Mies Hirvensalon viihtyisyyden takana

Hirvensalon omakotitaloyhdistyksen rahastonhoitajan Kullervo Nevalaisen mukaan omakotialueen kehitys riippuu siitä, miten asumisen tiiviys ja palvelujen saatavuus kohtaavat. Hirvensalon omakotitaloyhdistyksen rahastonhoitajan Kullervo Nevalaisen mukaan omakotialueen kehitys riippuu siitä, miten asumisen tiiviys ja palvelujen saatavuus kohtaavat. Kuva: Kurt Hedborg

Hirvensalon omakotitaloyhdistys täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Alueen omakotialueen yhdistys on sen rahastonhoitajan Kullervo Nevalaisen mukaan perustettu toimimaan alueen asukkaiden edunvalvojana. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että alueen asukkaat saavat erilaisia etuja oman asumisensa suhteen ja myös yhdistys voi hyvin ja kykenee auttamaan alueen asukkaita.

– Pyrimme vaikuttamaan kaikkeen sellaiseen, mikä vaikuttaa alueen asukkaiden viihtyvyyteen.

Hirvensalon omakotialueen kehitys ja tulevaisuus riippuu hyvin pitkälle siitä, miten asumisen tiiviys ja palvelujen saatavuus kohtaavat toisensa. Hän näkee, että jos asumista ei tarkkaan mietitä, tulee se hävittämään saaren luontoa.

– Ihmiset ovat periaatteessa luonnon takia tänne muuttaneet, täytyy kuitenkin muistaa, että nämä kaksi asiaa eli asumisen tiiviys ja palvelut, tulisi olla tasapainossa. Jokaisella tulisi tietenkin olla oikeus nauttia tästä saaresta, mutta kohtuullisesti.

Nevalainen on itse asunut Hirvensalon alueella jo 30 vuotta ja hän on nähnyt alueen kehityksen.

– Alue on kehittynyt mielestäni parempaan suuntaan. muun muassa kulkuyhteydet ovat menneet parempaan suuntaan. Olisin kuitenkin toivonut, että nykyinen silta olisi ollut vanhan sillan paikalla, esimerkiksi, jos olisi saatu jokin kiertolenkki mantereelle. Linja-autot sahaavat kaikki Moikoisten kautta ja kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta käyttää bussia. Mielestäni alueen liikenneyhteyksien suunnittelu ei ole kaikilta osin mennyt ihan kohdalleen. Pyörätiet ovat parantuneet ja koulut ovat parantuneet, liikkeitä ja kilpailua on tullut lisää.

Nevalainen kertoo Hirvensalon Pikisaaren asuinalueen muutoksista viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Hänen tyttärellään oli vaikeuksia saada kavereita vuonna 1989, koska alueen asukkaat olivat varsin iäkkäitä ja lapsia ei juuri ollut. Alue on muuttunut. Tänä päivänä lapsiperheet ovat ostaneet omakotitaloja Pikisaaresta.

Hirvensalon omakotitaloyhdistyksen puheenjohtaja Petja Raaska nostaa esiin erään indikaattorin, mikä kertoo Hirvensalon omakotialueen nuorehkosta profiilista.

– Hirvensalon alueen koulut ovat jo valmiiksi täynnä. Se kertoo siitä, että alueella on todella paljon lapsiperheitä.

Huolenaiheiltakaan ei voi välttyä. Raaska nostaa esiin, että heidän yhdistyksensä saa katsoa paljon eri toimijoiden tekemisten perään ja valvoa, että asia sujuvat. Hänellä ei henkilökohtaisesti ole mitään sitä vastaan, että alueelle rakennetaan lisää ja muistuttaa, että heidän asuinalueensa on varsin lähellä keskustaa.

– Luontoarvoa ei sovi unohtaa ja hankkeet voi toteuttaa niin monella tavalla

Raaska korostaa, että heidän yhdistyksensä tavoite valvoa alueen asukkaiden etuja tulee viime kädessä näkymään asukkaiden palvelujen laadussa.

– Kiinnitämme enemmän huomiota liikkumiseen eli mitä enemmän tulee väestöä alueellemme, niin sitä todennäköisempää on, että ainoa silta ei vedä liikenteen suhteen, hän lisää.

Kurt Hedborg

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastusyhtiön, yteistyö Raksystems Oy:n kanssa päättyy

Sepänkatu 2:n kunnosta on käyty viime kuukausina kiivasta keskustelua.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöissä käyttämänsä yhtiön toiseen. Kaupunki lopettaa yhteistyön Raksystems Oy:n kanssa ja aloittaa Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy:n kanssa. Asiasta on ilmoitettu Raksystems Oy:lle.

Maksuton testipäivä yli 70-vuotiaille

Yli 70-vuotiaat turkulaiset toivotetaan tervetulleeksi perjantaina 4. lokakuuta kello 9.15–13 maksuttomaan testipäivään Kupittaan urheiluhalliin.

SparkUpissa Turku Toastmasters -puhekilpailu

SparkUpissa järjestetään Turku Toastmasters -puhekilpailu 28. syyskuuta kello 14 alkaen.

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Maarakennusalan kustannukset nousivat elokuussa 1,6 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,6 prosenttia vuoden 2018 elokuusta vuoden 2019 elokuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden -1,8 prosentista maarakenteiden 3,1 prosenttiin.

Uusi Niro puhuu suomea

Kia esitteli syyskuun alussa uudistuneen Niro-hybridi-crossverin Suomessa syyskuussa. Auto on saanut uuden keulamaskin lisäksi uudet etu- ja takapuskurit, alumiinivanteet sekä näyttävät led-ajovalot eteen ja taakse. Sisällä uutta on koko kojelauta 7-tuumaista digitaalimittaristoa myöten.

Ylinopeus ei ole sallittua ohituksissakaan

Liikennesääntöjä noudatetaan pääasiassa hyvin, mutta joissain tilanteissa liikennesäännöt voivat tuntua jopa maalaisjärjen vastaisilta.

Raision kirjastossa nähdään uusi dokumenttielokuva Märketistä, laivojen hautausmaasta

Märketin majakka.

Suomen Majakkaseuran leffakiertue pysähtyy Raision Kirjastotalossa lauantaina 28. syyskuuta kello 14. Martinsalissa katsotaan kaksi filmiä, Tulitornit ja Haaksirikkojen Märket , joka on aivan uusi elokuva Märketin majakasta.

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.