Jälkipeli: Sählystä salonkikelpoiseksi salibandyksi

TPS Salibandyn liigajoukkueen kapteeni Olli Laine (vas.) ehtii tarpeen vaatiessa hoitamaan maalivahdinkin tehtäviä. Laine edustaa sukupolvea, jonka aikana salibandy on kasvanut suureen suosioon. Laine harjoittelee amatööripohjalta kuin ammattilainen konsanaan. Pelimiehen arki täyttyy aamusta iltaa urheilusta. TPS Salibandyn liigajoukkueen kapteeni Olli Laine (vas.) ehtii tarpeen vaatiessa hoitamaan maalivahdinkin tehtäviä. Laine edustaa sukupolvea, jonka aikana salibandy on kasvanut suureen suosioon. Laine harjoittelee amatööripohjalta kuin ammattilainen konsanaan. Pelimiehen arki täyttyy aamusta iltaa urheilusta. Kuva: Hannu Tuominen

Uusi muotilaji katoaa yhtä nopeasti kuin ilmestyikin. Yli kolmekymmentä vuotta sitten moni uskoi sählystä kehitetyn salibandyn suosion pikaista hiipumista. Kuinkas kävikään!

Salibandysta tuli vauhdilla Suomen toiseksi suosituin palloilulaji jalkapallon jälkeen. Salibandy on mielletty sisällä pelattavana talvilajina. Jotain lajin suosion hurjasta kasvusta kertoo se, miten salivuorot täyttyvät nyt jo kesäisinkin. Myös ulkokäyttöön on kehitetty omia pelialustoja.

Vaikka salibandystä on tullut salonkikelpoinen, moni urheilua seuraava nyrpistää yhä suositulle lajille nenäänsä. Potentiaalisia oman lajin harrastajia on siirtynyt joukolla salibandyyn. Osa pitää salibandyä puuhasteluna ja salibandypelaajia ei pidetä liigatasollakaan huippu-urheilijoina.

Fysiikasta ei uskottavuus ainakaan ole kiinni. Liigajoukkue Seinäjoen Peliveljien (SPV) Cooper-testin tulokset kestävät vertailun. Joukkueen keskiarvo on reilusti yli kolmen kilometrin. Paras tulos on 3 710 metriä. Harva palloilun pääsarjajoukkueen valmentajakaan tekee yhtä kovan tuloksen kuin SPV:n valmentaja Tommi Koponen (s.1972): 3 240 metriä.

Pitkän linjan salibandyvalmentaja ja -vaikuttaja Atte Juuti on nähnyt läheltä, mitä on tapahtunut vuosikymmenien aikana. TPS Salibandyn kapteeni Olli Laine vuorostaan kertoo, millaista on salibandyn liigapelaajan arki Suomessa. Jokainen voi sen jälkeen tehdä omat päätelmänsä, pitkääkö salibandy mieltää vakavasti otettavana urheilulajina ja voidaanko salibandypelaajaa kutsua urheilijaksi.

– Salibandy on yhä monelle kivi kengässä. Lajin harrastajamäärät ovat niin isot. Salibandyyn on siirtynyt paljon sellaisia urheilijoita, jotka olisivat olleet huippuja muissakin lajeissa. Aikaisemmin salibandy oli monelle vain sivulaji. Esimerkiksi Mikael Lax oli lupaava yleisurheilija, mutta salibandystä tuli hänen päälajinsa. Nykyään salibandypelaajat ovat syntyneet maila kädessä, kertoo Kerttulin urheilulukion lajivastaava Atte Juuti, joka toimi myös alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkuevalmentajana.

Salibandyn varusteiden kehitys on ollut huima. Se näkyy osana taitotason parantumisessa.

– Nykyjunnupelaajien taitotaso on korkea. Pallon kanssa tehdään ihmeitä. Pelaajat pystyvät ampumaan tarkoituksella ylä- ja sivukierteitä. Nuoret lahjakkuudet käsittelevät mailaa sormillaan kuin soitinta. Kestävyystestien tulokset ovat parantuneet roimasti vuosien aikana. Nykypelaajat ovat todella paljon nopeampia kuin aikaisemmin. Jos et ole nopea, on vaikeuksia pärjätä salibandyn huipulla. Pelaajien keskimitta on kasvanut. Maalivahdeissa on menty todella suuriin mittoihin.

– Salibandyssä ei tarvita niin paljon lihasmassaa kuin monessa muussa lajissa. Tässä lajissa pitää olla nopea, mutta lihaksisto pitää olla kunnossa, että kestää rasitusta. Arvoturnauksissa pelataan useita pelejä peräkkäisinä päivinä.

Olli Laine kelpaa esimerkkinä nykyajan salibandypelaajasta, jossa korostuu sana ”urheilija”. Pelaajan arki muodostuu liikunnan ympärille. Amatööri Laine harjoittelee kuin ammattilainen konsanaan.

Harva yltää pääsarjatasolla joukkueensa kapteeniksi A-juniori-ikäisenä. Laine on ollut itseoikeutettu kapteeni myös nuorempien ikäluokkien maajoukkueissa.

– Ollilla on mystinen aura päänsä päällä. Hän on luontainen johtaja. Olli ajattelee paljon, on aina positiivinen. Harjoituksissa hän keskittyy vain siihen, mitä tehdään. Laine vaatii myös paljon joukkuekavereiltaan.

