Satavuotias Paattisten Suojakoti tarjoaa kodin murtuneille mielille

Mielenterveyskuntoutujien Suojakodin johtajan Satu Pajumäen (oik.) mukaan heidän palvelutalonsa periaate on mahdollisimman kodinomainen toiminta luonnon lähellä. Kuvassa lähihoitaja Virve Hannula. Mielenterveyskuntoutujien Suojakodin johtajan Satu Pajumäen (oik.) mukaan heidän palvelutalonsa periaate on mahdollisimman kodinomainen toiminta luonnon lähellä. Kuvassa lähihoitaja Virve Hannula. Kuva: Kurt Hedborg

Mielenterveyskuntoutujien Suojakoti sijaitsee luonnonkauniilla alueella Paattisissa, keskellä metsää yli kaksikymmentä kilometriä pohjoiseen Turun keskustasta. Palvelutaloa ylläpitää Kristillinen Suojakoti-säätiö. Suojakodilla on pitkä historia, ulottuen vuoteen 1910 saakka. Vuonna 1976 Suojakoti muutettiin lasten orpokodista vanhojen ja sairaiden naisten kodiksi, sillä lasten asema yhteiskunnassa oli parantunut.

Suojakodin johtajan Satu Pajumäen mukaan heidän palvelutalonsa periaate on mahdollisimman kodinomainen toiminta luonnon lähellä. Alue on miellyttävä ympäristö sen asukkaille ja ympäristö itsessään tuo heille virikettä. Asukkaat saavat ulkoilla vapaasti.

– Arvoina meillä on oikeudenmukaisuus, tasavertaisuus, turvallisuus ja yksilöllisyys. Se, missä koen itse meidän onnistuneen hyvin, on yksilöllisyyden huomioiminen. Meillä asukkaat saavat olla sellaisia kuin ovat, muistuttaa Pajumäki.

Suojakodilla on muun muassa Turun kaupungin kanssa sopimuksia mielenterveyskuntoutujien asumispalveluista.

– Asukkaat tulevat sosiaalityöntekijän sijoittamina ja he ovat usein pitkään sairastaneet. Heitä on yritetty kotiuttaa, mutta he eivät pärjää kotona ja kun sairaala ei voi olla koti, niin suojakoti on se välimuoto heille, kertoo Pajumäki.

Kysymykseen mielenterveyskuntoutujien mahdollisesta paluusta yhteiskuntaa itsenäiseen elämään tulee ristiriitainen vaikutelma. Pajumäki näkee, että heidän potilaansa ovat jatkuvasti yhteiskuntakelpoisia, joten heillä on mahdollisuus niin halutessaan palata normiyhteiskuntaan.

– Sairaushan on läsnä heillä koko elämänsä ja he ovat kroonisesti sairaita. Määrätynlainen varjo heillä on jatkuvasti mukanaan, mutta heillä on mahdollisuus täällä mahdollisimman normaaliin elämään.

– Asukkaamme ovat pitkäaikaissairaita, he ovat myös ikääntyneempiä ja ovat aivan loppuun asti täällä. He ovat yksilöllisiä sairautensa kanssa ja jotkin potilaat ovat täällä kauan. Vanhin potilas on ollut täällä jo 30 vuotta. Toki he voivat vaihtaa johonkin toiseen hoitokotiin tai mennä omaan kotiinsa asumaan, mutta se on harvinaista.

Lähihoitaja Virve Hannula kertoo, että hänen työnsä Suojakodissa on moninaista, muun muassa perushoitoa ja lääkehoitoa.

– Meillä on mahdollisuus tehdä työstämme oman näköistä. Täällä on aika vapaat kädet, jos esimerkiksi haluaa leipoa asukkaiden kanssa. Lähihoitajalla voi olla jokin muukin vahvuus mitä tykkää tehdä asukkaiden kanssa. Tähän kuuluu paljon ohjaamista. Asukkaamme pitävät kotitöistä, niissä olen sitten mukana, kuten huoneitten laittamista ja yhdessä siivoamista.

