Voimauttavassa valokuvauksessa malli on pomo

Voimauttavassa valokuvauksessa kuvattava ihminen itse määrittelee, miten ja missä häntä kuvataan ja millaisena hän haluaa tulla nähdyksi. Voimauttavassa valokuvauksessa kuvattava ihminen itse määrittelee, miten ja missä häntä kuvataan ja millaisena hän haluaa tulla nähdyksi. Kuva: Milla Makkonen & Miina Savolainen

Kun sanat eivät riitä tunnelukkojen avaamiseen, eivätkä identiteetin rakentamiseen, voimauttava valokuva voi auttaa. Kyseessä on taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä menetelmä, jossa koko valokuvauksen dynamiikka käännetään totutusta poikkeavaan suuntaan. Voimauttavassa valokuvauksessa kuvattava ihminen itse määrittelee, miten ja missä häntä kuvataan ja millaisena hän haluaa tulla nähdyksi.

– Voimauttava valokuvaus lisää ihmisten välistä ymmärrystä ja luottamusta. Se on vastavuoroinen työväline molempien osapuolien eheyttävään katsomiseen. Menetelmän lähtökohtana on ajatus siitä, että ihmisen on oltava ensin jonkun silmissä arvokas ennen kuin hän voi olla sitä itselleen. Kuvattavilla on usein taustalla näkymättömyyden ja arvottomuuden kokemuksia, joita kuvausprosessin aikana voidaan korjata, Savolainen sanoo.

Menetelmä sai alkunsa 1990-luvulla Savolaisen työskennellessä lastensuojelussa. Hän koki nuorena työntekijänä, ettei hänellä ollut riittäviä keinoja auttaa lapsia ja nuoria. Taidealaa myös opiskellut ja valokuvauksesta kiinnostunut Savolainen ideoi valokuvausprojektin, jossa hän kuvasi kymmentä lastenkodissa asunutta lasta.

Projekti sai nimekseen Maailman ihanin tyttö ja se kesti kokonaisen vuosikymmenen. Mukana olleet lapset ja nuoret oppivat valokuvien kautta katsomaan itseään lempeämmin ja rakastamaan itseään. Projektin perusajatus, jonka tärkeyttä Savolainen painottaa kaikessa lasten ja nuorten auttamistyössä, on se, että lapsi tarvitsee rakastetuksi tulemista.

Perinteiset sosiaalityön keinot ovat kuitenkin ammatillisia. Voimauttavan valokuvauksessa ammatillisuuden ajatellaan olevan vuorovaikutuksellisempaa ja rakkaudellisempaa kuin perinteisessä auttamistyössä.

Menetelmää käytetään laajasti sosiaali-, hoito-, opetus- ja terapia-alalla. Apua voivat saada kaltoin kohdeltujen lasten lisäksi parisuhdeongelmista kärsivät aikuiset ja vuorovaikutusongelmien keskellä kamppailevat perheet. Voimauttavaa valokuvausta voidaan käyttää myös välineenä luokkahengen parantamiseen tai itsetuntemuksen lisäämiseen. Menetelmä sopii hyvin myös työyhteisöjen kehittämiseen.

– Kuvausprojekti muotoutuu ajan kuluessa omanlaisekseen. Etukäteen ei voida sanoa kauanko projekti kestää tai asettaa sille tarkasti määriteltyjä tavoitteita. Voimauttava valokuvaus sopii niin pitkässä asiakassuhteessa toteutettavaksi työskentelymuodoksi kuin myös vaikkapa tutustumiskeinoksi ja itsetunnon vahvistajaksi lastenkotiin muuttavan nuoren kanssa.

Aloitteen voimauttavan valokuvan käyttöön tekee useimmiten ammattilainen, mutta joskus asiakkaat itsekin saattavat ehdottaa sitä. Kuvien ottamisen jälkeen niitä ihastellaan yhdessä ja niiden äärelle hiljennytään. Kun kuvattavasta tuntuu, että projekti on valmis, kuvista rakennetaan kokonaisuus. Joskus niistä voidaan koostaa esimerkiksi näyttely ja kuvattavien omien kiinnostuksenkohteiden mukaan niihin voidaan liittää esimerkiksi tekstiä tai musiikkia.

– Kuvien katsominen vie herkistyneeseen tilaan ja auttaa näkemään olennaisen. Sen avulla esimerkiksi nuori pystyy näyttämään itsestään uusia asioita, mikä voi muuttaa koko perheen suhtautumista häneen.

Savolainen on jo vuosia vetänyt voimauttavan valokuvauksen koulutuksia yhdessä yhteistyöoppilaitosten kanssa. Turussa on mahdollisuus opiskella voimauttavan valokuvan ammatillisia perusteita syyskuussa alkavassa Turun kesäyliopiston järjestämässä koulutuksessa.

Tiina Pitkänen

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

Urheilu

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.