Kavereiden sijaan ammattilaisia

Minimalismi on muotia, mutta muutoissa se ei näy. Tavaraa on entistä enemmän muutettavaksi. Minimalismi on muotia, mutta muutoissa se ei näy. Tavaraa on entistä enemmän muutettavaksi. Kuva: Minna Saarinen

Konmaritus ei näy muutoissa, tavaran määrä räjähtänyt

– Muutettavat pianot ovat vähenemään päin, kuten myös kirjat, jotka ovat lähes täysin hävinneet, samaten vinyylit ja cd-levyt, kuvailee yrittäjä Pekka Nurmi Turun Ykkösmuutoista ihmisten asumisen ja tavaroiden muutosta viimeisen 40 vuoden ajalta.

Nurmi sanoo, että asuminen ja tavarat ovat muuttuneet todella paljon. Aluksi oli painavaa puutavaraa, nyt se on keventynyt.

– Melkein kaikki vanhoista nuoriin ihmisiin omistavat vain Ikea-tyyppisiä kalusteita. Noin 50 prosenttia kaikista on sellaista ikea-laatua, Nurmi sanoo.

1980-luvulla ei ollut kuin painavaa, täyspuista tavaraa. Nyt kaikki on kevyttä. Ainoastaan pesukoneet ovat enää painavia.

– Ei kauheasti ole kirjahyllyjäkään enää. Vitriinejä toki on.

Nurmi naurattaa, että mies on nähnyt ”herroista narreihin koko setin, laidasta laitaan”.

– Ehkä kiinnostavimpia ovat olleet harvinaisemmat antiikkipeilit. Isäntä kerran meinasi, että tämä pieni peili maksaa sitten kalliin auton verran.

Nurmi ei ole koskaan rikkonut mitään muutoissa. Alalla on oltava tarkat kädet.

Yleensä ihmiset soittelevat yrittäjälle hyvissä ajoin. Nurmi tekee katsauksen tavarasta ja jättää jo etukäteen laatikot. Hinta ei nouse turhaan, kun tietää tavaramäärän.

– Nuoret opiskelijat vielä pärjäävät itsekseen, mutta talkoomuuttojen olen huomannut vähentyneen, kavereiden sijaan nyt otetaan ammattilaiset.

Tavara on myös muuttunut. Alkuaikaan puiset kalusteet olivat arvokkaita, mutta nyt koko suhtautuminen materiaan on kokenut muutoksen.

Elektroniikka hajoaa muutaman vuoden päästä, ja pöydät eivät ole minkään arvoisia.

– Asiakkaidemme puheissa kuuluu joka kerta, että voi, kun tuota tavaraa on, mutta ei se tavaran karsimishalu todellisuudessa muuttohetkellä suuremmin näy, yrittäjä naurahtaa.

– Näitä varastokoppeja ei aluksi ollut, nyt niitä on noussut kuin sieniä sateella. Siellä tavaran paljous näkyy myös.

Nurmi sanoo, ettei vanhaa enää oikein kunnioiteta, ei pidetä siitä huolta. Ennen vanhaan kunnon huonekalu kulki isältä pojalle ja siitä pidettiin huolta, maalailtiin ja lakkailtiin.

– Kuluttamista kannattaa miettiä, koska sillä tavalla voi vaikuttaa maailmaan, yrittäjä sanoo.

– Käsityötaitokin on myös osin kadonnut, ja säädöksetkin vähän jopa tätä estävät. Moni ei sitten uskalla tehdäkään, eikä monella kerrostaloasujalla ole toki työkalujakaan, mikä on sinänsä harmi tietenkin. Asioihin voi silti ostopäätöksillä vaikuttaa.

Minna Saarinen

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

Fölin yölinja 89 aloittaa liikennöinnin kuukauden ajaksi

Yölinja 89 Halinen–Ylioppilaskylä–Keskusta–Ilpoinen liikennöi viikosta 34 alkaen keskiviikon ja torstain sekä torstain ja perjantain välisinä öinä. Linja on ensimmäisen kerran liikenteessä 21. elokuuta ja viimeisen kerran torstain 19. syyskuuta jälkeisenä yönä.

Urheilu

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.