Jopa sata vuotta vanha putkisto voi olla hyväkuntoinen

Kuva: Mikael Rydenfelt

Turun Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Irina Nordmanin mukaan Turun vesijohtojen kunto vaihtelee tyydyttävästä erinomaiseen.

– Haemme koko ajan tutkimustietoa vesijohtoverkostojen kunnosta, ja teemme usean vuoden saneeraussuunnitelman. Lähiöt ovat nyt saavuttamassa korjausiän, joten seuraavan kymmenen vuoden aikana saneeraamme lähiöissä vesijohto- sekä viemäriverkostoa. Kun vaihdamme putket ja maa revitään auki, niin tarkoitus on korjata kaikki samaan aikaan, Nordman kertoo.

Viat korjataan ja se tehdään heti, vaikka vain pieni pätkä kerrallaan. Lisäksi tarkoitus on korjauttaa hulevesiverkosto tai rakentaa sitä alueille, mistä se puuttuu ja kaduilla on ainoastaan sekaviemäri, mutta sen korjausta meidän tulee suunnitella yhdessä Turun kaupungin kanssa, koska se on kaupungin omistuksessa.

Katuremonttien aikana myös putkistot uusitaan tavallisesti samaan aikaan. Nordmanin mukaan kaikkea vanhaa verkostoa ei kuitenkaan kannata uusia.

– Joukossa on paljon hyvälaatuista putkistoa, eikä sitä kannata vaihtaa. Ikä ei tee putkista huonoa, vaikka ihmisillä on usein sellainen käsitys. Itse asiassa 1900-luvun alussa rakennetut putket ovat todella hyvälaatuisia. Huonolaatuisimpia putkia ovat 60–70-luvulla rakennetut putket. Myös sodan jälkeen oli laitettu meidän maaperään sopimatonta putkea, joka muuttui maaperässä huonoksi. Se on jo kaikki saneerattu pois. 90-luvulta asti taas on rakennettu hyvälaatuisia putkia.

Nordman kertoo Turun vesijohtojen laskuttoman veden osuuden olevan pysyvästi alle 20 prosenttia ja hukkaveden siitä noin 15 prosenttia. Turun Vesihuolto Oy investoi putkien korjauksiin vuosittain keskimäärin 7–9 miljoonaa euroa.

– Olemme lisänneet pikkuhiljaa saneerausbudjettia, ja nyt ollaan huomattavasti paremmassa tilanteessa kuin 20 vuotta sitten. Laskuttoman veden määrä on pienentynyt. Myös putkirikkojen määrä on vähentynyt huomattavasti tällä investointitasolla. Nyt niitä on vuodessa noin 50, kun ennen niitä tapahtui vuosittain yli sata. Korjauksien myötä myös viemäriverkostojen ylivuodot sekä huleveden määrä verkostoissa ovat vähentyneet.

Nordmanin mukaan Turussa ei ole erityistä aluetta, missä olisi ongelmia putkiston suhteen.

– Mittaamme jatkuvasti löytyykö piilovuotoja. Ongelmana voi olla nuppineulankokoinen reikä, ja etsimme jatkuvasti mahdollisia vuotoja, jotka sitten löydettäessä heti korjataan.

Nordman muistuttaa lisäksi omakotitalojen omistajia korjaamaan talon tonttijohdot, jos ne on rakennettu ennen 80-lukua.

– Silloin kannattaa suunnitella saneerausta, koska 50-vuotias tonttijohto on ehdottomasti korjausiässä. Taloa remontoidessa ei tulisi muutenkaan unohtaa niitä putkia. Eli jo ostaessa kannattaa selvittää minkä ikäiset putket talossa on ja koska niitä on viimeksi uusittu. Pihaa ei kannata alkaa laittamaan, jos tiedossa on putkiremonttia, koska silloin kaikki menee uusiksi.

Marianne Rovio

Nuoret järjestävät pyörätempauksen

Turun ilmastoryhmä järjestää polkupyöräilytempauksen, jolla halutaan saada lisää huomiota luonnon monimuotoisuuden uhkaavalle hupenemiselle ja edistää sen nousemista julkiseen keskusteluun ilmastonmuutoksen rinnalle. Pyöräilymatka alkaa Turusta aamulla 26. syyskuuta ja huipentuu Helsinkiin Earth Strike -ilmastolakkopäivänä 27. syyskuuta.

Tietokirjaraati ruotii uutuuskirjoja Turun kirjamessuilla

 Niina Repo.

Perinteinen Tietokirjaraati arvioi Levyraadin hengessä viittä ajankohtaista tietokirjaa Turun kirjamessuilla lauantaina 5. lokakuuta. Kirjoja arvioivat TS Kirja -klubin tuottaja Jaakko Mikkola , kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Niina Repo , Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja viestintäkonsultti ja tietokirjailija Tuula Vainikainen . Raadin juontaa viestintäpäällikkö Anne Rutanen .

Uusi auto useimmin valkea

Valkoinen väri on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan uusissa autoissa 2000-luvun aikana. Valkoisten autojen osuus ensirekisteröidyistä autoista on jo lähes 30 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli vain reilu viisi prosenttia. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvotilastoista.

Höntsämuistot kerätään talteen

Oletko pelannut höntsäilymielessä esimerkiksi jalkapalloa tai jääkiekkoa? Nyt voit kertoa SKS:lle harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä. Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta.

Länsikeskuksen Citymarketin Alko uudistuu erikoismyymäläksi

Länsikeskuksen Alko uudistuu erikoismyymäläksi ja on remontin vuoksi kiinni 30.9.-10.10. Myymälä avataan uusittuna perjantaina 11. lokakuuta kello 9. Lähimmät Alkot palvelevat Manhattanilla (Pitkämäenkatu 4) ja Tampereentiellä (Vanha Tampereentie 108).

KIPSI-hanke tähtää Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämiseen peltojen kipsikäsittelyllä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hanke aloittaa toimenpiteet Saaristomeren tilan parantamiseksi. Maataloustuottajille tarjotaan mahdollisuutta kipsin levitykseen vuodesta 2020 alkaen. Kipsikäsittelyyn osallistuvat viljelijät ovat avainasemassa KIPSI-hankkeessa. Sen tarkoituksena on saada käsiteltyä kipsillä laajat peltoalueet Saaristomeren valuma-alueella.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastusyhtiön, yhteistyö Raksystems Oy:n kanssa päättyy

Sepänkatu 2:n kunnosta on käyty viime kuukausina kiivasta keskustelua.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöissä käyttämänsä yhtiön toiseen. Kaupunki lopettaa yhteistyön Raksystems Oy:n kanssa ja aloittaa Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy:n kanssa. Asiasta on ilmoitettu Raksystems Oy:lle.

Maksuton testipäivä yli 70-vuotiaille

Yli 70-vuotiaat turkulaiset toivotetaan tervetulleeksi perjantaina 4. lokakuuta kello 9.15–13 maksuttomaan testipäivään Kupittaan urheiluhalliin.

SparkUpissa Turku Toastmasters -puhekilpailu

SparkUpissa järjestetään Turku Toastmasters -puhekilpailu 28. syyskuuta kello 14 alkaen.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.