Tänään kotona: Hartiapankilla rintamamiestalosta omannäköinen

- Pihalampi on kodin keskus, siinä uidaan ja sen reunalla viihdytään. Elävä taideteos, kiteytivät Lumi, Samu, Susanna ja Jarno Venho - Pihalampi on kodin keskus, siinä uidaan ja sen reunalla viihdytään. Elävä taideteos, kiteytivät Lumi, Samu, Susanna ja Jarno Venho Kuva: Timo Salmesmaa

Susanna ja Jarno Venhon ryhdikäs omakotitalo vastaanottaa vieraan vehreällä tontilla Raision Järviniityssä.

– Etsimme pitkään sopivaa taloa Turusta ja lähikunnista. Hyvät yhteydet ja suojainen pihapiiri miellyttivät. Kaupat tehtiin vuonna 2007 ja muuttamaan pääsimme vuotta myöhemmin, Jarno listaa.

– Rakennus oli aiemmin kesämökki ja sen pihalla sijaitseva lampi toimi lehmien juottopaikkana. Lampea reunustivat epämääräiset ryteiköt ja nokkoset. Raivasin niitä hiljalleen ja reunustin lammen kivillä. Pohjasta tyhjensin lukemattomia ämpärillisiä ravinteikasta liejua, isäntä muistelee.

Ensimmäinen maisemointi liittyi puron rakentamiseen ja pumppukoneiston lisäämiseen lampeen. Lampi sai omat asukkaansa isäntäparin istuttaessa siihen neljä karppia. Nyrkinkokoiset kalanpoikaset ovat kasvaneet vauhdilla tervehtien vierailijoita.

1950-luvulla rakennettu omakotitalo on kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Laajennuksen ohella rakennus sai uuden katon ja lattiat sekä autotallin. Välillä tuntuu, että aiemmasta jäi jäljelle ainoastaan kivijalka, pari hymyilee

Molempien rakennusalalla työskennelleet vanhemmat toimivat korvaamattomana apuna remonttitöissä.

Kodin sisustus on vaalea. Selkeys ja valoisuus ovat tunnusomaisia tiloille. Kalusteet ovat pelkistetyn klassisia. Less is more -filosofiaa sisustuksessaan noudattanut pari on halunnut pitää kodin rentona ja ajattomana.

Terassikalusteet seuraavat rakennuksen graffitinharmaata värimaailmaa. Tontille paistaa koko päivän aurinko ja korkeat pensasaidat reunustavat suojaista pihaa.

– Hellepäivinä pihalampi on erinomainen. Lapset voivat tyydyttää intoaan vesipeuhaamiseen suoraan kotipihallaan.

Järviniittyä pari suitsuttaa rauhallisena. Perhepäivähoito ja koulu- ja terveyspalvelut toimivat moitteettomasti. Alueella on tapahtunut selkeä sukupolvenvaihdos. Naapurustoon on muuttanut useita nuoria perheitä. Lapset ovat ystävystyneet eikä leikeistä ole pulaa, he nauravat.

Omakotitalossa on aina puuhaa. Seuraavana remonttikohteena on keittiö ja isännän keväällä starttaava projekti kattaa erillisen autotallin uusimisen. Unelmissa siintää myös oma mancave biljardipöytineen.

Timo Salmesmaa

Kodin sisustus noudattaa  pelkistetyn selkeää linjaa. Kodin sisustus noudattaa pelkistetyn selkeää linjaa. Kuva: Timo Salmesmaa
Aurinkoiselta terassilta avautuu kattava näkymä koko pihapiiriin. Aurinkoiselta terassilta avautuu kattava näkymä koko pihapiiriin. Kuva: Timo Salmesmaa
Sauna on isännän lempipaikka. Lauteilta voi aistia pihalammen elämää. Sauna on isännän lempipaikka. Lauteilta voi aistia pihalammen elämää. Kuva: Timo Salmesmaa

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Fölin busseihin 5G:tä hyödyntävä WiFi

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on maanantaina tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden loppuun asti.

Kauden trendit tummia ja muhkeita

Habitare 2019 -messuilla trendit näkyvät selkeästi: skandinaavinen värimaailma saa väistyä. Nyt tummanvihreä, viininpunainen, ruskea ja tummansininen ovat trendivärejä. Kuosit voivat olla esimerkiksi plyysiä tai samettia, mutta myös villahuovat ja -kuosit ovat säilyttäneet paikkansa.

Hevoset aiheuttivat ketjukolarin Liedossa

Tampereen valtatiellä oli maanantaina aamulla Liedossa neljän auton ketjukolari. Autoissa oli seitsemän henkilöä, mutta kolari ei aiheuttanut vakavia loukkaantumisia.

Taagelta uusi single

Taage Laiho.

Muun muassa Kilven keulakuvana tunnettu Taage Laiho valmistelee soololevyään. Tulevan levyn materiaalia on pudoteltu pikku hiljaa parin viime vuoden aikana.

Tutkijat ehdottavat uutta palveluverkkoa ratkaisuksi sote-ongelmaan, lisää hoitajia ei tarvita

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on siirryttävä nykyisestä porrastetusta toimintamallista palveluverkkoajatteluun, vaativat emeritusprofessorit Erkki Vauramo ja Olli-Pekka Ryynänen KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusraportissa Sote – pyramidista palveluverkkoon. Ikääntyminen ja niukka tulevaisuus . Sote vaatii uudenlaisen tuotantorakenteen, toiminnan vaikuttavuuden hallinnan ja kestävän rahoituksen. Hallinnon muutos ei riitä.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.