Jälkipeli: Urheiluakatemiasta huippuolosuhteet huippu-urheilijalle

Turun Seudun Urheiluakatemian valmentaja Atte Juuti (vas.) on opiskelijoiden kanssa aamun voimaharjoituksissa. Juuti kiittelee nykyisten urheilijanuorten asennetta sekä harjoitteluun että opiskeluun. Turun Seudun Urheiluakatemian valmentaja Atte Juuti (vas.) on opiskelijoiden kanssa aamun voimaharjoituksissa. Juuti kiittelee nykyisten urheilijanuorten asennetta sekä harjoitteluun että opiskeluun. Kuva: Hannu Tuominen

"Lopetin kouluhommat, katsellaan sitä sitten joskus, jos vielä on tarvetta", totesi toisen polven rallilahjakkuus Kalle Rovanperä. Samaan lopputulokseen päätyi taitoluistelija Emmi Peltonen. Heidän mielestään koulusivistyksen tai ammatin hankkiminen haittaa tavoitteellista urheilua.

Osa ymmärtää edellä mainittujen lahjakkuuksien uravalinnat. Osa varoittelee urheilu-uran lyhyydestä ja tyhjän päälle putoamisesta. Onneksi urheilun ja opiskelun yhdistäminen on tehty Suomessa joustavaksi. Lopputulos on nuoresta itsestä kiinni.

Turun Seudun Urheiluakatemia. Kuulostaa hienolta. Valmistuukohan sieltä liikuntatieteen maistereita ja tohtoreita? Todellisuudessa kyse on paljon arkisemmasta asiasta. Turun Seudun Urheiluakatemian (TSUA) tavoitteena on muun muassa avittaa nuorten urheilijoiden opiskelua ja ammattiin valmistumista aina perusopetuksesta alkaen.

Urheiluakatemiaa ei pidä sekoittaa toisen asteen urheilulukioon. Esimerkiksi Turussa Kerttulin urheilulukio on osa urheiluakatemian toimintaa. Muita toisen asteen yhteistyökumppaneita ovat Turun Ammatti-instituutti ja ruotsinkielinen Katedralskolan i Åbo.

TSUA ulottaa toimintansa myös toisen asteen oppilaitosten ulkopuolelle korkeakouluihin (Turun yliopisto, Åbo Akademi, AMK) ja perusopetuksen puolelle. Näin urheilusta kiinnostuneet lahjakkaat nuoret saavat koulutyön ohella valmennusta aina valmistumiseensa asti. Kyseessä on ainutlaatuisesta urheilijan polusta. Lahjakkaimmilla urheiluakatemian urheilijoilla on tavoitteena olympialaiset.

Päivittäisen valmennusavun ohella urheilijat saavat käyttöönsä ison joukon asiantuntijoita.

– Urheiluakatemian urheilijoille tarjotaan muun muassa omalääkäri-, fysioterapia-, ravitsemus ja urheilupsykologiapalvelut, kertoo Janne Salmi, entinen suunnistuksen maailmanmestari, nykyinen TSUA:n valmennuskoordinaattori.

Urheiluakatemioita on Suomessa parikymmentä. Niiden valtakunnallisesta kehittämisestä vastaa Suomen Olympiakomitea, joka osaltaan rahoittaa toiminnan. Kustannuksiin osallistuvat myös Turun kaupunki, naapurikunnat ja -kaupungit, opetus- ja kulttuuriministeriö, korkeakoulut, lajiliitot ja seurat.

Akatemioiden muodostama yhteistyöverkosto rakennettiin tukemaan jo olemassa olevaa toisen asteen urheilupainotteisia kouluja. Useimmat nuorista haluaa jatkaa opintojaan korkea-asteella. Ennen urheiluakatemioita oli haastavaa yhdistää esimerkiksi korkeakoulutasoisia tai ammatillisia opintoja tavoitteellisen urheilun kanssa.

– Mukana akatemian toiminnassa on myös aikuisurheilijoita, kuten seiväshyppääjä Minna Nikkanen. Osa näistä aikuisurheilijoista on ammattilaisia, osa on jo mukana työelämässä.

Aikuisurheilijat on jaettu tason mukaan eri ryhmiin. Huippuryhmään kuluu oman lajinsa huiput. Haastajaryhmä muodostuu nuorista tulevaisuuden lupauksista. Kolmas ryhmä on muut aikuisurheilijat. Tämän lisäksi toiminnassa on mukana urheilulukiolaisia, ammatillisen puolen opiskelijoita sekä yläkouluikäisiä. Urheiluakatemiaan kuuluu yhteensä 1 200 urheilijaa. Valmentajaverkostossa toimii yli 100 valmentajaa.

Oleellinen osa urheiluakatemian toimintaa on aamuharjoitusten organisointi. Seurasidonnaisuuksista riippumatta lajin lahjakkaimmat urheilijat harjoittelevat yhdessä ammattivalmentajan johdolla. Näin valmennusryhmien taso pysyy korkeana ja urheilijat saavat laadukasta valmennusta. Joissakin lajeissa, kuten jalkapallossa, seurat vastaavat valmennuksesta.

Harjoituspaikkoina toimivat Turun kaupungin tarjoamat liikunta- ja urheilutilat, joita kaikki urheiluakatemiaan hyväksytyt urheilijat saavat käyttää maksutta. Illalla urheilijat osallistuvat oman seuransa harjoituksiin.

Urheiluakatemiaan valitaan urheilijat yksilöinä, myös joukkueurheilun edustajat. Jokaiselle räätälöidään henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka mahdollistaa joustavan opiskelun ja harjoittelun.

– Oleellinen osa akatemian toimintaa on urheilijan hyvinvointi. Meille on tärkeää, että urheilija voi hyvin fyysisesti ja psyykkisesti sekä voi harrastaa lajiaan mahdollisimman pitkään. Tämä on toimintamme kivijalka ja sen päälle tulee laadukas valmennus. Urheilijaa tuetaan kokonaisuutena.

Hannu Tuominen

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.