Muusikon loikka näyttelijäksi

Tero-Petri Suovasella on takanaan opettavainen kuusiviikkoinen ja oppiminen jatkuu, kun Pansion perhosten esitykset alkavat. Tero-Petri Suovasella on takanaan opettavainen kuusiviikkoinen ja oppiminen jatkuu, kun Pansion perhosten esitykset alkavat. Kuva: Tomi Palsa

Tero-Petri Suovasen Eino haaveilee iskelmätähteydestä uutuusnäytelmässä

Muusikkona paremmin tunnetulla Tero-Petri Suovasella on takanaan jännittävät kuusi viikkoa. Laulaja-lauluntekijä tekee uuden aluevaltauksen, kun hän näyttelee Einoa 17. heinäkuuta ensi-iltansa saavassa Pansion perhoset -näytelmässä.

– En ole koskaan tällä tavalla oikeasti näytellyt. Olen tehnyt musiikkeja Tehdas-teatterille ja ylioppilasteatterille ja joskus ollut lavallakin, mutta tällä kertaa näytteleminen ei lähde siitä, miltä joku hahmo näyttää, Einoa Pansion perhosissa näyttelevä Suovanen kertoo.

Pansion perhoset on Eeva Siivosen käsikirjoittama ja Pasi Lappalaisen ohjaama näytelmä, joka sijoittuu Helsingin olympiavuoteen 1952. Turussa telakalla rakennetaan viimeisiä sotakorvauslaivoja, työväentalo on valmistunut ja sodan arvet ovat vielä tuoreita, mutta ilmassa on myös haaveita paremmasta huomisesta.

– Näytelmässä fiktio limittyy todellisiin tapahtumiin. Käsikirjoitukseen kerättiin pansiolaisia legendoja, Lappalainen kertoo.

Historia on vahvasti läsnä Pansion perhosissa. Paikallishistorian lisäksi vuosi 1952 tarjoaa kiinnostavat kehykset näytelmälle.

Kun Suomea 1950-luvulla jälleenrakennettiin, myös viihde palasi vähitellen suomalaisten arkeen. Pelkästään olympiavuonna Armi Kuuselasta tuli Miss Universum, Coca Cola tuli Suomeen ja niin edelleen

– Näytelmä ei ole epookki vaan siinä on myös viittauksia nykyaikaan. Näytelmän käsikirjoituksesta välittyy solidaarisuus ja suopeus, jotka olivat ilmeisesti hyvin vahvasti läsnä siinä ajassa. Yksi näytelmän teema on omaisuuden pakkaaminen ja kotoa lähteminen, joka on tietysti ajankohtainen teema, mutta myös yleismaailmallinen teema, Suovanen tuumii.

Pansion perhosissa Suovanen ei kuitenkaan joudu täysin vieraalle maaperälle. Hänen roolihahmonsa Eino haaveilee iskelmämuusikon arjesta. Vaikka Einon roolissa on tuttujakin elementtejä, on Suovanen saanut ammentaa reilusti oppia näyttelemisestä.

– Ajatukseni näyttelemisestä on muuttunut kokonaan, kun on saanut katsoa kuusi viikkoa ammattitaitoisten ihmisten tekemistä.

– Vaikein ja antoisin pala harjoituksia on ollut varmaan se, ettei vaan esitä vaan oppii olemaan lavalla hahmona. Kuuden viikon aikana olen suoristanut ryhtini lavalla olemista varten, Suovanen kuvailee.

Sitä Suovanen ei vielä osaa sanoa, miten kokemukset näyttelemisestä lopulta näkyvät Suovasen tavassa esiintyä muusikkona.

– Se mitä tästä jää käteen, selviää varmaan lopullisesti vasta sitten, kun viimeinen kumarrus on tehty, hän toteaa.

Pansion perhoset sai ensi-iltansa 17. heinäkuuta Pansion karjalaisten talolla. Näytelmää esitetään heinä-elokuussa Pansion karjalaisten talon lisäksi Rantakertussa ja elokuussa Brinkkalan pihalla. Tarkat esitystiedot www.pansionperhoset.fi.

Ilkka Lappi

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.