Mehiläisistä tuli ammatti vahingossa

Claude Flener hoitaa mehiläisiä hellävaraisin ottein. Claude Flener hoitaa mehiläisiä hellävaraisin ottein. Kuva: Päivi Luoma

Claude Flener tuottaa hunajaa luonnonmukaisesti

Luonnon Kullan mehiläistarhaaja Claude Flener valmistaa artesaanihunajaa Liedossa. Hän kertoo pitävänsä tärkeänä mehiläisten luonnonmukaista hoitoa. Mehiläistarhaajaksi Flener päätyi käyttäessään lietolaisen kotitalonsa isoa puutarhaa hyväksi.

– Alussa minulla oli kaksi yhdyskuntaa, ja sitten aloin todella innostua mehiläisten hoidosta. Nyt minulla on jo noin 40 mehiläisyhdyskuntaa, ja tarkoitus on laajentaa jatkossa. En olisi heti alkuun uskonut, että innostuisin tästä niin paljon, kertoo Luxemburgista kotoisin oleva, nyt 19 vuotta Suomessa asunut Flener.

Flener on koulutukseltaan maantieteen tohtori, ja hänelle myös ympäristö on tärkeää. Siksi myös mehiläiset ovat lentäneet hänen elämäänsä.

– Minua kiinnostaa todella paljon ympäristö ja ruoan laatu. Ympäristön kannalta pölyttäjät ovat todella tärkeitä, koska pölyttäjiä tarvitaan. Mehiläistuotanto ei ole pelkkää hunajantuotantoa, vaan se on myös ympäristöteko.

Kausi toukokuusta elokuulle on mehiläistarhurille kiireisintä aikaa.

– Kesäkuussa mehiläishoitajan tulee estää mehiläisten parveilu, ja saada pysymään mehiläiset kotipesissään. Parveilun aikana mehiläiset muuttaisivat muuten lisääntymään muualle. Elokuussa kerään hunajan, koska silloin se on valmista. Hunajan tulee olla riittävän kuivaa, että se säilyy hyvin purkitettuna. Me purkitamme kaiken lasipurkkeihin ja muovia emme käytä. Hunajamme on puhdas luonnon tuote, eikä siihen lisätä mitään. Otan hunajasta laboratorionäytteet, jotta tiedän sen olevan puhdasta.

Flener kertoo käsittelevänsä mehiläisiä hellävaraisesti.

– Emme puhalla mehiläisiä pois puhaltimilla ja varomme, että mehiläiset eivät murskaannu hunajaa kerätessä.

Mehiläisyhdyskuntien pesät on rakennettu puusta Luonnon Kullassa.

– Pesät sijoitetaan metsiin ja luomupeltojen läheisyyteen maanomistajien luvilla. Puiset pesät vastaavat mahdollisimman pitkälle mehiläisten luonnollista kotia, mutta mahdollistavat mehiläisten tarhaamisen. Annan mehiläisten valmistaa joka vuosi uudet vahakennot niille luonnolliseen tapaan, ja näin myös hunajan laatu paranee, vaikka sitä tulee vähemmän.

Talvi on taas hiljaisinta aikaa, koska mehiläiset talvehtivat pesissään.

– Kesäsesongin aikana syntyy useampi sukupolvi mehiläisiä sukupolvea. Loppukesästä syntyvät ne mehiläiset, jotka talvehtivat. Mehiläiset talvehtivat hunajalla ja sokeriliuoksella. Talven aikana ne ovat pesissä itsekseen, ja vain joskus marraskuussa käyn tekemässä niille punkkitorjunnan. Varroa-punkki on maatalouden torjunta-aineiden lisäksi suurin uhka mehiläisille.

Flener on saanut myös edellisvuodesta valtion myöntämää tukea mehiläistarhaajille. Kansallista tukea maksetaan 19 euroa talvehtinutta ja jakautumatonta mehiläisyhteiskuntaa kohti vuodelta 2019, kaksi euroa enemmän pesää kohden kuin vuodelta 2018. Yhteensä tukea maksetaan 0,6 miljoonaa euroa noin 400 mehiläistarhaajalle.

Marianne Rovio

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.