Suomi uusi ringeten maailmanmestaruuden

Suomi on ringeten maailmanmestari. Suomi on ringeten maailmanmestari. Kuva: SKRL

Suomi on uusinut ringeten maailmanmestaruutensa. Toinen MM-loppuottelu Kanadan Mississaugassa päättyi Suomen 11–5-voittoon Kanadasta. Suomi pääsi juhlimaan mestaruutta puhtaasti voitoin 2-0.

Toisin kuin ensimmäisessä finaalissa, Suomi irtosi jo hyvissä ajoin omille teilleen. Jo avauserän jälkeen Suomi johti 3-2, eikä luopunut enää johtoasemastaan. Ratkaisu nähtiin jo kolmannessa erässä, jonka aikana Suomen johto venyi 8-4:ään.

– Sitoutuneiden naisten armeija hoiti homman kotiin, ja Suomi on jälleen kerran maailmanmestari. Kanada pisti tänään kaiken likoon, mutta olimme hyvin valmistautuneita heidän alkurynnistykseensä. Jo legendaarinen Rauno Korpi sanoi aikanaan, että tehdään avausmaali vaikka riskillä. Sitä periaatetta noudatimme, Suomen päävalmentaja Timo Himberg myhäili.

– Sen jälkeen olimme kuskin paikalla oikeastaan koko matsin ajan. Kolmannessa erässä oli vähän heikompi hetki, mutta aikalisän jälkeen tytöt tekivät kaksi hienoa maalia. Niiden ansiosta saimme neljän maalin eron viimeiseen erään. Meidän joukkueemme on niin vahva, että siinä vaiheessa oli jo aika varmaa, että kairaamme kullan kotiin, jos ei mitään ihmeellistä tapahdu.

Suomen joukkueen tehokkain ratkaisevassa finaalissa oli Lapinlahden Luistin -89 Say Cheesea edustava Anne Pohjola. SM-sarjan pistepörssiä johtava Pohjola takoi ottelussa hulppeat tehot 5+1. Ketjukaveri Marjukka Virta rohmusi tehot 1+4.

– Anne Pohjola osoitti tänään, miksi hän on yksi maailman parhaista ringeten pelaajista – ellei paras. Hän teki uskomattoman hienoja maaleja. Kapteeni Virta oli jälleen kerran se ringeten Mark Messier, joka loi uskoa joukkueeseen ja näytti omalla esimerkillään, mihin suuntaan pitää mennä. On hienoa työskennellä tällaisten urheilijoiden kanssa, Himberg totesi.

– Tietenkin jokainen yksilö tässä joukkueessa oli tärkeä. Olemme toitottaneet pitkään sitä, että roolit ovat erilaisia, mutta jokainen jäsen on tärkeä. Tänään se piti jälleen kerran kutinsa. Maria Perkkola osoitti, että hän on tämän hetken paras ringettemaalivahti maailmassa. Näihin tukipylväisiin meidän on tosi helppo nojata.

Pohjola sai hehkutusta myös ketjukaveriltaan Virralta. Joukkueen kapteeni esiintyi jo seitsemännen kerran MM-kisoissa.

– Kanada antoi tosi tiukan vastuksen kaksi erää, ja meidän pelissämme oli ehkä vähän hermostuneisuutta. Kun vedot alkoivat osua sinne, minne olimme merkit pistäneet ennen peliä, tulos oli tuo, Virta niputti.

– Täytyy sanoa, että ne Annen suoritukset olivat aivan jäätäviä. Jos tekee ratkaisevassa MM-finaalissa viisi maalia, pakko sitä on hehkuttaa. Koko joukkue pelasi aivan loistavasti. Kapteenina en voisi olla ylpeämpi joukkueesta.

Maailmanmestaruus on Suomen historian kahdeksas. Aiemmat ovat vuosilta 1994, 2000, 2004, 2007, 2010, 2013 ja 2016.

