Seilin kuoppa kertoo historiasta – ja ilmastonmuutoksesta

Arkeologisten kaivausten vastaava Janne Rantanen kertoo kaivannosta nousseista käyttöesineistä kuten tuluksesta tehdystä neulasta, jossa on teroitettu kärki.  Arkeologisten kaivausten vastaava Janne Rantanen kertoo kaivannosta nousseista käyttöesineistä kuten tuluksesta tehdystä neulasta, jossa on teroitettu kärki. Kuva: Kurt Hedborg

Seilin Saarelle on mahdollista kulkea Nauvon satamasta matkustaja-autolautta m/s Östernillä 7 kilometriä pitkää saaristoreittiä. Autolautan kahvila sijaitsee kolmannessa kerroksessa ja on noin puolillaan arkeologeja, yliopistoihmisiä ja median edustajia. On sateinen ja varsin kolea heinäkuinen tiistai.

Sairaalasaareksi Seilin saari päätyi, kun Ruotsin kuningas Kustaa II Adolf julkaisi vuonna 1619 käskykirjeen uuden leprasairaalan perustamiseksi.

Seilin saaren satamalaiturilta viettää kiemurteleva hiekkatie kohti saaren keskiosia ja sen historiallisia paikkoja. Hiekkatien alkupäässä Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön professori Ilari Sääksjärvi vastaanottaa kohteliaasti median edustajat.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö tutkii Seilin saarella muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Tutkijakaarti on muutenkin leveä, sillä se on Turun yliopiston eri tiedekunnista, tutkien saaren ihmisen toimintaa ja kulttuurikerrostumia, sekä erilaisia kasvi- ja eläinperäisiä levinneisyyksiä, joiden kautta voidaan valottaa luonnon monimuotoisuuden kriisin olemusta.

Luonnon monimuotoisuus tulee pian konkreettisesti esille. Tien varrella eteemme sattuu harjaetanoihin kuuluva ukkoetana, jonka Sääksjärvi empaattisesti siirtää pientä oksaa hyödyntäen tietä reunustavaan ruohikkoon.

Sääksjärvi kertoo matkan kuluessa muun muassa saaren viinanpolttohistoriasta. Kesken tarinoinnin tienvarren peltomaitikka saa professorin innostumaan ja kertomaan tämän yhden harvinaisimman lajikkeen taustaa. Peltomaitikka on yksivuotinen ja puoliloisena elävä vieraslaji. Laji on siirtynyt viljakuormien mukana Keski- ja Etelä-Euroopasta Seilin saarelle. Se on myös rauhoitettu.

Päivän ensimmäisellä kaivauksella, entisen sairaalaan takana, keskellä korkeata heinikkoa olevaa kuoppaa esitellään median edustajille. Arkeologi Mia Lempiäisen mukaan kuopan seinämistä otetaan muun muassa siitepölynäytteitä jatkotutkimuksiin. Määrättyjen näytteiden ottaminen on tärkeää, ja pitää varoa, että maakerrokset eivät mene sekaisin, eli eivät kontaminoidu. Näytteistä nähdään, mitä Seilin saarella on mahdollisesti kasvanut luonnonvaraisesti tai hyötykasveina ja mitä on voitu viljellä.

Fogdebyn kyläntontin kaivauksilla Seilin saaren arkeologisten kaivausten vastaava Janne Rantanen kertoo kaivannosta nousseesta rakennusjätteestä. Kaivauksella haetaan selitystä ihmisen toiminnan historiasta saarella.

– Rakennusjätteistä täältä on noussut tiiltä, eläintenluuainesta on noussut todella paljon, kyseinen kerros on ollut 40 senttimetriä paksu. Löytöaineiston perusteella eläinluuaines on muodostunut 1600- ja 1700-luvuilla.

Paikalta on jo löytynyt orgaanisista aineista tehtyjä käyttöesineitä kuten tuluksesta tehty neula, jossa on teroitettu kärki, 1600- ja 1700-luvun aikaiset fajanssi-astioiden palaset ja liitupiipun fragmentteja 1700-luvulta.

Kurt Hedborg

Uusi Niro puhuu suomea

Kia esitteli syyskuun alussa uudistuneen Niro-hybridi-crossverin Suomessa syyskuussa. Auto on saanut uuden keulamaskin lisäksi uudet etu- ja takapuskurit, alumiinivanteet sekä näyttävät led-ajovalot eteen ja taakse. Sisällä uutta on koko kojelauta 7-tuumaista digitaalimittaristoa myöten.

Ylinopeus ei ole sallittua ohituksissakaan

Liikennesääntöjä noudatetaan pääasiassa hyvin, mutta joissain tilanteissa liikennesäännöt voivat tuntua jopa maalaisjärjen vastaisilta.

Raision kirjastossa nähdään uusi dokumenttielokuva Märketistä, laivojen hautausmaasta

Märketin majakka.

Suomen Majakkaseuran leffakiertue pysähtyy Raision Kirjastotalossa lauantaina 28. syyskuuta kello 14. Martinsalissa katsotaan kaksi filmiä, Tulitornit ja Haaksirikkojen Märket , joka on aivan uusi elokuva Märketin majakasta.

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Fölin busseihin 5G:tä hyödyntävä WiFi

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on maanantaina tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden loppuun asti.

Kauden trendit tummia ja muhkeita

Habitare 2019 -messuilla trendit näkyvät selkeästi: skandinaavinen värimaailma saa väistyä. Nyt tummanvihreä, viininpunainen, ruskea ja tummansininen ovat trendivärejä. Kuosit voivat olla esimerkiksi plyysiä tai samettia, mutta myös villahuovat ja -kuosit ovat säilyttäneet paikkansa.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.