Menestyksen maku: Myöhään aloittanut legenda

Turun NMKY on historiansa aikana juhlinut koripallon Suomen mestaruutta neljä kertaa. Namikan kaikkien aikojen parhaan pistemiehen Tapio Stenin kokoelmasta löytyy kaikki mestaruusmitalit. Sten oli myös voittamassa Namikalle useampaan otteeseen Suomen cupia.

Henkilökohtaisten saavutustenkin osalta meriittilista on pitkä. Sten on yksi niistä alle kymmenestä pelaajasta, joka on tehnyt pääsarjassa yli 5 000 pistettä (8 079) ja yli maajoukkuepaidassa yli tuhat pistettä. Sten on myös viimeisin koripallon pääsarjan suomalaissyntyinen korikuningas. Sten kruunattiin korikuninkaaksi kaudella 1979–80. Uran alkutahdit eivät kuitenkaan olleet helpot.

– Meinasin lopettaa koripallon melkein alkuunsa. Pidempään pelanneet kaverit veivät minua mennen tullen. Sarjataso ja joukkue sattui olemaan sellainen, että sain peliaikaa ja kehityin. Minun kanssani valmentajilla oli myös kärsivällisyyttä. Silloin annettiin pidempään mahdollisuuksia kuin tänä päivänä, vaikka tulikin virheitä kentällä, joulukuussa 67 vuotta täyttävä Sten muistelee.

Koripalloura alkoi Stenin kohdalla myöhään, vasta 17-vuotiaana TuTon paidassa. Sitä ennen Stenin lajivalikoimaan kuului muun muassa jalkapallo ja yleisurheilu.

– Monipuolinen lajitausta on varmaan yksi syy, miksi pystyin pelaamaan suhteellisen pitkään terveenä. Uran loppupuolella oli kaikenlaisia kolhuja, mutta nuorempana ei oikeastaan ollut mitään isompia vammoja, Sten sanoo.

Valtaosa urasta kului Turun NMKY:n paidassa. Korikuninkuusvuoden jälkeen Sten pelasi vuoden Uudenkaupungissa ja oli nostamassa Urheilijoita SM-sarjaan ennen kuin palasi voittamaan Suomen mestaruuden Turkuun.

– Uusikaupunki oli monta vuotta koittanut saada minut heille. Korikuninkuusvuoden keväänä Namika ei osoittanut minkäänlaista kiinnostusta, joten menin sitten Uuteenkaupunkiin. Kun paluusta sitten neuvoteltiin, ei tarvinnut miettiä kahta minuuttia. Uudenkaupungin vuosi oli niin raskas, kun työpäivien jälkeen ajoin peleihin sinne, Sten muistelee.

Se ei koskaan selvinnyt, miksi Turusta ei jatkosopimusta keväällä 1980 tullut.

– En tiedä. Ehkä ajateltiin, että automaattisesti jatkan, kun olin niin kauan pelannut. Tai sitten, että olen hyvin menneen kauden jälkeen liian kallis. Yhtään neuvottelua silloin ei asiasta käyty.

Stenin ura kesti pitkään. Turun NMKY:n paitaa hän kantoi koripallon SM-sarjassa vielä keväällä 1990. Tosin hän lopetteli uraansa useampaan otteeseen 1980-luvun loppupuolella.

– Viimeiset vuodet olin vähän niin kuin lopettanut, mutta aina minut puhuttiin ympäri, kun valmentajat tunsivat minut ja aina tapahtui jotain Namikassa. Yksi vuosikin oli sellainen, että kaksi aloitusviisikon pelaajaa loukkaantui moneksi kuukaudeksi ja tarvittiin paikkaajaa, Sten sanoo.

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Katutanssit sulkee Itäisen Rantakadun tiistaisin

Katutanssit -tapahtuma sulkee Itäisen Rantakadun yleiseltä liikenteeltä, välillä Auransilta–Rettiginrinne, tiistaisin kello 18–20. Ensimmäiset tanssit järjestetään tänään 25. kesäkuuta ja viimeiset 27. elokuuta.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.