Porvariston raunioilla – Kauppatorin kaivaukset saadaan päätökseen syksyn aikana

Arkeologian opiskelija Sanni Salomaa esittelee kaivamaltaan alueelta löytyneitä luita. Arkeologian opiskelija Sanni Salomaa esittelee kaivamaltaan alueelta löytyneitä luita. Kuva: Marianne Rovio

Kauppatorin maapintakerrosten alta paljastuu kerros kerrokselta 1600–1800-luvulla porvariston sekä käsityöläisten asuttama asuinalue. Vuoden 1827 Turun palon jälkeen kauppatori on alkanut muotoutua alueelle noin vuonna 1830. Kaivauksissa on löydetty kaksi kerrosta toripinta-alaa, joista viimeinen on 1900-luvun alkupuolelta. Nykyisen torin alueella on sijainnut arkeologi Kari Uotilan mukaan noin 20 asuintonttia pihapiireineen sekä ulkorakennuksineen.

– Jokaisessa asui noin 15–20 henkeä. Pihan muissa rakennuksissa asuivat usein rengit ja piiat tai muu palvelusväki. Useimmissa pihoissa oli myös yksi asuinrakennus vuokrattuna jollekin ulkopuoliselle perheelle. Lisäksi isäntäparilla oli lapsia siihen aikaan helposti puolitusinaa, ja elossa olevat vanhemmat asuivat samassa paikassa, Uotila kertoo.

Uotilan kertoo, että tonttien rajat noudattivat jo silloin tarkkaan määrättyjä asemakaavoituksia torilla sijainneella asuinalueella. Alueella elämä oli varakasta, mutta lapsikuolleisuus 1600–1800-luvuilla oli todella suurta. Uotilan mukaan myös käsityöläinen oli haluttu ja arvostettu ammatti.

– Lisäksi alueella asui joitakin virkamiehiä. Asumuksissa näkyy varakkuus muun muassa siinä, että niissä oli lasiset ikkunat, mikä oli vain rikkaampien etuoikeus 1600-1800 -luvuilla. Köyhempien ikkunat olivat nahanpalalla peitettyjä pienempiä luukkuja.

Asuinrakennusten ohella kauppatorin alueella oli myös niittyjä ja peltoa. Eerikinkadun edustalla oli myös pieni tori. Kaivausten myötä on löydetty tähän asti yli 20 000 löytöä, joiden tutkimiseen kuluu Uotilan mukaan vielä jopa kymmenen vuotta. Kaivaukset kauppatorilla päätyvät kuitenkin nyt syksyllä.

– Arvioisin, että löytöjä saadaan lähemmäksi 35 000 kappaletta yhteensä varmasti, Uotila sanoo.

Turun kauppatorin arkeologiset kaivaukset ovat mittaluokaltaan Suomen suurimmat ja niihin on budjetoitu noin 1, 6 miljoonaa. Samalla ne työllistävät useita arkeologian opiskelijoita. Kaivauksilla töissä oleva juuri valmistuva arkeologian opiskelija Sanni Salomaa kaivaa maakerroksia niin pitkälle kunnes enää puhdasta savea tulee vastaan. Sen jälkeen on rakennustyöntekijöiden vuoro aloittaa työnsä maaperässä.

– Kaivauksilla tulee vastaan todella paljon eläinten luita, lasin- tai ruukunpalasia. Lasinpalaset ovat hienoja löytöjä. Löysin juuri vähän aikaa sitten myös messinkisen koruketjun, mikä on yksi mieleenpainuvimmistani löydöistä, Salomaa kertoo.

Salomaan työmaalta on löytynyt myös puinen piharänni, jonka jäänteet ovat hyvin näkyvissä.

– Muuten tässä on jäljellä rakennusten kivijalat sekä puuarinat.

Marianne Rovio

Jazzduo kirkkokonserttikiertueella Varissuon kirkossa

Kimmo Gröhn.

Saksofonisti Kimmo Gröhnin ja pianisti Hannu Hiltulan musiikilliset polut kohtasivat keväällä. Kohtaamisen tuloksena muodostui kokoonpano Jazzduo Gröhn-Hiltula sekä mainio kirkkokonserttikokonaisuus, joka on kuultavissa Varissuon kirkossa sunnuntaina 29. syyskuuta kello 18.

Nuoret järjestävät pyörätempauksen

Turun ilmastoryhmä järjestää polkupyöräilytempauksen, jolla halutaan saada lisää huomiota luonnon monimuotoisuuden uhkaavalle hupenemiselle ja edistää sen nousemista julkiseen keskusteluun ilmastonmuutoksen rinnalle. Pyöräilymatka alkaa Turusta aamulla 26. syyskuuta ja huipentuu Helsinkiin Earth Strike -ilmastolakkopäivänä 27. syyskuuta.

Tietokirjaraati ruotii uutuuskirjoja Turun kirjamessuilla

 Niina Repo.

Perinteinen Tietokirjaraati arvioi Levyraadin hengessä viittä ajankohtaista tietokirjaa Turun kirjamessuilla lauantaina 5. lokakuuta. Kirjoja arvioivat TS Kirja -klubin tuottaja Jaakko Mikkola , kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Niina Repo , Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja viestintäkonsultti ja tietokirjailija Tuula Vainikainen . Raadin juontaa viestintäpäällikkö Anne Rutanen .

Uusi auto useimmin valkea

Valkoinen väri on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan uusissa autoissa 2000-luvun aikana. Valkoisten autojen osuus ensirekisteröidyistä autoista on jo lähes 30 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli vain reilu viisi prosenttia. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvotilastoista.

Höntsämuistot kerätään talteen

Oletko pelannut höntsäilymielessä esimerkiksi jalkapalloa tai jääkiekkoa? Nyt voit kertoa SKS:lle harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä. Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta.

Länsikeskuksen Citymarketin Alko uudistuu erikoismyymäläksi

Länsikeskuksen Alko uudistuu erikoismyymäläksi ja on remontin vuoksi kiinni 30.9.-10.10. Myymälä avataan uusittuna perjantaina 11. lokakuuta kello 9. Lähimmät Alkot palvelevat Manhattanilla (Pitkämäenkatu 4) ja Tampereentiellä (Vanha Tampereentie 108).

KIPSI-hanke tähtää Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämiseen peltojen kipsikäsittelyllä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hanke aloittaa toimenpiteet Saaristomeren tilan parantamiseksi. Maataloustuottajille tarjotaan mahdollisuutta kipsin levitykseen vuodesta 2020 alkaen. Kipsikäsittelyyn osallistuvat viljelijät ovat avainasemassa KIPSI-hankkeessa. Sen tarkoituksena on saada käsiteltyä kipsillä laajat peltoalueet Saaristomeren valuma-alueella.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastusyhtiön, yhteistyö Raksystems Oy:n kanssa päättyy

Sepänkatu 2:n kunnosta on käyty viime kuukausina kiivasta keskustelua.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöissä käyttämänsä yhtiön toiseen. Kaupunki lopettaa yhteistyön Raksystems Oy:n kanssa ja aloittaa Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy:n kanssa. Asiasta on ilmoitettu Raksystems Oy:lle.

Maksuton testipäivä yli 70-vuotiaille

Yli 70-vuotiaat turkulaiset toivotetaan tervetulleeksi perjantaina 4. lokakuuta kello 9.15–13 maksuttomaan testipäivään Kupittaan urheiluhalliin.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.