Jälkipeli: Pelaajasiirtojen taustalla aina harkittu strategia

Hannu Kuru palasi takaisin kasvattajaseuraansa Turun Palloseuraan. Muutama vuosi Tuto Hockeyn Mestis-organisaatiossa teki hänestä liigapelaajan. Niclas Lucenius jatkaa Tutossa loppukauden ja Aki Kangasmäki tuli täyttämään Kurun jättämään aukkoa. Hannu Kuru palasi takaisin kasvattajaseuraansa Turun Palloseuraan. Muutama vuosi Tuto Hockeyn Mestis-organisaatiossa teki hänestä liigapelaajan. Niclas Lucenius jatkaa Tutossa loppukauden ja Aki Kangasmäki tuli täyttämään Kurun jättämään aukkoa. Kuva: Hannu Tuominen / Tauvon Paikka

Hannu Kuru lähti, mutta Niclas Lucenius jatkaa koko loppukauden Tuto Hockeyn kokoonpanossa. Molemmille pelaajille oli kyseessä kotiinpaluu. Kuru on Turun Palloseuran kasvatti ja Lucenius on saanut kiekko-oppinsa Tutossa.

Kupittaan hallin ”pyöröovista” tuli sisälle myös liigakokemusta omaava Aki Kangasmäki paikkaamaan Kurun jättämää aukkoa.

Pelaajasiirtojen taustalla on aina tarkkaan harkittu seuran strategia, jota toteuttavat Tuto Hockeyn rahakirstunvartija Dani Aavinen, pelaajatarkkailusta vastaava urheilutoimenjohtaja Elmo Aittola ja edustusjoukkueen valmentaja Miika Elomo.

– Tuto Hockeyn haluaa olla taloudellisesti omavarainen ja urheilullisesti itsenäinen seura. Farmiseuraksi emme ryhdy. Päätösvalta pelaavista pelaajista on aina oltava meillä. Se ei tarkoita sitä, ettemmekö tekisi yhteistyötä toisen seuran kanssa. Meillä on tietty pelaajabudjetti, jota ei voida ylittää. Päävalmentajan ja urheilutoimenjohtajan tulee olla pelaajista yhtä mieltä. Heillä on vastuu ja valta, mutta se ei saa olla seuran strategiaa vastaan, esimerkiksi ylittämällä taloudellisia raameja, kertovat Dani Aavinen ja Elmo Aittola.

Metsis on sarja, jossa pelaa paljon tulevaisuuden tähtiä. Osa pelaajista on matkalla eteenpäin. Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla itse kukin tavoitteellinen pelaaja voi todistaa osaamistaan ja tavoitella pääsyä liigajoukkueeseen. Useissa eri joukkueissa pelannut Kristian Tuohilampi yritti vakiinnuttaa pitkään paikkaansa liigajoukkueessa. Vasta Tuton organisaation kautta tavoite onnistui. Tuohilampi pelaa nyt Porin Ässissä.

Harmittaako, kun osa pelaajista siirtyy jossain vaiheessa muualle lainalle tai kokonaan?

– Lopullisen päätöksen tekee aina pelaaja itse, mutta omaa tuotettamme emme ala keventämään. Eli jos, meillä on oma peli, se menee aina edelle. Esimerkiksi Hannu Kuru pelasi TPS:ssä silloin, kun meillä ei ollut omaa peliä. Meille on tärkeää, että pelaaja menee urallaan eteenpäin, sillä se lisää myös meidän vetovoimaa pelaajamarkkinoilla. Jos Tutosta ei pääse minnekään, eivät pelaajat tule meille.

Pelaajalle yksittäinen onnistunut lainapeli liigajoukkueessa voi olla uran jatkon kannalta tärkeä. Korvaus yhdestä liigapelistä on pelaajalle myös palkitseva verrattuna Mestiksen pieniin kulukorvauksiin. Vanha seurakin saa korvauksen sopimuksen purusta. Seuran saama imagohyöty on myös merkittävä, sillä se auttaa uusien pelaajien saamisessa.

Andrei Hakulisen myötä saimme Topi Taavitsaisen ja edelleen Aki Juuselan ja Jasper Lindstenin. Kun pelaaja menee eteenpäin, hänen paikalle tulee aina toinen. Rahallisesti emme kilpaile yhdestäkään pelaajasta, mutta tarjoamme hyvät olosuhteet päästä uralla eteenpäin.

Pelaajaliikennettä on myös toisin päin, Liigasta Mestikseen. Tutossa ei olla kuitenkaan kiinnostuneita lyhyistä lainasopimuksista.

– Farmiseuroissa pelaajia tulee ja menee. Vaikka meille tarjottaisiin huippupelaajaa, mutta emme tiedä, kuinka kauan hän on meillä, emme suostu ottamaan. Esimerkiksi Kaapo Kähkönen oli meillä koko kauden. Emme hyödy siitä, että kakkoskentässä ramppaa joka toinen päivä eri kaveri. Emme halua sotkea arkea yksittäisen pelin takia. Liigapelaaja on seuralleen investointi. Jos hän ei saa peliaikaa, investointi sulaa. Kun hän tulee meille vuodeksi, hän kasvaa täällä korkoa.

– Meille optimipelaaja on sellainen, joka pelaa meillä 3–4 vuotta, kuten Hannu Kuru. Pelaaja ehtii siinä ajassa tutolaistua ja tulla yleisölle tutuksi. Moni pelaaja ehtii saamaan neljässä vuodessa esimerkiksi opiskelunsa kuntoon.

Kun pelaajabudjetti on rajallinen ja ennakkoon sovittu, miten syksyn talkooperiaatteella pelannut Niclas Lucenius saatiin jäämään seuraan loppukaudeksi.

– Niclaksella on suuri polte pelata vielä Liigassa. Hän haluaa todistaa, että parhaat pelivuodet ovat vielä edessä. Jos haluasi pelata rahan takia, Keski-Euroopasta saisi hyvän tilin. Luceniuksen hintapyyntö meille oli kohtuullinen. Hienoa, että yrityskentältä löytyi tarvittavaa tukea, sillä budjettiylityksiin ei ole varaa.

Hannu Tuominen

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.