Mauri Kososen kankaana on kivi ja betoni

Mauri Kososen Härkämäen lämpökeskuksen seinään tekemällä maalauksella on pituutta 25 metriä ja korkeutta 3,5 metriä. Mauri Kososen Härkämäen lämpökeskuksen seinään tekemällä maalauksella on pituutta 25 metriä ja korkeutta 3,5 metriä. Kuva: Kurt Hedborg

Muraali ei sanana välttämättä kerro mitään maallikolle, mutta kun yhdistää ympäristötaiteen ja seinämaalauksen, niin aletaan päästä kartalle. Kuvataitelija Mauri Kosonen tekee seinämaalauksia, kuten esimerkiksi Härkämäen aurinkovoimalan seinää koristava Aurinkotuulen viemää -taideteos. Teoksen tulee Kososen mukaan palvella ohikulkevia ihmisiä.

Taideteokseen hän on kuvannut aurinkotuulta, revontuli-ilmiön syntyä, sekä avaruusmaisemaa galakseineen. Teoksen pintaan on pimeällä heijastettu revontulien videokuvaa, muuntaen teoksen kolmiulotteiseksi.

Muraalitaiteen nykytilanteen suomalaisittain Kosonen näkee hyvänä, sillä muraaleja on tehty ympäri maata.

– En tiedä eletäänkö nyt jo muraalien huippusuosion jälkeistä aikaa, jossa ihmiset ovat alkaneet miettiä niiden haittapuolia. Tavallaan ihmiset pakotetaan katsomaan muraaliaan talonsa seinällä. Tässä taiteessa pitää huomioida, että se antaa jokaiselle katsojalle jotain sisältöä, kertoo Kosonen.

Kosonen lukee itsensä perinteisen kuvataiteen tekijäksi.

– Ensin käyn kuvaamassa kohteen, tutustun siihen paikkaan. Tämän jälkeen alan miettiä kohteeseen sopivaa ideaa. Idean saatuani alan työstämään piirrosta siitä. Härkämäen teoksessa opiskelin muun muassa avaruutta ja galakseja, miten aurinkotuuli toimii tieteellisesti. Muunsin sen kuvaksi.

– Käytän muraaliteoksissani ihan normaaleja julkisivumaaleja siveltimellä ja jatkovarrella maalaten. Härkämäen maalauksen peltikattomaaleja sävytin käsin. Maalasin monina kerroksina, josta se kolmiulotteisuuden vaikutelma syntyi.

Muraalitaideteoksen tekemiseen käytettyä aikaa ei Kosonen pysty laskemaan yksiselitteisesti. Kyse on suunnittelun ja erilaisten mittasuhteiden välisestä vuoropuhelusta, lupabyrokratiaa unohtamatta.

– Vuonna 2015 oli Energiateollisuus ry:n ideakilpailu, jonka voitin. Turku Energia haki kaasukellonsa kaasupalloon teosta, johon sitten tein Window of the Sun -taideteoksen. Projisoin Nasan tuottamaa aurinkokuvaa yksitoista metriä korkean kaasupallon pintaan. Tein pallolle tulipyrstön punaisesta hakkeesta. Tätä kautta päädyin muraaleihin. Samana kesänä tein myös Vuorenneito-muraalin ja ympäristötaideteoksen Luolavuorentielle, muistelee Kosonen.

– Seuraavana kesänä tein kaasupallolle toisen Elements-nimisen videoteoksen sekä kolmiulotteisen muraaliteoksen nimeltä Vuorenpeikon temppeli Naantalintien varteen.

Kosonen näkee muraalitaiteen tulevaisuuden Suomessa laajemmin kuin vain taidesuuntauksen sisällä, enemmänkin laajemman suuntautumisen julkiseen taiteeseen.

Kurt Hedborg

Turku Energian Metsäaron pumppaamon suuta vartioi temppelillään uinuva vuorenpeikko. Turku Energian Metsäaron pumppaamon suuta vartioi temppelillään uinuva vuorenpeikko. Kuva: Jane Iltanen

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Fölin busseihin 5G:tä hyödyntävä WiFi

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on maanantaina tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden loppuun asti.

Kauden trendit tummia ja muhkeita

Habitare 2019 -messuilla trendit näkyvät selkeästi: skandinaavinen värimaailma saa väistyä. Nyt tummanvihreä, viininpunainen, ruskea ja tummansininen ovat trendivärejä. Kuosit voivat olla esimerkiksi plyysiä tai samettia, mutta myös villahuovat ja -kuosit ovat säilyttäneet paikkansa.

Hevoset aiheuttivat ketjukolarin Liedossa

Tampereen valtatiellä oli maanantaina aamulla Liedossa neljän auton ketjukolari. Autoissa oli seitsemän henkilöä, mutta kolari ei aiheuttanut vakavia loukkaantumisia.

Taagelta uusi single

Taage Laiho.

Muun muassa Kilven keulakuvana tunnettu Taage Laiho valmistelee soololevyään. Tulevan levyn materiaalia on pudoteltu pikku hiljaa parin viime vuoden aikana.

Tutkijat ehdottavat uutta palveluverkkoa ratkaisuksi sote-ongelmaan, lisää hoitajia ei tarvita

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on siirryttävä nykyisestä porrastetusta toimintamallista palveluverkkoajatteluun, vaativat emeritusprofessorit Erkki Vauramo ja Olli-Pekka Ryynänen KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusraportissa Sote – pyramidista palveluverkkoon. Ikääntyminen ja niukka tulevaisuus . Sote vaatii uudenlaisen tuotantorakenteen, toiminnan vaikuttavuuden hallinnan ja kestävän rahoituksen. Hallinnon muutos ei riitä.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.