Alle 21-vuotiaiden maailmanmestaruus meni Kanadalle. Suomen nuoret taipuivat toisessa finaaliottelussa maalein 6-9, ja Kanada vei ottelusarjan puhtaasti voitoin 2-0.

– Tyytyväinen täytyy olla pelaajien kehitykseen ja esitykseen turnauksen aikana. Nousujohteisesti menimme koko ajan, ja tämä viimeinen peli olisi voinut kääntyä kuinka tahansa. Mahdollisuudet oli voittaa, nuorten päävalmentaja Vesa Lönngren totesi.

– Kun vertaa siihen ensimmäiseen harjoituspeliin, paransimme huimasti. Ties mitä olisi tapahtunut, jos olisimme päässeet seuraavaan peliin. Täytyy olla tyytyväinen tyttöihin ja siihen, miten he tämän homman hoitivat.

Suomi aloitti vahvasti ja johti toista finaalia kahden erän jälkeen maalein 4-2. Kanada tuli kuitenkin rinnalle kolmannessa erässä ja ohi neljännessä. Taru Kylä-Kailan (2+2) ja Roosa Rantaniityn (2+1) huipputehot eivät riittäneet voittoon.

– Peli oli vuoristorataa. Saimme sen, mitä halusimme – hyvän alun. Peli oli hanskassa. Tauolla tapahtui jotain. Kanada tiukensi karvaustaan ja muutenkin luisteluaan, mikä toi meille vaikeuksia. Sitä kautta kaveri tuli rinnalle ja meni ohi. Siinä se sitten oikeastaan oli. Loppuun emme saaneet hyvää draivia; emme ehkä uskoneet itseemme. Kanadan kova vauhti tuli vähän yllätyksenä, Lönngren analysoi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Näin teet heinäkuisen hernehummuksen

Kotimaisista herneistä on myös hummukseen. Tarvitset kaksi avocadoa, kolme desiä herneitä, valkosipulinkynnen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, puoli teelusikallista juustokuminaa ja neljäsosa teelusikallista suolaa. Poista kivet avocadoista ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.

Kiinalaisten sähköpolkupyörien väliaikainen polkumyyntitulli voimaan

Yritysten, jotka tuovat sähköpolkupyöriä Kiinasta, täytyy varautua siihen, että tuotteesta kannetaan polkumyyntitulli. Tavara luokitellaan CN-koodeihin 8711 60 10 ja ex 8711 60 90 (Taric-koodi 8711 60 90 10). EU:n virallisen lehden numerosta L 181/18.7.2018 voi tarkistaa, kuinka suuri polkumyyntitulli eri myyjien tuotteille on odotettavissa.

Avoimilla kylillä 90 000 osallistujaa

Saukonojalla vietettiin kylätapahtumaa vuonna 2014.

Avoimet kylät on valtakunnallinen tapahtumapäivä. Tänä vuonna mukana oli lähes 600 kylää ympäri Suomen. Seuraavaksi Avoimet kylät -päivää vietetään 8.6.2019.

Suurmarkkinoilla yli 90 000 kävijää

Suurmarkkinoilla vieraili yli 90 000 kiinnostunutta

Turun Kansainväliset Suurmarkkinat 18.-22. heinäkuuta sujuivat tapahtumavastaava Ari Kallaksen mukaan hyvin. Keskiviikko ja torstai olivat lupauksia herättäviä, perjantai sadepäivä ja lauantai sekä sunnuntai vilkkaita mutta helteisiä markkinapäiviä.

Urheilu

Jälkipeli: Kaikkien aikojen parhaat TPS-jalkapalloilijat

Heikki Mäki on nähnyt eniten TPS:n jalkapallo-otteluita. Hän on oikea henkilö arvioimaan, kuka on kaikkien aikojen paras TPS:n jalkapalloilija kautta aikain. Mäen valinta on Veikko Asikainen (kuvassa).

Tervaskanto Heikki Mäki (s. 1930) on oikea henkilö arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turun Palloseuraa edustaneet jalkapalloilijat. Mäki on nähnyt enemmän raitapaitojen pelejä kuin yksikään toinen.

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.