Homepilkut eivät tarkoita roskistuomiota

Homepilkuista ei pääse eroon maalaamalla päälle. Homepilkuista ei pääse eroon maalaamalla päälle. Kuva: Riitta Salmi

Mitä suomalaiset tekevät, kun kodin ulkopinnoille ilmestyy home- ja leväkasvustoja. Joka kymmenes uskoo virheellisesti, että homepilkuista pääsee eroon maalaamalla päälle.

Toimenpide ei poista kasvustoja, vaan ne puskevat uuden maalipinnan läpi tuota pikaa. Jos kalusteiden kangaspehmusteiden, markiisien tai terassikalusteiden pintaan ilmestyy homepilkkuja, ne heitetään herkästi menemään. Roskisten täyttämisen sijaan pinnat ja kankaat voi puhdistaa ja näin saada niille lisää käyttöaikaa.

Kun kodin ulkopinnoille ilmestyy home- tai leväkasvustoja, moni mies tarttuu painepesuriin. Kovaa kyytiä saavat erityisesti pihalaatat, terassit ja aidat. Talon julkisivun kohdalla painepesusta intoilevat alkavat empiä. Oppi on mennyt perille, ja puolet tietää valita puhdistukseen hellemmän huoltopesun, joka ei kuluta pintaa.

Sokevan teettämässä kyselyssä kartoitettiin suomalaisten asenteita kodin huolto- ja remonttihommia kohtaan. Kyselyyn vastasi tuhat 18–75-vuotiasta suomalaista, joista puolet on naisia ja puolet miehiä. Vastauksista selviää, että huoltotyöt ja pikku remontit hoidetaan pääosin itse, tulotasosta riippumatta.

Tavanomainen riesa kodin ulkotiloissa ovat pinnoille kertyvät homepilkut ja vihertävät leväkasvustot. Niitä ilmestyy varsinkin kostean kesän ja leudon talven jälkeen esimerkiksi ikkunanpieliin, terasseille ja aitoihin. Sammal on katoille herkästi ilmestyvä ei-kutsuttu vieras.

Likaantuneet pinnat voivat aiheuttaa asukkaille häpeän tunnetta. Mietitään, että mitä naapuritkin ajattelevat. Vastaajista 70 prosenttia kertoo kiinnittävänsä itse huomiota siihen, jos naapuruston seinissä tai aidassa kukkivat home- ja leväkasvustot. Yhtä moni kokee ne häiritseviksi. Tätä mieltä ovat varsinkin naiset, yli 65-vuotiaat ja rivi- tai paritaloissa asuvat.

– Ratkaisuna moni kaivaa esiin painepesurin, vaikka se on ihan väärä valinta. Kova paine voi rikkoa puun pintaa ja saada sen tikkuuntumaan. Yleisimmät kattomateriaalit ovat rakenteeltaan huokoisia. Paineen voimasta pinta saattaa huokoistua lisää tai säröillä. Rikottuun pintaan mikrobikasvusto ilmestyy entistä terhakkaammin, varoittaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Kyselyssä tiedusteltiin, mitä tekisit, jos kodin erilaisille ulkopinnoille alkaa kertyä hometta, levää tai sammalta. Sormi menee suuhun monella. Kohteesta riippuen 12–21 prosenttia vastasi, että ei tiedä mitä tehdä.

Herkimmin roskiin lentäisivät terassikalusteiden kangaspehmusteet. Lähes puolet ei yrittäisi puhdistaa niitä, vaan vaihtaisi ne uusiin. Likaantuneet markiisit ovat toisena hävityslistalla. Joka viides ei jaksaisi yrittää puhdistaa niitä, vaan laittaisi ne vaihtoon. Varsinkin naiset hankkisivat mieluummin uutta tilalle.

– Pihatekstiilit ovat säiden armoilla pitkin kesää. Jos homepilkkuja alkaa tulla, älä lannistu. Niiden puhdistukseen on olemassa omia ulkotekstiilien pesuaineita. Mieluiten tekstiilit kannattaa suojata jo ennakkoon spray-muotoisella suoja-aineella, joka ehkäisee kasvustojen syntymistä. Apu löytyy ihan normi rautakaupan hyllyltä, Kärppä toteaa.

Suurin osa yrittäisi puhdistaa terassikalusteet, puiset terassilaatat tai -laudat. Silti joka kymmenes uskoo, että home- ja leväkasvustot tarkoittavat, että ne pitää vaihtaa uusiin. Terassikalusteiden kohdalla saman johtopäätöksen vetää 13 prosenttia vastaajista.

– Puisia terassi- ja parvekekalusteita on jo totuttu puhdistamaan. Ne pitää kuitenkin aina pestä ennen öljyämistä tai muuta pintakäsittelyä. Siksi 44 prosenttia vastaajista tietää jo, että niihin on saatavana omat huoltopesuaineensa. Varsinkin 35–54-vuotiaat ja rivitaloasujat ovat tässä valveutuneita, Kärppä mainitsee.

Pesutapoina vaihtoehdoiksi annettiin kyselyssä joko huoltopesuaineen käyttö tai painepesuri. Monessa kohteessa ne saivat lähes tasaväkisen kannatuksen. Painepesuri sai toistuvasti suurempaa kannatusta miehiltä kuin naisilta, jotka olivat avoimempia huoltopesuaineiden käytölle. Erityisesti yli 65-vuotiaat ja alle 25-vuotiaat miehet ovat eniten innoissaan painepesurin käytöstä. Varsinkin, jos kyseessä on omakotitalon asukas.

– Todennäköisimmin painepesurilla aletaan puhdistaa betonisia pihalaattoja. Niitä suihkuttaisi puhtaaksi 61 prosenttia vastaajista. Terassin ja aidan kohdalla äänet menevät tasan huoltopesuaineen kanssa. Sen sijaan erilaisten julkisivujen kanssa osataan jo aiheellisesti varoa. Vain joka viides uskaltaisi käyttää painepesua niiden puhdistukseen. Puolet vastaajista turvautuisi julkisivuille tarkoitettuun huoltopesuaineeseen, Kärppä sanoo.

Katon kohdalla joka kolmas olisi valmis kiipeämään painepesurin kanssa katolle. Kova paine irrottaa kyllä kasvustot katon pinnalta, mutta se ei tepsi kattomateriaalin sisään kasvaneisiin itiöihin. Siksi sammal palaa nopeasti uudelleen. Kasvustoon imeytyvä puhdistusaine tuhoaa kasvustot juuriaan myöten. Siksi se antaa pidempiaikaista suojaa uusilta kasvustoilta.

– Vihoviimeinen vaihtoehto levä- ja homekasvustojen peittämiseen on maalata niiden päälle. Huolestuttavaa on, että erilaisten julkisivujen kohdalla joka kymmenes ratkaisisi tilanteen tarttumalla pensseliin. Jos likaantunutta pintaa maalaa ilman puhdistusta, kasvustot puskevat maalipinnan läpi kahta kovemmalla voimalla. Siksi pinnat täytyy aina puhdistaa ennen maalauksen aloittamista, Kärppä muistuttaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.