorilla. Vaikka pankkisektorin vakavaraisuus on hieman heikentynyt alkuvuonna, se on kuitenkin edelleen eurooppalaista keskitasoa vahvempi. Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöitä rasittavat erityisesti matalat korot. Työeläkesektorin vakavaraisuussuhde vahvistui hyvän sijoitustuoton vuoksi.

Tiesuunnitelman laatiminen käynnistynyt ysitien parantamisesta Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä

Varsinais-Suomen ELY-keskus on aloittanut yhteistyössä Liedon kunnan ja Auran kunta kanssa tiesuunnitelman laatimisen ysitien muuttamisen leveäkaistatiestä keskikaiteelliseksi nelikaistatieksi Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä.

Ei bussilipun hinnankorotukselle

En hyväksy Föli-lipun hinnan korotusta. Sunnuntaina kahdeksan kilometrin työmatkaan kahden bussin vaihdolla menee 1,15 tuntia yhteen suuntaan.

Kyberturvallisuuskeskus: Tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti. Huijausviestien lähettäjätieto on väärennetty. Puhelimessa viestin lähettäjänä näkyy jokin tunnettu ja luotettu taho, jolla ei ole mitään tekemistä kyseisen viestin kanssa.

Lohikalojen syysrauhoitus voimassa marraskuun loppuun

Lohi on rauhoitettu joissa ja puroissa marraskuun loppuun asti.

Lohikalojen lohi ja taimen kalastuslain mukainen syysrauhoitus joissa ja puroissa astui voimaan 1. syyskuuta, ja jatkuu kolme kuukautta marraskuun loppuun asti. Mereen laskevissa joissa myös siika kuuluu rauhoituksen piiriin.

Junnila eri mieltä Lintilän kanssa dieselin hinnankorotuksista, vaatii ministeriltä tarkennusta

Valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila (ps.) ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ovat eri linjoilla dieselin hinnankorotuksista. Junnila totesi eduskunnan kyselytunnilla, että korotukset nestemäisten polttoaineiden valmisteveroihin ja parafiinisen dieselöljyn verotuen poistaminen johtavat myös ympäristöystävällisen dieselin litrahinnan korotuksiin. Junnila ihmetteli miten suunnitelmat ovat linjassa tehtyjen ilmastolupausten kanssa.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Pohjaveden pinnat laskevat vielä

Maan etelä ja keskiosissa pohjaveden pinnat ovat pääosin 10–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana. Paikoitellen Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa pinnat ovat 30–60 senttiä keskiarvoja alempia. Maan pohjoisosissa pinnankorkeudet ovat lähempänä keskimääräistä ja myös keskiarvoja korkeammalla.

Nälkäpäivä-keräys käynnistyy koko Varsinais-Suomessa ensi torstaina

Nälkäpäivän yhteydessä rakennetaan installaatio 33 Tokmannin lahjoittamasta vesiämpäristä.

Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräys käynnistyy torstaina 26. syyskuuta ja jatkuu lauantaihin 28. syyskuuta asti. Paikallisosastot järjestävät Nälkäpäivän lipaskeräyksen omilla paikkakunnillaan, useimmiten keskustan kauppojen läheisyydessä. Eri keräyspäivinä osastot järjestävät myös tapahtumia, joissa myydään nälkäpäiväleipää, hernekeittoa ja arpoja.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.