Robottileikkuri leikkaa ruohoa itsekseen ja hiljaa, vaikka keskellä yötä

Robottiruohonleikkuri pitää pihanurmen lyhyenä omin voimin. Robottiruohonleikkuri pitää pihanurmen lyhyenä omin voimin. Kuva: Fokusiert

Robottileikkurit ovat menekiltään hurjassa kasvussa. Raisiolaisen Kone-Viitasalon it-vastaava, myyjä Sami Solalinna ennustaa 50 prosentin kasvua koneiden myyntiin tulevan kesän aikana.

Myös akkusahoja ja trimmereitä ostetaan yhä enemmän, etenkin yrityspuolella. Akkukäyttöisillä koneilla on paljon etuja perinteisiin leikkureihin ja sahoihin verraten.

–Raivaus- ja moottorisahat ovat saatavissa nyt myös akkuversioina. Ne ovat kevyempiä ja hiljaisempia mitä perinteiset. Akkupelit ovat nyt tulossa, sillä akkuteknologia mennyt viimeisten 15 vuoden aikana huikeasti eteenpäin, ja koneita myydään rakennustyömaille, koska ne eivät kärytä ja ovat hiljaisempia.

Robottileikkuri ja akkulaitteet ovat hiljaisia, eivätkä häiritse naapureita. Ruohoa voi leikata jopa yöllä. Joutokäyntimelua ei ole lainkaan, ja robottiruohonleikkurin jättämä jälki on äärimmäisen tasaista. Ammattilaisetkin arvostavat asiaa, koska hommat voi pihalla aloittaa jo aiemmin meluttomuuden takia. Lisäksi isompien tilojen tai kartanoiden hankinnoista päättävät ottavat helpommin vihreitä ja päästöttömiä ratkaisuja. Se on osin myös imagokysymys.

Vaikka robottiruohonleikkuri maksaa tavanomaista enemmän, ovat sen käyttö- ja huoltokulut tuntuvasti edullisemmat. Jos akkukoneita on useita, voi samaa akkua vaihdella useamman koneen kesken. Leikkurin voi ajastaa niin, ettei se aja aamukasteella, vaan esimerkiksi päiväsaikaan, kun ollaan töissä.

Myyjä Valtteri Viitasalo kertoo että robottileikkurin päällä on vähän vanhaa puhelinta muistuttava näppäimistö, jolla ohjataan konetta. Uudemmissa malleissa konetta pystyy ohjaamaan täysin puhelimella, paikasta riippumatta. Kyse on pyörillä kulkevasta tietokoneesta.

Solalinna arvioi, että tänä vuonna Kone-Viitasalon osalta robottileikkurien myynnin kasvu olisi 30–50 prosenttia viime vuoteen nähden. Viime vuonna leikkureiden menekki kasvoi jo 20 prosentilla.

–Samanlainen piikki tuli jokin aika sitten Sveitsissä ja Ruotsissa, yhtäkkiä se menekki oli ihan älytön ja meni melkein sataan prosenttiin. Laite on hyvä, ja pian mennään siihen, että jokaisella on tuttu, jolla on leikkuri, ja joka on siihen tyytyväinen.

Robottileikkuri on ilmastoystävällinen, lähes äänetön, ihan ylivoimainen vanhaan tekniikkaan verraten. Kulutus vastaa pienen hehkulampun kulutusta, eli käyttökulut sähköllisesti ovat hyvin matalat. Kynnyksenä on tietysti ostaa laite.

Pienet leikkurit voivat leikata tunnin, ja menevät taas tunnin lataukseen. Isommissa leikkureissa taas aika voi olla kahtakin tuntia. Mukana tulee robotin kokoinen laatta, joka kiinnitetään maahan. Robotti laittaa nenänsä sen töpseliin omin voimin.

Ennen leikkaamisen aloittamista on pihan kehystäminen tärkeä toimenpide. Kaapelinasennuskone upottaa kaapelin maahan, ja vajaan metrin välein lyödään muovinen kiila, jolla rajalanka pysyy maassa. Melko nopeasti langat painuvat ruohon alle piiloon.

Minna Saarinen

Sirén: Hallituksen yritystukileikkauspuheet sulivat

Kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Saara-Sofia Sirén (kok.) harmittelee, ettei hallituksen budjettiriihessä löytynyt valmiutta merkittäviin yritystukien karsintaan. Hallitus ei esimerkiksi poista turpeen veroetua, vaikka se Sirénin mukaan olisi ollut erinomainen esimerkki ilmastolle ja ympäristölle haitallisesta yritystuesta, jollaisten leikkaamista nykyisten hallituspuolueiden riveistä on vaadittu.

