Luonnontilaisen metsän siimeksessä

Turun yliopiston biologi Saija Porramo kertoo, että Katariinanlaakson alueen tammet ovat vanhimmillaan satoja vuosia vanhoja. Turun yliopiston biologi Saija Porramo kertoo, että Katariinanlaakson alueen tammet ovat vanhimmillaan satoja vuosia vanhoja. Kuva: Kurt Hedborg

Uhanalaiset lajit ja vieraslajit käyvät kamppailua elintilasta Katariinanlaakson suojelualueella

Vanhat kookkaat puut nojailevat puolittainen kaatuneina tai jo romahtaneina metsän siimeksessä. Tikkakin ilmestyy läheisen puun oksalle. Metsässä ilma tuntuu erityisen virkistävältä. Tämä on paikka, johon hakeutuu mielellään ihmettelemään.

Ohjattua metsäretkeilyä on mahdollista toteuttaa Turun seudulla, jos vain tietää kenen puoleen kääntyä. Ikimetsän ystävät ry. on taho joka tutustuttaa luonnon monimuotoisuuden arvoihin ja maailmaan. Biologi Saija Porramo kertoo, että voidaan esitellä tietty kohde retkeläisille tai että etsitään ryhmän kanssa jotain määrättyä lajia, kohderyhmän tavoitteista käsin.

Porramon mielestä hyvä metsä on monimuotoinen ja siellä on paljon ekolokeroita eli elinympäristöjä eri lajeille.

– Katariinanlaakso on todella monimuotoinen ja täällä on esimerkiksi monia puulajeja. Tämä kyseinen alue on rauhoitettu ja ainoa mitä täällä karsitaan, ovat vaaralliset puut. Hyvässä metsässä on kasvupaikkaympäristöön liittyen paljon lajeja. Aikuisten ja lapsienkin kohdalla käydään lävitse metsäekologiaa ja paikallista lajistoa yleisellä tasolla. En itse suinkaan tiedä kaikkia lajeja joka kohteessa Varsinais-Suomessa.

– On tärkeätä, että ihmiset kokevat uskallusta lähteä metsään ja löytävät sieltä metsästä myös pois. Kerrotaan, että mitä metsässä on ja miksi siellä on tiettyjä asioita, esimerkiksi lahopuun merkitys. Jatkuva ihmisen suora ja epäsuora vaikutus metsiemme ekosysteemiin ei voi olla näkymättä. Monia lajeja uhkaa sukupuutto. Uhanalaisia sammallajeja Katariinanlaaksossa ovat lahokaviosammal ja katkokynsisammal.

Isompiakin uhkia on. Porramon mukaan vieraslajit muodostavat paikoin ison uhan paikalliselle kasvustolle.

– Vieraslajit tekevät paikoin laajojakin kasvustoja. Vieraslajit syrjäyttävät alkuperäisiä kasvustoja. Nämä myös yksipuolistavat luonnon ekosysteemiä. Turun saaristossa esimerkiksi kurtturuusu saattaa valloittaa pienet saaret ja luodot aivan täysin. Ne ovat todella hyviä leviämään ja sama koskee jättipalsamia.

– Minkki on useimpien tuntema eläinvieraslaji, mikä vaikuttaa vesilintujen pesintöihin. Valkohäntäpeura on myös vieraslaji meillä Suomessa ja paikoitellen aikamoinen puutarhureiden riesa.

Porramon mielestä Katariinanlaakso on koskemattomuutensa vuoksi hyvä ohjatulle metsäretkeilylle. Hän nostaa esiin erityisesti alueen poikkeavuuden vuoksi kaupungin puistometsät ja talousmetsät.

– Luonnontilaiset metsät toimivat ovat esimerkkinä siitä, millaiselta metsä näyttää kun sitä ei jatkuvasti muokkaa.. Täällä on vanhoja puita ja eri puulajeja. Talousmetsässä luonnollisesti metsän omistaja vaikuttaa siihen, mitä metsässään antaa kasvaa ja metsää muokataan aina sitä mukaa kun se kasvaa.

– Retkillä lisätään tällä tavoin luontotietämystä ja se on lapsille myös ihan puhdasta seikkailua.

Porramo korostaa kuinka tärkeä paikka luonnontilainen metsä on kaupunkilaiselle.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä millainen on luonnontilainen metsä. Tämä on myös erittäin tärkeä virkistäytymiskohde.

Kurt Hedborg

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.