Nostalginen Turku: Kirjakauppaa Linnankadulla tsaarinajoista asti

Kansallinen kirjakauppa heinäkuussa 1975. Liikkeen julkisivu on kokenut 120 vuodessa vain vähäisiä muutoksia. Kansallinen kirjakauppa heinäkuussa 1975. Liikkeen julkisivu on kokenut 120 vuodessa vain vähäisiä muutoksia. Kuva: Jorma Puusa

Todella perinteinen turkulaisyritys, Turun Kansallinen Kirjakauppa, perustettiin vuonna 1899 alun perin vahvan kansallishurmoksen pohjalta. Jo perustavan kokouksen pöytäkirjassa todettiin, että Turkuun pitää saada kirjakauppayhtiö, joka levittää kirjallisuutta myös kansan syviin riveihin. Aloitteen varsinainen isä oli tuolloin kansakoulunopettaja Juho Nikko. Tämän ajatuksen osti pian melkoinen joukko opettajia, virkamiehiä ja myös maanviljelijöitä. Innostus oli sen verran suurta, että osakkeita meni kaupaksi parissa kuukaudessa noin 600 kappaletta.

Yhtiön perustamisen aikoihin ei myyty kuitenkaan ihan mitä tahansa julkaisuja. Suuriruhtinaskunnan painoylihallitus vahti tiukasti kaikkea kirjallista materiaalia. Turun Kansallisen Kirjakaupan kirja- ja koulutarpeita koskeva liikelupa ja surullisen kuuluisa helmikuun manifesti sattuivat osumaan samalle kuukaudelle vuonna 1899. Manifestihan kavensi suomalaisten oikeuksia.

Turun Kansallinen Kirjakauppa luovi kuitenkin hienosti alkuun sen ajan haastavassa ilmapiirissä. Linnankadun liike avasi ovensa 1.6.1899 ja siinä paikassa se on edelleen.

Liikkeen johtaja sai kaksi apulaista, joista toinen oli vasta 14-vuotias Yrjö Korte. Oppipojasta ja apulaisesta kasvoi kuitenkin liikkeen uusi johtaja heti 21 vuotta täytettyään. Siitä sai alkunsa ihan uskomaton ura. Kauppaneuvos Korte palveli ja johti yritystä huimat 80 vuotta.

1900-luvun alkuvuosien tapahtumarikkaat käänteet johtivat vihdoin itsenäisyyteen ja Turun Kansallinen Kirjakauppa oli noussut Suomen suurimpien kirjakauppojen joukkoon. Yhtiö oli ostanut koko Linnankadun talon kunnallisneuvos G. A. Petreliuksen perikunnalta jo vuonna 1912.

Kustannusyhtiö Otavan toimitusjohtaja Alvar Renqvist onnitteli 25 vuotta täyttänyttä Kansallista ja muistutti sen olevan malliesimerkki kirjallisuuden levittämisessä ihmisten keskuuteen. 1940-luvun sotavuosina ihmiset löysivät kirjoista lohtua kovaan arkeensa, mutta tavara- ja paperipula rajoittivat painosmääriä. Hämeenkadun liike avattiin vuonna 1963 ja Länsikeskuksen myymälä 1989.

Yhtiön omistussuhteet ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana, kun suuremmat omistajat Turun Suomalainen Yliopistoseura ja WSOY ovat jääneet pois. Osake-enemmistö on siirtynyt Kortteen suvun haltuun. Perheyritys on upeista perinteitään kunnioittaen pystynyt myös uusiutumaan ja se on edelleen erottamaton osa turkulaista katukuvaa.

Heikki Möttönen

Uusi Niro puhuu suomea

Kia esitteli syyskuun alussa uudistuneen Niro-hybridi-crossverin Suomessa syyskuussa. Auto on saanut uuden keulamaskin lisäksi uudet etu- ja takapuskurit, alumiinivanteet sekä näyttävät led-ajovalot eteen ja taakse. Sisällä uutta on koko kojelauta 7-tuumaista digitaalimittaristoa myöten.

Ylinopeus ei ole sallittua ohituksissakaan

Liikennesääntöjä noudatetaan pääasiassa hyvin, mutta joissain tilanteissa liikennesäännöt voivat tuntua jopa maalaisjärjen vastaisilta.

Raision kirjastossa nähdään uusi dokumenttielokuva Märketistä, laivojen hautausmaasta

Märketin majakka.

Suomen Majakkaseuran leffakiertue pysähtyy Raision Kirjastotalossa lauantaina 28. syyskuuta kello 14. Martinsalissa katsotaan kaksi filmiä, Tulitornit ja Haaksirikkojen Märket , joka on aivan uusi elokuva Märketin majakasta.

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Fölin busseihin 5G:tä hyödyntävä WiFi

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on maanantaina tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden loppuun asti.

Kauden trendit tummia ja muhkeita

Habitare 2019 -messuilla trendit näkyvät selkeästi: skandinaavinen värimaailma saa väistyä. Nyt tummanvihreä, viininpunainen, ruskea ja tummansininen ovat trendivärejä. Kuosit voivat olla esimerkiksi plyysiä tai samettia, mutta myös villahuovat ja -kuosit ovat säilyttäneet paikkansa.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.