"Kaksoset eivät olet maailmanloppu" – monikkoperheille tukea omasta yhdistyksestä

Johanna Puisto kaksospoikiensa Noel ja Noah Ahlbergin kanssa. Johanna Puisto kaksospoikiensa Noel ja Noah Ahlbergin kanssa. Kuva: Marianne Rovio

Turun Seudun Monikkoperheet ry tarjoaa tietoa ja vertaistukea kaksosten ja kolmosten vanhemmille. Samalla se haluaa tuoda tietoisuuteen sen, että kaksoset eivät ole mikään maailmanloppu, johon useimmat ennakkokäsitykset perustuvat.

– Monesti saa kuulla, että kaksoset tai kolmoset olisi joku suuri ongelma. Se ei ole totta. Totuus on kuitenkin paljon kuviteltua positiivisempi, ja haluamme tuoda esille sitä yhdistyksemme kautta, kertoo Turun Seudun Monikkoperheet ry:n puheenjohtaja Kaisu Kaistinen, jolle itselleenkin kuuluu kolmen lapsen katraaseen viisivuotiaat kaksoset.

Turun Seudun Monikkoperheet ry järjestää kolme kertaa vuodessa valmennuksia monikkoperheille ja jatkossa on lisää tapahtumia vauvoille ja taaperoille. Lisää tietoa tapahtumista saa yhdistyksen nettisivuilta.

Monikkovalmennuksiin osallistunut Johanna Puisto kertoo kaksospoikien Noelin ja Noahin syntymän olleen iloinen uutinen hänelle ja hänen miehelleen Timo Ahlbergille.

– Päällimmäisenä meillä on ollut mieheni kanssa mielessä kiitollisuus. Olemme olleet todella onnekkaita, kun saimme kaksi lasta kerralla. Tällä hetkellä se tuntuu olevan niin luonnollista, että heitä on kaksi. Pian he täyttävät vuoden, Puisto kertoo.

Puistosta on todella palkitsevaa nähdä, miten kaksi omaa persoonaa kehittyy samaan aikaan. Toisaalta voi olla myös helpompaa, että lapset käyvät samaan aikaan läpi samat kehitysvaiheet.

Puisto osallistui valmennuksiin saadakseen tietoa monikkoraskaudesta, kaksosten imetyksestä sekä arjesta kahden vauvan kanssa.

– Tärkeintä valmennuksessa oli kuitenkin se, että saimme ystäviä samassa elämäntilanteessa olevista. Tapaamme heitä yhä esimerkiksi yhdistyksen tapaamisilla. Valmennuksessa antoisaa oli se, että osa tiedosta tuli monikkolasten vanhemmilta. Tuntui tärkeältä kuulla saman kokeneilta, miltä monikkoarki tuntuu ja miten siitä selviää.

Puisto ei koe kaksosten kanssa arkea liian kuormittavana, vaikka työ kaksinkertaistuu yhteen vauvaan verrattuna. Hän toteaa kylläkin, että hänellä on ollut hyvä tuuri siinä mielessä, että pojat noudattavat yhteistä rytmiä.

– Tietenkin kaiken teet aina kahteen kertaan, se vie tuplasti aikaa. Meillä on ollut onnea, sillä pojat nukahtavat samaan aikaan ja he nukkuvat melko hyvin. On kyllä kaksosia, jotka nukkuvat eri aikoihin ja heräilevät usein. Kyllähän kaksosista on aina enemmän työtä, eikä koskaan niin helpolla pääse, kuin yhden lapsen kanssa. Yhdistyksen tapaamisista saa onneksi vertaistukea, että arjessa jaksaa paremmin.

Noel ja Noah ovat ennen vuoden ikäänsä olleet jo neljä kertaa mukana myös ulkomailla vanhempiensa matkassa.

– Meille kaksosten syntymä ei ole ollut este toteuttaa samoja juttuja kuin aikaisemmin teimme. Esimerkiksi matkustelu on meille tärkeää, ja he kulkevat hyvin mukana.

Marianne Rovio

Raision kirjastossa nähdään uusi dokumenttielokuva Märketistä, laivojen hautausmaasta

Märketin majakka.

Suomen Majakkaseuran leffakiertue pysähtyy Raision Kirjastotalossa lauantaina 28. syyskuuta kello 14. Martinsalissa katsotaan kaksi filmiä, Tulitornit ja Haaksirikkojen Märket , joka on aivan uusi elokuva Märketin majakasta.

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Fölin busseihin 5G:tä hyödyntävä WiFi

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on maanantaina tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden loppuun asti.

Kauden trendit tummia ja muhkeita

Habitare 2019 -messuilla trendit näkyvät selkeästi: skandinaavinen värimaailma saa väistyä. Nyt tummanvihreä, viininpunainen, ruskea ja tummansininen ovat trendivärejä. Kuosit voivat olla esimerkiksi plyysiä tai samettia, mutta myös villahuovat ja -kuosit ovat säilyttäneet paikkansa.

Hevoset aiheuttivat ketjukolarin Liedossa

Tampereen valtatiellä oli maanantaina aamulla Liedossa neljän auton ketjukolari. Autoissa oli seitsemän henkilöä, mutta kolari ei aiheuttanut vakavia loukkaantumisia.

Taagelta uusi single

Taage Laiho.

Muun muassa Kilven keulakuvana tunnettu Taage Laiho valmistelee soololevyään. Tulevan levyn materiaalia on pudoteltu pikku hiljaa parin viime vuoden aikana.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.