Maaseudun onnellinen mies

Petri Oksanen käy usein Turussa tervehtimässä kavereitaan. Petri Oksanen käy usein Turussa tervehtimässä kavereitaan. Kuva: Elli Kummala

Metsuriyrittäjä Petri Oksanen asuu Oripäässä, eikä hänellä ole kiire sieltä pois

Moni maalla asuva nuori haluaa muuttaa kaupunkiin heti täysi-ikäisyyden koittaessa. Petri Oksasella, 22, ei sellaista haavetta ole koskaan ollut. Hän viihtyy mainiosti kotikunnassaan Oripäässä, jossa hän on asunut koko ikänsä. Oksanen ei ole kohdannut paljonkaan ihmettelyjä siitä, miksi hän haluaa asua maalla.

Päinvastoin, pari Oksasen Turussa asuvaa kaveria on jopa sanonut, että hekin haluaisivat muuttaa maaseudulle. Nuorempana ihmettelyä kuuli enemmän, kun monet ikätoverit esimerkiksi koulussa haaveilivat kaupunkiin muutosta.

– Kyllä sen nuorena ymmärtää. En minäkään halua Oripäähän koko loppuiäkseni jäädä, Oksanen sanoo.

Oripää on Oksaselle juuri tällä hetkellä paras paikka asua. Siellä hänen perheensä ja kaverinsa ovat lähettyvillä, ja asuminen on halpaa. Oksanen muutti vuodenvaihteessa vanhempiensa luota omaan asuntoon Oripään sisällä. Vuokra on puolet halvempi kuin Turussa, joten rahaa jää muuhunkin.

Kotipaikkakunnalta löytyvät Oksasen mukaan kaikki tarvittavat palvelut ja jos hän tarvitsee jotain isompaa, sen voi hankkia Turusta. Oripäästä on Turkuun alle tunnin matka, eikä Tampereellekaan kauan kestä ajaa. Kenties isoin asia, joka Oksasen pitää maalla, on työ. Hän työskentelee metsuriyrittäjänä ja työ painottuu maaseudun suuriin metsiin. Toimialueena on kuitenkin koko Varsinais-Suomi, joten Oksanen voi ajaa kauaskin töiden perässä. Myös Turussa riittää pieniä pihapuuhommia.

Voi kuulostaa yllättävältä, että Oksasella on helsinkiläinen tyttöystävä. Miten stadin tyttö ja maaseudun kasvatti oikein ovat päätyneet yhteen? No, se on tapahtumarikas tarina. Pari tapasi lavatansseissa, joissa he käyvät yhä aktiivisesti. Oripäästä on lyhyt matka monelle lavalle, eikä Helsinkikään kaukana ole.

Kaupunkilainen tyttöystävä on muuttanut Oksasen elämää jonkin verran. Hänen ruokavalionsa on muuttunut monimuotoisemmaksi ja hedelmiä ja kasviksia on tullut mukaan enemmän kuin ennen.

– Vastaan on tullut myös uusia tuttavuuksia, kuten avokado.

Vierailut Helsingissä ovat avartaneet oripääläisen maailmaa ja asenteet joihinkin asioihin ovat muuttuneet. Pidemmäksi aikaa Oksanen ei ole silti halunnut pääkaupunkiin jäädä: se on hänen mukaansa samanlainen ”kivikasa” kuin Turkukin.

Maaseudussa Oksasta viehättää eniten yhteishenki.

– Täällä morjestetaan aina, kun joku tulee autolla tai pyörällä vastaan, hän kertoo.

Kaikki tuntevat toisensa ja esimerkiksi kaupassa palvelu on lämpimämpää kuin kaupungissa. Yhteisön sisällä voi joskus liikkua juttujakin ja tarina muuttuu usein matkan varrella, mutta se kuuluu maaseudun henkeen. Tuttuudesta on myös hyötyä: joistain palveluista voi saada jopa alennuksia sen vuoksi. Toinen asia, johon Oksanen on tyytyväinen, on maaseudun rauhallisuus. Siellä ei ole turhauttavia liikenneruuhkia ja ympärillä avautuvat kauniit maisemat.

– Olen todella tyytyväinen valintaani: ei ole tarvinnut kertaakaan miettiä, miksi jäin Oripäähän, Oksanen hymyilee.

Elli Kummala

TAFF tulee taas

Turku Animated Film Festivalia vietetään tänä vuonna 21.–25. elokuuta. TAFFin pääpaikkana toimii Manilla, mutta tapahtumia on myös muualla Turun keskustassa. Tapahtuman odotetaan tuovan tänäkin vuonna Turkuun tuhansia animaatioharrastajia ympäri maailmaa.

Cryptid-sarja etsii nuoria avustajiksi

Turussa kuvataan ruotsalaisen Dramacorpin ja suomalaisen Fisher Kingin yhteistyönä elo-lokakuussa 10-osaista sarjaa Cryptid . Cryptid on toiminnallinen kauhusarja, joka sijoittuu skandinaaviseen pieneen kaupunkiin, jota ravistelee kauhistuttavien ja selittämättömien tapahtumien sarja. Sarja on sekoitus mysteeriä, high school -draamaa ja kauhua.

Myös koiran kannattaa olla tarkkana sienimetsällä

Syksyllä moni ottaa koiran mukaan sienimetsään ja koiran voi jopa kouluttaa sienten etsintään. Mutta tietyt sienet ovat myrkyllisiä ja vaarallisia koirille, joten sienimetsällä tulee olla tarkkana koiran kanssa. Lue miten tunnistat myrkkysienen aiheuttamat myrkytyksen oireet.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Yhä useampi palvelualoilla työskentelevä joutuu turvautumaan soviteltuun työttömyystukeen

Useampi kuin joka kymmenes Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreimpaan suhdannebarometriin vastanneista vastaanotti asumistukea ja lähes joka kymmenes soviteltua työttömyystukea huhti−kesäkuussa. Ennätysmäärä vastaajia mahdollisti vastausten alueellisen tarkastelun sekä esimiesten vastausten erottelun matkailu- ja ravintola- sekä kaupan alalla.

Halti tuo Värejä talvikauteen

Haltin syksyn ja talven mallisto on houkuttelevan värikäs ja tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja liikkujalle, joka haluaa tulla nähdyksi. Neonvärit ovat syysmuodin vahva trendi, ja ne ovat erittäin toiminnallisia ulkoilu- ja urheiluvaatteissa näkyvyytensä vuoksi. Neonvärejä löytyy korallinvärisenä, oranssina ja keltaisena sekä naisten, miesten että lasten mallistoista. Vaihtoehtoja on niiden lisäksi tarjolla paljon myös hillitymmän tyylin ystävälle.

Turun kaupunki on näyttävästi esillä Turun Messuilla

Turun kaupunki on vahvasti mukana elokuun lopulla, 23.–25. elokuuta, järjestettävillä Turun Messuilla. Messujen teemana on turkulaisuus.

Turun kaupungin fysioterapian ajanvaraus uudistuu syyskuun alussa

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan fysioterapiapalveluissa luovutaan vastaanottoajan varaamisesta asiakkaille valmiiksi. Syyskuun 2019 alusta (2.9.2019) lähtien asiakas varaa ajan itse.

Kupittaalle nouseva hotelli saavutti harjakorkeutensa

Kesällä 2018 käynnistyneen Original Sokos Hotel Kupittaan rakennustyöt ovat edenneet suunnitellusti ja hotelli on nyt harjakorkeudessa. Uusi hotelli avataan kevättalvella 2020.

Kaupunki
Urheilu

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.