Salibandyliigan ottelu TPS-Steelers on juuri päättynyt. Kolme maalia tehnyt kapteeni Olli Laine rientää ottelun jälkeen haastattelusta toiseen. Salibandyn liigapelaajan pelien ulkopuolinen arki on kiireistä. Olli suorittaa lukio-opintojensa jälkeen liikuntaneuvojan tutkintoa. Urheiluakatemian avulla opiskelu ja ammattimainen lajiharjoittelu ovat tehokasta.

– Nyt kauden ollessa käynnissä minulla on mahdollisuus harjoitella Urheiluakatemian avulla myös aamuisin. Oma tähtäin on korkealla ja tiedostan, että on pakko harjoitella päästäkseen huipulle. Onneksi fysiikkavalmentajat laittavat toisinaan jarrua päälle, sillä muuten innostun treenaamaan liikaa. Välillä pitää olla huoltavia harjoituksiakin. Päivällä teen kouluhommia, mutta kaikki on suunniteltu niin, että omalle harjoittelulle jää aikaa.

Olli Laine kiittelee omaa seuraansa, joka on luonut pelaajille yhä paremmat ammattimaiset olosuhteet, vaikka itse lajia harrastetaankin amatööripohjalta.

– Arki-illat menevät oman joukkueen lajiharjoituksissa. Silloin, kun pelikuorma on suuri, keskiviikkona voi olla lepopäivä. Osa tekee silloin voimaharjoituksia. Perjantaisin maalivahdit tekevät ennen varsinaisia harjoituksia omia harjoituksiaan. Menen silloin mielelläni mukaan tekemään laukaisutoistoja. Siellä veto kehittyy loistavasti. Viikonloppuisin on usein pelipäivä.

Uusi Kupittaan palloiluhalli on Olli Laineen mieleen. Urheilijan arki helpottuu, kun matkat lyhenevät. Ottelut pelataan samassa paikassa kuin missä harjoitellaankin. Kaikki tarvittava omaa pukukoppia myöten löytyy jatkossa samasta paikasta.

Hannu Tuominen

Turun satamaan suunnitteilla yhteinen terminaali Ruotsin-laivoille

Turun satama-aluetta ryhdytään kehittämään entistä voimakkaammin. Näkyvimpänä hankkeena on uusi yhteisterminaalit, jota käyttävät niin Viking Line kuin Tallink Siljakin. Uuden terminaalin on määrä olla käytössä vuonna 2025. Asiaa koskeva aiesopimus tulee Turun kaupunginhallituksen käsittelyyn ensi maanantaina.

Antti Heikkinen Turun Osuuskaupan uudeksi toimitusjohtajaksi

Antti Heikkinen.

Turun Osuuskaupan nykyisen toimitusjohtajan Antti Sippolan toimitusjohtajan tehtävät päättyvät alkuperäisen sopimuksen mukaisesti tämän vuoden lopussa. Turun Osuuskaupan hallitus on valinnut TOK:n uudeksi toimitusjohtajaksi DI, eMBA Antti Heikkisen .

Reaktioajan mittaukseen perustuva menetelmä voi helpottaa näkökentän tutkimista

Näkökenttätutkimus ja silmäpohjan valokuvaus ovat oleellinen osa monien silmäsairauksien diagnostiikkaa, hoitoa ja seurantaa. LL Laura Knaapin Turun yliopistossa tarkastettava väitöstut-kimus esittelee uuden, reaktioajan mittaukseen perustuvan menetelmän, jonka avulla voidaan tutkia näkökenttää luonnollisemmin ja vältetään katseen harhailusta mahdollisesti aiheutuvat virheet mittauksen aikana. Knaapi selvitti tutkimuksessaan myös silmänpohjan valokuvan suu-rennokseen vaikuttavia tekijöitä.

Aboagora-tapahtumassa ruoditaan menneisyyden taakkaa ja yksilön vastuuta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa kysytään, miten tekomme ja tekemättä jättämisemme tänään vaikuttavat maailmaan ja ihmiskuntaan huomenna. Sibelius-museossa 22.–24. elokuuta järjestettävän Aboagoran teema on Burden/Skuld.

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Jälkipeli: Pesistuomarin homma on paksunahkaisen koiranvirka

Pesäpallotuomarilta vaaditaan hyvää pelinlukua ja paineensietokykyä. Syöttötuomari (Kimmo Nurmio) on kotipesän hornankattilassa. Vain paksunahkaisimmat pärjäävät tässä tehtävässä. Mikko Laaksolla (oik.) on vuosien kokemus tuomarointitehtävistä aina pääsarjatasoa myöten.

Kaikkea ei kehtaa edes tähän kirjoittaa. Verbaalinen haistattelu on sen verran rankkaa, että sana ”puusilmä” kuulostaa vielä lievältä. Kokenut pelituomari Mikko Laakso kuuntelee ilmekään värähtämättä tulistuneen pelaajan vuodatusta.

HC TPS:n kokoonpanosta viisi pelaajaa sivussa loukkaantumisten vuoksi

Hyökkääjäosaston vahvuudesta pois kokemusta ja nuoruutta. Lauri Korpikoski kärsii ylävartalovammasta. Hänen tilannetta seurataan päivä kerrallaan. Myös Simon Suoranta on sivussa day-to-day alavartalovamman vuoksi, kuten myös Oula Palve . Alavartalovammasta kärsii myös Teemu Väyrynen . Ylävartalovamma puolestaan on Arttu Nevasaaren vaivana. Myös Väyrynen ja Nevasaari ovat sivussa day-to-day.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.