Vanhoissa huonekaluissa ostajan markkinat

Vanhojen puisten huonekalujen korjaaminen vaatii tietotaitoa. Vanhojen puisten huonekalujen korjaaminen vaatii tietotaitoa. Kuva: Minna Saarinen

Kaksi vuosikymmentä vuotta yrittäjänä porskuttanut Timo Bergström entisöintiliike Puunaulasta kertoo, että varsin usea haluaa yhä vanhoja huonekaluja, myös korjata ja kunnostaa niitä. Jokunen korjaa uuttakin tavaraa, kuten maalauttaa niitä.

– Kyllä minulla ainakin töitä on riittänyt varsin hyvin, Bergström naurahtaa.

Monella on taidot ruosteessa vanhan kunnostamisen suhteen, mutta se johtuu siitä, että niitä on melko haastavaa kunnostaakin.

– Pintakäsittelyt puuhuonekaluille ovat itse asiassa vaikeita, Bergström sanoo.

– Naulojen lyöminen ei kannata, koska se on vaikeaa. On parempi irrottaa liimat ja huonekalu liitoksistaan, sitten liimata uudelleen ja puristaa kunnolla. Usein tulee vastaan tuoleja, joita ei ole puristettu kunnolla ja ne ovat taipuneet väärään suuntaan.

Pintoja voidaan myös hioa väärään suuntaan ja väärillä välineillä, tämäkin on jokseenkin tarkkaa työtä. 1960-luvulle asti käytettiin luu- ja nahkaliimaa. Nyt monen myymä kalaliima on näppärää, on aikaa liimata kauan. Yrittäjä itse käyttää sitä paljon antiikkituoleissa.

Bergström saa kaikkea kunnostettavaksi laidasta laitaan, jopa Ikea-huonekaluja. Niissäkin on haasteensa, koska muovipintaan on tehtävä oikea käsittely ennen maalaamista. Verhoilupuolen töitä tehdään vaikka kuinka paljon uuteenkin.

Jos vanhan kalusteen osto kiinnostaisi, on ainakin Hassisella, kirpputorilla Nummenmäessä, niitä paljonkin. Huutokaupoissa ja kuolinpesissä toisinaan myös. Eivätkä vanhat huonekalut enää maksa juuri mitään: niiden hinnat ovat romahtaneet.

Bergström vinkkaa, että kannattaa nyt ostaa pois itselleen, kun hinta on halvempi kuin uudessa, tavara kestävämpää ja ekologisempaa. Toki todella vanhaa sitten pitää hieman kunnostaa, mutta kun kerran kunnostaa kunnolla, maksaa se käyttövuosissa itsensä takaisin.

– Kokopuisia ei paljoa ole, ei isoillakaan brändeillä tai Artekillakaan, pöydät ovat lastu- tai kennolevyä, tuolit taas taivutettua vaneria.

Bergström sanoo, että kullakin saa olla oma makunsa, mutta puhuu silti vanhan puolesta.

– On siinä valtavia eroja, paremman näköisiähän ne ovat, ja helpompi korjata. Itselläni kaikki on vanhaa, monelta eri vuosikymmeneltä. Ja vanhahan saa toki olla hieman kuluneen näköinen, kunhan se kestää käyttöä.

– Kyllä vanhassa on vain jotakin mukavampaa, kuin uudessa, yrittäjä toteaa jatkaen, että vanha ja uusihan sopivat silti mainiosti yhteen keskenään, eikä kaiken tarvitse olla vain vanhaa.

Jos itse tekee korjauksia vanhoihin huonekaluihin, kannattaa ensin kysyä neuvoa ammattilaiselta.

Minna Saarinen

Vanhat lelut ovat kunnostettuina hienoja sisustusesineitä. Vanhat lelut ovat kunnostettuina hienoja sisustusesineitä. Kuva: Minna Saarinen

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Fölin busseihin 5G:tä hyödyntävä WiFi

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on maanantaina tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden loppuun asti.

Kauden trendit tummia ja muhkeita

Habitare 2019 -messuilla trendit näkyvät selkeästi: skandinaavinen värimaailma saa väistyä. Nyt tummanvihreä, viininpunainen, ruskea ja tummansininen ovat trendivärejä. Kuosit voivat olla esimerkiksi plyysiä tai samettia, mutta myös villahuovat ja -kuosit ovat säilyttäneet paikkansa.

Hevoset aiheuttivat ketjukolarin Liedossa

Tampereen valtatiellä oli maanantaina aamulla Liedossa neljän auton ketjukolari. Autoissa oli seitsemän henkilöä, mutta kolari ei aiheuttanut vakavia loukkaantumisia.

Taagelta uusi single

Taage Laiho.

Muun muassa Kilven keulakuvana tunnettu Taage Laiho valmistelee soololevyään. Tulevan levyn materiaalia on pudoteltu pikku hiljaa parin viime vuoden aikana.

Tutkijat ehdottavat uutta palveluverkkoa ratkaisuksi sote-ongelmaan, lisää hoitajia ei tarvita

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on siirryttävä nykyisestä porrastetusta toimintamallista palveluverkkoajatteluun, vaativat emeritusprofessorit Erkki Vauramo ja Olli-Pekka Ryynänen KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusraportissa Sote – pyramidista palveluverkkoon. Ikääntyminen ja niukka tulevaisuus . Sote vaatii uudenlaisen tuotantorakenteen, toiminnan vaikuttavuuden hallinnan ja kestävän rahoituksen. Hallinnon muutos ei riitä.

Saksa dominoi agilityn MM-kilpailuja Turussa

 Miniluokan voittaja Saksan Tobias Wüst ja shetlanninlammaskoira Dörte.

Agilityn maailmanmestaruudet on ratkaistu torstaista sunnuntaihin kestäneissä kilpailuissa Turussa Gatorade Centerissä. Saksa vei kuudesta jaetusta mestaruudesta neljä, yksi meni Espanjaan ja yksi Venäjälle. Mitalisijat ratkaistiin jopa sadasosasekuntien eroilla.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.