Jälkipeli: Urheiluakatemiasta huippuolosuhteet huippu-urheilijalle

Turun Seudun Urheiluakatemian valmentaja Atte Juuti (vas.) on opiskelijoiden kanssa aamun voimaharjoituksissa. Juuti kiittelee nykyisten urheilijanuorten asennetta sekä harjoitteluun että opiskeluun. Turun Seudun Urheiluakatemian valmentaja Atte Juuti (vas.) on opiskelijoiden kanssa aamun voimaharjoituksissa. Juuti kiittelee nykyisten urheilijanuorten asennetta sekä harjoitteluun että opiskeluun. Kuva: Hannu Tuominen

"Lopetin kouluhommat, katsellaan sitä sitten joskus, jos vielä on tarvetta", totesi toisen polven rallilahjakkuus Kalle Rovanperä. Samaan lopputulokseen päätyi taitoluistelija Emmi Peltonen. Heidän mielestään koulusivistyksen tai ammatin hankkiminen haittaa tavoitteellista urheilua.

Osa ymmärtää edellä mainittujen lahjakkuuksien uravalinnat. Osa varoittelee urheilu-uran lyhyydestä ja tyhjän päälle putoamisesta. Onneksi urheilun ja opiskelun yhdistäminen on tehty Suomessa joustavaksi. Lopputulos on nuoresta itsestä kiinni.

Turun Seudun Urheiluakatemia. Kuulostaa hienolta. Valmistuukohan sieltä liikuntatieteen maistereita ja tohtoreita? Todellisuudessa kyse on paljon arkisemmasta asiasta. Turun Seudun Urheiluakatemian (TSUA) tavoitteena on muun muassa avittaa nuorten urheilijoiden opiskelua ja ammattiin valmistumista aina perusopetuksesta alkaen.

Urheiluakatemiaa ei pidä sekoittaa toisen asteen urheilulukioon. Esimerkiksi Turussa Kerttulin urheilulukio on osa urheiluakatemian toimintaa. Muita toisen asteen yhteistyökumppaneita ovat Turun Ammatti-instituutti ja ruotsinkielinen Katedralskolan i Åbo.

TSUA ulottaa toimintansa myös toisen asteen oppilaitosten ulkopuolelle korkeakouluihin (Turun yliopisto, Åbo Akademi, AMK) ja perusopetuksen puolelle. Näin urheilusta kiinnostuneet lahjakkaat nuoret saavat koulutyön ohella valmennusta aina valmistumiseensa asti. Kyseessä on ainutlaatuisesta urheilijan polusta. Lahjakkaimmilla urheiluakatemian urheilijoilla on tavoitteena olympialaiset.

Päivittäisen valmennusavun ohella urheilijat saavat käyttöönsä ison joukon asiantuntijoita.

– Urheiluakatemian urheilijoille tarjotaan muun muassa omalääkäri-, fysioterapia-, ravitsemus ja urheilupsykologiapalvelut, kertoo Janne Salmi, entinen suunnistuksen maailmanmestari, nykyinen TSUA:n valmennuskoordinaattori.

Urheiluakatemioita on Suomessa parikymmentä. Niiden valtakunnallisesta kehittämisestä vastaa Suomen Olympiakomitea, joka osaltaan rahoittaa toiminnan. Kustannuksiin osallistuvat myös Turun kaupunki, naapurikunnat ja -kaupungit, opetus- ja kulttuuriministeriö, korkeakoulut, lajiliitot ja seurat.

Akatemioiden muodostama yhteistyöverkosto rakennettiin tukemaan jo olemassa olevaa toisen asteen urheilupainotteisia kouluja. Useimmat nuorista haluaa jatkaa opintojaan korkea-asteella. Ennen urheiluakatemioita oli haastavaa yhdistää esimerkiksi korkeakoulutasoisia tai ammatillisia opintoja tavoitteellisen urheilun kanssa.

– Mukana akatemian toiminnassa on myös aikuisurheilijoita, kuten seiväshyppääjä Minna Nikkanen. Osa näistä aikuisurheilijoista on ammattilaisia, osa on jo mukana työelämässä.

Aikuisurheilijat on jaettu tason mukaan eri ryhmiin. Huippuryhmään kuluu oman lajinsa huiput. Haastajaryhmä muodostuu nuorista tulevaisuuden lupauksista. Kolmas ryhmä on muut aikuisurheilijat. Tämän lisäksi toiminnassa on mukana urheilulukiolaisia, ammatillisen puolen opiskelijoita sekä yläkouluikäisiä. Urheiluakatemiaan kuuluu yhteensä 1 200 urheilijaa. Valmentajaverkostossa toimii yli 100 valmentajaa.

Oleellinen osa urheiluakatemian toimintaa on aamuharjoitusten organisointi. Seurasidonnaisuuksista riippumatta lajin lahjakkaimmat urheilijat harjoittelevat yhdessä ammattivalmentajan johdolla. Näin valmennusryhmien taso pysyy korkeana ja urheilijat saavat laadukasta valmennusta. Joissakin lajeissa, kuten jalkapallossa, seurat vastaavat valmennuksesta.

Harjoituspaikkoina toimivat Turun kaupungin tarjoamat liikunta- ja urheilutilat, joita kaikki urheiluakatemiaan hyväksytyt urheilijat saavat käyttää maksutta. Illalla urheilijat osallistuvat oman seuransa harjoituksiin.

Urheiluakatemiaan valitaan urheilijat yksilöinä, myös joukkueurheilun edustajat. Jokaiselle räätälöidään henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka mahdollistaa joustavan opiskelun ja harjoittelun.

– Oleellinen osa akatemian toimintaa on urheilijan hyvinvointi. Meille on tärkeää, että urheilija voi hyvin fyysisesti ja psyykkisesti sekä voi harrastaa lajiaan mahdollisimman pitkään. Tämä on toimintamme kivijalka ja sen päälle tulee laadukas valmennus. Urheilijaa tuetaan kokonaisuutena.

Hannu Tuominen

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!