Polttoainetta tankataan kun on tarve, sähköautoa ladataan aina kun on mahdollista

Sähköautojen lataaminen alkaa pikkuhiljaa olla arkinen näky. Sähköautojen lataaminen alkaa pikkuhiljaa olla arkinen näky. Kuva: Pixabay

Sähköautot ja ladattavat hybridit muuttavat autoilun maailmaa nopeasti. Samalla ne muuttavat taloyhtiöiden, liikepaikkojen, hotellien ja jopa omakotirakentajien maailmaa. Kaikkialla, missä autot liikkuvat, joudutaan nyt miettimään, mistä sähköauto ottaa virtansa?

Kaupoille kyse on vetovoimatekijästä, samoin taloyhtiöille. Jos asiakas saa ladata autonsa yhden marketin pihassa samalla kun tekee ostoksensa ja toisen ei, on helppo ymmärtää, kumpaa markettia kohti sähköauton keula kääntyy.

Oikeanlaisen sähköjohdon vetäminen sähköautojen tarpeisiin on vasta osa ratkaisua. Johdon päähän pitää asentaa myös sähköauton lataamiseen suunniteltu latauslaite. Periaatteessa autoa voi lyhytaikaisesti ladata myös tavallisesta pistorasiasta. Jotta pistorasian käyttö pitkäaikaiseen lataukseen olisi turvallista, pitäisi virtaa kuitenkin liikkua todella vähän ja hitaasti. Sähköautoa ja ladattavaa hybridiä voidaan ladata kotitalouspistorasiasta edellyttäen, että ajoneuvon ottama latausvirta on rajoitettu kahdeksaan ampeeriin.

– Liian suuri pitkäaikainen virta kasvattaa huomattavasti henkilövahingon tai tulipalon riskiä, sähköautojen latauslaitteita maahantuovan InterControl Oy:n myynti- ja tuotepäällikkö Kim Lindholm kertoo.

– Syöttö ulkopistorasialle saattaa olla jatkettu vaikka olohuoneen pistorasiasta. Silloin voimakas kuumeneminen ja mahdollinen tulipalo voi alkaa vaikka talon sisältä, eikä itse ulkopistorasiasta.

Erilaiset latauslaitteet tulevat lähivuosina jokaiselle tutuksi näyksi, vaikka omasta tallista ei sähköllä käyvää autoa löytyisi. Sähkö käyttövoimana muuttaa tavan ajatella auton “tankkaamista”, eli jatkossa latausta. Perinteinen huoltoasema menettää merkitystään.

– Vanhassa tavassa käytiin huoltoasemalla tankkaamassa, uudessa tavassa ladataan niin usein kuin tarpeen tai mahdollista. Lataus voi tapahtua kotona, työpaikalla, kauppakeskuksissa tai pitkillä matkoilla pikalatauksena teiden varsilla, tuotepäällikkö Hannu Aro InterControlista kuvaa.

Vuoden 2018 loppuun mennessä rekisterissä oli jo 15 778 täyssähköautoa tai ladattavaa hybridiä. Vuodesta 2012 alkaen ladattavien autojen rekisteröintimäärät ovat suurin piirtein kaksinkertaistuneet vuosittain, joten vuonna 2019 sähköautot ja lataushybridit voivat muodostaa jo merkittävän osuuden Suomessa vuosittain rekisteröitävistä noin 120 000 uudesta autosta.

Jarno Keskinen

Läpiajo estetty Fleminginkadulla

Linnanfältin ajojärjestelyissä on muutoksia ajalla 26.8-15.9. Kaivutyöt ovat edenneet niin, että läpiajo on estetty Fleminginkadulla. Ajoneuvoliikenne kulkee Fleminginkatu 8:aan sekä Raitiokujaan saakka Amiraalistonkadun kautta. Fleminginkatu 1-7:n liikenne kulkee Linnankadun kautta.

Suurten järvien vedenkorkeudet jatkavat laskua

Sunnuntaille suurimpien sateiden ennustetaan tulevan Pohjois-Pohjanmaalle, mikä voi nostaa hieman jokien vedenkorkeuksia. Alkuviikosta sään ennustetaan poutaantuvan, minkä vuoksi vedenkorkeuksien nousu jää vähäiseksi.

Kortiton kuski törmäsi pakettiauton perään Pöytyällä ja yritti juosta karkuun

Alle 20-vuotias nuorukainen ajoi perjantaina hieman ennen kolmea iltapäivällä kuljettamallaan henkilöautolla pakettiauton perään Pöytyällä Turuntiellä Hevosmäentien risteyksen kohdalla. Tätä ennen kuljettaja oli suurella ylinopeudella ohittanut ainakin yhden ajoneuvon tieosuudella, jolla nopeusrajoitus on 60 km/h.

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.