T3-sairaala aikataulussaan, rakennuskustannukset kasvaneet noin neljänneksellä vuoden 2014 arviosta

Sairaalan rakentamisesta vastaava Kai Österlund (vas.) ja T3:n hankejohtaja Timo Seppälä.

Turun yliopistollisen keskussairaalan T3-sairaalahankkeen rakennuskustannusten kasvun ennustetaan noudattavan alalla yleisesti käytettyjen Haahtelan ja Rapal Oy:n tarjoushintaindeksien kehitystä, kun tarkastelussa ei oteta huomioon betonin lujuusongelman aiheuttamia lisäkustannuksia.

Matkanjärjestäjä Marti-Mark konkurssiin, korvausta voi hakea Kilpailu- ja kuluttajavirastolta

Oy Marti-Mark Ab on asetettu konkurssiin 13. elokuuta. Yrityksellä on Kilpailu- ja kuluttajavirastossa (KKV) konkurssin varalle vakuus, josta asiakkaat voivat hakea korvausta toteutumatta jääneistä matkapaketeista.

Salo Turun Seudun Veden asiakkaaksi?

Salon Kiikalan vedenottohanke valmistui vuonna 2006. Sen jälkeen on todettu, ettei alueelta saada käyttöön pohjavesitutkimusten perusteella oletettua vesimäärää. Vesimäärän saamiseen vaikuttaa alueen luontoarvojen vaarantuminen. Ottamoille myönnetty määräaikainen lupa on päättynyt 31.1.2018 ja uusi lupahakemus on hylätty aluehallintoviraston käsittelyssä lokakuussa 2018.

Voillà!-ruokatapahtuma tuo huippukeittiömestareita Turkuun

Voilla`!-ruokatapahtuma järjestetään 4.–6. lokakuuta kuudessa ravintolassa.

Ruokatapahtuma Voillà! syntyi vuosi sitten syksyllä sadonkorjuun aikaan, rakkaudesta ja intohimosta ruokaan, ruokakulttuuriin ja yhdessä kokemiseen. Tänä syksynä Voillà! valloittaa Aurajoen rannat 4.–6. lokakuuta.

Office 365 -tietoturvaloukkaukset edelleen kasvussa

Tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan Office 365 -kalasteluun liittyvien tietoturvaloukkausten määrä on syyskuussa kääntynyt kasvuun. Uutena piirteenä Office 365 -kalasteluissa on julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella ilmennyt, että jo kalasteluviestin mukana saattaa olla RAT-ohjelmia tai muita haittaohjelmia.

Linnateatterissa puhaltavat uudet tuulet

Dominon alakatsomon kalteva lattia on poistettu. Kolmessa tasossa olevia pöytiä ja tuoleja voi järjestellä tarpeen mukaan erilaisiin muodostelmiin.

Linnateatteri jatkaa syksyä komedialla. Dominon uudenkarhean Domino-salin lavalle nousevat aikuinen nainen, ja kaikki maailman miehet. Piru naiseksi on ylistys kauneudelle, älykkyydelle ja juonittelulle.

Autoliitto: Polttoaineverotus kiristyy, autokanta jatkaa vanhenemistaan

Hallituksen tuore talousarvioesitys on nostamassa työssäkäynnin kustannuksia muun muassa polttoaineveron kiristyksillä, arvioi Autoliitto. Ilmastotavoitteet ovat jäämässä autokannan uusimisen osalta puheiden tasolle. Tervetullut väylärahoituksen tasokorotus tulee kohdistaa suoritteiden mukaisesti.

Caruna nostaa jälleen sähköverkkomaksuja

Caruna ilmoitti maanantaina nostavansa siirtomaksuhintoja lähes neljä prosenttia marraskuun alusta. Omakotiliitto pitää ilmoitusta pöyristyttävänä. Vaikka lainsäädäntö mahdollistaa verkkoyhtiöille jatkuvan maksimituoton perinnän, silti verkkoyhtiöt jatkavat korkeita hinnankorotuksia. Verkkoyhtiöiden monen prosentin takuutuotto on Omakotiliiton mielestä räikeä ylilyönti, kun ympäröivä yhteiskunta elää nollakorkomaailmassa.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.