Tekstiilien kierrättäminen työllistää

Päivi Lintula (vas.) ja Heidi Raussi tarkistavat lajiteltua tekstiilijätettä. Päivi Lintula (vas.) ja Heidi Raussi tarkistavat lajiteltua tekstiilijätettä. Kuva: Marianne Rovio

Kanslerintien TST-Texvexin poistotekstimyymälässä lajitellaan poistotekstiilejä uusiokäyttöön. Tekstiilien kierrätyksen ohella paikka tarjoaa pitkäaikaistyöttömille mahdollisuuden työllistyä TE-toimiston kautta ja parhaillaan siellä on noin 40 töissä.

Paikan päällä voi tehdä erilaisia työtehtäviä, joita räätälöidään TE-toimiston asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden ja taitojen mukaisesti. Tekstiilien käsittelyssä on erilaisia työpisteitä kuten uusiotuotteiden ompelupisteitä, vetoketjun purkamista, nappien irrottamista tai vaatesilpun leikkaamista teolliseen käyttöön sekä erilaisten tekstiilien lajittelua.

– Turun kaupunki rahoittaa täysin tämän hankkeen, joten ehdoksi meille on annettu työllistää pitkäaikaistyöttömiä. Tänne voivat siis tulla kaikki sellaiset työnhakijat, joille on kertynyt vähintään 300 päivää työmarkkinatukipäiviä. Lisää mahtuu ja TE-toimistolta tai meiltä voi kysyä lisää asiasta, kertoo idean äiti ja TST-Texvexin vastaava ohjaaja Päivi Lintula.

– Tämä on todella hyvä matalankynnyksen paikka ottaa uudelleen kiinni päivärytmistä, jos on ollut kauan työttömänä. Suurin osa on täällä mukana palkkatuella ja osa on myös työkokeilussa. Työpisteillä ei ole suorituspaineita, ja täällä saa myös sosiaalista kanssakäymistä. Monen itsetunto paranee, kun pääsee pikku hiljaa työelämästä uudelleen kiinni ja saa päivärytmit kuntoon, kertoo ohjaaja Heidi Raussi.

Kierrätettyjä tekstiilejä kertyi viime vuoden aikana yhteensä 120 000 kiloa, joista noin 30–40 prosenttia oli vielä käyttökelpoisia. Käyttökelpoiset tekstiilit myydään kierrätysmyymälässä, mutta toiveena olisi, että TST-Texvexiin tulisi pelkästään poistotekstiilejä. Nyt kaikille avoimessa kierrätysmyymälässä myytävänä on kankaita, vaatteita sekä TST-Texvexin omia uusiotuotteita.

– Toiveena olisi, että meille kierrätykseen saapuisi vain poistotekstiilejä ja käyttökunnossa olevat vaatteet vietäisiin niille tarkoitettuihin omiin vaatekeräyksiin. Ja lisäksi tekstiiliä kierrättävien tulisi huomioida se, että ei laita mitään pilaantunutta tekstiiliä kierrätykseen. Kaikki öljyiset, likaiset, homehtuneet ja muuten vain pilaantuneet tekstiilit kuuluvat polttojätteen joukkoon. Jos tekstiilinkierrätyksen joukkoon laittaa esimerkiksi homehtuneen patjan, niin se pilaa koko erän, Lintula muistuttaa.

Tekstiileistä silputaan teollisuuden käyttöön materiaalia ja osasta tehdään uusiokäyttöön esimerkiksi tiskirättejä tai laudeliinoja. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy puolestaan vastaa siitä, minne kierrätettävä tekstiilijäte viedään uusiokäyttöön.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uusi Niro puhuu suomea

Kia esitteli syyskuun alussa uudistuneen Niro-hybridi-crossverin Suomessa syyskuussa. Auto on saanut uuden keulamaskin lisäksi uudet etu- ja takapuskurit, alumiinivanteet sekä näyttävät led-ajovalot eteen ja taakse. Sisällä uutta on koko kojelauta 7-tuumaista digitaalimittaristoa myöten.

Ylinopeus ei ole sallittua ohituksissakaan

Liikennesääntöjä noudatetaan pääasiassa hyvin, mutta joissain tilanteissa liikennesäännöt voivat tuntua jopa maalaisjärjen vastaisilta.

Raision kirjastossa nähdään uusi dokumenttielokuva Märketistä, laivojen hautausmaasta

Märketin majakka.

Suomen Majakkaseuran leffakiertue pysähtyy Raision Kirjastotalossa lauantaina 28. syyskuuta kello 14. Martinsalissa katsotaan kaksi filmiä, Tulitornit ja Haaksirikkojen Märket , joka on aivan uusi elokuva Märketin majakasta.

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Fölin busseihin 5G:tä hyödyntävä WiFi

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on maanantaina tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden loppuun asti.

Kauden trendit tummia ja muhkeita

Habitare 2019 -messuilla trendit näkyvät selkeästi: skandinaavinen värimaailma saa väistyä. Nyt tummanvihreä, viininpunainen, ruskea ja tummansininen ovat trendivärejä. Kuosit voivat olla esimerkiksi plyysiä tai samettia, mutta myös villahuovat ja -kuosit ovat säilyttäneet paikkansa.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.