Yläkerta on tulipalossa suoranainen surmanloukku

Yläkerrasta voi olla tulipalossa hankala pelastautua - ja pelastaa. Yläkerrasta voi olla tulipalossa hankala pelastautua - ja pelastaa. Kuva: Pixabay

Yläkerrasta saattaa muodostua tulipalossa herkästi loukku, joka voi estää asukkaiden poistumisen sekä hidastaa pelastajien työtä. Todellinen umpiperä yläkerrasta voi tulla, jos asuinrakennus tehdään rakennusmääräysten salliman minimin mukaan eikä yläkerran turvallisuuteen erikseen panosteta.

Rakennusmääräykset eivät esimerkiksi vaadi yläkerran varatielle ehdottomana tikkaita, ellei ikkunan tai parvekkeen alareunasta ole maahan yli kolmen ja puolen metrin pudotusta. Yläkerran turvallisuutta voi kuitenkin parantaa hyvällä varautumisella.

– Jos tulipalon mahdollisuutta ei oteta huomioon etukäteen, on todennäköisyys tulipalosta selviytymiseen yläkerrassa heikompi kuin maan tasossa, sanoo vanhempi opettaja Jani Jämsä Pelastusopistosta.

Hyvään varautumiseen kuuluu ennen kaikkea riittävä määrä oikein sijoitettuja palovaroittimia. Varoittimet kannattaa kytkeä sarjaan, jolloin kaikki alkavat hälyttää, kun yksi haistaa savun. Uusissa asuinrakennuksissa palovaroittimet pitää joka tapauksessa kytkeä verkkovirtaan, jolloin ne on pienellä lisäkustannuksella helppo kytkeä myös toimimaan yhdessä. Vanhempiin taloihin on saatavilla esimerkiksi langattomasti keskenään sarjaan kytkettäviä palovaroittimia.

Määräykset edellyttävät vähintään yhtä palovaroitinta jokaiseen kerrokseen ja lisäksi kerroksittain vähintään yhtä varoitinta alkavaa 60 neliötä kohden. Jämsän omasta kodista palovaroittimia löytyy 12 kappaletta.

– Varoittimia pitää olla paitsi tarpeeksi, myös oikeissa paikoissa. Itselläni on sellaiset myös varastossa ja kattilahuoneessa. Sijoittelussa pitäisikin miettiä sitä, mistä palo voi alkaa.

Yläkerran turvallisuutta voi parantaa myös miettimällä, kuka sinne sijoitetaan. Kolmen sukupolven talouksissa vanhimman polven paras nukkumapaikka ei ole yläkerrassa. Senioreiden pelastautumista yläkerrasta voivat vaikeuttaa ainakin liikkumisen hankaluus, apulaitteiden tarve ja mahdollinen uni- tai nukahtamislääkkeiden käyttö.

– ikäihmiset tulisi sijoittaa mielellään alakertaan, paikkaan, josta on mahdollisimman suora ja nopea tie ulos. Perheen pienimpien kanssa on sama juttu. Vanhempien nukkumapaikan tulisi myös olla heitä lähellä, alle kouluikäiset tarvitsevat aina apua hätäpoistumiseen.

Jos asukkaita jää loukkuun yläkertaan, saattaa apua joutua odottamaan hieman pidempään. Savusukeltajat yleensä varmistavat aina ensin tilanteen alakerrassa ja tekevät tiedusteluetsinnän siellä mahdollisesti olevien henkilöiden varalta. Vasta tämän jälkeen edetään yläkertaan. Toki jos on tiedossa, että mahdolliset pelastettavat ovat yläkerrassa, sinne pyritään etenemään mahdollisimman nopeasti.

Jarno Keskinen

Nuoret järjestävät pyörätempauksen

Turun ilmastoryhmä järjestää polkupyöräilytempauksen, jolla halutaan saada lisää huomiota luonnon monimuotoisuuden uhkaavalle hupenemiselle ja edistää sen nousemista julkiseen keskusteluun ilmastonmuutoksen rinnalle. Pyöräilymatka alkaa Turusta aamulla 26. syyskuuta ja huipentuu Helsinkiin Earth Strike -ilmastolakkopäivänä 27. syyskuuta.

Tietokirjaraati ruotii uutuuskirjoja Turun kirjamessuilla

 Niina Repo.

Perinteinen Tietokirjaraati arvioi Levyraadin hengessä viittä ajankohtaista tietokirjaa Turun kirjamessuilla lauantaina 5. lokakuuta. Kirjoja arvioivat TS Kirja -klubin tuottaja Jaakko Mikkola , kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Niina Repo , Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja viestintäkonsultti ja tietokirjailija Tuula Vainikainen . Raadin juontaa viestintäpäällikkö Anne Rutanen .

Uusi auto useimmin valkea

Valkoinen väri on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan uusissa autoissa 2000-luvun aikana. Valkoisten autojen osuus ensirekisteröidyistä autoista on jo lähes 30 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli vain reilu viisi prosenttia. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvotilastoista.

Höntsämuistot kerätään talteen

Oletko pelannut höntsäilymielessä esimerkiksi jalkapalloa tai jääkiekkoa? Nyt voit kertoa SKS:lle harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä. Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta.

Länsikeskuksen Citymarketin Alko uudistuu erikoismyymäläksi

Länsikeskuksen Alko uudistuu erikoismyymäläksi ja on remontin vuoksi kiinni 30.9.-10.10. Myymälä avataan uusittuna perjantaina 11. lokakuuta kello 9. Lähimmät Alkot palvelevat Manhattanilla (Pitkämäenkatu 4) ja Tampereentiellä (Vanha Tampereentie 108).

KIPSI-hanke tähtää Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämiseen peltojen kipsikäsittelyllä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hanke aloittaa toimenpiteet Saaristomeren tilan parantamiseksi. Maataloustuottajille tarjotaan mahdollisuutta kipsin levitykseen vuodesta 2020 alkaen. Kipsikäsittelyyn osallistuvat viljelijät ovat avainasemassa KIPSI-hankkeessa. Sen tarkoituksena on saada käsiteltyä kipsillä laajat peltoalueet Saaristomeren valuma-alueella.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastusyhtiön, yhteistyö Raksystems Oy:n kanssa päättyy

Sepänkatu 2:n kunnosta on käyty viime kuukausina kiivasta keskustelua.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöissä käyttämänsä yhtiön toiseen. Kaupunki lopettaa yhteistyön Raksystems Oy:n kanssa ja aloittaa Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy:n kanssa. Asiasta on ilmoitettu Raksystems Oy:lle.

Maksuton testipäivä yli 70-vuotiaille

Yli 70-vuotiaat turkulaiset toivotetaan tervetulleeksi perjantaina 4. lokakuuta kello 9.15–13 maksuttomaan testipäivään Kupittaan urheiluhalliin.

SparkUpissa Turku Toastmasters -puhekilpailu

SparkUpissa järjestetään Turku Toastmasters -puhekilpailu 28. syyskuuta kello 14 alkaen.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.