Miten mahtua pieniin asuintiloihin?

Sisustussuunnittelija Mari Anttonen neuvoo miettimään pieniin tiloihin yhdistelmäkoneiden hankintaa, kuten esimerkiksi laitetta, jossa mikro ja uuni ovat samassa. Sisustussuunnittelija Mari Anttonen neuvoo miettimään pieniin tiloihin yhdistelmäkoneiden hankintaa, kuten esimerkiksi laitetta, jossa mikro ja uuni ovat samassa. Kuva: Mari Anttosen arkisto

Suosi vaaleita sävyjä, yhdistelmähuonekaluja ja hyödynnä huonekorkeutta säilytysratkaisuissa

Pienten asuintilojen neliöt kannattaa hyödyntää järkevästi. Pyri ensin eroon turhasta tavarasta, suunnittele sitten toimivia säilytysratkaisuja. Kun kaapistot ovat kunnossa, löytyy tavaroille oma paikkansa ja tila pysyy on jatkossakin siistinä.

Avaruutta asuintiloihin saadaan suurten peilien, hyvän valaistuksen ja keveiden kalusteiden avulla. Lasipöytä olohuoneessa luo keveämmän ilmeen kuin massiivinen, puinen pöytä.

Huonekorkeutta kannattaa hyödyntää, kun säilytystilaa on vähän. Lattiasta kattoon ulottuvat kaapistot ovat yksi keino.

Mikäli pienessä keittiössä on suunnitteilla remontti, kannattaa miettiä yhdistelmäkoneiden hankintaa, kuten laitetta, jossa mikro ja uuni ovat samassa.

– Vaikka tilat olisivat pienet, en suosittele vain pienten kalusteiden hankkimista, ettei kokonaisuudesta tulisi nukkekotimaista. Suosi pinottavia, kevyitä huonekaluja, jotta tuoleja pystyy siirtämään esimerkiksi avattavan vuodesohvan tieltä. Kalusteiden sijoittelussa en suosittele pienistä tiloista huolimatta sijoittamaan kaikkia seinien viereen. Mikäli mahdollista, kannattaa tuoda huonekaluja rohkeasti ulos seiniltä: saat näin avarampaa vaikutelmaa, sisustussuunnittelija Mari Anttonen suunnittelutoimisto M-Interiorista kertoo.

Anttonen huomauttaa, että vuodesohvat ja nykyään jo enemmän yleistyneet, seinälle nostettavat sängyt ovat hyviä vaihtoehtoja, jos taloudessa on useampia henkilöitä. Ne toimivat myös kätevinä vierasvuoteina.

Vuodesohva vaatii kuitenkin edessä tilaa avautumiseen eli sen edustalla kannattaa suosia keveitä kalusteita, jotka saa helposti siirrettyä pois tieltä. Vuodesohvissa on tänä päivänä erittäin laadukkaita ja käteviä vaihtoehtoja. Sohvan verhoilukankaan kulutuskestävyys kannattaa huomioida.

– Pintamateriaaleissa suosittelen pidättäytymään vaaleassa, mutta niin, ettei tilasta tule tylsää. Kaikkien seinien ei tarvitse missään nimessä olla valkoiset. Vaaleiden sävyjen yhdistäminen tuo mielenkiintoa, ja väriä saadaan myös tekstiileillä kuten matoilla, verhoilla ja tyynyillä. Vaaleat puumateriaalit, kuten koivu tuovat kauniisti kodikkuutta. Esimerkiksi beigen sävyt toimivat kauniisti yhdessä pastellisävyjen, valkoisen ja vaalean puun kanssa. Ripaus mustaa tuo kokonaisuuteen ryhtiä.

Kahden nuoren yhteisessä huoneessa tilan voi jakaa sermillä. Niistä löytyy useita kivoja vaihtoehtoja. Myös kaappeja tai lokerikkoa voi käyttää tilanjakajana. Iso peili ja seinään kiinnitettävä, seinälle käännettävä istuin tuovat tilaa ja avaruuden tuntua ahtaaseen eteiseen. Eteisessä kannattaa myös suosia korkeita kaapistoja, jotta kengät ja vaatteet saa siististi ovien taakse.

– Työpöydissä löytyy myös tänä päivänä pieneen tilaan sopivia seinälle kiinnitettäviä ja nostettavia malleja. Tällöin sen saa pois tieltä kun sitä ei tarvitse ja työtuoli voi toimia sillä välin esimerkiksi ruokapöydän tuolina.

Minna Saarinen

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.