Hannula ei koe työtään raskaaksi.

– Jos kouluttautuu lähihoitajaksi, niin varmaan siinä on jo syytä tiedostaa, että työ voi joskus olla raskasta. Mielenterveyspuolella tämä voi olla henkisesti joskus raskasta. Asukkaat ovat hyvin sairaita, joten heidän kanssaan tulee olla hyvin pitkäjänteinen. Henkilökuntamme tulee hyväksyä sairaus ja olla heidän tukenaan.

Kurt Hedborg

Nuoret järjestävät pyörätempauksen

Turun ilmastoryhmä järjestää polkupyöräilytempauksen, jolla halutaan saada lisää huomiota luonnon monimuotoisuuden uhkaavalle hupenemiselle ja edistää sen nousemista julkiseen keskusteluun ilmastonmuutoksen rinnalle. Pyöräilymatka alkaa Turusta aamulla 26. syyskuuta ja huipentuu Helsinkiin Earth Strike -ilmastolakkopäivänä 27. syyskuuta.

Tietokirjaraati ruotii uutuuskirjoja Turun kirjamessuilla

 Niina Repo.

Perinteinen Tietokirjaraati arvioi Levyraadin hengessä viittä ajankohtaista tietokirjaa Turun kirjamessuilla lauantaina 5. lokakuuta. Kirjoja arvioivat TS Kirja -klubin tuottaja Jaakko Mikkola , kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Niina Repo , Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja viestintäkonsultti ja tietokirjailija Tuula Vainikainen . Raadin juontaa viestintäpäällikkö Anne Rutanen .

Uusi auto useimmin valkea

Valkoinen väri on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan uusissa autoissa 2000-luvun aikana. Valkoisten autojen osuus ensirekisteröidyistä autoista on jo lähes 30 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli vain reilu viisi prosenttia. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvotilastoista.

Höntsämuistot kerätään talteen

Oletko pelannut höntsäilymielessä esimerkiksi jalkapalloa tai jääkiekkoa? Nyt voit kertoa SKS:lle harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä. Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta.

Länsikeskuksen Citymarketin Alko uudistuu erikoismyymäläksi

Länsikeskuksen Alko uudistuu erikoismyymäläksi ja on remontin vuoksi kiinni 30.9.-10.10. Myymälä avataan uusittuna perjantaina 11. lokakuuta kello 9. Lähimmät Alkot palvelevat Manhattanilla (Pitkämäenkatu 4) ja Tampereentiellä (Vanha Tampereentie 108).

KIPSI-hanke tähtää Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämiseen peltojen kipsikäsittelyllä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hanke aloittaa toimenpiteet Saaristomeren tilan parantamiseksi. Maataloustuottajille tarjotaan mahdollisuutta kipsin levitykseen vuodesta 2020 alkaen. Kipsikäsittelyyn osallistuvat viljelijät ovat avainasemassa KIPSI-hankkeessa. Sen tarkoituksena on saada käsiteltyä kipsillä laajat peltoalueet Saaristomeren valuma-alueella.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastusyhtiön, yhteistyö Raksystems Oy:n kanssa päättyy

Sepänkatu 2:n kunnosta on käyty viime kuukausina kiivasta keskustelua.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöissä käyttämänsä yhtiön toiseen. Kaupunki lopettaa yhteistyön Raksystems Oy:n kanssa ja aloittaa Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy:n kanssa. Asiasta on ilmoitettu Raksystems Oy:lle.

Maksuton testipäivä yli 70-vuotiaille

Yli 70-vuotiaat turkulaiset toivotetaan tervetulleeksi perjantaina 4. lokakuuta kello 9.15–13 maksuttomaan testipäivään Kupittaan urheiluhalliin.

SparkUpissa Turku Toastmasters -puhekilpailu

SparkUpissa järjestetään Turku Toastmasters -puhekilpailu 28. syyskuuta kello 14 alkaen.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.